SS, tak, to prawda. Myślę, że z przedszkolem nie będzie aż takiego problemu, gorzej ze szkołą. Jeszcze trochę czasu mam, więc zamierzam uskuteczniać czerwcowe wypady
Wyjazdy w rejon Chorwacji - PODPOWIEDZI od tych co byli
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez dylan80Różnie bywa, a najbardziej cro będą bronić ci co jeżdżą tam z 2 kg makarony i workiem kartofli w bbagażniku. A przecież to mają być wczasy
co najmniej 4kg, ziemniaków nie biorę, ale ze 3 zgrzewy wody, peklowane żarcie, i takie takie
Dla mnie to są wczasy. Na takie mnie stać i takie bardzo mi odpowiadają :wink:
W sezonie (lipiec-sierpień), bez żarełka - NIGDY W ŻYCIU nie pojechał bym do CRO 8)
Zamieszczone przez dylan80Za cenę pobytu w cro bez brania żarcia z pl i żywienia się tam to mam lepsze wczasy w Grecji Turcji czy u Arabów
ALE leżenie przy basenie i pojenie się % do oporu - to na razie nie dla mnie.
Coś za coś :wink:
Komentarz
-
-
Tylko pierwszy raz jak jechałem do Cro to targałem jak głupi 4 zgrzewki wody bo mi nagadali jak to tam droga woda :evil: . 5l wody Jana w butelce z dozownikiem w Konzumie to jeśli dobrze pamiętam to około 16kun wiec jakie oszczędności :?: pomijam fakt ze u nich w kranie czy fontannie lepsza woda niż nasza niejedna butelkowana (i też nie wiadomo czy nie kranówa) A sporą część nawet tak dużego bagażnika zajmuje, nie wspominając o wadze tej wody którą trzeba targać przez te 1,5kkm. Teraz z żarcia to tylko kilka kanapek na drogę. W Cro czy w MNE we własnym zakresie to tylko śniadanka ale to i tak z ich miejscowych produktów. Pomidory w tym roku kupowałem po około 1 E ale to są pomidory o smaku pomidora a że nie były okrąglutkie i wypolerowane, no cóż za to były smaczne Obiady, obiadokolacje zawsze w terenie by posmakować ich kuchni (żadnych fastfood). Schabowych to się najem przez cały rok w PL. Od 2 lat nawet piwa nie kupuję w butelkach tylko wolę lane w knajpce niż te z plastiku. Może to i trochę drożej (choć czy około 7-8zł za kufel to dużo nawet jak na polskie warunki :?: ) ale ostatecznie człowiek jedzie odpoczywać (przynajmniej ja wychodzę z tego założenia) A w AL to nawet nie robiliśmy śniadań tylko do hotelowej knajpki na np. omlecik z kakałkiem potem kawka i wio na plażę :szeroki_usmiech
Nie neguję by jeśli się da to nie przyoszczędzić ale bez przesady.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dylan80Różnie bywa, a najbardziej cro będą bronić ci co jeżdżą tam z 2 kg makarony i workiem kartofli w bbagażniku. A przecież to mają być wczasy. Za cenę pobytu w cro bez brania żarcia z pl i żywienia się tam to mam lepsze wczasy w Grecji Turcji czy u Arabów.
Nie biorę żadnego żarcia czy napojów na wakacje, spędzam je w wielu destynacjach i nigdy, przenigdy nie porównam CRO do Turcji czy Egiptu. Sorry... ja tam już nie pojadę choćby wakacje były w cenie 100zł za miesiąc w 5 gwiazdkowym hotelu. Arabusów nie znoszę, targowania nie znoszę, syfu nie znoszę i siedzenia w hotelu też nie znoszę. Turcja ok ale samochodem, Egipt ok ale tylko dla raf i nurkowania. Tyle że i tak odpada - arabusy.
Chorwacja droga?? Bo? Apartament kosztuje 100euro? A pokażcie mi w nad bałtykiem w szczycie sezonu hotel/pensjonat o takim samym standardzie za mniej niż 400zł. Żarcie? Tam przynajmniej wiesz za co płacisz.
Kanary, Karaiby, Grecja, Włochy, CRO, Hiszpania itp jak najbardziej. Wszędzie jest porównywalnie cenowo, różne plaże i obyczaje ale wszędzie tam każdy znajdzie coś dla siebie. Nie porównujmy tego do Turcji, Egiptu, Tunezji itp.
Masakra jak się nam, Polakom w dupach poprzewracało... za 5 tysięcy za tydzień 4 osobowa rodzina to się wymaga złotych klamek i "olinkluzif" a jak rano urocza kelnerka lodzika nie zrobi to i tak będą marudzenia że się nie opłaca i gdzie indziej są lepsze wczasy...
sorry...
Komentarz
-
-
Weźcie mi nie mówcie ze w cro jest jakiś wysoki standard. Wwwiększości apartmanow wystrój przypomina mi nasze ośrodki wczasowe czasów PRL. Ktoś wyżej porównywał standard w cro z naszymi nadbałtyckimi, wg mnie u nas jednak chyba lepiej to wypada. Kiedyś jeździłem na wczasy z biurem, teraz 4 lata z rzędu samopas do cro, i nadszedł czas żeby znowu powrócić do wczasów z biura razem z żarciem i dojazdem, i zobaczyć jeszcze coś innego niż tylko cro. Może to z powodu naszych zarobków stwierdziliśmy z żoną ze taniej nas mogą wyjść wczasy gdzie indziej, bo zostawiliśmy w cro za każdym razem więcej niż planowaliśmy.
Komentarz
-
-
Oczywiście że jest wysoki standard. Za 100 euro/ 4 osoby/dobra nigdy mi się nie trafiło mieć "kredensu babci". Zawsze nowocześnie urządzone i wyposażone apartamenty maks 200 metrów od plaży.
Wyjazdy z biurem też są fajne ale... najlepiej jest przeplatać. No i ciężko w moim przypadku uwierzyć w znacznie niższe ceny (poza maksymalnymi lastami i mega krótkimi promocjami). Powiedzmy 4 gwiazdkowy hotel na Kanarach czy w Grecji, 14 dni to około 3500-4000 zł za osobę. Owszem, jest przeważnie "all" ale to nie dla mnie. Lubię czasem zjeść coś lokalnego a nie tylko pić i jeść w hotelu bo "przecież jest za darmo". Czyli doliczamy minimum 2000zł, wypożyczenie samochodu, około 1000zł. Dojazd na lotnisko + parking na dwa tygodnie minimum 500zł. Mamy około 11000zł za 14 dni.
Za tyle to spędzam wakacje gdzie chcę w obrębie Europy zachodniej/południowej i śpię tam gdzie mi się podoba, jem gdzie mi się podoba i zwiedzam co mi się podoba. Mogę zmieniać miejscówki jeśli dane miejsce mnie już nie interesuje itp. Do tego totalna swoboda w godzinach śniadań, obiadów, kolacji i ogólnie pojętej organizacji dnia.
A teraz jeszcze przypadek dzieci w wieku około 5-15 lat. Przy wycieczce samolotowej płaci się praktycznie normalnie. Przy swoim dojeździe i organizacji na własną rękę koszty dodatkowe nie przekroczą 20%.
Tyle w temacie "drogości" Chorwacji, Włoch, Francji, Hiszpanii, Portugalii czy Grecji :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dylan80Ktoś wyżej porównywał standard w cro z naszymi nadbałtyckimi
Komentarz
-
-
dudek_t, dokładnie tak... pisanie o drożyżnie w CRO jest względne... nie mam uprzedzeń i nie chcę nikogo obrażać ale jeśli ktoś u siebie w mieście je pizze np. za 16 PLN to bedzie narzekał na drożyżnę w CRO.....
Kwatery w PLN... poszukajcie chyba dawno nie byliście nad bałtykiem - o standardach plażowania, tem. wody cen w knajpach (np. RYB) nie wspomnę....
Komentarz
-
-
Ja się podpisuję pod ostatnimi trzema wypowiedziami ale ogólnie nie ma co się produkować jednak i udowadniać, zwłaszcza gdy dyskutuje się z kimś kto był w Cro.
Nie podoba się/przy drogo przecież droga wolna. Każdy ma wybór i szanuje to. W sumie urlop jest po to aby odpocząć i czuć się dobrze. A gdy kac finansowy jest po powrocie to czemu nie spróbować czegoś innego.
W każdym razie jak nie mam kasy to gdy jest wizje, że moja żonka ma stać przy garach , mam siedzieć na plaży przy kwaterze tylko a dzieciaki mają oglądać przysłowiowe lody przez szybkę lodówki to wolę lecieć w nasze góry połazić.
Mój znajomy może się po wyjściu z samolotu uwalić się zaraz i tydzień leżeć tylko mu żarcie i drinki donoś i jest szczęśliwy jak dziecko i to nazywa idealnym urlopem. Ja bym tak zwariował. Urlop to urlop. Każdy powinien go tak spędzić jak lubi. Jak mam zwiedzać świat to na luzie. Jak nie stać mnie w tej chwili - to są sprawdzone fajne miejscówki u nas.
Komentarz
-
-
Zgodzę się w jednym, i zauważyłem to ze jak się jedzie w więcej osób albo z całą rodziną to rzeczywiście cro taniej wychodzi. My jednak jeździliśmy tylko we dwoje wiec wcale taniej nie wychodziło niż np all w Grecji czy Egipcie. Zobaczęteraz jak bbędzie w Grecjii ile tto wyniesie i wtedy się odniosę. Czas na zmianę kierunku. Nie,.żeby było że cro mi się nie podoba, przeciwnie, zakochałem się w niej, w tych widokach. Ale w tym roku dała mi lekko w kość, w tamtym roku też nie było rewelacji z powodu zł.nogi. Wiec odczuwam to jako znak od losu ze czas spróbować gdzie indziej... ... a może kiedyś powrócimy tu znów...
4kzł za all w Grecji? Jakież tam luksusy daja w tej ofercie?
Komentarz
-
-
dudek t
no ja tez jeżdżę tylko z żoną i za 16 nocy całośc wyniesie nas max 6500. Z jedzenia z sobą wzieliśmy kanapki na drogę, jedną paczkę makaronu ( jakby nam się do sklepu 1 dnia nie chciało iśc) i jedną pałeczke salami. Makaron wraca z nami
za taki czas i za to co tu zobaczyliśmy ( kawałek się zwiedziało) to wydaje mi się rozsadnie cenowo.
Moim zdaniem jedzenie nie jest drogie a nawet bym powiedział tanie. W Białymstoku za 300 kn (ok 170 zł) raczej nie uda mi się zjeść rybiej platy gdzie najadamy sie nią do syta i mam pewność że to co się na niej znajduje jest świeże.
Pod nosem teraz jest fast food ceny ? moim zdaniem mega tanio. Wielki burger 22kn duża ciepła kanapka 18... każdy znajdzie cos dla siebie
Odwiedziłem i Turcję i Egipt w All. Turcja jak najbardziej ok chociaż ciężko przejść żeby ktoś za rękę do sklepu nie wciagnął. Z kolei Egipt po za nurkowaniem mi nie odpowiada. Zamkniety w hotelu i nic ciekawego. A jak już się wyjdzie to syf niesamowity
Do tego zemsta Faraona.... W Turcji dość lekka za to w Egipcie mimo ciąglej profilaktyki dopadla mnie ostatniego dnia godzine po tym jak o 2 rano wsiedłem do autokaru jadąc na wycieczkę do Luxoru. 23 godziny ledwo żywy siedziałem w tym autokarze a z wc nie było jak skorzystać. Prawie mdlałem... Koleżanka to samo z lotniska w Polsce karetka ją zabierała tak sie odwodniła.
Wszedzie znajdziemy plusy i minusy więc nie ma co się spinać.
Jeszcze tylko co do cen w Cro. Mówicie, ze podrożało ale zobaczcie jak w Polsce podrożały produkty w ciagu ostatnich 4-5 lat u nich pewnie tak samo wiec nie ma co się dziwić że oni chcą zarabiać więcej.BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez blackrsto jakoś wam tanio wyhodzi. jedzenie braliscie ze zobą? i wliczacie to?
bo mi w tym roku za 16 nocy 2 osoby wyjdzie ponad 6 tys. ale żarcia nie brałem ze sobą nic
bez większych luksusów!
ogólnie nie uważam, że to jakoś szczególnie dużo, jak na wakacje dla 2 osób
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PrimKwatery w PLN... poszukajcie chyba dawno nie byliście nad bałtykiem - o standardach plażowania, tem. wody cen w knajpach (np. RYB) nie wspomnę....
dwa lata temu byłem ostatni raz w Chorwacji, czerwiec/lipiec 14 dni, na 3 osoby wyszło przynajmniej 7,5 tyś.(Pag).
Od tego czasu jeździmy do Jastarni (14 dni) i nie żałujemy, rozpiętość cenowa dość szeroka, nam się udało znaleźć noclegi za 35pln/osobę, pokój z łazienką, 5 min. nad otwarte morze, cicho, z dala od "centrum" i drących się dzieciaków. Oczywiście można było poszukać droższej oferty, najdrożej było w Domu Zdrojowym, w wersji all... 1 tyś./dobę ale niestety hotel był tak nabity że nie było miejsc aż do września :roll:
co do cen w knajpach i świeżości ryb... ceny od 30pln/obiad z piwem, zakaz połowu obejmuje tylko połów przemysłowy, małe łodzie mogą łowić bez limitu, tak dorabia sobie m/in nasz gospodarz, dzięki niemu mieliśmy co 3 dni gratis gotowe ryby i nazwy knajp, które te ryby od nich kupują .
komfort plażowania... przychodząc na plażę o 9 można było spokojnie wybrać dowolną miejscówkę, ceniącym spokój i luz wystarczyło przejść ok 200m od wejścia. Niestety dla tych co chlają do rana i łaskawie objawiają się na plaży o 12 pozostaje miejsce koło śmietnika. Dla wszystkich za to jest miałki, skrzypiący piacek i łagodne zejście do wody
temperatura wody.... jeżeli ktoś jedzie na Bałtyk i oczekuje zupy w morzu to do MediaMarktu też nich nie wchodzi... wiadomo, niedaleko M.Północne ale tragedii nie ma.
Komentarz
-
-
Przyszedł i na mnie czas, w piątek start!
2 noce w Dubrowniku, oraz później okolice Dubrownika, dokładnie Soline jako baza wypadowa.
Mam zamiar wyskoczyć do Mostaru, i tu pytanie - czy oprócz starego miasta warto na coś zwrócić uwagę (oczywiście poza tym co opisywane jest na każdym kroku, na każdym forum)?
Mam pytanie, którego z racji tegorocznych relacji adresatem będzie zapewne eaglemirek
Zamierzam pojeździć trochę po Czarnogórze, a dokładniej pooglądać Jezioro Szkoderskie, Piwskie, Prevoj Sedlo.
Jak wygląda jazda po tych okolicach? Czy Waszym zdaniem jest możliwość "oblecenia" wszystkiego w jeden dzień? Po mapach i czasach google niby szansa jest, ale należy jeszcze wziąć pod uwagę zdrowy rozsądek, i podpytać
Czy macie pomysł na jednodniowy, fajny wypad poza tym, co wymieniłem wyżej? Oczywiście w rozsądnych odległościach
Komentarz
-
-
Nie byłem w Chorwacji (może w przyszłym roku się wybiorę), ale za to co roku 1 albo i 2 razy latam na wakacje do rożnych krajów i powiem, że ceny podane przez Dudek t są bardzo mocno zawyżone.
4* z All na 2 tygodnie np. na Rodos czy Krecie to ok. 2800 zł/os. Wypożyczenie auta klasy B na 4 dni - 115-125 euro. Paliwo 1,75 Euro/l
4* na 2 tygodnie na Kanarach (Teneryfa, Gran Canaria, Lanzarote) to 3300-3500/os . Wypożyczenie auta klasy B na 4 dni - 80-90 euro. Paliwo 1,10 euro/l
Powyższe ceny nie są jakimiś tam wymysłami z katalogów, tylko cenami które sam będąc na miejscu sprawdziłem i za które kupowałem daną usługę.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez trooperczy oprócz starego miasta warto na coś zwrócić uwagę
Wodospady Kravica dla złapania oddechu
Medjugorie jeżeli ktoś ma potrzebę :idea:
To w/w w jeden dzień z Mostarem.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez blackrsKotor jeszcze obowiązkowo !!
Zamieszczone przez endryutrooper napisał/a:
czy oprócz starego miasta warto na coś zwrócić uwagę
Na targu duży wybór trunków %
Wodospady Kravica dla złapania oddechu
Medjugorie jeżeli ktoś ma potrzebę
To w/w w jeden dzień z Mostarem.
-
-
W Bośni jest tanie paliwo i warto zrobić zakupy-niskie ceny (woda 5 litrów 0,75 €, arbuz 1 szt.[ze sterty-waga do wyboru] 2 €). Płatności przyjmują także w euro i w kunachO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigNie byłem w Chorwacji (może w przyszłym roku się wybiorę), ale za to co roku 1 albo i 2 razy latam na wakacje do rożnych krajów i powiem, że ceny podane przez Dudek t są bardzo mocno zawyżone.
4* z All na 2 tygodnie np. na Rodos czy Krecie to ok. 2800 zł/os. Wypożyczenie auta klasy B na 4 dni - 115-125 euro. Paliwo 1,75 Euro/l
4* na 2 tygodnie na Kanarach (Teneryfa, Gran Canaria, Lanzarote) to 3300-3500/os . Wypożyczenie auta klasy B na 4 dni - 80-90 euro. Paliwo 1,10 euro/l
Powyższe ceny nie są jakimiś tam wymysłami z katalogów, tylko cenami które sam będąc na miejscu sprawdziłem i za które kupowałem daną usługę.
Auto klasy B na 10 dni + paliwo: ile wg Ciebie kosztuje?
Komentarz
-
Komentarz