Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pidziek
    RS
    • 2011
    • 1845

No na 5W50 z Valvoline zawory w tym motorze grały niemiłosiernie, najlepiej w nim spisuje sie SAE 40.
    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
    http://www.zmienolej.pl/
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Pidziek
      Więc 5% PAO a 75% to "niewielka" różnica
      5% --- > poliaminoimidu kwasu bursztynowego. ... a zawartość PAO <75% --- > POLYOLEFIN PETROLEUM OIL ( w tym właśnie 5% poliaminoimidu kwasu bursztynowego)

Polialfaolefiny oligomerów (PAO) to jedno a poliaminoimidu kwasu bursztynowego to drugie ...
      Tak to idzie w tym kierunku PAO zostawia się w innych aplikacjach, PAO jest kosztowna bazą
      widzisz...sam piszesz o bazie opartej na PAO a nie o poliaminoimidzie kwasu bursztynowego ... :lol:

Zamieszczone przez zak14
      - w Polsce poliaminoimid kwasu bursztynowego jest substancją niebezpieczną, a pozostałe PAO nie. Producent, żeby nie ujawniać swojej tajemnicy handlowej – podaje to co musi
      zak14 - brawo - dlatego wykazują poliaminoimid kwasu bursztynowego w stężeniu 5%.

Tak zobaczyłem na nową kartę MSDS i ..
      - eeee no idziesz na łatwiznę, pierwszy dokument po wbiciu w google ... :wink:

Więc proszę mi wybazyć ale staram się trzymać obecnych informacji a nie tych sprzed 13 lat
      2012 - 2007 = 5 ( 5 lat jeśli już ) nie 13 :P
      no ale jeśli tak to --- >
      co ja mogę napisać olej Fuchs-a Supersyn Longlife Plus mając w swoim składzie większościową baze PAO na pewno lepiej uchroni silnik od czegoż na bazie HC z domieszką PAO na poziomie kilku %.
      --- >
      oczywiscie postaram sie zdobyc aktualne dane na temat zawartosci PAO w LL z Fuchsa.
      nie ma sprawy ...nadal czekam jak by co to może być ta karta z Listopada 2011r. (chyba ... aktualna wmiarę jest) Czy Fuchs też "rozróżnia" rynki na Europę Wschodnią i Zachodnią i inne kontynenty?
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• zak14
        Rider
        • 2011
        • 605
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Z czystej ciekawości na wykresie, który wrzuciłem kilka postów wcześniej naniosłem jeszcze hipotetyczny wykres lepkości przykładowego oleju 0W30 (Motul Specific 506.01). Uwaga ! to nie jest rzeczywisty wykres, gdyż szybkość nagrzewania tego oleju może być inna.
        Hipotetyczna lepkość tego oleju przy (w jakimś stopniu fałszywym) założeniu, że nagrzewa się tak samo szybko jak Fuchs zaczyna się od ok. 218 cSt a kończy na ok. 22 cSt.

Przy okazji uświadomiłem sobie, że wykres dobrze ilustruje zalecenie, by nie nagrzewać oleju na postoju, ale zaraz po uruchomieniu silnika (spokojnie) ruszyć z miejsca. Ilekroć auto jedzie – olej szybko się nagrzewa (czerwone kółka). Jeżeli auto stoi na światłach – temperatura oleju prawie nie rośnie (zielone kółka).

Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• PAOLO ESCO
          RS
          • 2009
          • 6626
          • Volkswagen
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez parasite
          Zadowolony wczoraj zamówiłem dwie banki 5l LM Synthoil 0W40, a dzisiaj czytam takie kwiatki.
          w kanał to "ścierwo" :haha: zalej czymś lepszym... czymś z inna literką alfabetu bo "L" może nie być na topie ... :wink:

A tak na serio to może bez wariacji - bo jakiś obłęd się robi, nawet mi znajomy dzwonił na komórkę około 17 ( akurat miałem wyjazd do Poznania i dopiero wróciłem) o co chodzi z tym PAO :lol:
          Napiszę jeszcze raz - padło pytanie jaki jest skład LM - była odpowiedź. Czy to źle, że można to sprawdzić? To który z innych olejów można jeszcze tak sprawdzić... Motul jak najbardziej podaje w kartach % skład. Mobil też choć mało konkretnie. Castrol? Amsoil? Fuchs? Millers? Bardzo chętnie zobaczę takie dane...

Zamieszczone przez zak14
          na wykresie, który wrzuciłem kilka postów wcześniej
          wykresy są bardzo fajne k Jutro je przejrzę bo wróciłem dopiero spod Poznania...ponad 300km za kółkiem od 17 ad:

Komentarz

• Pidziek
            RS
            • 2011
            • 1845

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
            dlatego wykazują poliaminoimid kwasu bursztynowego w stężeniu 5%.
            A nie lepiej napisać po prostu ile jest PAO ?

zawartość PAO <75% --- > POLYOLEFIN PETROLEUM OIL
            Gdzie tak pisze w nowej karcie :?: :idea:
            Jak piszą to niech piszą że jest PAO tyle i tyle i byłby to bardzo duży plus.

Nie uważam LM za ścierwo ale irytuje mnie to że temat wątku olejowego zamyka się jakby nie patrzeć na LM , wątek za niedługo się wypali bo nic innego sie nie czyta a ludzie myślą że najlepszym tudzież najwłaściwszym olejem jest LM kropka koniec

Nie tak dawno Mobil 1 pisał że ma taki sam skłąd jak LM.
            Ale jak to się ma do aktualnych baz olejowych HC (bazy M1 VISOM) tego sam nei wiem bo nadal funkcjonują w obiegu stare karty które raczej są średnio na jeża aktualizowane.

Napiszę jeszcze raz - padło pytanie jaki jest skład LM - była odpowiedź. Czy to źle, że można to sprawdzić? To który z innych olejów można jeszcze tak sprawdzić
            Każdy olej.
            To co jest to głównie informacje o substancjach niebezpiecznych to co siedzi w środku zazwyczaj dostaje dystrybutor autoryzowany od producenta do celów wprowadzania preparatu w obieg, czy ustalania stawki akcyzowej itp.

Dlatego nie biorę tak sztywno to wszystko co pisze sie w kartach bo czesto maja się one nieco na bakier z rzeczywistością.

Dla osób które nie wiedzą o co chodzi z PAO mam małe kompendium które rozbudowywuję i mogę podesłac na priv-a linka.

Loru: nie masz tego oleju jeszcze do badania bo już nie wiem czy się Ciebie pytałem czy nie ..

Ktoś mi wysłał próbke X-Cessa to badania ale zapomniał opisu i mam czystą butelkę z naklejką prosze o kontakcik bo butelka juz poszła do laboratorium a ja nie mam opisu ..

U Was też każda próba wejścia na Niemiecką stronę lub Francuską Motula skutkuje przekierowniem na Naszą Polską roboczą ?

Komentarz

• Orbit
              Rider
              • 2010
              • 486

U Was też każda próba wejścia na Niemiecką stronę lub Francuską Motula skutkuje przekierowniem na Naszą Polską roboczą ?
              Tak, ale to tak naprawdę ta sama strona co Francuzka czy tez niemiecka ,
              wchodząc na stronę Motula system rozpoznaje twój IP, przekierowując Cie na polskie podstrony ... aby wejść na oryginalne podstrony musisz zmienić IP.aby to zrobić .. ,
              PROSZE BARDZO !!!! wchodząc przez ten link ... wejdziesz na oryginalna stronę Motula ze zmienionym IP , taki mały Hokus Pokus
              T U T A J !!!! tylko myślę że nic więcej niż to co jest nie znajdziesz

I jeszcze jedno ... Pidziek ... wiem ze jesteś znawca Yaris .., czy tym można zalać ??

dla wszystkich którzy znają ANGIELSKI ... Musicie to zobaczyć , wysłuchać ...
              facet wyjaśnia kilka ""męczących "" nas tutaj niedawno problemów ... abyście sie nie wystraszyli , on używa Skali Fahrenheita nie Celsiusza .

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DO3DcY92yxc[/youtube]

Wyjaśnienie kiedy należny zmieniać Olej ... !!!! okazuje się iż ważniejsze od przejechanych Km są CYKLE !!! o tym chyba nie wielu WIE !!!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4vwq2e7-4NQ[/youtube]

CAŁA SERIA FILMÓW , gdzie wiele spraw jest wyjaśniona

-------------------------------------------------------
              1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
              Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• PAOLO ESCO
                RS
                • 2009
                • 6626
                • Volkswagen
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

PAOLO ESCO napisał/a:
                dlatego wykazują poliaminoimid kwasu bursztynowego w stężeniu 5%.
                --- >
                A nie lepiej napisać po prostu ile jest PAO ?
                ad:

Polialfaolefiny oligomerów (PAO) to jedno a poliaminoimidu kwasu bursztynowego to drugie ...

zak14 napisał/a:
                - w Polsce poliaminoimid kwasu bursztynowego jest substancją niebezpieczną, a pozostałe PAO nie. Producent, żeby nie ujawniać swojej tajemnicy handlowej – podaje to co musi
                --- >
                POLYOLEFIN PETROLEUM OIL ( w tym właśnie 5% poliaminoimidu kwasu bursztynowego)
                jako substancji szkodliwej ( w Polsce bo w USA np wykazują całe PAO jako substancję szkodliwą).

Jak piszą to niech piszą że jest PAO tyle i tyle i byłby to bardzo duży plus.
                a tutaj zgadzam się całkowicie. Jestem za tym by wykazywać to tak jak robi to Statoil z Lazerway - sprawa jest prosta i wszystko jasne.

Nie uważam LM za ścierwo ale irytuje mnie to że temat wątku olejowego zamyka się jakby nie patrzeć na LM , wątek za niedługo się wypali bo nic innego sie nie czyta a ludzie myślą że najlepszym tudzież najwłaściwszym olejem jest LM kropka koniec
                ... no nie wiem, ostatni wpis dotyczył składu/bazy LM - i chyba jest to najbardziej "rozłożony" na czynniki pierwsze olej na tym forum...czy to źle że ludzie mogą wiedziec co leją do silnika ?
                Na temat tzw. "promowania" LM dawno nic na forum nie było. Zresztą wiesz dobrze że ja nie handluję olajami i mi "lotto" czy ktoś wybierze LM czy coś na A,C, F, M czy iną literkę alfabetu - sam jeżdżę obecnie na Lazerway - jak coś mnie przekona do innego oleju to chętnie go sprawdzę.

A najchętniej Millersa - tylko chciał bym wiedzieć jaki jest jego skład bo same karty produktu i "suche" papierowe dane to dla mnie za mało. Właśnie dlatego wybrałem Lazerway ostatnio, bo prócz danych dotyczacych konkretnych parametrów oleju podaje także skład oleju (bazę - w tym dobrze wyszczególnia % PAO).

Zamieszczone przez Orbit
                czy tym można zalać ??
                pidziek leje 0/W20 do starszego modelu Yaris'ki a do nowego tym bardziej się nada. Chyba, że samochód jeździ na krótkich odcinkach i olej notorycznie się nie dogrzewa to musisz się zastanowić czy nie będzie miało miejsce "rozcieńczanie" oleju przez opary benzyny.
                Ja zapobiegawczo biorę teraz auto żony i przegonię je w tą i spowrotem 300 km w piatek pod Poznań :P
                Ona ma tam 0W/30 ale jeździ na krótkich odcinkach po mieście :? W lecie jest OK ale w zimie trzeba olej dogrzać co jakiś czas.

Komentarz

• Seed
                  Elegance
                  • 2010
                  • 875
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez rafi.skoda
                  Oprócz tego ze posiadam Skodę, jeżdzę też motocyklem, ja i wszyscy moi znajomi zalewamy silniki motocyklowe właśnie Motulem 5100. To naprawdę dobry olej, do tego jeśli dbamy o regularną jego wymianę, on szanuje nasz silnik. I na nic tutaj jakies wykresy, normy, tabele itp. Fakty mówią same za siebie.
                  Ja rowniez jezdze motorem i stad znam Motula.

Po rewelacjach P. Pizdzka na temat X-lita postanowilem napisac do Motula - co oni na to?

odp:
                  Witam.
                  Olej Motul X-lite 0W-30 oraz Specyfic 506.01 0W-30 jest wytworzony na bazie estrowej bez dodatków HC. Fakt nie umieszczenia napisu "ester" na opakowaniu jest spowodowany ujednoliceniem nowych etykiet serii 8100. Nie jest również prawdą jakoby oleje Motul były pozycjonowane na odrębne rynki z różnym składem - pomijając fakt, iż byłoby to nieuczciwe - byłoby to po prostu nieopłacalne.
                  Tazke proszę Cie kolego - nie przeklejaj wymyslonych postów aby za wszelką cene pozbyc sie marek, ktore Ci nie pasują. Nie godzi sie.
                  KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Pidziek
                    RS
                    • 2011
                    • 1845

Orbit: jak masz silnik 1NRFE to MUSISZ 0W20 jak 1SZ, 1NZ itp. to możesz ale nie musisz.
                    W Japonii leją tam 0W20 i tak zaleca producent .

Wiec spokojnie można również 5W30.
                    W yarisch nie wystepował problem oleju jeśli ktoś dbał o silnik i nie zalewał go 15W40 lub innymi tanimi olejami.
                    Nawet osady po castrolu nie powoduju ubytków oleju.

Grunt to olej o klasie 0W20 , 5W20, 5W30 lub 0W30 z normą ILSAC np. GF-3/4 czy 5 bo bęben musi byc doskonale dosmarowany oraz łancuch !

Seed: no to mamy dwie różne wypowiedzi osób z tej samej firmy .
                    Postaram sie uściślić te informację.

Komentarz

• Orbit
                      Rider
                      • 2010
                      • 486

Dziękuje Panowie, to nie moje Autko wiem ze jest z 2010 -grudzień poj.1,33 .. , śmiga raczej na krótkich odcinkach po mieście no i stosunkowo rzadko w rok przejechała 2600 km czego połowa w trasie ...

rozmawiałem z Panem w ASO Toyota ,do wszystkich silników leją Castrol Edge 5w-30 . tak samo jak w ASO - OPLA do niedawna ( nie ważne czy to Diesel czy Benzyna , ten Olej niema aprobaty GM )

Komentarz

• Pidziek
                        RS
                        • 2011
                        • 1845

Jak jest 1.33 to jest to 1NRFE i tam MUSI być lany 0W20 to dlatego toyota m.in wprowadziła oleje 0W20 do serwisu i sprzedaży oczywiście dodatkowo powodem była technologia Valvetronic.

Komentarz

• Orbit
                          Rider
                          • 2010
                          • 486

Jak jest 1.33 to jest to 1NRFE i tam MUSI być lany 0W20 to dlatego toyota m.in wprowadziła oleje 0W20 do serwisu i sprzedaży oczywiście dodatkowo powodem była technologia Valvetronic.
                          A w ASO leją Castrol Edge oczywiście wiemy dlaczego cena 300 zł ...

Komentarz

• Pidziek
                            RS
                            • 2011
                            • 1845

Zamieszczone przez Orbit
                            Nie jest powiedziane że Castrol-a :lol: :lol:
                            No ale mozna przyjac że Castrol :lol:

Komentarz

• Orbit
                              Rider
                              • 2010
                              • 486

Zamieszczone przez Orbit
                              Nie jest powiedziane że Castrol-a :lol: :lol:
                              No ale mozna przyjac że Castrol :lol:
                              dzwoniłem ... do dwóch ASO w warszawie, leją Castrol Edge , albo jakiś Toyota olej, ale pan powiedział iz Castrol jest lepszy no i oczywiście droższy ma się rozumieć ... oczywiście wyższa cena łączy się z lepsza jakością dodał ...
                              Dodał jeszcze iz w czasie przeglądu CYTUJE !!! "" SMARUJEMY HAMULCE "" ..zapytałem czy nie da rady bez smarowania ...

Komentarz

• Pidziek
                                RS
                                • 2011
                                • 1845

Orbit czytałes może kiedys forum streetracing ?
                                Bo nie chcę za duzo pisać a wolałbym jedynie wkleić pewien cytat

Zamieszczone przez Orbit
                                SMARUJEMY HAMULCE "" ..zapytałem czy nie da rady bez smarowania ...
                                Dają w dupe nieźle przecież to ich obowiązek :-)

Dobrze że smarują bo w Chevroletach nawet zapomnieli o tym mało istotnym detalu jakim są wogóle HAMULCE :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Na rynku zadebiutował Chevrolet Sonic. Auto miało przekonać do siebie klientów przede wszystkim za sprawą niskiej ceny i małego zużycia paliwa. Jak się jednak okazuje, ponad 4 tys. sztuk Soniców mogło wyjechać z salonów bez... klocków hamulcowych.

Jak poinformował koncern General Motors, niektóre egzemplarze z partii liczącej 4296 aut, mogą nie być wyposażone w przednie klocki hamulcowe. Do tej pory nie doszło jednak z tego powodu do żadnego wypadku.

Akcja serwisowa ma się rozpocząć 14 stycznia 2012 roku. Do tego czasu, kierowcy tych pojazdów proszeni są o ostrożną i spokojną jazdę.
                                Normalnie nie wytrzymałem tego ostatniego zdania :roll: Hahahahaha

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

Pidziek, po co w ogóle używać hamulców :haha:
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6626
                                    • Volkswagen
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Orbit
                                    Dodał jeszcze iz w czasie przeglądu CYTUJE !!! "" SMARUJEMY HAMULCE "" ..zapytałem czy nie da rady bez smarowania ...
                                    :haha:

Komentarz

• dragster
                                      Elegance
                                      • 2009
                                      • 895
                                      • Honda

Mały OT: jeździmy po obsłudze serwisu - nie po mechanikach, ale głównie po sprzedawcach, tzw. doradcach serwisowych, jak po łysej kobyle. To jest stąd, że tu na forum sami pasjonaci, pozytywni maniacy z nas, a tam w serwisie jest tak, że taki doradca serwisowy zostaje nim, bo nie znalazł innej pracy, motoryzacja średnio go zawsze interesowała i robi to trochę z przymusu, bo nie znajduje lepszej roboty niż kontakt z klientem. Kiedyś było tak, że z klientem gadał najbardziej doświadczony, majster lub ktoś podobny wiedzą, a teraz takie czasy, że na sprzedaż, czyli tzw. doradztwo trafiają osoby niedoświadczone i często mijające się z powołaniem. Z punktu widzenia pracodawcy, wielu o tym wie, nie jest łatwo znaleźć osobę, dla której robota będzie pasją lub przyjemnością.
                                      Silnik R18A2.
                                      http://www.dadrl.org.uk
                                      http://www.lightmare.org

Komentarz

• natash
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2599

OT: Tu jest DUŻĄ racja, bo ilu z nas robi to co by chciało robić albo nie wie jeszcze jaka praca sprawiałaby im przyjemność

Komentarz

• Orbit
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 486

Zamieszczone przez Orbit
                                          :haha:

No i tak właśnie z Ludzi wała robią w ASO miałem na końcu języka ... czy aby na pewno dam rade wyjechać na ulice ...

przypomniała mi się historia, jak to kiedyś gdy miałem 10 lat , jeździłem na wieś do rodziny ...mój kuzyn miał KOMARKA - taki motorower .... w którym piszczały hamulce kiedyś rozebrał koła i do środka na okładziny cierne nałożył Towotu rozpedził sie i wjechal siadowi w płot , pekła rama .... kuzyn sie mocno poobijał ... tym samym motorowerem wujek ( jego ojciec ) jezdził do pracy ... postawilismy komarka na pienku i skrecilismy go drutem ... mysląc ze wujek sie nie zorietuje ... pech ciał ze sie zorietował ..

Komentarz

• parasite
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1368

Pidziek napisał/a:
                                            Zadowolony wczoraj zamówiłem dwie banki 5l LM Synthoil 0W40, a dzisiaj czytam takie kwiatki.
                                            w kanał to "ścierwo" zalej czymś lepszym... czymś z inna literką alfabetu bo "L" może nie być na topie ...
                                            PAOLO to ja napisałem, nie Pidziek :P
                                            Później przeczytałem wczesniejsze posty i doszedłem do podobnych wniosków jak orbit, ale nie chciało mi się już posta edytować ops:
                                            Co byście nie mówili ja już i tak jestem skazany na LM przez najbliższe 8 miesięcy

Mam nadzieje tylko, że oryginalne. Pierwsza etykieta jest taka jak na niemieckiej stronie LM. Drugiej nie znalazłem nigdzie. Jeżeli dwie ostatnie cyfry w numerze wybitym na opakowaniu to data, to pierwszy został wyprodukowany 06/11 a drugi 10/11. Aha i ten olej chyba nie jest wysyłany na Polskę więc jakościowo powinien być ok, według niektórych przedstawionych tutaj teorii.
                                            Wymiana za jakieś 5 tyś. km. Jak ktoś ma dostęp do laba i chce to mogę mu wysłać próbkę Synthoil 5W40 :diabelski_usmiech
                                            AGR 112KM, 232Nm
                                            Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Lashlo
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1455

parasite, Strach sie bac ;-)
                                              Bedzie OK,ja tak samo mysle o niedawno zalanym Fuchsie,ale jakos te 15 tys przejezdze ;-)

Komentarz

• daneczek76
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 3642
                                                • Toyota

Zamieszczone przez Orbit

ja bym się zapytał czy smarowanie jest razem z usługą blacharską.

[ Dodano: Wto 03 Sty, 12 20:41 ]
                                                Lashlo świeżo upieczony ojcze - ja jeżdżę na Amsoil jak na razie jestem zadowolony
                                                [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

to ja napisałem, nie Pidziek
                                                  upsss przepraszam pidziek i parasite - już poprawiłem (to przez tą wczorajszą nocną jazdę - 300km) ops:

Pierwsza etykieta jest taka jak na niemieckiej stronie LM. Drugiej nie znalazłem nigdzie.
                                                  bez paniki LM czesto zmienia pierwsze etykiety. Mogą być też etykiety sygnowane Jordan Grand Prix.
                                                  2 x 5L? Gdzie kupowałeś?

Komentarz

• parasite
                                                    L&K
                                                    • 2011
                                                    • 1368

to ja napisałem, nie Pidziek
                                                    upsss przepraszam pidziek i parasite - już poprawiłem (to przez tą wczorajszą nocną jazdę - 300km) ops:

Pierwsza etykieta jest taka jak na niemieckiej stronie LM. Drugiej nie znalazłem nigdzie.
                                                    bez paniki LM czesto zmienia pierwsze etykiety. Mogą być też etykiety sygnowane Jordan Grand Prix.
                                                    2 x 5L? Gdzie kupowałeś?
                                                    oliwiarka.pl
                                                    Cena praktycznie identyczna jak za 5W40 Wziąłem dwa baniaki żeby za przesyłkę nie płacić.
                                                    AGR 112KM, 232Nm
                                                    Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

Pracuję...