CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • greg44
    L&K
    • 2011
    • 1198
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ciekawe czy w OII Combi by się takie rozwiązanie sprawdziło? Jak to funkcjonuje, zasięg itp?

Komentarz

• SP9XWW
      Rider
      • 2009
      • 579

Zamieszczone przez greg44
      Ciekawe czy w OII Combi by się takie rozwiązanie sprawdziło?
      Sprawdzi się.

Jak to funkcjonuje
      Stroić się będzie prawidłowo.

zasięg itp?
      Standardowy w standardowych warunkach.

Ale - doczepię się do dwóch rzeczy.

1. Charakterystyka promieniowania anteny będzie przesunięta w stronę lewego, przedniego słupka - i w tym też kierunku siła nadawanego sygnału będzie największa.

2. Dzwonkowy uchwyt na klapie nie jest do końca fajnym rozwiązaniem. Przerabiałem podobne rozwiązanie na klepie (Fabia) i skończyło się tym, że po 3 latach zaczęła mi lecieć blacha w punktach wgryzienia się w blachę śrub montażowych. Ruda była nieubłagana. Zdemontowałem całość - a furak wylądował u lakiernika... Osobiście nie polecam takiego sposobu montażu.
      Vy 73! de S!@w

Komentarz

• greg44
        L&K
        • 2011
        • 1198
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

No faktycznie, takie uchwyty niszczą powłokę lakierniczą i w zasadzie zabezpieczenie antykorozyjne. Jak by się nie dokręcało takiego uchwytu, to i tak zostawi ślad na powłoce lakierniczej i ja uszkodzi. Rozumiem, że taki uchwyt dobrze funkcjonowała wraz z anteną musi mieć połączenie z masą?

Komentarz

• Walt
          L&K
          • 2011
          • 1065
          • Seat

A nie można podłożyć jakiejś blaszki, żeby siła rozłożyła się na większej powierzchni a śruby nie wkręcały bezpośrednio w karoserię?
          SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• Krokiet
            Drive
            • 2006
            • 77

Zamieszczone przez SP9XWW
            2. Dzwonkowy uchwyt na klapie nie jest do końca fajnym rozwiązaniem. Przerabiałem podobne rozwiązanie na klepie (Fabia) i skończyło się tym, że po 3 latach zaczęła mi lecieć blacha w punktach wgryzienia się w blachę śrub montażowych. Ruda była nieubłagana. Zdemontowałem całość - a furak wylądował u lakiernika... Osobiście nie polecam takiego sposobu montażu.
            W Nubirze rdza nie weszła, ale niestety za mocno się przyłożyłem i miałem wypchniętą blachę przez śruby. Od tego czasu "dzwonek" to wróg.
            Kiedyś OI Liftback
            Potem OII Kombi Elegance 1.4 TSI DSG
            Potem OII 1.9 TDI
            Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• Andrzej.P
              RS
              • 2011
              • 1516
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

IMO najlepiej dać sobie spokój z uchwytem klapowym i w kombicy dać uchwyt na reling. W liftbacku za to tak, jak koledzy proponowali - np. do odbojnika klapy. Umiejscowienie podobne, ale oszczędza się blachę.
              Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
              FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• Prezes52
                RS
                • 2012
                • 6427
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Andrzej.P, dokładnie mam tak u siebie pod odbój i jest super w służbowych mam na uchwycie do klapy i niszczy lakiet taki uchwyt

Mariusz
                Spoty Tarnowskie

Mam do sprzedania wyłącznik zespolony Octavia II po lifcie 5KO 953 507AS osłone poduszki kierownicy i tunel środkowy

Komentarz

• Krokiet
                  Drive
                  • 2006
                  • 77

Zamieszczone przez grajewiak
                  Krokiet, z tą relacją spadłeś mi z nieba, już zbieram graty do montażu triflexa. Mam faktę i wzmacniacz tylko triflexa muszę kupić. A Twoja relacja bardzo mi pomoże.
                  No i jak tam montaż? Moja fotorelacja skończona w części montażu Triflexa, radia, głośnika i GPS. Zostało mi tylko wpięcie w skrzynkę bezpiecznikową i potencjometr przed głośnikiem.
                  Kiedyś OI Liftback
                  Potem OII 1.9 TDI
                  Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• digitallix
                    Classic
                    • 2012
                    • 10

alxxx, Cały czas się zastanawiałem, czy w podobny sposób nie zamontować anteny, ale po kolejnych wypowiedziach widzę, że to nie jest dobry pomysł, ze względu na uszkodzenia...
                    Chyba wrócę do pomysłu z magnesem... ale na razie nie mam czasu nawet radyjka zamówić...

"Mówić nie myśląc, to tak jak strzelać nie celując."
                    "Myślenie to najcięższa praca z możliwych i pewnie dlatego tak niewielu ją podejmuje."

Komentarz

• Enriquez
                      RS
                      • 2009
                      • 7685
                      • Superb III (3V3)

Wczoraj z racji dzisiejszego wyjazdu zapodałem sobie tymczasowo coś takiego:
                      Lafayette Venus + Sirio AS100. Docelowo będzie coś w istniejącej dziurze na dachu.

Pozdrawiam
                      Marcin

Komentarz

• SP9XWW
                        Rider
                        • 2009
                        • 579

Rozumiem, że taki uchwyt dobrze funkcjonowała wraz z anteną musi mieć połączenie z masą?
                        Dokładnie tak. Masa na uchwyt podawana jest właśnie stożkowymi śrubami poprzez powłokę lakierniczą...
                        Vy 73! de S!@w

Komentarz

• niedziela67
                          Elegance
                          • 2007
                          • 767
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ciekawe czy w OII Combi by się takie rozwiązanie sprawdziło? Jak to funkcjonuje, zasięg itp?
                          Próbowałem i kupa.W O1 jest inaczej ukształtowana góra klapy.Wybrałem uchwyt na relingu.
                          Była O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
                          Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html
                          Wersja na lato - SUZUKI Intruder

Komentarz

• gstawiak
                            Classic
                            • 2012
                            • 27

Witam wszystkich bardzo serdecznie
                            Nawiązując do tematu TRIFLEXA chciałbym zasięgnąć opinii na temat współpracy takiej anteny z radiem yosan pro 120 głównie chodzi mi o to czy ktoś może używa w O2 1.6 z gazem wspomnianej przeze mnie anteny i jest w stanie powiedzieć czy instalacja gazowa ma jakiś negatywny wpływ na pracę radia i tej anteny. Mocno zastanawiam się właśnie nad takim zestawem głównie ze względu na wygodę użytkowania tego typu anteny. Wiem że osiągi nie są powalające ale mi to w zupełności wystarczy.

POZDRAWIAM

Komentarz

• piotrek_os
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8162
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez gstawiak
                              Witam wszystkich bardzo serdecznie
                              Nawiązując do tematu TRIFLEXA chciałbym zasięgnąć opinii na temat współpracy takiej anteny z radiem yosan pro 120 głównie chodzi mi o to czy ktoś może używa w O2 1.6 z gazem wspomnianej przeze mnie anteny i jest w stanie powiedzieć czy instalacja gazowa ma jakiś negatywny wpływ na pracę radia i tej anteny. Mocno zastanawiam się właśnie nad takim zestawem głównie ze względu na wygodę użytkowania tego typu anteny. Wiem że osiągi nie są powalające ale mi to w zupełności wystarczy.

POZDRAWIAM
                              nawet się nie zastanawiaj tylko zakładaj triflexa. Miałem go w 01 tdi o 0II tdi - teraz mam w 1,6 + lpg i w nastepnym aucie też triflexa bede miał :diabelski_usmiech
                              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• gstawiak
                                Classic
                                • 2012
                                • 27

Dzięki za info kolego :-) Nie wiem czy sam sobie poradzę z założeniem ale jak się zrobi trochę cieplej to spróbuję z poradnikiem który jest tutaj na forum - myślę że się uda

Komentarz

• Krokiet
                                  Drive
                                  • 2006
                                  • 77

gstawiak jeżeli tylko nie masz 2 lewych rąk, to dasz sobie radę. Co najwyżej się ciut pomęczysz. Ja właśnie się męczyłem, bo znowu mi pokazało, że ANT1 jest OFF. Rozebrałem i co się okazało? Zwarcie na oryginalnie zaprawionej wtyczce Fakra (od adaptera ISO-Fakra).
                                  Kiedyś OI Liftback
                                  Potem OII 1.9 TDI
                                  Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• szpara
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 212
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Triflex i yosan po modyfikacji SQ to nie jest zbyt trafne rozwiązanie. O ile ta antena daje zadowalające efekty z popularnymi radiami typu uniden czy president to ze zmodyfikowanym yosan'em może doskwierać słaby zasięg. To radio po modyfikacji SQ faktycznie mniej 'szarpie' ale jest bardziej 'leniwe' co przy krótkich antenach może powodować pewien niedosyt zasięgu.
                                    czasami dłubię w CB radiach

Komentarz

• grajewiak
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 582
                                      • Jeep

Zamieszczone przez szpara
                                      Triflex i yosan po modyfikacji SQ to nie jest zbyt trafne rozwiązanie. O ile ta antena daje zadowalające efekty z popularnymi radiami typu uniden czy president to ze zmodyfikowanym yosan'em może doskwierać słaby zasięg. To radio po modyfikacji SQ faktycznie mniej 'szarpie' ale jest bardziej 'leniwe' co przy krótkich antenach może powodować pewien niedosyt zasięgu.
                                      Coś można zaradzić w takiej konfiguracji poza innym wyborem radia lub anteny?
                                      Jest: Toyota Corolla 1.8 VVT-i, Jeep Grand Cherokee Overland 4x4 3.6L V6
                                      Była: Octavia II FL 1.2 TSI,

Komentarz

• gstawiak
                                        Classic
                                        • 2012
                                        • 27

yosan nie jest konieczny, bo jeszcze nie dokonałem zakupu na razie jeszcze się rozglądam za czymś - ale nie słyszałem jeszcze opinii że to radio jest leniwe ;-) czyli co wg ciebie będzie lepsze - ale w tym przedziale cenowym co yosan 120 ?

Komentarz

• szpara
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 212
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

coś można zaradzić w takiej konfiguracji poza innym wyborem radia lub anteny?
                                          Kupić radio niemodyfikowane, które może dostawać lekkiej czkawki ale prze krótkiej antenie i nieco mocniejszym zaciągnięciu SQ powinno być ok
                                          ale nie słyszałem jeszcze opinii że to radio jest leniwe
                                          Większość użytkowników, którzy nie mieli wcześniej kontaktu z cb będzie zadowolona. Natomiast ci, którzy używali wcześniej nawet najtańszych radiów( tak to jest poprawna odmiana w naszym języku) po przesiadce na modyfikowanego yosan'a narzekają na 'słaby zasięg".
                                          co wg ciebie będzie lepsze - ale w tym przedziale cenowym co yosan 120
                                          Triflex jest bardzo wygodną anteną i w zastosowaniu jako antymisiek nie ma co ukrywać że bezkonkurencyjną - przy tak dużym zagęszczeniu stacji mobilnych zasięg schodzi na drugi plan. Przy tej antenie wolałbym już teddy'ego z asc.

Komentarz

• grajewiak
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 582
                                            • Jeep

coś można zaradzić w takiej konfiguracji poza innym wyborem radia lub anteny?
                                            Kupić radio niemodyfikowane, które może dostawać lekkiej czkawki ale prze krótkiej antenie i nieco mocniejszym zaciągnięciu SQ powinno być ok
                                            A Ty byłbyś w stanie doprowadzić te radio do używalności z triflexem, bo radia używam a triflex w bliskich planach? Ewentualnie na co zamienić radio, dodam że uniden 68xl jest trochę za duży.

Komentarz

• szpara
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 212
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Jeżeli używasz yosan'a modyfikowanego to zawsze można powrócić do fabryki.
                                              Jeżeli masz chęć na triflexa to zakładaj. Zobacz jak to razem współpracuje. Jak będzie ok dla Ciebie to super, jak będzie trzeba wrócić do fabryki to damy radę.

Komentarz

• grajewiak
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 582
                                                • Jeep

Plan jest taki że na miasto triflex a w trasę to co teraz czyli sirtel s9 na magnesie. Ale oczywiście masz rację z tym yosanem że jest lekko przygłuchy.

Komentarz

• Krokiet
                                                  Drive
                                                  • 2006
                                                  • 77

Większość użytkowników, którzy nie mieli wcześniej kontaktu z cb będzie zadowolona. Natomiast ci, którzy używali wcześniej nawet najtańszych radiów( tak to jest poprawna odmiana w naszym języku) po przesiadce na modyfikowanego yosan'a narzekają na 'słaby zasięg".
                                                  Jak rozumiem, ten słabszy zasięg może doskwierać czasem, ale wtedy zawsze można wyłączyć ASC i przejść na ręczną regulację (przynajmniej w moim Taylor III ASC). Tak czy coś mieszam?
                                                  Kiedyś OI Liftback
                                                  Potem OII 1.9 TDI
                                                  Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• szpara
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 212
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Krokiet
                                                    Jak rozumiem, ten słabszy zasięg może doskwierać czasem, ale wtedy zawsze można wyłączyć ASC i przejść na ręczną regulację (przynajmniej w moim Taylor III ASC). Tak czy coś mieszam?
                                                    Dokładnie tak jak piszesz, tylko yosan 120 nie ma asc i jedynym rozwiązaniem wtedy jest ustawienie SQ na minimum.

Komentarz

Pracuję...