Mandaty, fotki z ITD lub SM

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrek_os
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 8160
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez piramida
    bo u nas powinno być tak, świeci czerwone, nikt nie jedzie, przejeżdżasz, wtedy czerwone jest traktowane jak znak stop
    eeee :wink: to wtedy za xx lat polaków by się wycieło na drogach....
    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

piotrek_os, powinno być tak, niektóre kraje (Serbia, Chorwacja, Austria, Litwa) stosują sygnał zielony migający, poprzedzający światło żółte.
      Sygnał zielony migający zezwala na wjazd na skrzyżowanie, stosowany jest głównie z myślą o kierowcach samochodów ciężarowych, niezdolnych do gwałtownego hamowania, które w pewnych sytuacjach wjeżdżały na skrzyżowanie już na czerwonym świetle.
      W takim przypadku znacznie mniej osób wlatywało na póżnym żółtym bo wcześniej wiedzieli by że będzie zmiana.
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• rafiki
        RS
        • 2012
        • 15975
        • Superb III (3V3)

piramida, i takie coś jak piszesz naprawdę ma sens
        رافال
        Spoty
        Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8160
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A dlaczego nie moga zrobić sygnalizacji takich jak np. w Piotrkowie Trybunalskim - z daleka widzisz ile ma sek do zapalenia czerwonego tudzież zielonego światła....

Komentarz

• aro_40
            RS
            • 2007
            • 1529
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez oolsztyniak
            Zamieszczone przez aro_40
            nie raz hamowałem z piskiem opon tylko dlatego, że zapaliło się zółte... że ktoś za mną jechał??? a co, on nie widzi świateł :shock: :shock: :shock: a nie powinien trzymać odpowiedniego dystansu???
            Zamieszczone przez mattyah4x4
            ze on ma 40 ton, i nie zdążyłby wyhamować
            Powodzenia bo w takiej sytuacji, żadne Wasze mądrości nie mają racji bytu.
            oolsztyniak, żes się zaperzył, że straciłeś możliwość realnej oceny tego co czytasz.
            Jasne że nie będę hamował mając na plecach kilkudziesiącio-tonową kolubrynę. Trzeba realnie oceniać sytuację. Jak będzie leciała karetka to też jej ni ebędę hamował przed nosem z piskiem opon... No, ale wszystkiego w skrócie nie da się opisać, a naprawdę nie chciałbym zawalać forum swoimi dywagacjami na temat każdej możliwej sytuacji na drodze. Napisałem w skrócie swoją filozofię i tyle...
            If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• oolsztyniak
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6647
              • Superb II combi (3T5)
              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

nie raz hamowałem z piskiem opon tylko dlatego, że zapaliło się zółte... że ktoś za mną jechał??? a co, on nie widzi świateł :shock: :shock: :shock: a nie powinien trzymać odpowiedniego dystansu???
              ze on ma 40 ton, i nie zdążyłby wyhamować
              Powodzenia bo w takiej sytuacji, żadne Wasze mądrości nie mają racji bytu.
              oolsztyniak, żes się zaperzył, że straciłeś możliwość realnej oceny tego co czytasz.
              Jasne że nie będę hamował mając na plecach kilkudziesiącio-tonową kolubrynę. Trzeba realnie oceniać sytuację. Jak będzie leciała karetka to też jej ni ebędę hamował przed nosem z piskiem opon... No, ale wszystkiego w skrócie nie da się opisać, a naprawdę nie chciałbym zawalać forum swoimi dywagacjami na temat każdej możliwej sytuacji na drodze. Napisałem w skrócie swoją filozofię i tyle...
              Spoooko, to było bez pretensji, chodziło o podkreślenie wypowiedzi ;-)

mieszkam w okolicy dość dużego skrzyżowania, dość ważnej krajowej drogi dwupasmowej z nie mniej ważną krajową jednopasmową, skrzyżowanie ma dość spora "separację" czasową (jeżeli rozumiesz "o czym do Ciebie rozmawiam", jak to mówił klasyk)

i na tym skrzyżowaniu, pomimo dużej separacji i - dodatkowo - pasów "rozbiegowych" - kiedyś mało nie zginąłem pod ciągnikiem z naczepą, który to sobie radośnie wjechał na takim mocno czerwonym, wręcz purpurowym świetle... całe szczęście, że akurat jakoś tak flegmatycznie ruszałem na zielonym :roll:

i wiesz co mu ten <CIACH> powiedział, jak go później dogoniłem 3 km dalej, zajechałem drogę, i wyciągnąłem prawie z szoferki ? (trochę mi pomogło, ze jeździłem wtedy granatowym oplem - wystraszył się <CIACH> , ze to policja)

no więc <CIACH> zaczął dukać, ze on ma 40 ton, i nie zdążyłby wyhamować, bla, bla bla...
              urzekła mnie twoja historia...
              Nawet nie wiesz jak mnie Twoja :lol:
              Zamieszczone przez aBencjusz
              Ale wjeżdżanie 3 sekundy po zapaleniu czerwonego światła to jednak przesada - dla mnie przynajmniej.
              3 sekundy po zapaleniu się żółtego :idea:
              Jak będę w domu zrobię Ci skan dokumentu to przeczytasz ;-)

Zamieszczone przez cysterniarz
              Ciekaw jestem ilu z tych wypowiadających się świętoszków jeździ tak na prawdę ZAWSZE przepisowo i NIGDY nie powoduje zagrożenia na drodze głupim zachowaniem np. z powodu słabszego dnia, zamyślenia, rozkojarzenia, ilu NIGDY nie dociska za sznurkiem samochodów żeby przelecieć jeszcze na tzw "różowym" albo "ciemno-pomarańczowym", ale inspektorów społecznych przed monitorem to wielu :roll:
              Dlatego wspomniałem, że wypowiadający się tu w większości są nieskazitelnymi kierowcami niepopełniającymi żadnych wykroczeń :szeroki_usmiech
              Była O2 RS 190 km / 436 Nm
              Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• westwi78
                RS
                • 2008
                • 2940

zrób.

Jeszcze wrzuć z googli to skrzyżowanie.

Komentarz

• aBencjusz
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 103

3 sekundy po zapaleniu się żółtego :idea:
                  Jak możesz to rozwiń temat. Rozumiem, że zaproponowano Ci mandat zgodnie z taryfikatorem 300-500 zł. i 6 pkt. za wjazd na skrzyżowanie przy żółtym świetle ? To było na podstawie zdjęcia czy nagrania ? Pytam z ciekawości, ciężko mi po prostu uwierzyć w to, że ktoś wystawia za to mandaty

Komentarz

• westwi78
                    RS
                    • 2008
                    • 2940

Pytam z ciekawości, ciężko mi po prostu uwierzyć w to, że ktoś wystawia za to mandaty
                    dlaczego by miał nie wystawiać?

Komentarz

• aBencjusz
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 103

Według mnie to taki trochę "martwy" przepis - w rozporządzeniu które to reguluje jest to określone tak: "sygnał żółty - zakaz wjazdu za sygnalizator, chyba że w chwili zapalenia tego sygnału pojazd znajduje się tak blisko sygnalizatora, że nie może być zatrzymany przed nim bez gwałtownego hamowania; [...] czyli dosyć ogólnikowo, czyli można się z tego łatwo wymigać. Druga rzecz to kwota mandatu, którą powinno się zaproponować czyli co najmniej 300 zł i 6 pkt za babola który powoduje nieproporcjonalnie mniejsze zagrożenie niż światło czerwone - dla mnie to zdecydowanie za dużo. Dlatego zdziwiłem się, że ktoś nakłada za to mandaty. Oczywiście jest to wykroczenie i można mandat wystawić tylko po co ? Ani to niebezpieczne ani też nikomu nie przeszkadza (moim zdaniem). Po to jest coś takiego jak pouczenie.

Komentarz

• Luki80a
                        Rider
                        • 2010
                        • 341
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM
                        • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Po to jest coś takiego jak pouczenie.
                        Na pouczeniu nie zarobią :wink:
                        Była O1 AGR

Jest O1FL ALH

Komentarz

• piotrek_os
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8160
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Luki80a
                          Na pouczeniu nie zarobią
                          Państwo to nie....

Komentarz

• kabanos
                            RS
                            • 2011
                            • 4544
                            • Octavia I combi (1U5)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Czy Wy kufa nie macie innych zmartwień? Sami bez winy się wypowiadają. Czy wy w życiu nie zapłaciliście mandatu?

Historia mojego szwagra. Wjechał na skrzyżowanie w momencie, gdy zapaliło się żółte. Za skrzyżowaniem stali panowie policjanci. Zatrzymali go za wjazd na czerwonym, zaproponowali mandat i zapłacił, bo ich było dwóch, a on sam. Miał iść do sądu? I tak by przegrał.

Inna sprawa, że de fotoradary SM są tak poustawiane, żeby wyciągać kasę od kierowców. Jeśli wykroczenie kolegi oolsztyniak było w mieście X, w ch.j kilometrów od jego miejsca zamieszkania, to cokolwiek by napisali na takim zdjątku, to by przyjął, bo kto ma czas na to, żeby się włóczyć po sądach?

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Zorr
                              RS
                              • 2011
                              • 2110

Zamieszczone przez kabanos
                              Inna sprawa, że de fotoradary SM są tak poustawiane, żeby wyciągać kasę od kierowców. Jeśli wykroczenie kolegi oolsztyniak było w mieście X, w ch.j kilometrów od jego miejsca zamieszkania, to cokolwiek by napisali na takim zdjątku, to by przyjął, bo kto ma czas na to, żeby się włóczyć po sądach?
                              i pewnie dlatego nie podnoszą wysokości mandatów, na parę stówek można przymknąć oko, o parę tysięcy warto powalczyć. ;-)
                              Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                              Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• aBencjusz
                                Ambiente
                                • 2013
                                • 103

Czy Wy kufa nie macie innych zmartwień? Sami bez winy się wypowiadają. Czy wy w życiu nie zapłaciliście mandatu?
                                Po co takie nerwy ? Rozmawiamy sobie. Jednym wjazd na czerwonym świetle przeszkadza innym mniej - gdzie tu powód do emocji ?

Komentarz

• kabanos
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 4544
                                  • Octavia I combi (1U5)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Po co takie nerwy ? Rozmawiamy sobie. Jednym wjazd na czerwonym świetle przeszkadza innym mniej - gdzie tu powód do emocji ?
                                  Jakie nerwy? :wink: Wiem tylko ( z własnego doświadczenia niestety), jak działają Straże Miejskie i Gminne, jeśli chodzi o ustawianie fotoradarów. Im nie chodzi o bezpieczeństwo, tylko o kasę.

Komentarz

• rafiki
                                    RS
                                    • 2012
                                    • 15975
                                    • Superb III (3V3)

kabanos, najlepszy przykład jak jedziesz z Częstochowy DK1 na południe. W Wanatach wystawiają trójnóg tak, że go ledwo zza płotu widać, a sami auto mają schowane 30m dalej w bocznej drodze żeby przypadkiem z głównej nie było ich widać.
                                    رافال
                                    Spoty

Komentarz

• kabanos
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 4544
                                      • Octavia I combi (1U5)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

rafiki, to że schowane to nic, tylko w jakich miejscach i jak ustawione :roll:

Komentarz

• rafiki
                                        RS
                                        • 2012
                                        • 15975
                                        • Superb III (3V3)

kabanos, prosty odcinek, żadnych skrzyżowań, przejść dla pieszych itp. i ograniczenie chyba do 60 czy 70, gdzie normalnie można by 100 jechać :roll:
                                        رافال
                                        Spoty

Komentarz

• Luki80a
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 341
                                          • Octavia III combi (5E5)
                                          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM
                                          • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Prosta sprawa. Ustawiają tam, gdzie w krótkim czasie może napstrykać dużo fotek.
                                          Czysty biznes niemający nic wspólnego z bezpieczeństwem.
                                          Była O1 AGR

Jest O1FL ALH

Komentarz

• piotrek_os
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8160
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Luki80a
                                            Prosta sprawa. Ustawiają tam, gdzie w krótkim czasie może napstrykać dużo fotek.
                                            Czysty biznes niemający nic wspólnego z bezpieczeństwem.
                                            ale jak w mediach tłumaczą, że to chodzi o bezpieczeństwo to kłamie sam samego siebie....

Komentarz

• vaz
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 799
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez rafiki
                                              kabanos, najlepszy przykład jak jedziesz z Częstochowy DK1 na południe. W Wanatach wystawiają trójnóg tak, że go ledwo zza płotu widać, a sami auto mają schowane 30m dalej w bocznej drodze żeby przypadkiem z głównej nie było ich widać.
                                              to straż wiejska z Kamienicy Polskiej. Kiedyś sprawdzałem, czy odcinek na którym się ustawiają ma status drogi ekspresowej ale jednak nie. Są bardzo dobrze wykrywalni antyradarem z kilkuset metrów
                                              Antyfotoradar Valentine1
                                              Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• oolsztyniak
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6647
                                                • Superb II combi (3T5)
                                                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Jak możesz to rozwiń temat. Rozumiem, że zaproponowano Ci mandat zgodnie z taryfikatorem 300-500 zł. i 6 pkt. za wjazd na skrzyżowanie przy żółtym świetle ? To było na podstawie zdjęcia czy nagrania ?
                                                400 zł pkt 6 jeśli wskaże sprawcę, jeśli nie 500 zł.
                                                Zrobiono dwa zdjęcia.

Jeśli wykroczenie kolegi oolsztyniak było w mieście X, w ch.j kilometrów od jego miejsca zamieszkania, to cokolwiek by napisali na takim zdjątku, to by przyjął, bo kto ma czas na to, żeby się włóczyć po sądach?
                                                I tu jest pies pogrzebany, wyjazd w dwie strony na "sprawę" paliwa za 250 zł + stracony cały dzień a kto wie czy na jednym wyjeździe się skończy?

Idę do samochodu po list, zrobię zdjęcie po skaner zdechł :?

EDIT
                                                O to zdjęcie
                                                Większego wkleić się nie da (ograniczenia forum)
                                                Teraz można tylko podyskutować bo mandat i tak został przyjęty :idea:

Na drugim zdjęciu skrzyżowania w czerwonym kółku zaznaczyłem miejsce gdzie jest fotoradar.
                                                Załączone pliki
                                                Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                                                Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• kabanos
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 4544
                                                  • Octavia I combi (1U5)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

oolsztyniak, kiedyś jadąc nad morze, o godz, 4:50 w niedzielę zostałem ustrzelony przez radar stacjonarny SG. Prędkość zawrotna, bo 67 km/h. Dostałem propozycję max mandatu, czyli 100 zł. Po przemyśleniu sprawy przyjąłem mandat z prośbą o łagodniejszy wymiar kary bo: ble, ble, ble. Skończyło się na 70 zł.
                                                  Piszę o tym, bo do godz. 23 do 5 jest podniesiona prędkość w zabudowanym do 60 km/h. Nic z tego, bo SG w tej miejscowości postawiła sobie znak ograniczenia do 50 tuż przed fotoradarem i 50-ka obowiązywała całą dobę. Ch.j z tego, że moja zawrotna prędkość została zarejestrowana o godzinie, gdy w całej miejscowości ani żywego ducha, trzeba było zapłacić przejazdowe i tyle. Jechać na rozprawę 400 km w jedną stronę, oczywiście nie wchodziło w rachubę.

Komentarz

• piotrek_os
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 8160
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pewna "Pani" wracając z kościoła koło domu zostaje zatrzymana do kontroli - nie ma przy sobie dokumentów, bo nie wzięła torebki - POlicjanci ją spisują...i po 2 min dostarcza dokumenty bo miejsce "akcji" jest nad jej posesja... - wypisują mandat za bark dokumentów. I tu pytanie czy to byli "ludzie" czy maszynki.....

Komentarz

Pracuję...