CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cycek
    Rider
    • 2009
    • 554

Jeżeli driver będzie to zasilał i wyswietał segmenty to tylko się cieszyć.
    Trzeba by zobaczyć jak nogi sa ustawione..

Dla mnie wszytsko nie warte roboty.
    Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• smer
      RS
      • 2008
      • 2021
      • Octavia II (1Z3)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Oczywiście masz i rację, ale przymierzam się do zmiany koloru podświetlenia wnętrza i dobrze byłoby mieć wszystko pod kolor... więc pomyślałem, ze jeśli miałaby to być godzinka roboty, to czemu nie spróbować.
      Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• cycek
        Rider
        • 2009
        • 554

Ja takiego problemu nie miałem wsadziłem Herberta 1, zielone gałki, zielony wyswietlacz. Wszytsko pieknie pasuje.

Ale do czasu bo radio niedługo wylatuje, a nowe wędruje zapewnie w DINa.
        Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• cysterniarz
          RS
          • 2008
          • 1887
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

pytanie, bo jakiś pier@#$lec zgiął mi dzisiaj bata mojej magnesówki. Antena to wilson little will 1m, zgięta została w ok 20cm od dołu.
          Czy można odciąć te 20cm (bo wyprostować tego nie idzie - wygląda jak kupa), nie zaszkodzi to radyjku jakoś ? Pewnie strace na sygnale ale radio zamontowane na amen i trza by rozebrac pół przodu żeby z swr'em się tam dostać.
          Czy takie cięcie na pałe to jedynie pogorszenie sygnału, czy radio też może dostać po dupie przez takie operacje?

Komentarz

• cycek
            Rider
            • 2009
            • 554

Nie możesz. Prostuj, albo kup nowy promiennik.

Jezeli obetniesz antena będzie Ci się stroić, ale gdzieś na 30-35Mhz :twisted:

Tnąc, nawijajac na szczotkę radiu nic nie zrobisz - NA ODSŁUCHU.
            Przy nadawaniu ze złym SWRem, upalisz radio.
            Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• cysterniarz
              RS
              • 2008
              • 1887
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

dzięx cycek

Komentarz

• Martinoos
                Classic
                • 2009
                • 19

CB mam i ja
                W sobote dołączyłem i ja do grona mających cb.
                Długo zwlekałem ale jak to sie mówi koszt - jeden mandat
                Zestaw zawiera:
                - Radio Uniden Pro 520XL
                - antaena titanium 7000
                Fotki jak wyglada w aucie dostarcze później.
                Mam nadzieję że zestaw sie sprawdzi i bede zadowolony.
                Radio zamontowałem w popielniczce a natena na magnes na klepie.
                Fajnie wyglada w popielniczce. Montaż tam radia nie sprawił dużo kłopotów ( jak by ktoś chciał tam montować to temat
                oczywiście przerabiany ale teraz i ja służe pomocą )

Komentarz

• mikolaj93
                  Rider
                  • 2009
                  • 385
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Martinoos
                  - antaena titanium 7000
                  Ja bym na twoim miejscu zamiast tej antenki kupił sirio As100 albo lema at-72
                  Niestety o antenie titanium nic nie wiem i dlatego wybrałbym jakąś znanych producentów.
                  A z U-bota będziesz (raczej) zadowolony też latam na unidenie.
                  Ile dałeś za cały zestaw.
                  Ja za U 520 dałem 240zł i antenę Sirio ml-145 130zł + strojenie gratis =370zł.
                  Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
                  !!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
                  Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!

UNIDEN USER

Komentarz

• Martinoos
                    Classic
                    • 2009
                    • 19

Za radio zapłaciłem 230 zł a za antenę 70 zł plus głośnik dodatkowy 25 zł.
                    Na razie nie narzekam na antenę, jak się nie będzie sprawdzać to ją wtedy wymienię.
                    A może ktoś z was miał odczynienia z tą antenką i może się wypowiedzieć n jej temat to z chęcią wysłucham opinii.

Komentarz

• piotrek_os
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8162
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Na razie nie narzekam na antenę, jak się nie będzie sprawdzać to ją wtedy wymienię.
                      A może ktoś z was miał odczynienia z tą antenką i może się wypowiedzieć n jej temat to z chęcią wysłucham opinii.
                      jeżeli chodzi o antenke to jakbys pojezdził np. z Floridą która ma 45 cm powiedziałbys ze wbrew praw fizyki jest lepiej......
                      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• mikolaj93
                        Rider
                        • 2009
                        • 385
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zapomniałem dodać głośnika bo kupowałem go po jakimś czasie.
                        Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
                        !!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
                        Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!

UNIDEN USER

Komentarz

• Janinho
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2008
                          • 390
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Wiem, że zalecacie żeby radio miał Rf gain. W związku z tym, że kupię Alana : 102, 109, 121 lub 199 to moje pytanie brzmi:
                          czy jedyne radio z tej czwórki z Rf gain to Alan 109, który jest wśród nich najtańszy?
                          które z tej czwórki wybralibyście i dlaczego? bez względu na cenę
                          >>>Moja Octavka<<<

Komentarz

• lukanio63
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 202

Ja osobiscie nie wybralbym zadnego z nich. Tanie alany slyna z tego ze to straszne szumofony sa. W przedziale cenowym do 250zl najlepszym wyborem jest uniden 520xl i chyba nikt sie ze mna o to nie bedzie spieral. Alternatywa dla unidena moze byc tti, chociaz osobiscie wydaje mi sie ze uniden jest lepszy.
                            Jest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
                            Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
                            Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000

Komentarz

• sebwiecz
                              Rider
                              • 2008
                              • 328
                              • Yeti (5L)

TTi ma więcej wodotrysków niż Uni, a tak poza tym to stoją na takim samym poziomie.
                              Ja bym poszukał jakiegoś używanego herbatnika. No chyba że zależny Ci na gabarytach radyjka.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70046

Komentarz

• bradley
                                L&K
                                • 2008
                                • 1465

Zamieszczone przez sebwiecz
                                żywanego herbatnika. No chyba że zależny Ci na gabarytach radyjka.
                                Zawsze jest mniejszy Wilson.
                                VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                                Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                                Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• kubala
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 122
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Witam szanownych kolegów, mam problem Z CB, podczas pracy razem ze wzmakiem produkuje regularne szumy co ok. 30 sek. trwające od 5-10sek. i czasem pojawia się brzęczenie alternatora, czy wzmacniacz może tak siać czy jest źle podłączony, proszę o pomoc.
                                  Kubala
                                  ------------------------------------
                                  było 139 KM i 310 Nm
                                  jest 105 KM i 240 Nm (i jest dobrze)

Komentarz

• bradley
                                    L&K
                                    • 2008
                                    • 1465

Jak sadze mowisz o wzmacniaczu car audio nie do CB? Bo na taka dopalke trzeba miec zezwolenie :P
                                    Jesli o car audio to tak, jest to mozliwe. Sam tak mialem z moim JL`em Tylko, ze sialo non stop. Wystarczy, ze odlaczysz kabelek remote od wzmacniacza i wlaczysz cb radio. Jesli szumy ustana to masz swojego winowajce.
                                    VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                                    Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                                    Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• lukanio63
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 202

No i stalo sie!!! Od dzis jestem szczesliwym posiadaczem Superstara 3900. Jak narazie radyjko super. Testowalem z Sirio ML-145 w mobilu i z Sirio Boomerang 27A w domu. Nadawanie super, raporty bardzo dobre. Odbior tak samo bardzo dobry. W dalszym ciagu jestem na etapie testowania tego radyjka, ale jak tylko poznam je lepiej to podziele sie z Wami moimi doswiadczeniami
                                      Jest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
                                      Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
                                      Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000

Komentarz

• skoda13
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 235

mam radyjko SS 3900 , jest to wspaniałe radyjko, będziesz na pewno zadowolony, do tego dobra antenka, mikrofon i będziesz pięknie fruwał.

Pozdrawiam.
                                        Mobil.Ford Bus:SUPER STAR 3900 +KPO 531+KLS 120 +Performer5000
                                        Skoda Octavia:SUPER CHEETAH + KPO 452 + PERFORMER 5000
                                        [scroll:eeb0154ae9][/scroll:eeb0154ae9]

Komentarz

• Jacek Wo.
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 221

Zamieszczone przez Janinho
                                          Wiem, że zalecacie żeby radio miał Rf gain. W związku z tym, że kupię Alana : 102, 109, 121 lub 199 to moje pytanie brzmi:
                                          czy jedyne radio z tej czwórki z Rf gain to Alan 109, który jest wśród nich najtańszy?
                                          które z tej czwórki wybralibyście i dlaczego? bez względu na cenę
                                          Żadnego, bo potem SQL wycina wszystkie rozmowy razem z szumem, kóry jest nie do wytrzymania przez pasażerow (czyt. żonę), a (nie)szczęśliwy posiadacz woła co chwila o dróżkę i się dziwi, ze nikt mu nie odpowiada ...

Jeśli juz z tanich +/- 300 PLN:
                                          Farun Omega = Laffayete Ermes, Laffayete Atena
                                          prawie (nie)legalny Uniden 520 XL - najlepszy!

A jak za trochę więcej - to President Harry/Johnny II z wyświetlaczem diodowym (pojawiły sie teraz znowu troche taniej niz kiedyś na Allegro albo te nowe z serii III z LCD ...

Komentarz

• cycek
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 554

Zamieszczone przez bradley
                                            Bo na taka dopalke trzeba miec zezwolenie
                                            Od kogo :>
                                            Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• kubala
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 122
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dzięki Bradley za podpowiedz - sprawdzę tą opcje, wzmacniacz oczywiście car audio, no ale jeśli wywalę remote (jeśli chodzi ci o całkowite wyłączenie wzmacniacza, bo mam do tego osobny przełącznik to przestaje siać), ale czy chodzi ci że wzmacniacz ma być włączony na krótko bez remote?
                                              Kubala
                                              ------------------------------------
                                              było 139 KM i 310 Nm
                                              jest 105 KM i 240 Nm (i jest dobrze)

Komentarz

• Rudd
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 151

Witam, myślę że w przeciągu kilku najbliższych tygodni stanę się użytkownikiem cb radia.
                                                Po przeanalizowaniu kilku for o tej tematyce jestem prawie zdecydowany na zestaw:

-President Harry II Classic (3 mi się nie podoba, a wersja z ASC raczej nie będzie mi potrzebna bo lubię wszystko ustawiać manualnie, więc kręcenie pokrętłami mnie nie denerwuje ) http://allegro.pl/item1050426144_cb_...atis_w_wa.html

-antena Sirio AS-100 + magnes co najmniej 12cm, żeby mieć pewność że gdy poleci się 180km/h to antena nie spadnie. Zastanawiałem się też nad ml-145, ale po przemyśleniach uznałem, że aż tak długa antena nie będzie mi potrzebna. http://allegro.pl/item1054171604_ant...isfv_lodz.html

Jako że ten zestaw będzie dość często przemieszczał pomiędzy samochodami będę musiał kupić SWRmiarkę czy takie coś wystarczy? http://allegro.pl/item1059304575_ref...belek_2wt.html

No i rozdzielacz gniazda zapalniczki żeby podpiąć telefon lub navi

Co sądzicie o takim zestawie? Może o czymś zapomniałem (patrząc na to że zestaw często będzie zmieniał samochody)?

Pozdrawiam
                                                B,C 1.8T

Komentarz

• Jacek Wo.
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 221

Zamieszczone przez Rudd
                                                  -President Harry II Classic (3 mi się nie podoba, a wersja z ASC raczej nie będzie mi potrzebna bo lubię wszystko ustawiać manualnie, więc kręcenie pokrętłami mnie nie denerwuje ) http://allegro.pl/item1050426144_cb_...atis_w_wa.html
                                                  bardzo dobry wybór ...

Zamieszczone przez Rudd
                                                  -antena Sirio AS-100 + magnes co najmniej 12cm, żeby mieć pewność że gdy poleci się 180km/h to antena nie spadnie. Zastanawiałem się też nad ml-145, ale po przemyśleniach uznałem, że aż tak długa antena nie będzie mi potrzebna. http://allegro.pl/item1054171604_ant...isfv_lodz.html
                                                  Moze być, mialem kiedyś Hustlera-100, teraz mam ML-145 - lepiej, ale nie kosmicznie
                                                  I tak to lepsze niż te wszystkie kikucikopodobne mini... 45-60 cm

Zamieszczone przez Rudd
                                                  Jako że ten zestaw będzie dość często przemieszczał pomiędzy samochodami będę musiał kupić SWRmiarkę czy takie coś wystarczy?
                                                  Co sądzicie o takim zestawie? Może o czymś zapomniałem (patrząc na to że zestaw często będzie zmieniał samochody)?
                                                  Miarka jak miarka, w tej cenie to wszystkie podobne

Ale czy Ci naprawde potrzebna - czy będziesz stroił antene za każdym razem???,
                                                  Wg mnie lepiej jedź do dobrego fachowa z porządnym reflektometrem, niech Ci od razu sprawdzi i zestroi na jakiś kompromis pomiędzy tymi autami, na których będziesz ją przestawiał ...

Komentarz

• ZipY
                                                    Elegance
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 875

Zamieszczone przez cycek
                                                    Zamieszczone przez bradley
                                                    Bo na taka dopalke trzeba miec zezwolenie
                                                    Od kogo :>
                                                    Będziesz holownikiem samochodowym takim żółtym z lawetą, to będziesz mógł legalnie używać 10 W

O innych przypadkach możliwości stosowania wyższych mocy powyżej 4 W jakoś nie przypominam sobie

Szybko poszukałem:
                                                    W ramach organizacji prowadzone są szkolenia na uprawnienia ratownika PL CB, które uprawniają, po uzyskaniu specjalnego zezwolenia, do używania urządzenia nadawczego o mocy wyjściowej do 10 W.
                                                    Dopuszczalna moc użytkowanych urządzen wynosi aktualnie 4 W w emisji AM i FM.

Warunkowo poza terenem zabudowanym, w uzasadnionych przypadkach (np. wezwanie pomocy)dopuszcza się stosowanie 10 W mocy przez użytkowników radiotelefonów posiadających uprawnienia Ratownika Drogowego PL-CB.
                                                    źródło

i to tyle w temacie

[ Dodano: Sob 05 Cze, 10 10:30 ]
                                                    Rudd, SWRmiarkę można na stałe wpiąć w obwód i obserwować na niej parametry nadawania.. Na pewno bardziej dokładnie będzie pokazywała niż mierniki w radiu.No ale tak jak Jacek Wo. napisał.. do faktycznego używania radia raczej SWRmiarka na stałe nie będzie Ci potrzebna. Na początku sprawdzenie parametrów nadawania i jazda
                                                    http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

Pracuję...