CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Benny84
    Classic
    • 2012
    • 19

Może z tą długością trochę przesadziłem hehe :P niech będzie ze 170cm to min. :twisted:

Komentarz

• adriano86
      Classic
      • 2012
      • 6

zestaw wystarczający to radio uniden pro 520xl + antena Sirio ml-145

Komentarz

• SP9XWW
        Rider
        • 2009
        • 579

Zamieszczone przez eaglemirek
        Zamieszczone przez Benny84
        uważam że to jest min długość bata 203cm :diabelski_usmiech
        303cm będzie lepsiejsza :diabelski_usmiech
        No co Wy. Ocipieliście? Najlepszą długością jest 5,30 metra. Ma być pół-falowa i już! :diabelski_usmiech :lol:
        Vy 73! de S!@w

Komentarz

• adriano86
          Classic
          • 2012
          • 6

a poco taki długi bat jeśli ciągle i tak krzyczą na radiu o szuszarkach. Przecież nie jedzie się po pustej drodze przez 30km a nawet jeśli to raczej tam misiaków nie będzie Więc taki bat to udręka na parkingach itp. :? a można unidena kupić na necie legalnie ze zgodnością za 230zł paragon także jest

Komentarz

• Bili
            Rider
            • 2010
            • 373
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Co możecie aktualnie radio + antena do maksymalnie 500 zł, ale może być również za mniejszą cenę.
            Docelowo ma to jeździć na passacie b5.
            Jeśli możecie podrzućcie jakąś lekturę na temat cb. Na co patrzeć przy wyborze itp.
            Pozdrawiam.
            Michał

Komentarz

• kabanos
              RS
              • 2011
              • 4544
              • Octavia I combi (1U5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Bili
              Jeśli możecie podrzućcie jakąś lekturę na temat cb. Na co patrzeć przy wyborze itp.
              Lektury masz 311 stron. Smacznego

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Arni2012
                Classic
                • 2012
                • 16

Dużo jeżdżę i nie znoszę bezsensownych i nic nie wnoszących trzasków, czy pisków. Aby zminimalizować takie "efekty" zamontowałem JFK II i metrowy bacik Sirio na podstawie Presidenta. Antenka jest umocowana w połowie tylnej klapy, nie wystaje więc zbyt dużo ponad auto i nie przeszkadza na podziemnych parkingach. Zestaw zapewnia jednak przynajmniej wystarczający zasięg przy dużej kulturze działania. Kosztuje jednak trochę więcej - ok. 1000, ale moim zdaniem jest wart tych pieniędzy.

Komentarz

• dylan80
                  Rider
                  • 2009
                  • 625

od kilku lat użytkuję Unidena 520XL a od prawie 3 lat to radio razem z Triflexem.
                  powiedzcie mi, czy opłaca się zmieniać to radio na jakieś inne, oczywiście przy Triflexie chcę zostać, bo sie przyzwyczaiłem i zadowolony jestem.
                  jednak czy warto zmieniać tego unidena na coś innego ? albo czy lepiej oddac to radio do serwisu cb jakiegoś w celu sprawdzenia i ewentualnego wysterowania, bo nie weim, czy przez te pare lat nie pokiciało sie coś w radiu ... od ok. roku zauwazyłem, tak choćby więcej szumów zbierał i byle jakiego gówna....

Komentarz

• Ermac
                    Classic
                    • 2012
                    • 37

dylan80, sprzedaj Unidena, dołóż trochę kasy i kup Yosana JC-2204 lub Yosana Turbo. Radia mają lepsze filtry i są przyjemniejsze w odsłuchu (w mojej opinii), dodatkowo mają ASQ (funkcja pożądana przez niektórych - dla mnie zbędna).

Komentarz

• Karql
                      L&K
                      • 2010
                      • 1124

Ermac, To już lepszy Yosan 120 po tuningu konnektora Turbo, ma dużo bajerów, ale jak chodzi o samo radio jest gorsze
                      Było: 117,5KM / 238,9 Nm
                      Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• Arni2012
                        Classic
                        • 2012
                        • 16

Zamieszczone przez dylan80
                        ... od ok. roku zauwazyłem, tak choćby więcej szumów zbierał i byle jakiego gówna....
                        Zwróć uwagę, ilu Twoich znajomych w ciągu oststniego roku kupiło sobie radio w Biedronce ...
                        Uniden działa lub nie działa, sprawdź ewentualnie zestrojenie anteny i tyle. A jak chcesz coś zmienić, to zmieniaj :wink:

Komentarz

• dylan80
                          Rider
                          • 2009
                          • 625

eh, zapomniałem o najważniejszej rzeczy.... radio zamontowane w miejscu popielniczki w OI, więc wymiarowo musiałoby być takie samo jak U520. myslałem już kiedyś o kupnie presidenta johnny III , ale okazało się że jest troszke większe.. czy ten president jest dużo lepszy od mojego U520 ? i czy opłaca sie zmieniać? czy może uniden to dobre radio i nie ma sensu wydawać kase.... dodam, że CB w samochodzie mam zawsze włączone, ..zawsze...

Komentarz

• Ermac
                            Classic
                            • 2012
                            • 37

Zamieszczone przez Karql
                            Ermac, To już lepszy Yosan 120 po tuningu konnektora Turbo, ma dużo bajerów, ale jak chodzi o samo radio jest gorsze
                            Gorsze ? Pod jaki względem Turbo jest gorsze od 120 pro :?: Turbo ma lepsze filtry, lepszy odsłuch, więcej bajerów, większy wyświetlacz, jedyną wadą tego radia jest brak prawdziwego rfgaina co skreśla to radio w przypadku korzystania z anteny większej niż 1m.

Dlatego do takiego małego bacika jakim jest triflex, turbo będzie dużo lepsze niż Yosan 120pro po tuningu. Dodam tylko, że gdyby kolega szukał radia do np: Sirio ML145 to poleciłbym 120pro

Skoro radio ma zmieścić się w popielniczce to Turbo i 120 pro odpadają. Alternatywą pozostaje Yosan CB-300 - jeżeli używasz radia jako antymiśka/dupochronu to sprawdzi się w 100%

Komentarz

• szpara
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 212
                              • Octavia I (1U2)
                              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

można unidena kupić na necie legalnie ze zgodnością za 230zł paragon także jest
                              Jeżeli legalnie to pewnie i fakturę na niego wystawi. Więc albo strzela sobie w kolano albo robi klienta w jajo.
                              od kilku lat użytkuję Unidena 520XL
                              powiedzcie mi, czy opłaca się zmieniać to radio na jakieś inne
                              Jeżeli jest to kilkuletni uniden to go nie zmieniaj. Szumy i trzaski prawdopodobnie spowodowane są silną propagacją.
                              czasami dłubię w CB radiach

Komentarz

• greg44
                                L&K
                                • 2011
                                • 1198
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Witam, pytanko szybkie, czy ktoś poda mi jakie radio CB upchną do środkowej popielniczki w OII? Sam będę chciał tam wmontować CB (mam Lafayette Zeus, w któremu zmienię podświetlenie na zielono) i chce dać TRIFLEX, o antenie już odpowiednią wiedzę zdobyłem, trzeba wykombinować wzmacniacz do FM. Wiem, że trzeba ciąć popielniczkę, tylko, że Zeus nie mieści się idealnie we wnęce, ma szerokość ok. 14 cm a popielniczka chyba 13.

Komentarz

• jamesbondzio
                                  L&K
                                  • 2009
                                  • 1174
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

greg44, zobacz mój temat (masz w podpisie) na szerokośc w popielniczke wchodzi uniden 520XL , presidenty johny/ harry w wersji 2 , oczywiście mam na myśli szerokość radia i wysokość , tył popielniczki trzeba wycinać., bez modzenia popielniczki nie zamkniesz.
                                  kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• SP9XWW
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 579

Zamieszczone przez jamesbondzio
                                    tył popielniczki trzeba wycinać., bez modzenia popielniczki nie zamkniesz.
                                    Ja próbowałem się upchać, ale po cięciu ścianki popielniczki utknąłem na przewodach nawiewowych (mam lekko podniesione w tunelu przez blokadę skrzyni). Musiałbym chlastać same przewody i później je uszczelniać - więc sobie dałem siana. Ostatecznie radio wylądowało w schowku po lewej stronie... Pooglądaj wszystko dokładnie, żebyś się nie zrobił w bambuko. 8)
                                    Vy 73! de S!@w

Komentarz

• greg44
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1198
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez SP9XWW
                                      ale po cięciu ścianki popielniczki utknąłem na przewodach nawiewowych
                                      Ja raczej o tył i przewody sie nie boję, bo Zeus - to radyjko jest krótkie, ale nad przodem się zastanawiam, bo radyjko jest trochę większe od wnęki, otwory, co tam muszę wyciąć.

Kolejne pytanie, czy skręcenie przewodu CB na baryłkę, znacznie pogorszy nadawanie i odbiór, czy raczej puścić przewód nie dzieląc go. Chcę sobie zostawić możliwość podpięcia innej anteny niż TRIFLEX, przewód przedzielić gdzieś w bagażniku, jak by odbiór był kiepskawy, np na dłuższe wyjazdy, postawić na dachu MLa. Co wy na to?

Komentarz

• jamesbondzio
                                        L&K
                                        • 2009
                                        • 1174
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

greg44, jaki Trawix ?
                                        kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• greg44
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1198
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

TRIFLEX, już poprawił. 8)

Komentarz

• SP9XWW
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 579

Zamieszczone przez greg44
                                            Kolejne pytanie, czy skręcenie przewodu CB na baryłkę, znacznie pogorszy nadawanie i odbiór, czy raczej puścić przewód nie dzieląc go.
                                            Niezauważalnie, byle by wtyczki były dobrze zalutowane i całość zmontowana porządnie. Generalnie nie zaleca się dzielenia kabla. :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez greg44
                                            Chcę sobie zostawić możliwość podpięcia innej anteny niż TRIFLEX, przewód przedzielić gdzieś w bagażniku, jak by odbiór był kiepskawy, np na dłuższe wyjazdy, postawić na dachu MLa. Co wy na to?
                                            Można tak zrobić. U mnie jest podobne rozwiązanie, beczkę mam w schowku bagażnika (kombi) która posłużyła mi do podpięcia reflektometru i strojenia anteny. Dałem też trochę więcej kabla - jakby trzeba było potestować inne anteny na podstawie magnetycznej. Można dopiąć do istniejącego toru antenowego cokolwiek. :szeroki_usmiech
                                            Vy 73! de S!@w

Komentarz

• lukasz3112
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 3607

Forumowicze
                                              chcę kupić jakiś zestawik tak do max 400zł (więcej po prostu nie ). Z radyjek zastanawiam się nad kilkoma:
                                              - president teddy
                                              - m-tech legend II lub ewentualnie III
                                              warte jest któreś z tych radyjek zakupu? I jakie ewentualnie antenki do tego zakupić?
                                              Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• grajewiak
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 582
                                                • Jeep

Zamieszczone przez lukasz3112
                                                Forumowicze
                                                chcę kupić jakiś zestawik tak do max 400zł (więcej po prostu nie ). Z radyjek zastanawiam się nad kilkoma:
                                                - president teddy
                                                - m-tech legend II lub ewentualnie III
                                                warte jest któreś z tych radyjek zakupu? I jakie ewentualnie antenki do tego zakupić?
                                                W tym budżecie to Yosan PRO 120 po tuningu KONEKTOR + Sirio ML145 na magnesie.

A zamontować możesz tak jak ja:
                                                Jest: Toyota Corolla 1.8 VVT-i, Jeep Grand Cherokee Overland 4x4 3.6L V6
                                                Była: Octavia II FL 1.2 TSI,

Komentarz

• greg44
                                                  L&K
                                                  • 2011
                                                  • 1198
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

A zamontować możesz tak jak ja:
                                                  O tym również myślałem, tylko chciałbym to radio schować, jak by się dało go bardziej wsunąć w schowek, aby zamknąć klapkę odpowiednio zmodernizowana to by było fajnie, ale za tym schowkiem jest moduł CE i przekaźniki chyba wiec nie da się tego wykonać..

Komentarz

• obrus
                                                    Elegance
                                                    • 2011
                                                    • 783
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Da się wykonać (przy Yosan pro120), ale musisz tył półki rozpruć.
                                                    Ja mam minimalnie głębiej, niż grajewiak i jak odkręcę gruchę to mogę radio przekręcić tak, że go ledwo widać. Jakbym tył wyciął bardziej (mam jedynie otwór na kabel), spokojnie mogłoby się schować, oczywiście bez gruszki. CE jest chyba bardziej pod schowkiem, niż za nim.

Komentarz

Pracuję...