CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • niedziela67
    Elegance
    • 2007
    • 767
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Spód relingu jest metalowy i jak ja sprawdzałem ma połączenie z masą (śruba pocująca reling do nadwozia) a w sumie ważna jest też przeciwwaga.
    Była O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
    Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html
    Wersja na lato - SUZUKI Intruder

Komentarz

• Andrzej.P
      RS
      • 2011
      • 1516
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez SP9XWW
      Andrzej.P, ode mnie też może być?
      Nie widzę przeciwwskazań

ajoter, skoro skłaniasz się tu montażowi na stałe, to rozważ zamiast MLki Sirio Turbo 2000 - droższa, ale masz możliwość szybkiego pochylenia (a na dłuższy postój to standardowo odkręcisz i tyle).
      Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
      FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• Subaru
        Rider
        • 2005
        • 640

Zakupilem yosan turbo + antena president ml145 i calkiem niezle dziala. Czasem auto squelsh przytnie rozmowe, ale jestem zadowolony. Zastanawialem sie czy nie wziac krotszej anteny, a teraz wiem ze 1,5m to najlepszy wybor. Realny zasieg w trasie na auto squels to jakies 5-6 km. Z takiej odleglosci slyszalem ludzi? Ta odleglosc to oxzywiscie odleglosc mierzona po trasie a nie bezposrednio miedzy punktami jak idzie sygnal. Nie mam porownania bo to moj pierwszy zestaw, ale smiga wg mnie bardzo dobrze, jak na ta cene i moge go polecic.
        Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• rezon
          RS
          • 2006
          • 1894
          • Volvo
          • AKL 1.6 MPI 101 KM
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Subaru
          teraz wiem ze 1,5m to najlepszy wybor. Realny zasieg w trasie na auto squels to jakies 5-6 km
          Nie mam porownania bo to moj pierwszy zestaw
          i to wszystko tłumaczy. Skąd wiesz, że 1,5m to najlepszy wybór skoro to twój pierwszy zestaw?
          5-6km spokojnie uzyskuję na antenie helikalnej 50cm na magnesie współpracującej z 8-mio letnim Unidenem 520XL. Do 10km miałem na 1m Little Will, do 3km miałem na Triflexie - z tym samym radiem, ponieważ przy sprzedaży zostawiam antenę w samochodzie i biorę tylko radio. Dlatego 5-6km krótko mówiąc nie powala na kolana i mało zasadne jest twierdzenie, że 1,5m to najlepszy wybór, chyba że nie antenę CB miałeś na myśli

Komentarz

• Subaru
            Rider
            • 2005
            • 640

Mówię 5-6 km przy włączonym ASQ, jadąc trasą gdzie przy drodze jest dużo drzew, poza tym jak pytasz gdzie Cię słychać i odpowie kilka osób to i tak słyszysz tą która jest najbliżej Ciebie. Najdłuższy dystans jaki mnie dzielił z osobą która odpowiedziała to ok 6 km i słychać było bardzo dobrze. Podejrzewam że w rzeczywistości jest dalej. Poza tym może ktoś z dalszej odległości mnie nie słyszał i nie odpowiedział, bo miał antenę 50cm.

Poza tym denerwują mnie ciągłe szumy a rozmowy których słucham są skręcone, żeby nie szumiało

Jest to najlepszy wybór (i tu się poprawię ) według mnie

Komentarz

• rezon
              RS
              • 2006
              • 1894
              • Volvo
              • AKL 1.6 MPI 101 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

słyszysz tę osobę, która odpowiada - niekoniecznie najbliżej. Nie wszyscy odpowiadają w tym samym czasie. Też mam skręcone radio, aby nie szumiało. Na 1,5m antenie powinieneś mieć spokojnie pow. 10km.

Komentarz

• Antek2000
                Ambiente
                • 2011
                • 154

Zamieszczone przez rezon
                Na 1,5m antenie powinieneś mieć spokojnie pow. 10km.
                Wszystko zależy od warunków i sprzętu/anteny respondenta. Jak odpowie ktoś z anteną 50 cm, to też będzie słabo?
                Generalnie zasięg sprawdza się ze stacjami bazowymi i na wolnym kanale. Przy silnej propagacji osiągi też będą ograniczone.
                @Subaru, nie masz się czym martwić. Umów się z kimś z anteną przynajmniej 1,5 m i wyjedźcie gdzieś na otwartą przestrzeń, rozkręć radio i wtedy sprawdź osiągi swojego zestawu.
                Pozdrawiam

Komentarz

• Subaru
                  Rider
                  • 2005
                  • 640

Antek2000, I taki mam zamiar Tak jak powiedziałem, z zestawu jestem zadowolony i mogę go polecić

Komentarz

• rezon
                    RS
                    • 2006
                    • 1894
                    • Volvo
                    • AKL 1.6 MPI 101 KM
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

a stroiłeś zestaw?

Komentarz

• Subaru
                      Rider
                      • 2005
                      • 640

rezon, Sprzedawca stroił. Muszę sobie samemu kupic miernik swr i sobie sprawdzę

Komentarz

• rafiki
                        RS
                        • 2012
                        • 15975
                        • Superb III (3V3)

ja w poniedziałek założyłem zestaw Johnny III + Sirio ML-145, pojechałem na strojenie, to facet powiedział, że on tu nie ma nic do roboty, bo jest idealnie zestrojony :szeroki_usmiech w mieście mam zasięg +/- 4 km więc uważam, że to niezły wynik
                        رافال
                        Spoty
                        Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• rezon
                          RS
                          • 2006
                          • 1894
                          • Volvo
                          • AKL 1.6 MPI 101 KM
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Sprzedawca stroił.
                          skoro tak, to jakoś mały masz zasięg. Może faktycznie sprawdź sobie w otwartym terenie. na 145cm antenie 7km to nie wyczyn.rafiki, miasto miastu nie równe - Częstochowa ma dość luźną zabudowę i górki miejscami więc zasięg może być większy niż np. w Katowicach. W większych miastach zresztą nie wiem kto próbuje słuchać z 4km - ja na pewno nie .

Komentarz

• Subaru
                            Rider
                            • 2005
                            • 640

rezon, Z tylu km słyszałem odpowiedź. Tak jak pisałem wyżej, jeśłi kilka osób odpowiedziało mi w tym samym czasie, to słyszałem mobila z najlepszym zasięgiem. Poza tym tak jak mówiłem, działał ASQ, czyli tak jak podczas normalnego uzytkowania

Komentarz

• rafiki
                              RS
                              • 2012
                              • 15975
                              • Superb III (3V3)

rezon, to i tak było tylko dla sprawdzenia, przecież po Częstochowie nie jeżdżę z włączonym CB, bo mi to nie potrzebne - swoje miasto znam :wink:
                              رافال
                              Spoty
                              Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• rezon
                                RS
                                • 2006
                                • 1894
                                • Volvo
                                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

działał ASQ, czyli tak jak podczas normalnego uzytkowania
                                też tak mam - w końcu CB to nie szumofon.

Komentarz

• SP9XWW
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 579

Moja jeździła na plastikowej części relingu i stroiła się bez dodatkowej masy na WFS=1.2.
                                  W końcu postawiłem na budzie antenę będącą sporym kompromisem pomiędzy długością elektryczna a długością fizyczną fali. :diabelski_usmiech Większość niższych gałęzi jest teraz moja - a do trakcji tramwajowej brakuje mi 1 metra. :lol:
                                  Ale w końcu słyszę to co chciałem. 1,96 metra Turbawki robi swoje. Zestroiła się tak jak poprzednia 1.2 -> 1.2 -> 1.3 - uchwyt ten sam, na plastikowej części relingu - masa po oplocie kabla.
                                  Vy 73! de S!@w

Komentarz

• lukas25w
                                    Rider
                                    • 2012
                                    • 653

SP9XWW, ten samochód to cały chyba tylko w antenach :diabelski_usmiech

Komentarz

• Andrzej.P
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 1516
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

1,96 metra Turbawki robi swoje
                                      Musiałeś ją skracać? Co czytam o 2m od Sirio, to przeważa opinia, że te kilka cm trzeba je ciachnąć.
                                      Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                                      FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 2822

do trakcji tramwajowej brakuje mi 1 metra.
                                        a mógłbyć pierwszy trolejbus na forum :lol: :diabelski_usmiech
                                        SPOT Poznań:
                                        .....
                                        ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• Antek2000
                                          Ambiente
                                          • 2011
                                          • 154

TURBO5000-świetna antena, jak prawie każda 2-metrówka Sirio, Sirtel czy Wa-27 Presidenta.
                                          Zestroiła się tak jak poprzednia 1.2 -> 1.2 -> 1.3 - uchwyt ten sam, na plastikowej części relingu - masa po oplocie kabla.
                                          A sprawdzałeś na analizatorze, czy jest w rezonansie? Bo SWR to tylko chroni końcówkę mocy.

Komentarz

• SP9XWW
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 579

Zamieszczone przez lukas25w
                                            SP9XWW, ten samochód to cały chyba tylko w antenach :diabelski_usmiech
                                            Oj tam od razu tylko w antenach... :diabelski_usmiech

[ Dodano: Czw 04 Lip, 13 23:19 ]
                                            Zamieszczone przez Andrzej.P
                                            Musiałeś ją skracać? Co czytam o 2m od Sirio, to przeważa opinia, że te kilka cm trzeba je ciachnąć.
                                            Uciachałem w krokach z jakieś 2 cm - ale charakterystyka się nie zmieniała ani o jotę - więc sobie odpuściłem. Wynik na 1.2 jest znakomity, więc nie ma co kombinować.

[ Dodano: Czw 04 Lip, 13 23:21 ]
                                            Zamieszczone przez Antek2000
                                            A sprawdzałeś na analizatorze, czy jest w rezonansie? Bo SWR to tylko chroni końcówkę mocy.
                                            Niestety tylko reflektometrem. Jeszcze nie dorobiłem się analizatora, a jedyny w zasięgu u mojego kumpla był zginął śmiercią tragiczną. Musze poczekać do jakiegoś następnego zlotu Ham'ów gdzieś w okolicach - być może ktoś będzie miał osprzęt ze sobą... 8)
                                            Vy 73! de S!@w

Komentarz

• Antek2000
                                              Ambiente
                                              • 2011
                                              • 154

To w Krakowie nie ma serwisu CB z analizatorem?
                                              Koszt takiego strojenie to ok 20 złociszy

Edit:
                                              @ SP9XWW - sprawdź PW

Komentarz

• aldam
                                                L&K
                                                • 2006
                                                • 1036

szukam nowego zestawu cb.
                                                Obecnie uzytkuje triflexa w polaczeniu z presidentem harry II. Chcialbym nie gorsze osiagi. Kupilbym triflexa ale samochod nie ma anteny dachowej i nie będę robil dziury w dachu.
                                                Chcialbym jakas antene nie za wysoka na bagażnik + radyjko zamontowac na stale, ale jeszcze nie wiem w ktorym miejscu. Gdyby ktos znal fajny patent na montaz radia w a4 b8 to chetnie skorzystam.
                                                Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Seed
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 875
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Mój pomysł na CB w O3:

Na początek film przedstawiający Lafayette Venus - radio z mala centralką - reszta zintegrowana w gruszce:
                                                  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Tao37leJtgk[/youtube]

Centralke schowałem w schowku pod siedzeniem pasażera:

Kabel od anteny poprowadziłem pod plastikami az do tylnego progu. Stamtadz odpowiednim luzem na przesuwanie siedzenia - do schowka przez dziurę (jest w schowku po prawej stronie)

Gruszke postanowilem umiescic w schowku podlokietnika. W tym celu wycialem mała dziurkę prostokątną w sciance schowka. Przeciagnąłem przezeń przedlużkę kabla. Dziurkę maskujemy gumka dołączona do zestawu. Drugi koniec przedłużki ładnie wyszedl z boku tunelu srodkowego wprost pod siedzenie do schowka z centralką.
                                                  W schwoku srdkowym przykleilem przejsciówkę i podlaczylem gruszkę, a od spodu przedłużkę.

Gruszka mieści sie idealnie do srodkowego schowka - zostaje miejsce na inne rzeczy. Kabel zasilajacy wychodzi przez przedni otwór schowka spod siedzenia. Mozna go chowac do schowka razem z centralką lub trzymać w miejscu na napoje.
                                                  Wszystko schludnie i nie na widoku.

Antena President Florida.
                                                  KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• aldam
                                                    L&K
                                                    • 2006
                                                    • 1036

bardzo sprytne.
                                                    jak działa taki zestaw?
                                                    Masz porównanie do innych zestawów.

Jedyna wada po obejrzeniu to obsługa , która wymaga odwrócenia wzroku od drogi.
                                                    Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

Pracuję...