Octavia III Face Lifting

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• 22Tomaszz
    odpowiedział(a)
    Chris11, zgadzam się w 100%.
    Karel, pewnie na zwykły plastik dadzą minimalną powłokę udającą miękki plastik, tak samo jak jest w Leonie, gdzie boczki są niby miękkie.

Zostaw komentarz:

• Karel
    odpowiedział(a)
    Zaraz mod posprząta Wam ten temat i dyskusję.
    Prawda jest taka, że O2 i O3 są "umiarkowanie" wyciszone w swojej klasie. Jeździłem O2 i mam porównanie do swojej O3. Proponuję porobić pomiary sonometrem, najlepiej na tych samych kapciach i wnioski będą niepodważalne, która konstrukcja jest nieco cichsza.

Czy ktoś się orientuje, czy faktycznie boczki w O3FL mają być miększe?

Zostaw komentarz:

• SS
    odpowiedział(a)
    Kogo pytam, kto miał O2 to mówi, że O3 jest głośniejsza...

Zostaw komentarz:

• Chris11
    odpowiedział(a)
    Miałem.

Zostaw komentarz:

• SS
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Chris11
    To skoro jest gorzej wytłumiona to jakim cudem jest cichsza w środku niż OII?
    a to pierwsze słyszę. Maiłeś O2 czy zasłyszane?

Zostaw komentarz:

• Chris11
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez utek
    I to świadczy o tym, że jest gorzej wytłumiona lub ma cieńszą blachę?
    Gdzieś zniknęło kilka kilogramów, a nie słyszałem, żeby zastosowano aluminiową karoserię. A co do wytłumienia to temat w dziale OIII o dudnieniu itd świadczy o czymś.

Ale OK. Jest większa i lżejsza, ot tak sobie. Ktoś tak sobie wymyślił. Może ma pomiędzy "blachami" hel wtłoczony.
    To skoro jest gorzej wytłumiona to jakim cudem jest cichsza w środku niż OII?
    Redukcje masy zyskuję się też takimi rzeczami, jak zmiana materiałów z jakich robione są poszczególne części, w ogóle ich pozbycie się (np. osłona zaczepu klapy, schowek nad nawiewami środkowymi, sterowanie lampką tylną w podsufitówce, etc....), czy redukcje masyczęści poprzez osiąganie dolnych granic ich wytrzymałości, np. tapicerki słupka B są cienkie jak papier.
    Wystarczy spojrzeć trochę szerzej na budowę auta niż tylko: "o! jest lżejsza to na pewno gorsza". Po części jest to oczywiście racja, ale niestety rzucanie frazesami: "bo dudni", "bo blacha jest cieńsza", itp jest co najmniej śmieszne.

Zostaw komentarz:

• Marek__82
    odpowiedział(a)
    Ciekawe kto pierwszy z forum odbierze poliftową ...

Zostaw komentarz:

• 22Tomaszz
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Enriquez
    w lifcie to bez znaczenia, bo tego nikt nie kupi o zdrowych zmysłach
    Hehe dla mnie najlepszy scenariusz, ale IMO nierealistyczny :evil:
    Już się kilku kolegów na forum zastanawia czy odbierać OIII w grudniu lub listopadzie czy czekać na FL :lol:

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    w lifcie to bez znaczenia, bo tego nikt nie kupi o zdrowych zmysłach

Zostaw komentarz:

• 22Tomaszz
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez bob_best
    Zamieszczone przez 22Tomaszz
    bob_best, Dla mnie to również nie jest prawda, bo u mnie nic nie dudni (ale może to przez DCC). Poza tym wątek o dudnieniu umarł śmiercią naturalną i nikt z nowych posiadaczy OIII się na to nie skarży
    rozumiem, że u Ciebie nie dudni, ale ja to miałem u siebie, więc temat jest mi znany - choć nigdy nie było to tak dokuczliwe jak w demo którym jechałem.
    W sumie chyba cały czas nie ustalono na 100% w jakich wersjach to dudniło (występowało to i w zawieszeniu z belką i wielowahaczem). Czasami pomagała wymiana amorów, ale też chyba nie zawsze.
    Ciekawe czy w lifcie też tak będzie, szczególnie na początku :diabelski_usmiech

Zostaw komentarz:

• bob_best
    odpowiedział(a)
    bob_best, Dla mnie to również nie jest prawda, bo u mnie nic nie dudni (ale może to przez DCC). Poza tym wątek o dudnieniu umarł śmiercią naturalną i nikt z nowych posiadaczy OIII się na to nie skarży
    rozumiem, że u Ciebie nie dudni, ale ja to miałem u siebie, więc temat jest mi znany - choć nigdy nie było to tak dokuczliwe jak w demo którym jechałem.

Zostaw komentarz:

• Hubee
    odpowiedział(a)
    Dcc przecież to zupełna inna bajka. Ja miałem nowe amory w MY16 po 3k km...

Zostaw komentarz:

• 22Tomaszz
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• bob_best
    odpowiedział(a)
    utek, W nowszych nic nie dudni, więc bez przesady.
    Zresztą niedługo sam porównam OIII MY2017 do OIIFL 2010 to napiszę u siebie w temacie :wink:
    No niestety to nie jest prawdą - jechałem ostatnio O3 kombi MY16 lub nawet MY17 - dudniło w niej o wiele gorzej niż w moim MY14 (u mnie po wymianie amortyzatorów problem praktycznie zniknął ). Problemu nie rozwiązano do dziś

Zostaw komentarz:

• 22Tomaszz
    odpowiedział(a)
    utek, W nowszych nic nie dudni, więc bez przesady.
    Zresztą niedługo sam porównam OIII MY2017 do OIIFL 2010 to napiszę u siebie w temacie :wink:

Zostaw komentarz:

• utek
    odpowiedział(a)
    Gdzieś zniknęło kilka kilogramów, a nie słyszałem, żeby zastosowano aluminiową karoserię. A co do wytłumienia to temat w dziale OIII o dudnieniu itd świadczy o czymś.

Ale OK. Jest większa i lżejsza, ot tak sobie. Ktoś tak sobie wymyślił. Może ma pomiędzy "blachami" hel wtłoczony.

Zostaw komentarz:

• Hubee
    odpowiedział(a)
    I jakies 5kg to mniejszy zbiornik. :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    Bo ma cieńszą blachę. Wystarczy trochę porozbierać żeby porównać do O2.

Zostaw komentarz:

• Chris11
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• utek
    odpowiedział(a)
    To może ja.

O3 jest dłuższa od O2 o 9cm, szersza o 4,5cm. Waży przy tym o 35kg mniej.

Różnice w zawieszeniu tylnym widać.

Zostaw komentarz:

• Chris11
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez orzel720
    eee tam - mam już 3cią OIIFL - czyli jednak może sie podobać... szczególnie że w OIII posknerzyli na m.in. wytłumieniu, zawieszeniu, grubości blachy itp...
    Odważna teoria... Coś na potwierdzenie tych tez? W szczególności interesują mnie punkty o wytłumieniu i grubości blachy.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Jeśli idzie o przednie lampy, to zdecydowanie lepiej wygląda w ciemnych lakierach. Biały i srebrny, pewnie beż jak będzie, to kupa. Np. Ta szara na fotce może i nie taka brzydka.

Zostaw komentarz:

• adszat
    odpowiedział(a)
    [ Dodano: Nie 30 Paź, 16 15:15 ]
    Zamieszczone przez adszat
    OIII zamówiłem we wrześniu - style+chrom+ amazing+sunset... miała być 2 tygodnie temu.. a będzie w połowie grudnia. i teraz sam nie wiem czy zrezygnować z zamówić po lifcie
    zrezygnuj.. i potem kup w ramach wyprzedaży z dodatkowym rabatem [/quote]

no właśnie nie wiem czy będzie dodatkowy rabat, wynegocjowałem dobrą cenę ( ponad 11% niżej od wersji katalogowej).

przeglądam cały dzień kodiaq - cena tylko/aż 15 ooo więcej a samochód wydaje się być super. większy od octavii mniejszy od Superb ( minimalnie)..

Zostaw komentarz:

• orzel720
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez marlej108
    albo bedzie bogatsze wyposazenie...?
    i z reguły cennik w górę... powoli ale w górę tak już jest od wielu lat...

[ Dodano: Nie 30 Paź, 16 15:01 ]
    Zamieszczone przez tomekjmopl
    To samo było jak przeprowadzili lift OII, też narzekaliśmy że paskudne te wielkie lampy - wszystko się opatrzy
    eee tam - mam już 3cią OIIFL - czyli jednak może sie podobać... szczególnie że w OIII posknerzyli na m.in. wytłumieniu, zawieszeniu, grubości blachy itp...

[ Dodano: Nie 30 Paź, 16 15:15 ]
    Zamieszczone przez adszat
    OIII zamówiłem we wrześniu - style+chrom+ amazing+sunset... miała być 2 tygodnie temu.. a będzie w połowie grudnia. i teraz sam nie wiem czy zrezygnować z zamówić po lifcie
    zrezygnuj.. i potem kup w ramach wyprzedaży z dodatkowym rabatem

Zostaw komentarz:

• SS
    odpowiedział(a)
    czy dobrze odczytuję 7° automat dla TDI :?:

Zostaw komentarz:

Pracuję...