No na 5W50 z Valvoline zawory w tym motorze grały niemiłosiernie, najlepiej w nim spisuje sie SAE 40.
Jaki olej do TDI - archiwum
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X
-
Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
-
-
Zamieszczone przez PidziekWięc 5% PAO a 75% to "niewielka" różnica
Polialfaolefiny oligomerów (PAO) to jedno a poliaminoimidu kwasu bursztynowego to drugie ...Zamieszczone przez PidziekTak to idzie w tym kierunku PAO zostawia się w innych aplikacjach, PAO jest kosztowna bazą
Zamieszczone przez zak14- w Polsce poliaminoimid kwasu bursztynowego jest substancją niebezpieczną, a pozostałe PAO nie. Producent, żeby nie ujawniać swojej tajemnicy handlowej – podaje to co musi
Zamieszczone przez PidziekTak zobaczyłem na nową kartę MSDS i ..
Zamieszczone przez PidziekWięc proszę mi wybazyć ale staram się trzymać obecnych informacji a nie tych sprzed 13 lat
no ale jeśli tak to --- >Zamieszczone przez Pidziekco ja mogę napisać olej Fuchs-a Supersyn Longlife Plus mając w swoim składzie większościową baze PAO na pewno lepiej uchroni silnik od czegoż na bazie HC z domieszką PAO na poziomie kilku %.Zamieszczone przez Pidziekoczywiscie postaram sie zdobyc aktualne dane na temat zawartosci PAO w LL z Fuchsa.jak by co to może być ta karta z Listopada 2011r. (chyba ... aktualna wmiarę jest) Czy Fuchs też "rozróżnia" rynki na Europę Wschodnią i Zachodnią i inne kontynenty?
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Z czystej ciekawości na wykresie, który wrzuciłem kilka postów wcześniej naniosłem jeszcze hipotetyczny wykres lepkości przykładowego oleju 0W30 (Motul Specific 506.01). Uwaga ! to nie jest rzeczywisty wykres, gdyż szybkość nagrzewania tego oleju może być inna.
Hipotetyczna lepkość tego oleju przy (w jakimś stopniu fałszywym) założeniu, że nagrzewa się tak samo szybko jak Fuchs zaczyna się od ok. 218 cSt a kończy na ok. 22 cSt.
Przy okazji uświadomiłem sobie, że wykres dobrze ilustruje zalecenie, by nie nagrzewać oleju na postoju, ale zaraz po uruchomieniu silnika (spokojnie) ruszyć z miejsca. Ilekroć auto jedzie – olej szybko się nagrzewa (czerwone kółka). Jeżeli auto stoi na światłach – temperatura oleju prawie nie rośnie (zielone kółka).
Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez parasiteZadowolony wczoraj zamówiłem dwie banki 5l LM Synthoil 0W40, a dzisiaj czytam takie kwiatki.
A tak na serio to może bez wariacji - bo jakiś obłęd się robi, nawet mi znajomy dzwonił na komórkę około 17 ( akurat miałem wyjazd do Poznania i dopiero wróciłem) o co chodzi z tym PAO :lol:
Napiszę jeszcze raz - padło pytanie jaki jest skład LM - była odpowiedź. Czy to źle, że można to sprawdzić? To który z innych olejów można jeszcze tak sprawdzić... Motul jak najbardziej podaje w kartach % skład. Mobil też choć mało konkretnie. Castrol? Amsoil? Fuchs? Millers? Bardzo chętnie zobaczę takie dane...
Zamieszczone przez zak14na wykresie, który wrzuciłem kilka postów wcześniejk Jutro je przejrzę bo wróciłem dopiero spod Poznania...ponad 300km za kółkiem od 17
ad:
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOdlatego wykazują poliaminoimid kwasu bursztynowego w stężeniu 5%.
Zamieszczone przez PAOLO ESCOzawartość PAO <75% --- > POLYOLEFIN PETROLEUM OIL
Jak piszą to niech piszą że jest PAO tyle i tyle i byłby to bardzo duży plus.
Nie uważam LM za ścierwo ale irytuje mnie to że temat wątku olejowego zamyka się jakby nie patrzeć na LM , wątek za niedługo się wypali bo nic innego sie nie czyta a ludzie myślą że najlepszym tudzież najwłaściwszym olejem jest LM kropka koniec
Nie tak dawno Mobil 1 pisał że ma taki sam skłąd jak LM.
Ale jak to się ma do aktualnych baz olejowych HC (bazy M1 VISOM) tego sam nei wiem bo nadal funkcjonują w obiegu stare karty które raczej są średnio na jeża aktualizowane.
Zamieszczone przez PAOLO ESCONapiszę jeszcze raz - padło pytanie jaki jest skład LM - była odpowiedź. Czy to źle, że można to sprawdzić? To który z innych olejów można jeszcze tak sprawdzić
To co jest to głównie informacje o substancjach niebezpiecznych to co siedzi w środku zazwyczaj dostaje dystrybutor autoryzowany od producenta do celów wprowadzania preparatu w obieg, czy ustalania stawki akcyzowej itp.
Dlatego nie biorę tak sztywno to wszystko co pisze sie w kartach bo czesto maja się one nieco na bakier z rzeczywistością.
Dla osób które nie wiedzą o co chodzi z PAO mam małe kompendium które rozbudowywuję i mogę podesłac na priv-a linka.
Loru: nie masz tego oleju jeszcze do badania bo już nie wiem czy się Ciebie pytałem czy nie ..
Ktoś mi wysłał próbke X-Cessa to badania ale zapomniał opisu i mam czystą butelkę z naklejką prosze o kontakcik bo butelka juz poszła do laboratorium a ja nie mam opisu ..
U Was też każda próba wejścia na Niemiecką stronę lub Francuską Motula skutkuje przekierowniem na Naszą Polską roboczą ?Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Pidziek
U Was też każda próba wejścia na Niemiecką stronę lub Francuską Motula skutkuje przekierowniem na Naszą Polską roboczą ?
wchodząc na stronę Motula system rozpoznaje twój IP, przekierowując Cie na polskie podstrony ... aby wejść na oryginalne podstrony musisz zmienić IP.aby to zrobić .. ,
PROSZE BARDZO !!!! wchodząc przez ten link ... wejdziesz na oryginalna stronę Motula ze zmienionym IP , taki mały Hokus Pokus
T U T A J !!!! tylko myślę że nic więcej niż to co jest nie znajdziesz
I jeszcze jedno ... Pidziek ... wiem ze jesteś znawca Yaris .., czy tym można zalać ??
dla wszystkich którzy znają ANGIELSKI ... Musicie to zobaczyć , wysłuchać ...
facet wyjaśnia kilka ""męczących "" nas tutaj niedawno problemów ... abyście sie nie wystraszyli , on używa Skali Fahrenheita nie Celsiusza .
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DO3DcY92yxc[/youtube]
Wyjaśnienie kiedy należny zmieniać Olej ... !!!! okazuje się iż ważniejsze od przejechanych Km są CYKLE !!! o tym chyba nie wielu WIE !!!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4vwq2e7-4NQ[/youtube]
CAŁA SERIA FILMÓW , gdzie wiele spraw jest wyjaśniona
-------------------------------------------------------1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PidziekPAOLO ESCO napisał/a:
dlatego wykazują poliaminoimid kwasu bursztynowego w stężeniu 5%.Zamieszczone przez PidziekA nie lepiej napisać po prostu ile jest PAO ?ad:
Polialfaolefiny oligomerów (PAO) to jedno a poliaminoimidu kwasu bursztynowego to drugie ...
Zamieszczone przez PAOLO ESCOzak14 napisał/a:
- w Polsce poliaminoimid kwasu bursztynowego jest substancją niebezpieczną, a pozostałe PAO nie. Producent, żeby nie ujawniać swojej tajemnicy handlowej – podaje to co musiZamieszczone przez PAOLO ESCOPOLYOLEFIN PETROLEUM OIL ( w tym właśnie 5% poliaminoimidu kwasu bursztynowego)
Zamieszczone przez PidziekJak piszą to niech piszą że jest PAO tyle i tyle i byłby to bardzo duży plus.
Zamieszczone przez PidziekNie uważam LM za ścierwo ale irytuje mnie to że temat wątku olejowego zamyka się jakby nie patrzeć na LM , wątek za niedługo się wypali bo nic innego sie nie czyta a ludzie myślą że najlepszym tudzież najwłaściwszym olejem jest LM kropka koniec
Na temat tzw. "promowania" LM dawno nic na forum nie było. Zresztą wiesz dobrze że ja nie handluję olajami i mi "lotto" czy ktoś wybierze LM czy coś na A,C, F, M czy iną literkę alfabetu - sam jeżdżę obecnie na Lazerway - jak coś mnie przekona do innego oleju to chętnie go sprawdzę.
A najchętniej Millersa - tylko chciał bym wiedzieć jaki jest jego skład bo same karty produktu i "suche" papierowe dane to dla mnie za mało. Właśnie dlatego wybrałem Lazerway ostatnio, bo prócz danych dotyczacych konkretnych parametrów oleju podaje także skład oleju (bazę - w tym dobrze wyszczególnia % PAO).
Zamieszczone przez Orbitczy tym można zalać ??
Ja zapobiegawczo biorę teraz auto żony i przegonię je w tą i spowrotem 300 km w piatek pod Poznań :P
Ona ma tam 0W/30 ale jeździ na krótkich odcinkach po mieście :? W lecie jest OK ale w zimie trzeba olej dogrzać co jakiś czas.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafi.skodaOprócz tego ze posiadam Skodę, jeżdzę też motocyklem, ja i wszyscy moi znajomi zalewamy silniki motocyklowe właśnie Motulem 5100. To naprawdę dobry olej, do tego jeśli dbamy o regularną jego wymianę, on szanuje nasz silnik. I na nic tutaj jakies wykresy, normy, tabele itp. Fakty mówią same za siebie.
Po rewelacjach P. Pizdzka na temat X-lita postanowilem napisac do Motula - co oni na to?
odp:
Witam.
Olej Motul X-lite 0W-30 oraz Specyfic 506.01 0W-30 jest wytworzony na bazie estrowej bez dodatków HC. Fakt nie umieszczenia napisu "ester" na opakowaniu jest spowodowany ujednoliceniem nowych etykiet serii 8100. Nie jest również prawdą jakoby oleje Motul były pozycjonowane na odrębne rynki z różnym składem - pomijając fakt, iż byłoby to nieuczciwe - byłoby to po prostu nieopłacalne.
Komentarz
-
-
Orbit: jak masz silnik 1NRFE to MUSISZ 0W20 jak 1SZ, 1NZ itp. to możesz ale nie musisz.
W Japonii leją tam 0W20 i tak zaleca producent .
Wiec spokojnie można również 5W30.
W yarisch nie wystepował problem oleju jeśli ktoś dbał o silnik i nie zalewał go 15W40 lub innymi tanimi olejami.
Nawet osady po castrolu nie powoduju ubytków oleju.
Grunt to olej o klasie 0W20 , 5W20, 5W30 lub 0W30 z normą ILSAC np. GF-3/4 czy 5 bo bęben musi byc doskonale dosmarowany oraz łancuch !
Seed: no to mamy dwie różne wypowiedzi osób z tej samej firmy .
Postaram sie uściślić te informację.Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
Komentarz
-
-
Dziękuje Panowie, to nie moje Autko wiem ze jest z 2010 -grudzień poj.1,33 .. , śmiga raczej na krótkich odcinkach po mieście no i stosunkowo rzadko w rok przejechała 2600 km czego połowa w trasie ...
rozmawiałem z Panem w ASO Toyota ,do wszystkich silników leją Castrol Edge 5w-30 . tak samo jak w ASO - OPLA do niedawna ( nie ważne czy to Diesel czy Benzyna , ten Olej niema aprobaty GM )1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
Komentarz
-
-
Jak jest 1.33 to jest to 1NRFE i tam MUSI być lany 0W20 to dlatego toyota m.in wprowadziła oleje 0W20 do serwisu i sprzedaży oczywiście dodatkowo powodem była technologia Valvetronic.Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PidziekJak jest 1.33 to jest to 1NRFE i tam MUSI być lany 0W20 to dlatego toyota m.in wprowadziła oleje 0W20 do serwisu i sprzedaży oczywiście dodatkowo powodem była technologia Valvetronic.cena 300 zł ...
1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez OrbitA w ASO leją Castrol Edge oczywiście wiemy dlaczegocena 300 zł ...
No ale mozna przyjac że Castrol :lol:Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PidziekZamieszczone przez OrbitA w ASO leją Castrol Edge oczywiście wiemy dlaczegocena 300 zł ...
No ale mozna przyjac że Castrol :lol:no i oczywiście droższy
ma się rozumieć ... oczywiście wyższa cena łączy się z lepsza jakością
dodał ...
Dodał jeszcze iz w czasie przeglądu CYTUJE !!! "" SMARUJEMY HAMULCE ""..zapytałem czy nie da rady bez smarowania ...
Komentarz
-
-
Orbit czytałes może kiedys forum streetracing ?
Bo nie chcę za duzo pisać a wolałbym jedynie wkleić pewien cytat
Zamieszczone przez OrbitSMARUJEMY HAMULCE ""..zapytałem czy nie da rady bez smarowania ...
Dobrze że smarują bo w Chevroletach nawet zapomnieli o tym mało istotnym detalu jakim są wogóle HAMULCE :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Na rynku zadebiutował Chevrolet Sonic. Auto miało przekonać do siebie klientów przede wszystkim za sprawą niskiej ceny i małego zużycia paliwa. Jak się jednak okazuje, ponad 4 tys. sztuk Soniców mogło wyjechać z salonów bez... klocków hamulcowych.
Jak poinformował koncern General Motors, niektóre egzemplarze z partii liczącej 4296 aut, mogą nie być wyposażone w przednie klocki hamulcowe. Do tej pory nie doszło jednak z tego powodu do żadnego wypadku.
Akcja serwisowa ma się rozpocząć 14 stycznia 2012 roku. Do tego czasu, kierowcy tych pojazdów proszeni są o ostrożną i spokojną jazdę.Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
Komentarz
-
-
Pidziek, po co w ogóle używać hamulców :haha:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Mały OT: jeździmy po obsłudze serwisu - nie po mechanikach, ale głównie po sprzedawcach, tzw. doradcach serwisowych, jak po łysej kobyle. To jest stąd, że tu na forum sami pasjonaci, pozytywni maniacy z nas, a tam w serwisie jest tak, że taki doradca serwisowy zostaje nim, bo nie znalazł innej pracy, motoryzacja średnio go zawsze interesowała i robi to trochę z przymusu, bo nie znajduje lepszej roboty niż kontakt z klientem. Kiedyś było tak, że z klientem gadał najbardziej doświadczony, majster lub ktoś podobny wiedzą, a teraz takie czasy, że na sprzedaż, czyli tzw. doradztwo trafiają osoby niedoświadczone i często mijające się z powołaniem. Z punktu widzenia pracodawcy, wielu o tym wie, nie jest łatwo znaleźć osobę, dla której robota będzie pasją lub przyjemnością.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez OrbitDodał jeszcze iz w czasie przeglądu CYTUJE !!! "" SMARUJEMY HAMULCE "" ..zapytałem czy nie da rady bez smarowania ...
No i tak właśnie z Ludzi wała robią w ASOmiałem na końcu języka ... czy aby na pewno dam rade wyjechać na ulice ...
przypomniała mi się historia, jak to kiedyś gdy miałem 10 lat , jeździłem na wieś do rodziny ...mój kuzyn miał KOMARKA - taki motorower .... w którym piszczały hamulcekiedyś rozebrał koła i do środka na okładziny cierne nałożył Towotu
rozpedził sie i wjechal siadowi w płot , pekła rama .... kuzyn sie mocno poobijał ... tym samym motorowerem wujek ( jego ojciec ) jezdził do pracy ... postawilismy komarka na pienku i skrecilismy go drutem ... mysląc ze wujek sie nie zorietuje ... pech ciał ze sie zorietował ..
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOPidziek napisał/a:
Zadowolony wczoraj zamówiłem dwie banki 5l LM Synthoil 0W40, a dzisiaj czytam takie kwiatki.
w kanał to "ścierwo" zalej czymś lepszym... czymś z inna literką alfabetu bo "L" może nie być na topie ...
Później przeczytałem wczesniejsze posty i doszedłem do podobnych wniosków jak orbit, ale nie chciało mi się już posta edytowaćops:
Co byście nie mówili ja już i tak jestem skazany na LM przez najbliższe 8 miesięcy
Mam nadzieje tylko, że oryginalne. Pierwsza etykieta jest taka jak na niemieckiej stronie LM. Drugiej nie znalazłem nigdzie. Jeżeli dwie ostatnie cyfry w numerze wybitym na opakowaniu to data, to pierwszy został wyprodukowany 06/11 a drugi 10/11. Aha i ten olej chyba nie jest wysyłany na Polskę więc jakościowo powinien być ok, według niektórych przedstawionych tutaj teorii.
Wymiana za jakieś 5 tyś. km. Jak ktoś ma dostęp do laba i chce to mogę mu wysłać próbkę Synthoil 5W40 :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez OrbitDodał jeszcze iz w czasie przeglądu CYTUJE !!! "" SMARUJEMY HAMULCE "" ..zapytałem czy nie da rady bez smarowania ...
ja bym się zapytał czy smarowanie jest razem z usługą blacharską.
[ Dodano: Wto 03 Sty, 12 20:41 ]
Lashlo świeżo upieczony ojcze- ja jeżdżę na Amsoil jak na razie jestem zadowolony
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez parasiteto ja napisałem, nie Pidziekops:
Zamieszczone przez parasitePierwsza etykieta jest taka jak na niemieckiej stronie LM. Drugiej nie znalazłem nigdzie.
2 x 5L? Gdzie kupowałeś?PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez parasiteto ja napisałem, nie Pidziekops:
Zamieszczone przez parasitePierwsza etykieta jest taka jak na niemieckiej stronie LM. Drugiej nie znalazłem nigdzie.
2 x 5L? Gdzie kupowałeś?
Cena praktycznie identyczna jak za 5W40Wziąłem dwa baniaki żeby za przesyłkę nie płacić.
Komentarz
-
Komentarz