Jakbym zamienił missouri na president ml145 to będzie duża różnica ? (mam taką opcję).
CB mam i ja :)
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez szparaZamieszczone przez loydJest jakaś różnica jak antena stoi na dachu albo na tylnej klapie (w O2 liftback'u)
nie chodzi o nadawanie propagacja fali rozchodzi się w wzdłuż powierzchni wiec nie ma to żadnego znaczenia. To że się odbije od czego od szyby ?? on odbiera na SQL siedzi cicho dlaczego, bo ma brak sygnału albo jest jego zanik lub jest właśnie odbicie ale to nie ma znaczenia czy będzie antena na dachu czy na klapie...
Zamieszczone przez loydJaki zasięg ma taki zestaw johnny 3 + missouri
Fakt, że antenę trzeba zestroić/dopasować jednak nie zawsze swr to podstawa. Szczególnie przy antenach krótkich, które dość często bardzo wąsko się stroją. Niekiedy lepiej jest mieć swr na poziomie 1,7 ale antena jest w rezonansie niż 1,1 a rezonans wypada daleko poza interesującą nas częstotliwością.Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.
Komentarz
-
-
Faktycznie może trochę przesadziłem jednak zasada jest słuszna. Choć z drugiej strony wiele anten np Sirio as100, president florida na skrajnych częstotliwościach pasma CB ma WFS dochodzący do 1,6 i więcej. Miałem okazję zamontować i zestroić wiele anten włącznie z moimi i na moich autach i dla wprawnego ucha da odczuć się różnicę spowodowaną różnymi miejscami montażu. Najbardziej denerwowała mnie kierunkowość pracy santiago 1200 na uchwycie klapowym w sedanie.
Także wg mie jeżeli antena ma iść na klapę ty tylko na środek i lepiej z dłuższym promiennikiem. Jeżeli na dach to też najlepiej na środku ale w tym przypadku antena może być nieco krótsza.
Zamieszczone przez loydJakbym zamienił missouri na president ml145 to będzie duża różnicaczasami dłubię w CB radiach
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szparaChoć z drugiej strony wiele anten np Sirio as100, president florida na skrajnych częstotliwościach pasma CB ma WFS dochodzący do 1,6 i więcej.
ch 1 = 2,2
ch 5 = 1,6
ch 10 = 1,3
ch 15-25 = 1
dalej do ch 40 symetrycznie...
Komentarz
-
-
j/w dach
[ Dodano: Pon 31 Sty, 11 12:27 ]
Zamieszczone przez szparaFaktycznie może trochę przesadziłem jednak zasada jest słuszna. Choć z drugiej strony wiele anten np Sirio as100, president florida na skrajnych częstotliwościach pasma CB ma WFS dochodzący do 1,6 i więcej. Miałem okazję zamontować i zestroić wiele anten włącznie z moimi i na moich autach i dla wprawnego ucha da odczuć się różnicę spowodowaną różnymi miejscami montażu. Najbardziej denerwowała mnie kierunkowość pracy santiago 1200 na uchwycie klapowym w sedanie.
Także wg mie jeżeli antena ma iść na klapę ty tylko na środek i lepiej z dłuższym promiennikiem. Jeżeli na dach to też najlepiej na środku ale w tym przypadku antena może być nieco krótsza.
Zamieszczone przez loydJakbym zamienił missouri na president ml145 to będzie duża różnicaSkoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.
Komentarz
-
-
napiszcie swoją opinię w sprawie anten na magnes Sirio ML-145 czy Sirio Omega-27 ? Lub inne podobne (cena ma znaczenie). Dlatego taka konfiguracja ze względów "garażowych", chodzi o jej składanie lub opcja jednak dłuższej anteny i jej zdejmowanie przed wjazdem do garażu.
A może oddzielne dobranie podstawy magnetycznej, długiego (jak w ML-145) składanego (na motylek) promiennika ?
Podpowiedzcie jaki wybrać konsensus aby sygnał był najlepszy?
I zapytam jeszcze nad jakim "budżetowym" radyjkiem się zastanowić, myślę o LAFAYETTE ATENA. Jakieś inne propozycje ?
Czy YOSAN PRO-110 jest to samo co w/w radio ?O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
endryu jak na miasto to motyl, Siro 145 jest ok na trasie w miescie sciaga wszystko nawet to co sąsiad wstawia do mikrofalówki... a tak poważnie Midland MINI polecam, ale uwaga promienność też jest nikła to działa w obie strony.
co do radia jakim budżetem prosperujesz ?? Over na PWSkoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.
Komentarz
-
-
endryu, lafayette atena to yosan pro 120. Bardzo sympatyczne radio.
Zamieszczone przez endryuA może oddzielne dobranie podstawy magnetycznej, długiego (jak w ML-145) składanego (na motylek) promiennikaczasami dłubię w CB radiach
Komentarz
-
-
to zapytam jeszcze o radio, czy ewentualnie wybrać Lafayette Atena = Yosan 120, czy Yosan JC-2204.
Czy antenę Sirio ML145 lub Sirio Omega 27 ? (biorąc pod uwagę możliwość składania). Czy jednak ML i lepiej zdejmować ją (wjazd do garażu). A może inna antena na magnes ? U tego sprzedawcy jest duży wybór w dobrych cenach. http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6398213
A może duńska helikalna antena Pirat http://allegro.pl/antena-cb-pirat-su...425237781.html
lub jakaś inna konfiguracja np z tej strony http://allegro.pl/show_user_auctions...213&gr_id=5054
i co sądzicie o tych magnetycznych podkładkach pod antenę ? http://allegro.pl/podkladka-magnetyc...431639925.html czy lapsza będzie tzw. podkładka-naklejka przezroczysta przyklejona na stałe pod antenę ?
Zaznaczam zestaw dla początkującego aby cena była odpowiednia do wykorzystania sprzętu.
Spróbujcie odpowiedzieć na każde moje zapytanie z krótkim uzasadnieniem. A może za dużo marudzę ???
SzerokościO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuzy ewentualnie wybrać Lafayette Atena = Yosan 120, czy Yosan JC-2204
Zamieszczone przez endryuCzy antenę Sirio ML145 lub Sirio Omega 27 ? (biorąc pod uwagę możliwość składania)
Zamieszczone przez endryuCzy jednak ML i lepiej zdejmować ją (wjazd do garażu).
Zamieszczone przez endryuA może duńska helikalna antena Pirat
Zamieszczone przez endryuczy lapsza będzie tzw. podkładka-naklejka przezroczysta przyklejona na stałe pod antenę
Zamieszczone przez endryuSpróbujcie odpowiedzieć na każde moje zapytanie z krótkim uzasadnieniem
W mojej poprzedniej wypowiedzi napisałem jaką konfigurację anteny polecam.czasami dłubię w CB radiach
Komentarz
-
-
endryu, ja nie odpowiem Ci niestety na żadne pytanie, bo się nie znam (miałem tylko jedno radyjko i dwie anteny), ale powiem Ci jedno:
Zamieszczone przez endryuZaznaczam zestaw dla początkującego aby cena była odpowiednia do wykorzystania sprzętu.
Pytanie pomocnicze:
Czy wiedząc, że tylko przez miesiąc będziesz zmuszony korzystać z respiratora, kupiłbyś chiński, bardzo przeciętny i tylko trochę awaryjny sprzęt???
Żeby pojechać po kosztach i " aby cena była odpowiednia do wykorzystania sprzętu", to kup raz i to coś porządnego, bo żal potem szmelc chować do piwnicy i kupować drugi.
Komentarz
-
-
endryu, ja też ostatnio kupowałem sprzęt dla początkującego, taki "anty-misiek" i dałem sobie wcisnąć antenę super-floryda. Była strasznie słaba więc dopłaciłem do missouri. Też lipa. I na końcu poczytałem trochę w necie i kupiłem bata ml145.
Odrazu wszytsko działa jak trzeba. Zasada jest taka, że lepiej kupić słabsze radio a lepszą antenę.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydZasada jest taka, że lepiej kupić słabsze radio a lepszą antenę.
Komentarz
-
-
takie pytanie bo albo jestem ślepy albo coś innego , mianowicie szukam i nie umiem znaleźć jak zamontować CB w popielniczce w O2 no i jak jest z kablem do anteny i jakie jest rozwiązanie jeśli chodzi o zasilanie a wiec czy do aku czy pod zapalniczkę i czy wystarczy mi 4 metry kabla przy antenie aby umieścić ja przy antenie od radia
Komentarz
-
-
Chcę kupić antenkę magnetyczną do O2. Mam radio President Johnny II ASC. Do tej pory używałem anteny Wilson Little Wil i byłem zadowolony, jednak skradziono mi ją razem z autem. Szukam czegoś o podobnych osiągach lub trochę lepszego.Punktem montażu będzie prawa tylna część dachu. Co sądzicie o wyborze President Florida ewentualnie Missouri (chociaż tu się chyba przepłaca) w porównaniu właśnie do Małego Wila?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bkdCo sądzicie o wyborze President Florida ewentualnie Missouri (chociaż tu się chyba przepłaca) w porównaniu właśnie do Małego Wila?czasami dłubię w CB radiach
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bkdCo sądzicie o wyborze President Florida ewentualnie Missouri
Po tym wymieniłem antenę na ml145 i odrazu poczułem dużą różnicę. Na trasie łapiesz rozmowy do tych 8 - 12 km (realna możliwość rozmowy) a w mieście ok 6-8 km.
Poczytaj fora o "cb" - każdy kto ma tam trochę wiedzy powie Ci jedno - czym dłuższy "bat" tym lepiej. Opinia o missouri poniżej:
Komentarz
-
-
No wszystko fajnie, tylko:
- 1,45m bat jest troszkę dla mnie za długi (parkingi podziemne, bagażnik),
- anteny Presidenta są elektrycznie wydłużone dzięki tym magicznym cewkom,
- bat Wilsona przy dużych prędkościach praktycznie leży -> nadawanie w kosmos. Presidenty wydają się być sztywne, więc można spokojnie rozmawiać jadąc szybko.
Komentarz
-
Komentarz