Ktoś mi powie czy warto ustawiać "auto squelch" Johnny 3 + antena President Missouri ?
Jak to wogóle działa i co to jest RF Gain ?
Squelch – blokada szumów - czy warto jak masz auto to będziesz słyszał sygnał który jest "odbieralny" czyli czuły na wejściu czyli taki który radio odbierze i będzie słyszalny a nie będziesz miał rzężenia w radiu
Rf-gain – regulacja czułości odbiornika - wzmocnienia a tak naprawdę osłabienia stopnia wejściowego w.cz. w skrócie jest to wzmocnienie lub osłabienie odbiornika czytaj radia
witam moze głupie pyt. ale kto pyta nie błądzi czy włączone cb można wyłaczać z gniazdka wtyczki bo mam przykręcone po lewo na dole i muszę sięgać , a z wtyczki szybciej i wygodniej mozna ZEPSUĆ
witam moze głupie pyt. ale kto pyta nie błądzi czy włączone cb można wyłaczać z gniazdka wtyczki bo mam przykręcone po lewo na dole i muszę sięgać , a z wtyczki szybciej i wygodniej mozna ZEPSUĆ
napisz po naszemu nie na zasadzie - kali mieć, kali żreć
ogólnie przepięcia z gniazdka się zdarzają, proponuje najpierw wyłączyć radio później zasilanie. czy możesz zepsuć odp tak. W zależności czy masz podłączone radio do akumulatora tam to nie wystepuje, co do transformatora - w zależności jaki transfo. czy impulsowy czy nie ?? impulsowe nie lubią nagłych zmian obiciążenia ( czytaj to jako wyciagniecie wtyczki ) ogólnie i po naszemu. Nagła zmiana obciązenia może chociaż nie musi spowodować np spalenie ( jak kijowe radio ) końcówki mocy itd. duzo pisać. Poto są stosowane dławiki żeby właśnie coś takiego nie występowało ale dla Ciebie info jedno. Wyłącz radio póżniej zasilanie....
napisz po naszemu nie na zasadzie - kali mieć, kali żreć
[ Dodano: Pią 28 Sty, 11 19:12 ]
Zamieszczone przez wiking
słucham cb i nie wyłączam w radiu tylko wyjmuje wtyk z gniazda zapalniczki mozna zepsuć radio ?
mam pytanie do guru w tematyce instalacji cb....mianowicie jeśli radyjko cb umieszczę w lewym schowku o2 za którym znajduje się komputer i samo radio jest naprawdę blisko owego komputera to czy nie będą one sobie przeszkadzały w swoim działaniu ???
Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
Była Octavia II 2.0 Rs Tdi 2008 kombi 170/?? 350/??
...
A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"
mam pytanie do guru w tematyce instalacji cb....mianowicie jeśli radyjko cb umieszczę w lewym schowku o2 za którym znajduje się komputer i samo radio jest naprawdę blisko owego komputera to czy nie będą one sobie przeszkadzały w swoim działaniu ???
Nie powinny. O ile radio to np. nie jest Cobra 19 DX, chodzi o nieekranowaną obudowę radiotelefonu...
Cobre 19stke można jeszcze dostać ?? z tego co wiem PAR/SPAR teraz UKE to dawną ja wycofał z listy zezwolonych do sprzedaży podobnie jak Uniden 520
Widziałem w kilku miejscach w necie, poza tym mogą się trafić na rynku wtórnym. Swoją drogą to radio ma fajniutki wygląd. I tylko tyle. :lol: Było by fajną opcją na obudowę, gdyby komuś się nudziło i chciał zbudować od podstaw radio CB o przyzwoitych parametrach...
Cobre 19stke można jeszcze dostać ?? z tego co wiem PAR/SPAR teraz UKE to dawną ja wycofał z listy zezwolonych do sprzedaży podobnie jak Uniden 520
Widziałem w kilku miejscach w necie, poza tym mogą się trafić na rynku wtórnym. Swoją drogą to radio ma fajniutki wygląd. I tylko tyle. :lol: Było by fajną opcją na obudowę, gdyby komuś się nudziło i chciał zbudować od podstaw radio CB o przyzwoitych parametrach...
hehe moje pierwsze radio wg schematu z książki ( łącznie z trawieniem płytek ) mieściło się w opakowaniu po butach. Książka zacna wydana przez alana CB dla amatorów
Jest jakaś różnica jak antena stoi na dachu albo na tylnej klapie (w O2 liftback'u) ?
Jaki zasięg ma taki zestaw johnny 3 + missouri ? Testowałem to w weekend i mam mieszane uczucia. Włączyłem AutoSqueltch i albo słyszałem głośno i wyraźnie innych, albo wogóle była cisza (zakłądam, że co najmniej połowy nie słyszałem).
Jaki może być realny zasięg takiego sprzętu ? Warto zmieniać antenę na "bata" ? (wolałbym teog uniknąć, ze względów "estetycznych").
Jeśli postawisz antenę na tylnej klapie, to realny pożytek (do przodu) będziesz miał tylko z tego kawałka, który wystaje ponad dach...
nie bede podważał wiedzy kolegi ale samochód to nie puszka faradaya, odbita fala i tak dotrze, owszem im wyżej tym lepiej ale kolega loyd ma niedopasowane radio via antena ( zalecam SWR )
Jest jakaś różnica jak antena stoi na dachu albo na tylnej klapie (w O2 liftback'u) ?
IMHO żadna
Jaki zasięg ma taki zestaw johnny 3 + missouri ? Testowałem to w weekend i mam mieszane uczucia. Włączyłem AutoSqueltch i albo słyszałem głośno i wyraźnie innych, albo wogóle była cisza (zakładam, że co najmniej połowy nie słyszałem).
Jak wyżej SWR
Jaki może być realny zasięg takiego sprzętu ? Warto zmieniać antenę na "bata" ? (wolałbym teog uniknąć, ze względów "estetycznych").
Ja siedze na Alanie 48 i SIRO ML 145 i Pruszków - wawa słyszalne... w skali 7/10. Bez Dopałek. Anetna na dachu. Co do walorów estetycznych w mieście bat sie nie sprawdzi, w trasie owszem.
nie bede podważał wiedzy kolegi ale samochód to nie puszka faradaya, odbita fala i tak dotrze, owszem im wyżej tym lepiej ale kolega loyd ma niedopasowane radio via antena ( zalecam SWR )
Skąd to wiesz ?
z doświadczenia, czy masz taka fajną podkładke srebrna pod anteną na gumie ?? masz po prostu niedopasowanie... i tyle ( niech sie wypowie ktoś jeszcze ), jak jestes z okolic wawy podjedz zestawi się i tyle... jak coś to na PW
W missouri mam zmieniony magnes na większy (w sklepie mi doradzali, że może ta antenka spaść przy większej prędkości i za + 20 pln zmienili mi magnes na taki duży ).
Magnes ma gumową podkładkę (początkowo wziąłem antenę super floryda i podkładka była "foliowa"). To jakaś różnica jaka podkładka ?
Jest jakaś różnica jak antena stoi na dachu albo na tylnej klapie (w O2 liftback'u)
Jest. Tak jak napisał smer, antena będzie częściowo przysłonięta przez dach i tu fala się nie odbije! Podobnie jak przy antenach stacjonarnych przysłoniętych przez budynki o blaszanym dachu. Następnie w zależności gdzie ta antena będzie na klapie - na środku czy na brzegu, różny będzie kierunek promieniowania anteny skierowany w stronę gdzie jest więcej 'przeciwwagi' czyli karoserii pojazdu. W skrajnych przypadkach zmienny także będzie kąt elewacji promieniowania anteny.
Zamieszczone przez loyd
Jaki zasięg ma taki zestaw johnny 3 + missouri
Dwa identyczne zestawy johny II + missouri zamontowane w dwóch autach. Maksymalny zasięg na trasie to 7km - testowane organoleptycznie.
Fakt, że antenę trzeba zestroić/dopasować jednak nie zawsze swr to podstawa. Szczególnie przy antenach krótkich, które dość często bardzo wąsko się stroją. Niekiedy lepiej jest mieć swr na poziomie 1,7 ale antena jest w rezonansie niż 1,1 a rezonans wypada daleko poza interesującą nas częstotliwością.
Komentarz