Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • awaria_maniac
    Drive
    • 2010
    • 43

Zamieszczone przez konkon
    Kiedyś zalałem 6100 Synergie+ i przeszedłem na 8100 X-cess 5W-40. Po przejściu łyknął trochę oliwy i się uspokoiło. Aktualnie zalany Liqui Moly Top Tec 4100 (150 zł), przed zalaniem płukanka LM Pro-Line Engine Flusch (30 zł). Silnik zdecydowanie ciszej pracuje, polecam. Mam przebieg 350 000 km i wciąż syntetyk pomimo rad olejarzy teoretyków, że się silnik rozszczelni i puści soki we wszystkie strony świata :lol: .
    awaria_maniac, Na oleju nie oszczędzaj, lej TT 4100 i płukanka, banan gwarantowany, szczególnie w zimę jest różnica in +. Turbina Ci się odwdzięczy żywotnością o ile nie uprawiasz PSJ (dot. dogrzanego silnika, oleju) :szeroki_usmiech .
    6100 - ok. 100 zł
    8100 - ok. 120 zł
    TT 4100 - ok. 150 zł :arrow: :yay:
    Tak gwoli ścisłości to czy do silników VW z pompami wtryskowymi nie jest przypadkiem dedykowany Motul Specific 505.01 5w40 (to a propos zalania 1.9 TDI AGR olejem Motul 8100 X-cess 5w40. Będę wdzięczny za info.
    Octavia I 1.9 TDI ALH 2004

Komentarz

• Dzida
      RS
      • 2006
      • 2253

Zamieszczone przez Orbit
      co sie dzieje z olejem po 5000 km " nie chce mi sie tego szukac, ale chodziło o to iz juz po 5000 km
      Orbit, przestań pisać bzdury i siać ferment że po 5000 km olej nie trzyma parametrów, bo gdyby tak było to trzeba by było wymieniać olej co drugie tankowanie bo każdy samochód (zgodnie z tym co piszesz) nie dojechałby do przebiegu 20 kkm. Ktoś nie zaznajomiony z tematem przeczyta to, i będzie to powtarzał. A jeżeli choć odrobinę interesuję Cię temat oleju, to wiesz że zarówno w dużych ciężarówkach jak i autobusach interwał wymiany oleju wynosi 100-120 km.

Mogę sie domyślać iż (być może), chodzi Ci o silniki z filtrem cząstek stałych, gdzie faktycznie dochodzi czasami do zjawiska "zanieczyszczania" oleju silnikowego przez paliwo, które jest wtryskiwane w celu oczyszczenia filtra. Tutaj rzeczywiście należy być ostrożnym jeżeli ktoś jeździ dużo po mieście, w szczególności na krótkich dystansach.

Więc nie pisz że
      Zamieszczone przez Orbit
      ale chodziło o to iz juz po 5000 km oleje nie trzymaja parametrów
      bez doprecyzownia tego stwierdznia, bo zdanie samo w sobie jest nieoprawdą.

Mało tego, jakiś czas temu PAOLO ESCO, pisał o tym iż on lub ktoś z jego rodziny był na kontroli w niemieckim ASO i sprawność oleju po przebiegu około 12 kkm, wynosiła ponad 80%. Informacja o tym jest na któejś stronie w tym wątku.

Jeżdżę moim szkodnikiem w systemie QG1 na oleju LL 5W30,. wymienianym co ok.30 kkm, mam przebieg 70 kkm i nic złego z samochodem się nie dzieje.

Komentarz

• PAOLO ESCO
        RS
        • 2009
        • 6626
        • Volkswagen
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Dzida
        sprawność oleju po przebiegu około 12 kkm, wynosiła ponad 80%
        zgadza się +- 80% samochód Octavia 1,9 BXE (w tym 90% przebieg po niemieckich autostradach).

Zamieszczone przez Orbit
        chodziło o to iz juz po 5000 km oleje nie trzymaja parametrów ... po 10,000 mieli w połowie paliwo w misce olejowej
        tak ale dotyczy to w większości przypadków silników benzynowych -chyba że baza olejowa i dodatki są tak słabe w jakimś "no name" oleju - generalnie przy normalnej eksploatacji auta każdy zwykły olej powinien zachować swoje parametry i właściwości do przebiegu ok 15 tys km a oleje LL nawet dłużej +-30 tys km.
        Inna sprawa czy właściciel chce zmieniac olej co 15 tys km i czy jest taka potrzeba (albo i częściej) czy zdaje się na serwis wg wskazań komputera i czeka na info o potrzebnej wymianie oleju.

"Może na początek dobra wiadomość: posiadacze samochodów z silnikami wysokoprężnymi nie muszą się niczego obawiać. W takich jednostkach niemal nigdy nie dochodzi do rozrzedzenia oleju. Jednak we wszystkich motorach benzynowych paliwo przedostaje się do oleju silnikowego, pogarszając jego zdolności smarne - a to może doprowadzić do uszkodzenia silnika. Jak szybko i ile benzyny przedostaje się do oleju, zależy od wielu czynników, w tym od liczby rozruchów na zimno, długości przejeżdżanej trasy i temperatury oleju. A to dlatego, że przy każdym rozruchu na zimno (także w lecie, jeśli temperatura bloku silnika nie sięga 50 st., mówimy o rozruchu na zimno) do oleju przenika kilka kropel benzyny. Dzieje się tak, ponieważ trochę paliwa zawsze kondensuje się na zimnych ściankach cylindra, zamiast ulec spaleniu. Pozostaje na ściankach i tam miesza się z filmem olejowym - bo pierścienie tłokowe zgarniają je w dół, w stronę miski olejowej. Jeśli po uruchomieniu samochód przejedzie dłuższą trasę, olej w jego silniku osiągnie wystarczająco wysoką temperaturę roboczą - co najmniej 80 st. - i benzyna zacznie z niego wyparowywać. Aby jednak w ogóle zaczęła parować, trzeba przejechać co najmniej 15 km. To też zresztą może inaczej wyglądać w różnych jednostkach napędowych. Niemiecki automobilklub ADAC przeprowadził badania, z których wynika, iż 75 proc. wszystkich jazd to "wyprawy" o długości poniżej 10 km. Jeśli się jeździ tylko w ten sposób, w oleju gromadzi się coraz więcej benzyny. Jeden ze światowych liderów w produkcji olejów i paliw, firma Shell, wykonał testy dla różnych samochodów, przygotował nawet do tego celu specjalny "cykl krótkich tras". Jedzie się na nim maksymalnie 15 km, najwyżej 50 km/h i nie przekraczając 2500 obr./min. Wyniki są szokujące. Choć badania odbywały się od początku wiosny, już po 2 tysiącach kilometrów testu zawartość benzyny w oleju przekroczyła 10 proc. A tym samym próg, za którym zdolności smarne oleju spadają. W praktyce, choć wszystkie silniki (samochodów używanych) były zalane olejem SAE-5W-40, pracowały już po 2 tys. km jak smarowane olejem o własnościach 5W-30. A po 5 tysiącach km jego lepkość w wysokiej temperaturze odpowiadała zaledwie olejowi 5W-20... Po 10 tys. km testu zawartość benzyny w oleju silnikowym wynosiła 25 proc. i wówczas silniki rozebrano, po czym wykonano pomiary pierścieni tłokowych i cylindrów. Na pierścieniach sprężających przeciętne zużycie odpowiadało spiłowaniu 0,025 g metalu. A to już poważne zużycie. Silniki złożono i wysłano auta na symulowaną wyprawę wakacyjną: z centrali Shella w Hamburgu na Sycylię i z powrotem. Ile się da z pedałem gazu w podłodze. Ta trwająca 5 tys. km tortura dała dwie informacje: po pierwsze, mijają tysiące kilometrów, zanim benzyna "wygotuje się" z oleju. A po drugie, że po zakończeniu testu silniki nadawały się tylko do kapitalnego remontu. Każdy z pierścieni tłokowych "schudł" o ok. 0,1 g, a ze względu na słabe smarowanie gładzie cylindrowe zostały wyszlifowane rzeczywiście na gładko - tak gładko, że nie są już w stanie utrzymać filmu olejowego. Widoczne na zdjęciu pionowe rysy na wewnętrznych ściankach cylindra świadczą o tym, że silnik wkrótce się zatrze. Nie popadajmy jednak w skrajny pesymizm. Co można zrobić, by nie doprowadzić do opisanej wyżej sytuacji? Unikać krótkich tras i ograniczyć liczbę rozruchów na zimno. A przede wszystkim nie wyjeżdżać na długie trasy z przewidywanym dużym obciążeniem jednostki napędowej tuż przed planowanym przeglądem z wymianą oleju. Na taki wyjazd wybierajmy się ze świeżym olejem w silniku".

Zamieszczone przez awaria_maniac
        .9 TDI AGR
        AGR jest na VP a nie PD - więc do VP musisz stosować oleje z normą VW 505.00 ale możesz też z normą 505.01
        (tą do PD)

PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Orbit
          Rider
          • 2010
          • 486

Dzida ... W ogole nie wiesz jak działa DPF i poco jest wtryskiwane Paliwo ... Kompletna Bzdura

Paliwo nie jest wtryskiwane po to aby oczysci, tylko poto aby wypalić ... z czego duza czesc paliwa poprostu spłwa w efekcie sie miesza z Olejem co go rozciecza... ALe ja nie otym pisałem ...
          Ale masz Skode wiec pewnie wam dobrze to działa . ja mam Opla, a w Oplach DPF działa fatalnie, wiec wszyscy włąsciciele znaja zasade działa , jak wygląda i jak sie to usuwa ...
          jak wejziesz na forum OPLA< to przekonasz sie iz temat DPF jest wiodący , na drugim miejscy to że Ople ogolnie psują sie 10 razy czesciej i powazniej niz kazda inna marka ...
          MOje Auto ma rok, a miałem przejscia z nim juz dosyc powazne , typu wypieła sie pół oś
          PAOLO ... jak zwykle ... !! SUPER, włąsnie o tym pisałem ... DOKŁĄDNIE O TYM ! DZIDA, przeczytaj a potem sie udzielaj ...
          1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
          Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• awaria_maniac
            Drive
            • 2010
            • 43

PAOLO_ESCO bardzo dziękuję za pomoc.
            Octavia I 1.9 TDI ALH 2004

Komentarz

• Dzida
              RS
              • 2006
              • 2253

Zamieszczone przez Orbit
              W ogole nie wiesz jak działa DPF i poco jest wtryskiwane Paliwo
              '
              OK ja nie wiem jak działa DPF, Ty zapewne wiesz. Gratuluję i proponuję abyś jako aktywny forumowicz podzielił się z nami tą wiedzą.
              Zamieszczone przez Orbit
              Paliwo nie jest wtryskiwane po to aby oczysci, tylko poto aby wypalić ... z czego duza czesc paliwa poprostu spłwa w efekcie sie miesza z Olejem co go rozciecza
              Aha a wypalenie filtra nie powoduje tego iż staje się on czysty, czyli może ponownie wyłapywać sadzę, aż do ponownego napełnienia i wtryśniecia kolejnej dawki paliwa aby OCZYŚCIĆ/WYPALIĆ filtr DPF..........nie?
              Zamieszczone przez Orbit
              DOKŁĄDNIE O TYM ! DZIDA, przeczytaj a potem sie udziela
              Nie krzycz bo nie ma potrzeby. Nie wiem co wyczytałeś w tym artykule, ale dla mnie to jedna wielka manipulacja, test zrobiony przy współudziale firmy olejowej, oraz gotowa recepta jak zarżnąć motor. Nie ma to nic wspólnego z rzetelnością dziennikarską (a wie to chyba każdy, kto czyta lub ma/miał w rękach AŚ).

Komentarz

• pio_wwa
                Drive
                • 2010
                • 85

To który mam zalać?
                motul? LIQUI MOLY? czy po prostu lać tego castrol'a slx longlife?

Czy wymieniać co 15 czy co 30k?

Pewnie lepiej dla silnika będzie jak będę zmieniał częściej.

Komentarz

• Orbit
                  Rider
                  • 2010
                  • 486

Zamieszczone przez Dzida
                  Aha a wypalenie filtra nie powoduje tego iż staje się on czysty, czyli może ponownie wyłapywać sadzę, aż do ponownego napełnienia i wtryśniecia kolejnej dawki paliwa aby OCZYŚCIĆ/WYPALIĆ filtr DPF..........nie?
                  w załozeniu tak w praktyce NIE ! . w prkatyce wypalanie nie powoduje 100% wypalenia sie sadzy zawsze zostaje jakiś procent , nie tylko sadzy ale i Oleju silnikowego , dlatego z czasem DPF wypala sie coraz czesciej az w koncu zatyka sie do tego stopnia iz wypalanie nic nie daje ,...

Komentarz

• Artiks
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 143

http://www.fuchs-oil.pl/index.php?id=903 Z Fuchsem w Polsce nie jest podobnie jak z Mobilem i Castrolem ? Polskie bazy i proces produkcyjny ??

Komentarz

• PAOLO ESCO
                      RS
                      • 2009
                      • 6626
                      • Volkswagen
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Fuchs nie blenduje oleju pod zamówienie ale wytwarza wg własnych receptur.
                      Polskie oleje bazowe -zresztą bardzo dobrej jakości - są exportowane w dużej części na Zachód Europ gdzie po przetworzeniu wracają do nas jako markowe produkty :P

Oleje Fuchs Titan stosowane były przez lata w zakładach Volkswagen Motor (w Polkowicach oraz w Niemczech) do napełniania silników z pompowtryskiwaczami 1,9 TDI, montowanych później w samochodach marki Volkswagen, Skoda , Seat...to chyba starczy jako rekomendacja tego oleju.

Komentarz

• Dzida
                        RS
                        • 2006
                        • 2253

Zamieszczone przez pio_wwa
                        motul? LIQUI MOLY? czy po prostu lać tego castrol'a slx longlife?
                        Każdy który zalejesz będzie dobry. Pomyśl jeszcze o oleju firmy Fuchs oraz Statoil.
                        Zamieszczone przez pio_wwa
                        Czy wymieniać co 15 czy co 30k?
                        Jeżeli poprawi Ci to samopoczucie to możesz wymienić co 15 kkm. Co masz napisane na wlepie w bagażniku/książce serwisowej?

Ja wymieniam wg szafy i tego zamierzam się trzymać.

Komentarz

• pio_wwa
                          Drive
                          • 2010
                          • 85

a który z tych FUCHSów

TITAN GT1 PRO FLEX 5W-30
                          TITAN GT1 PRO C-3 5W-30
                          TITAN GT1 LONGLIFE III 5W-30

przy wymianie co 30k

TITAN GT1 PRO C-3 5W-30
                          TITAN GT1 LONGLIFE III 5W-30
                          TITAN Supersyn LONGLIFE PLUS 0W-30

Komentarz

• abstinent
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4842
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Po ostatnich postach na forum dotyczących różnych problemów z silnikami, prawdopodobnie powstałymi na skutek "trafnego" oleju postanowiłem nie kupować oleju byle gdzie i najtaniej.
                            Więc mam pytanie gdzie mogę dostać sprawdzoną oliwę :?:
                            Samochód mam rok, olej zmieniałem dopiero raz, zalałem Motula Specific 5W40 przy przebiegu 120tyś, olej kupiłem na aukcji(Filtry Gdańsk)
                            Nie wiem na czym jeździł wcześniej, czytając kilka wątków i opinii tera prawdopodobnie skuszę się na Liqui Moly Top Tec 4100

Znacie jaką sprawdzona firmę gdzie mogę go dostać :?:

Myślę o tym http://allegro.pl/hit-liqui-moly-top...401135123.html

Tak czytam ten wątek i niezły zamęt mam już w głowie, niby syntetyk, niby nie...
                            niby żaden z 505.01 nie może być syntetykiem... :roll:

Komentarz

• keraj998
                              Rider
                              • 2008
                              • 359
                              • Volkswagen

abstinent, kupowałem u nich oleje do silnika, do automatycznej skrzyni biegów oraz reduktorów i nigdy się nie zawiodłem więć myślę że jest to rzetelny kontrahent
                              "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                RS
                                • 2009
                                • 6626
                                • Volkswagen
                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez abstinent
                                olej kupiłem na aukcji(Filtry Gdańsk)
                                oni ogłaszają się także u nas na OCP.
                                są OK.
                                Tak czytam ten wątek i niezły zamęt mam już w głowie, niby syntetyk, niby nie... niby żaden z 505.01 nie może być syntetykiem...
                                z normą 505.01 oleju full syntetyka 5W/40 ze świeczką możesz szukać czybciej jakiś full syntetyk 506.01 np Millers XF Lonflife 0W/30 http://www.millersoils.pl/produkty/p...longlife-0w30/

nawet Millers wykazuje olej XFE-PD 5w40 / 505.01 jako nie syntetyczny "(o wyższej niż przeciętna zawartości bazy syntetycznej)" http://www.millersoils.pl/shop/mille...esel-p-53.html taka technologia HC - http://www.millersoils.pl/produkty/p...s-xfe-pd-5w40/

Przy zakupie napewno nie kierował bym się napisami na opakowaniu...nawet napisa syntetyczny nie oznacza, że masz w butelce olej na bazie PAO/Ester - i jest to zgodne z prawem co skrupulatnie wykorzystują różni producenci...kuzwa :x

Komentarz

• abstinent
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 4842
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

PAOLO ESCO, dzięki za wyjaśnienie
                                  ale chyba śmiało mogę lać ten LM?
                                  dziwnie piszą na tych aukcjach, min że nie ma 505.01 i do 30tyś przebiegu :lol:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6626
                                    • Volkswagen
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

chyba śmiało mogę lać ten LM?
                                    dziwnie piszą na tych aukcjach, min że nie ma 505.01 i do 30tyś przebiegu
                                    jak nie ma jak ma 505.01 !
                                    LM Top Tec 4100 - zmieniasz co 15 tys km do BXE przy stałych przeglądach
                                    LM Top Tec 4200 - zmieniasz w systemie LL (olej ma normę 507.00 do BXE się nada przy zmianie wg kompa)
                                    Na poprzedniej stronie masz....

aprobaty Audi/VW z 6 Kwietnia 2009r. http://www.audiusa.com/etc/medialib/....0023.File.pdf strona 5 - Technical Service Bulletin Audi/VW Oil Quality Standard VW 505 01

Proszę zwrócić uwagę na stronę 6 - olej z normą VW 505.01 k Lotos Quazar C3 5W/30 i Lotos Quazar 5W/40 :
                                    Co zalać do PD na 15 tys km normalnej jazdy ? LOTOSA!

Komentarz

• abstinent
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 4842
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

PAOLO ESCO, no ja wiem ale różnie piszą na poszczególnych aukcjach, o to mi chodziło
                                      chyba kupię ten LM, i filtry u nich :diabelski_usmiech

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6626
                                        • Volkswagen
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

różnie piszą na poszczególnych aukcjach
                                        olej to co piszą na aukcjach.

Technical Service Bulletin Audi/VW Oil Quality Standard chyba wystarczy jako pewne źródło danych :!:
                                        Liqui Moly Top Tec 4100 5W/40 - Oil Quality Standard VW 505 01
                                        Liqui Moly Top Tec 4200 5W/30 - Oil Quality Standard VW 506 01/507.00

[ Dodano: Sro 19 Sty, 11 20:54 ]
                                        chyba kupię ten LM
                                        to poproszę po wymianie za jakiś czas o informację jak olej się sprawuje w porównaniu z poprzednikiem...przyda się napewno dla kolejnych zmieniających i szukających olejów na zmianę.

Komentarz

• rtocki
                                          Drive
                                          • 2011
                                          • 44

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                          z normą 505.01 oleju full syntetyka 5W/40 ze świeczką możesz szukać czybciej jakiś full syntetyk 506.01 np Millers XF Lonflife 0W/30 http://www.millersoils.pl/produkty/p...longlife-0w30/

nawet Millers wykazuje olej XFE-PD 5w40 / 505.01 jako nie syntetyczny "(o wyższej niż przeciętna zawartości bazy syntetycznej)" http://www.millersoils.pl/shop/mille...esel-p-53.html taka technologia HC - http://www.millersoils.pl/produkty/p...s-xfe-pd-5w40/

Przy zakupie napewno nie kierował bym się napisami na opakowaniu...nawet napisa syntetyczny nie oznacza, że masz w butelce olej na bazie PAO/Ester - i jest to zgodne z prawem co skrupulatnie wykorzystują różni producenci...kuzwa :x
                                          ... no właśnie , ponieważ w przyszłości będę zakładał silnik PD i także ten będzie męczony, szukam czegoś z 40-tką na górze full synt i normą 505.01 i faktycznie wybór znikomy. A może macie jakieś bliższe dane/opinie/doświadczenia tego Valvo? http://www.valvoline.pl/pr,6,synpowe...-30_5w-40.html

Komentarz

• daneczek76
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 3642
                                            • Toyota

automat który dobiera olej według Marki i normy do danego pojazdu:
                                            castrol: http://www.castrol.com/castrol/ifram...tentId=7060743

mobil: http://ew5.earlweb.com/search.php?site=46
                                            [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• krzysiek13
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1155

rtocki, u mnie i w całej rodzinie wszystko na valvo chodzi ja mam teraz drugiego PD i wciąż zalewam 5W-30. Dlaczego koniecznie chcesz 40 na górze?
                                              Octavia

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6626
                                                • Volkswagen
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

FUCHS prezentuje nową, przełomową technologię olejów silnikowych

http://www.youtube.com/watch?v=aONlCEXRosE

Szybszy, mocniejszy, a zatem lepszy dla silnika - tak w skrócie można opisać nową technologię produkcji olejów silnikowych FUCHS XTL. Charakteryzuje się ona wysokim wskaźnikiem lepkości i dużą stabilnością, która zapewnia szybszą cyrkulację oleju w układzie, a także mniejsze zużycie paliwa.

Nowoczesne oleje silnikowe przeznaczone do samochodów osobowych, które spełniają wymagania producentów pojazdów muszą spełniać wysokie parametry techniczne. Jednak wymagania jakie stawiane są olejom silnikowych cały czas rosną, czego przykładem jest tzw. downsizing silników. Warunki klimatyczne, w jakich pracują silniki stają się coraz bardziej ekstremalne. Również nowe technologie oszczędzające paliwo, jak na przykład systemy typu stop-start stawiają wysokie wymagania olejom silnikowym, zwłaszcza podczas częstego uruchamiania silnika.

Obciążenie oleju silnikowego zwiększa się znacznie w całym okresie eksploatacji pomiędzy wymianami. Aby olej właściwie spełniał swoje zadanie ważne jest, aby możliwie najszybciej cyrkulował w układzie smarowania i dzięki temu zapewniał smarowanie każdej części silnika, wszędzie tam gdzie jest to konieczne.

Dlatego właśnie FUCHS, jako czołowy niemiecki producent specjalistycznych środków smarnych, wykorzystywanych w montażu fabrycznym opracował nową technologię produkcji olejów silnikowych.
                                                Nowa technologia olejów bazowych XTL™, charakteryzująca się ekstremalnie wysokim wskaźnikiem lepkości oraz wysoką odpornością na starzenie, zapewnia szybszą cyrkulację oleju oraz znacznie zwiększoną ochronę silnika w długim okresie.

Technologia XTL™ została dokładnie sprawdzona i przetestowana, również w ekstremalnych warunkach temperaturowych. Dla sprawdzenia i potwierdzenia unikalnych właściwości oleju, szczególnie podczas rozruchu silnika, przeprowadzono serię testów silnikowych w specjalnej komorze, w której temperatura została obniżona do -27oC. W czasie prób porównano konwencjonalny olej silnikowy o klasie lepkości SAE 5W-30 z olejem o tej samej klasie lepkości, wyprodukowanym w technologii XTL™.

Korzyści płynące z zastosowania technologii XTL™
                                                • Łatwiejszy rozruch silnika: do 55% szybsza cyrkulacja oleju w układzie smarowania i o 35% szybszy rozruch silnika*
                                                • Niższe zużycie paliwa: do 1,7% niższe spalanie*
                                                • Niższe zużycie oleju: do 18%*
                                                • Zwiększona odporność na starzenie: ograniczenie o 38% przyrostu lepkości, dzięki czemu olej lepiej chroni silnik w całym okresie eksploatacji pomiędzy wymianami.

*W porównaniu z konwencjonalnymi olejami klasy SAE 5W-30 (fuel economy).

Produkty:
                                                FUCHS będzie oferował cztery oleje silnikowe klasy Premium, które produkowane będą z zastosowaniem technologii XTL™ . Są to: TITAN GT1 SAE 0W-20 rewelacyjny!!! olej najnowszej generacji!!! - po prostu super :bow , TITAN GT1 PRO FLEX SAE 5W-30, GT1 PRO C-3 SAE 5W-30 i TITAN GT1 SAE 5W-40 - super olej do 1,9 tdi, już kilka razy jego chwaliłem i polecałem (jak widać nie bez podstawy).
                                                Załączone pliki

Komentarz

• Orbit
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 486

TITAN GT1 PRO FLEX SAE 5W-30

ACEA C3
                                                  ACEA A3/B4
                                                  API SM
                                                  BMW LONGLIFE-04
                                                  MB-FREIGABE 229.51
                                                  GM DEXOS 2
                                                  VW 502 00/505 00/ 505 01

tylko gdzie to kupic ?

Komentarz

• Vojtek1,9tdi
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 264

Jaki dokladnie fuchs do octavii 1,9 tdi 110 km auto 180 000 przebiegu 2002r. ?
                                                    Skoda Octavia 1,9TDI 110PS Ambiente

Komentarz

Pracuję...