CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • loyd
    RS
    • 2010
    • 2342

Jakbym zamienił missouri na president ml145 to będzie duża różnica ? (mam taką opcję).

Komentarz

• jefry
      Rider
      • 2009
      • 411

Zamieszczone przez szpara
      Zamieszczone przez loyd
      Jest jakaś różnica jak antena stoi na dachu albo na tylnej klapie (w O2 liftback'u)
      Jest. Tak jak napisał smer, antena będzie częściowo przysłonięta przez dach i tu fala się nie odbije! Podobnie jak przy antenach stacjonarnych przysłoniętych przez budynki o blaszanym dachu. Następnie w zależności gdzie ta antena będzie na klapie - na środku czy na brzegu, różny będzie kierunek promieniowania anteny skierowany w stronę gdzie jest więcej 'przeciwwagi' czyli karoserii pojazdu. W skrajnych przypadkach zmienny także będzie kąt elewacji promieniowania anteny.

nie chodzi o nadawanie propagacja fali rozchodzi się w wzdłuż powierzchni wiec nie ma to żadnego znaczenia. To że się odbije od czego od szyby ?? on odbiera na SQL siedzi cicho dlaczego, bo ma brak sygnału albo jest jego zanik lub jest właśnie odbicie ale to nie ma znaczenia czy będzie antena na dachu czy na klapie...

Zamieszczone przez loyd
      Jaki zasięg ma taki zestaw johnny 3 + missouri
      Dwa identyczne zestawy johny II + missouri zamontowane w dwóch autach. Maksymalny zasięg na trasie to 7km - testowane organoleptycznie.
      Fakt, że antenę trzeba zestroić/dopasować jednak nie zawsze swr to podstawa. Szczególnie przy antenach krótkich, które dość często bardzo wąsko się stroją. Niekiedy lepiej jest mieć swr na poziomie 1,7 ale antena jest w rezonansie niż 1,1 a rezonans wypada daleko poza interesującą nas częstotliwością.
      ojjjj co do 1,7 bym sie nie zgodził wykraczamy już poza zakres, postaw nośną na pustym polu.... i zobaczysz co bedzie... skrośna bedzie taka że radio w domu ci zacznie brzęczeć
      Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.

Komentarz

• szpara
        Ambiente
        • 2010
        • 212
        • Octavia I (1U2)
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Faktycznie może trochę przesadziłem jednak zasada jest słuszna. Choć z drugiej strony wiele anten np Sirio as100, president florida na skrajnych częstotliwościach pasma CB ma WFS dochodzący do 1,6 i więcej. Miałem okazję zamontować i zestroić wiele anten włącznie z moimi i na moich autach i dla wprawnego ucha da odczuć się różnicę spowodowaną różnymi miejscami montażu. Najbardziej denerwowała mnie kierunkowość pracy santiago 1200 na uchwycie klapowym w sedanie.
        Także wg mie jeżeli antena ma iść na klapę ty tylko na środek i lepiej z dłuższym promiennikiem. Jeżeli na dach to też najlepiej na środku ale w tym przypadku antena może być nieco krótsza.
        Zamieszczone przez loyd
        Jakbym zamienił missouri na president ml145 to będzie duża różnica
        Różnica będzie duża.
        czasami dłubię w CB radiach

Komentarz

• loyd
          RS
          • 2010
          • 2342

Czyli jest różnica jak antena na dachu albo na klapie bagażnika czy jej nie ma ?

Bo szczerze powiedziawszy nie jarzę tego waszego technicznego bełkotu :wink:

Komentarz

• szpara
            Ambiente
            • 2010
            • 212
            • Octavia I (1U2)
            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Jest różnica, szczególnie jak antena stoi na klapie na boku. Jeżeli masz możliwość to bierz tą ML i będzie gitara.

Komentarz

• loyd
              RS
              • 2010
              • 2342

Dzisiaj pojadę wymienić.

Lepiej ustawiać tą ml na dachu czy na klapie bagażnika ? (wolałbym bagażnik). Pytam bo odrazu mi to zestroją.

Komentarz

• smer
                RS
                • 2008
                • 2021
                • Octavia II (1Z3)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Choć z drugiej strony wiele anten np Sirio as100, president florida na skrajnych częstotliwościach pasma CB ma WFS dochodzący do 1,6 i więcej.
                szpara , w mojej AS-100 było dokładnie tak jak piszesz. Na ch skrajnych po 1,6, a na ch19 1,2 i nie chciało być inaczej. Z kolei w kilku triflexach, które miałem okazje stroić SWR na skrajnych wynosił i po 2,2, np:
                ch 1 = 2,2
                ch 5 = 1,6
                ch 10 = 1,3
                ch 15-25 = 1
                dalej do ch 40 symetrycznie...
                Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• szpara
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 212
                  • Octavia I (1U2)
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Wiadomo, że najlepiej na dachu , najlepsze osiągi.
                  Smer, to normalka w takich antenach.

Komentarz

• smer
                    RS
                    • 2008
                    • 2021
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez loyd
                    Dzisiaj pojadę wymienić.

Lepiej ustawiać tą ml na dachu czy na klapie bagażnika ? (wolałbym bagażnik). Pytam bo odrazu mi to zestroją.
                    Ja radziłbym dach...

Komentarz

• jefry
                      Rider
                      • 2009
                      • 411

j/w dach

[ Dodano: Pon 31 Sty, 11 12:27 ]
                      Faktycznie może trochę przesadziłem jednak zasada jest słuszna. Choć z drugiej strony wiele anten np Sirio as100, president florida na skrajnych częstotliwościach pasma CB ma WFS dochodzący do 1,6 i więcej. Miałem okazję zamontować i zestroić wiele anten włącznie z moimi i na moich autach i dla wprawnego ucha da odczuć się różnicę spowodowaną różnymi miejscami montażu. Najbardziej denerwowała mnie kierunkowość pracy santiago 1200 na uchwycie klapowym w sedanie.
                      Także wg mie jeżeli antena ma iść na klapę ty tylko na środek i lepiej z dłuższym promiennikiem. Jeżeli na dach to też najlepiej na środku ale w tym przypadku antena może być nieco krótsza.
                      Zamieszczone przez loyd
                      Jakbym zamienił missouri na president ml145 to będzie duża różnica
                      Różnica będzie duża.
                      zgadzam sie i nie mam tutaj żadnych ale - Piwo

Komentarz

• endryu
                        RS
                        • 2006
                        • 3777
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

napiszcie swoją opinię w sprawie anten na magnes Sirio ML-145 czy Sirio Omega-27 ? Lub inne podobne (cena ma znaczenie). Dlatego taka konfiguracja ze względów "garażowych", chodzi o jej składanie lub opcja jednak dłuższej anteny i jej zdejmowanie przed wjazdem do garażu.
                        A może oddzielne dobranie podstawy magnetycznej, długiego (jak w ML-145) składanego (na motylek) promiennika ?
                        Podpowiedzcie jaki wybrać konsensus aby sygnał był najlepszy?

I zapytam jeszcze nad jakim "budżetowym" radyjkiem się zastanowić, myślę o LAFAYETTE ATENA. Jakieś inne propozycje ?
                        Czy YOSAN PRO-110 jest to samo co w/w radio ?
                        O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                        O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                        =================================================

Komentarz

• Adam204
                          Rider
                          • 2008
                          • 454

endryu, ja po 2 latach prawie codziennego ściągania ML-145 dochodzę do wniosku że chyba trzeba będzie zmienić antenę na motylek i tyle bo jest to czasami męczące

Komentarz

• jefry
                            Rider
                            • 2009
                            • 411

endryu jak na miasto to motyl, Siro 145 jest ok na trasie w miescie sciaga wszystko nawet to co sąsiad wstawia do mikrofalówki... a tak poważnie Midland MINI polecam, ale uwaga promienność też jest nikła to działa w obie strony.

co do radia jakim budżetem prosperujesz ?? Over na PW

Komentarz

• loyd
                              RS
                              • 2010
                              • 2342

No musze powiedzieć, że zmiana anteny na president ml145 daje wręcz giogantyczną różnicę.

Przepaść między tym a missouri jest ogromna.

Komentarz

• szpara
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 212
                                • Octavia I (1U2)
                                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

endryu, lafayette atena to yosan pro 120. Bardzo sympatyczne radio.
                                Zamieszczone przez endryu
                                A może oddzielne dobranie podstawy magnetycznej, długiego (jak w ML-145) składanego (na motylek) promiennika
                                Pomysł bardzo dobry. W takiej konfiguracji polecam jakąś markową podstawę o śr. 16 cm i antenę santiago 600.

Komentarz

• endryu
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 3777
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

to zapytam jeszcze o radio, czy ewentualnie wybrać Lafayette Atena = Yosan 120, czy Yosan JC-2204.
                                  Czy antenę Sirio ML145 lub Sirio Omega 27 ? (biorąc pod uwagę możliwość składania). Czy jednak ML i lepiej zdejmować ją (wjazd do garażu). A może inna antena na magnes ? U tego sprzedawcy jest duży wybór w dobrych cenach. http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6398213
                                  A może duńska helikalna antena Pirat http://allegro.pl/antena-cb-pirat-su...425237781.html
                                  lub jakaś inna konfiguracja np z tej strony http://allegro.pl/show_user_auctions...213&gr_id=5054
                                  i co sądzicie o tych magnetycznych podkładkach pod antenę ? http://allegro.pl/podkladka-magnetyc...431639925.html czy lapsza będzie tzw. podkładka-naklejka przezroczysta przyklejona na stałe pod antenę ?
                                  Zaznaczam zestaw dla początkującego aby cena była odpowiednia do wykorzystania sprzętu.
                                  Spróbujcie odpowiedzieć na każde moje zapytanie z krótkim uzasadnieniem. A może za dużo marudzę ???
                                  Szerokości
                                  O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                  O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                  =================================================

Komentarz

• szpara
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 212
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

zy ewentualnie wybrać Lafayette Atena = Yosan 120, czy Yosan JC-2204
                                    Jeżeli bardziej zależy Ci na asc niż na rf gain to bierz 2204 - osobiście wole rf gain.
                                    Czy antenę Sirio ML145 lub Sirio Omega 27 ? (biorąc pod uwagę możliwość składania)
                                    Jeżeli ma się składać to omega na środku dachu.
                                    Czy jednak ML i lepiej zdejmować ją (wjazd do garażu).
                                    To już dla mniej leniwych.
                                    A może duńska helikalna antena Pirat
                                    Przyzwoita antena jednak jeśli chodzi o nadawanie to nie stanowi ona konkurencji dla ML'ki. Przy antenie o podstawie magnesowej musisz liczyć się z pewnymi konsekwencjami takich konstrukcji. Częste zdejmowanie i zakładanie magnesu drapie lakier. Natomiast pozostawienie takiej podstawy na dachu przez dłuższy okres czasu może spowodować lekkie odbarwienie lakieru jak również zalegająca pod nią wilgoć pozostawi żółty, rdzawy osad. Dodatkowo podstawy magnesowe podczas jazdy lubią zmieniać swoje położenie na dachu tym samym rysując lakier przez zalegający kurz.
                                    czy lapsza będzie tzw. podkładka-naklejka przezroczysta przyklejona na stałe pod antenę
                                    Wybrałbym bezbarwną, przyklejaną na dach o średnicy większej niż średnica podstawy. Dlaczego? J/w.
                                    Spróbujcie odpowiedzieć na każde moje zapytanie z krótkim uzasadnieniem
                                    Może choć trochę spełniłem twoje życzenia 8)
                                    W mojej poprzedniej wypowiedzi napisałem jaką konfigurację anteny polecam.

Komentarz

• smer
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2021
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

endryu, ja nie odpowiem Ci niestety na żadne pytanie, bo się nie znam (miałem tylko jedno radyjko i dwie anteny), ale powiem Ci jedno:

Zaznaczam zestaw dla początkującego aby cena była odpowiednia do wykorzystania sprzętu.
                                      Nigdy w życiu kupując cokolwiek (o czym wiesz, że będziesz z tego później korzystał) nie kieruj się zasadą "aby cena była odpowiednia do wykorzystania sprzętu"... Nawet gdybyś miał korzystać tylko sporadycznie, to i tak nie warto kupować szajsu.

Pytanie pomocnicze:
                                      Czy wiedząc, że tylko przez miesiąc będziesz zmuszony korzystać z respiratora, kupiłbyś chiński, bardzo przeciętny i tylko trochę awaryjny sprzęt???

Żeby pojechać po kosztach i " aby cena była odpowiednia do wykorzystania sprzętu", to kup raz i to coś porządnego, bo żal potem szmelc chować do piwnicy i kupować drugi.

Komentarz

• loyd
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 2342

endryu, ja też ostatnio kupowałem sprzęt dla początkującego, taki "anty-misiek" i dałem sobie wcisnąć antenę super-floryda. Była strasznie słaba więc dopłaciłem do missouri. Też lipa. I na końcu poczytałem trochę w necie i kupiłem bata ml145.

Odrazu wszytsko działa jak trzeba. Zasada jest taka, że lepiej kupić słabsze radio a lepszą antenę.

Komentarz

• smer
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2021
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez loyd
                                          Zasada jest taka, że lepiej kupić słabsze radio a lepszą antenę.
                                          Ja wychodzę z założenia, że nie opyla się kupować niczego słabego. Powód - nie stać mnie na wywalanie forsy w błoto. Uzbieraj chłopie stówkę więcej i kup coś porządnego, cos z czego będziesz zadowolony. W końcu to zakup na lata i za rok będziesz się śmiał z tego, że kiedyś tam chciałeś stówę zaoszczędzić i kupić barachło...

Komentarz

• Adam204
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 454

takie pytanie bo albo jestem ślepy albo coś innego , mianowicie szukam i nie umiem znaleźć jak zamontować CB w popielniczce w O2 no i jak jest z kablem do anteny i jakie jest rozwiązanie jeśli chodzi o zasilanie a wiec czy do aku czy pod zapalniczkę i czy wystarczy mi 4 metry kabla przy antenie aby umieścić ja przy antenie od radia

Komentarz

• bkd
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 38

Chcę kupić antenkę magnetyczną do O2. Mam radio President Johnny II ASC. Do tej pory używałem anteny Wilson Little Wil i byłem zadowolony, jednak skradziono mi ją razem z autem. Szukam czegoś o podobnych osiągach lub trochę lepszego.Punktem montażu będzie prawa tylna część dachu. Co sądzicie o wyborze President Florida ewentualnie Missouri (chociaż tu się chyba przepłaca) w porównaniu właśnie do Małego Wila?

Komentarz

• szpara
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 212
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez bkd
                                                Co sądzicie o wyborze President Florida ewentualnie Missouri (chociaż tu się chyba przepłaca) w porównaniu właśnie do Małego Wila?
                                                Obie wymienione anteny będą miały gorsze osiągi od wilsona. Jeżeli chcesz coś lepszego to niestety musi być dłuższe np ML145.

Komentarz

• loyd
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 2342

Zamieszczone przez bkd
                                                  Co sądzicie o wyborze President Florida ewentualnie Missouri
                                                  Miałem zamontowane obie antenki (z radiem Johnny 3) i powiem tak: florida to kompletna katastrofa w mieście zasięg max 2 km a na trasie niewiele więcej. Co do missouri to w zasadzie jest tak samo z tym, że antena kosztuje chyba ze 300 zł więc stosunek ceny do możliwości jest katastrofalny.

Po tym wymieniłem antenę na ml145 i odrazu poczułem dużą różnicę. Na trasie łapiesz rozmowy do tych 8 - 12 km (realna możliwość rozmowy) a w mieście ok 6-8 km.

Poczytaj fora o "cb" - każdy kto ma tam trochę wiedzy powie Ci jedno - czym dłuższy "bat" tym lepiej. Opinia o missouri poniżej:

Anteny magnesowe do cb radio. Anteny samochodowe na podstawie magnesowej do cb radia.

Komentarz

• bkd
                                                    Classic
                                                    • 2010
                                                    • 38

No wszystko fajnie, tylko:
                                                    - 1,45m bat jest troszkę dla mnie za długi (parkingi podziemne, bagażnik),
                                                    - anteny Presidenta są elektrycznie wydłużone dzięki tym magicznym cewkom,
                                                    - bat Wilsona przy dużych prędkościach praktycznie leży -> nadawanie w kosmos. Presidenty wydają się być sztywne, więc można spokojnie rozmawiać jadąc szybko.

Komentarz

Pracuję...