Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukaszp1981
    Ambiente
    • 2009
    • 140
    • Octavia III (5E3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Czyli mam zalać takim samym?? Zużycie jakie u mnie występuje to jakieś 0,3l na 12 tys km. Bardzo dużo jeżdżę i dlatego chciałbym, żeby silnik miał dobrą oliwę.
    Niepokoi mnie tylko trochę głośna praca na zimnym i dlatego to mnie skłoniło do zmiany oleju.
    A może lepiej byłoby wlać Mobila 5W/40 a nie 5W/50??\
    Jak myślicie??

Komentarz

• Dzida
      RS
      • 2006
      • 2253

Zamieszczone przez lukaszp1981
      Zużycie jakie u mnie występuje to jakieś 0,3l na 12 tys km.
      Czyli żadne.

P.S. Naprawdę tak Cię łapy swędzą żeby znienić olej?

Komentarz

• lukaszp1981
        Ambiente
        • 2009
        • 140
        • Octavia III (5E3)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Dzida, trochę się naczytałem na temat tego Motula i dlatego mnie kusiło, żeby zmienić na niego. Wszyscy (prawie wszyscy) są zachwyceni tym olejem i stąd moje wątpliwości.
        Ale chyba jednak pozostanę przy moim Mobilu.
        A dlaczego Dzida, nie jesteś przekonany do Motula?? Bo tak wywnioskowałem z Twoich wypowiedzi?

Komentarz

• PAOLO ESCO
          RS
          • 2009
          • 6626
          • Volkswagen
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Wszyscy (prawie wszyscy) są zachwyceni tym olejem
          :roll: a ja nie...mi on nie podpasował...a Twoje przymiarki zmiany np.: 5W/50 na 5W/40 to jakieś nieporozumienie - do ASV lepszy jest 5W/50
          Zamieszczone przez Dzida
          Naprawdę tak Cię łapy swędzą żeby znienić olej
          no właśnie :P zostań przy tym co masz (mi też nie podobało się klekotanie na zimnym silniku nawet przy Motulu dlatego zalewam silnik innym olejem).
          PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Dzida
            RS
            • 2006
            • 2253

A dlaczego Dzida, nie jesteś przekonany do Motula
            Bo na Motulu jeździ mój sąsiad na wyścigowym Ducati, a ja do mojej Hondy leję zwykły Agip 10W40. :wink:

A na poważnie: lej co chcesz byle oryginalne, ale pamiętaj że lepsze wrogiem dobrego.

P.S. Pisałem już w tym wątku: wlałem motula w tej chwili po raz pierwszy do paska, narazie wpierd@l@ go jak dziki, zobaczymy co będzie dalej.

Komentarz

• lukaszp1981
              Ambiente
              • 2009
              • 140
              • Octavia III (5E3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ok koledzy przekonaliście mnie - zostaje przy moim Mobilu.
              Dzięki.

Komentarz

• mrówek
                Classic
                • 2009
                • 13

Witam
                Chciałbym się poradzić
                Posiadam o1 z agr z obecnym licznikowym przebiegiem 197100.
                Po zakupie wymieniłem wszystkie filtry oleje itd.
                Jako że samochód przyjechał z Niemiec bez książki serwisowej zalałem go mobilem super 2000 seni-synthetic diesel 10w-40 a dlatego że autko bez książki serwisowej było to pewnie trochę przebiegu zdjęli :P
                Niedługo szykuje się wymiana oleju i myślę że spróbowałbym tego motula.
                Co byście polecili z półsyntetyków?

Komentarz

• vw2008
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 118

Czesc
                  W passku [2.0 TDI 170 PD BMR z DPF narazie] zbliza mi sie wymiana oleju przy 60 tys.
                  Do czasu gdy passek nie miał chipa [ok. 33 tys] lubiał się napić oleju po szybkiej :twisted: jedzie teraz zdarzyło sie ze napił sie tylko raz ale tylko 100-200ml
                  Do tej pory passek jedzi na Castrolu SLX LL 507.1 wymieniany co 15 tys mysle nad zmiana na Motula 507.1 ale nie wiem czy warto dlatego licze na waszą opinie w tej sprawie

Pozdrawiam
                  By BESTperformance:
                  2.0 TDI 16v BMR 170 @ 200 KM/410 Nm
                  2.0 TDI 8v BMM 140 @ 170 KM/410 Nm
                  Corsa C Z12XE 75 @ 80 KM/120 Nm
                  www.polskie-menu.pl - Tel. 790 533 228

Komentarz

• PAOLO ESCO
                    RS
                    • 2009
                    • 6626
                    • Volkswagen
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez vw2008
                    Castrolu SLX LL 507.1
                    piszesz zapewne o tym: Castrol SLX Professional PowerFlow VW LongLife 03 5W30 1L VW 504.00/507.00 :shock:
                    nie wiem czy warto
                    jeśli już to na Castrola Edge tak by pozostać przy jednej marce a nie mieszać ciągle ... http://www.castrol.com/castrol/produ...tentId=7028271

jesli masz filtr czastek stałych PDF to bezwarunkowo olej o normie 504.00 lub 507.00 o normie 507.01 nic nie słyszałem :wink:

Komentarz

• vw2008
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 118

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                      piszesz zapewne o tym: Castrol SLX Professional PowerFlow VW LongLife 03 5W30 1L VW 504.00/507.00
                      Tak o tym :szeroki_usmiech
                      Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                      jeśli już to na Castrola Edge tak by pozostać przy jednej marce a nie mieszać ciągle ... http://www.castrol.com/ca...ntentId=7028271

jesli masz filtr czastek stałych PDF to bezwarunkowo olej o normie 504.00 lub 507.00 o normie 507.01 nic nie słyszałem
                      Sory mój blad , DPF jest... do konca roku
                      No to pozostanę chyba na tym SLX albo na EDGE przejdę

Dzieki za odpowiedz pozdrawiam
                      By BESTperformance:
                      2.0 TDI 16v BMR 170 @ 200 KM/410 Nm
                      2.0 TDI 8v BMM 140 @ 170 KM/410 Nm
                      Corsa C Z12XE 75 @ 80 KM/120 Nm
                      www.polskie-menu.pl - Tel. 790 533 228

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6626
                        • Volkswagen
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

pozostanę chyba na tym SLX albo na EDGE przejdę
                        to już na Edge lepiej, SLX LL III 5w30 to Edge 5w30 zrobiony dla ASO masz o tym na stronie 51 tego wątku.

Komentarz

• motyka8
                          Classic
                          • 2009
                          • 13

Jaki olej lac przy przebiegu 200000 do ASV? Do tej pory jezdzi na MOBIL1 5w50. Czy pozostac na tym MOBILU czy polsyntatyk zalac tez MOBILA?

Komentarz

• Dzida
                            RS
                            • 2006
                            • 2253

Zamieszczone przez motyka8
                            Jaki olej lac przy przebiegu 200000 do ASV? Do tej pory jezdzi na MOBIL1 5w50. Czy pozostac na tym MOBILU czy polsyntatyk zalac tez MOBILA?
                            A coś się dzieje z motorownią? Wycieki, bierze olej?

Komentarz

• motyka8
                              Classic
                              • 2009
                              • 13

Wszystko ok. Tylko wydawalo mi sie ze po takim przebiegu trzeba by cos odmienic. Bieze okolo 0,5l na 12000 km

Komentarz

• Dzida
                                RS
                                • 2006
                                • 2253

Wszystko ok.
                                No to po co chcesz zmieniać olej na semi?

Komentarz

• motyka8
                                  Classic
                                  • 2009
                                  • 13

Bo wszystkich co znam i maja taki przebieg to juz dawno leja pol syntetyk wiec tak mi sie wydawalo

Komentarz

• Dzida
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 2253

Bo wszystkich co znam i maja taki przebieg to juz dawno leja pol syntetyk wiec tak mi sie wydawalo
                                    Jeżeli nic się nie dzieje z silnikiem to nie ma sensu zmieniać oleju na semi.

Komentarz

• motyka8
                                      Classic
                                      • 2009
                                      • 13

Jeżeli nic się nie dzieje z silnikiem to nie ma sensu zmieniać oleju na semi.[/quote] Tez mi sie tak wydawalo w pierwszej chwili. OK dzieki kolego za podpowiedz. Pewnie jeszcze zostane na 5w50 przynajmniej do nastepnej wymiany

Komentarz

• mrówek
                                        Classic
                                        • 2009
                                        • 13

Znalazłem coś takiego MOTUL 6100 SYNERGIE+ 10W40 silnik się nie poci, oleju nie bierze coś takiego da rade ?

Komentarz

• koddi
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 405
                                          • Octavia I combi (1U5)
                                          • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

a tak w ogóle co sądzicie o Valvoline ???

mój przebieg to 150 tys i nadal używam Castrol EDGE Turbo Diesel 5W-40
                                          pop zastanawiam się czy jest sens zmieniać
                                          Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
                                          Była Octavia II 2.0 Rs Tdi 2008 kombi 170/?? 350/??
                                          ...
                                          A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"

Komentarz

• piotrek_os
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8162
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez koddi
                                            a tak w ogóle co sądzicie o Valvoline ???

mój przebieg to 150 tys i nadal używam Castrol EDGE Turbo Diesel 5W-40
                                            pop zastanawiam się czy jest sens zmieniać
                                            a po co zmieniac? dobry olej w dobrej cenie....w hurtowni ostatnio kupowałem 4l za 105zeta
                                            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• koddi
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 405
                                              • Octavia I combi (1U5)
                                              • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

słyszałem dużo dobrych opinii na temat valvoline że to wyższa a na temat castrola tylko tyle że to kiedyś była dobra oliwa ale się popsuła
                                              Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
                                              Była Octavia II 2.0 Rs Tdi 2008 kombi 170/?? 350/??
                                              ...
                                              A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"

Komentarz

• Qulek
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 1630
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Pytam tu bo temat poszedł do zamknięcia. AGR modyfikowany na 157 koni, koło 280tys km przebiegu, jeżdżący głównie po mieście , czasem trasa, obecnie zalany 10W40. Co wlać ? Zastanawiamy się nad Castro Edge Sport 10W60 .. Co polecicie ?
                                                BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• radekgw
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1182

Mam takie pytanko, chwilowo jezdze na castrolu :roll: :roll: 10w/40 i chce zmienic go na motul 8100 X-CESS 5w-40, czy cos sie stanie czy nie bedzie zadnego problemu ?
                                                  Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 6626
                                                    • Volkswagen
                                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez radekgw
                                                    chwilowo jezdze na castrolu 10w/40
                                                    tz ile km przejechałeś i dlaczego na 10W/40 ?
                                                    Zamieszczone przez radekgw
                                                    chce zmienic go na motul 8100 X-CESS 5w-40
                                                    a jaki powód jest tej zmiany?
                                                    ile masz km przejechane w aucie? jakim olejem był zalewany wcześniej silnik?
                                                    uwzglednij, że chcesz przejść z półsyntetyku na syntetyk...

Zamieszczone przez koddi
                                                    słyszałem dużo dobrych opinii na temat valvoline
                                                    nie tylko Ty - polecam do 1,9 Tdi Valvoline SynPower XL-III 5W-30;
                                                    Zamieszczone przez koddi
                                                    na temat castrola tylko tyle że to kiedyś była dobra oliwa ale się popsuła
                                                    no nie tak do końca , ja wprawdzie nie przepadam ani za Castrolem ani za Mobilem a nawet Motulem ale jeśli chodzi o najnowszego Castrol Edge to jest całkiem przyzwoity...tylko niestety :x czemu olej zakupiony w Polsce zdecydowanie różni się od zakupionego w Niemczech !!! Ostatnio rozmawiałem ze znajomym, kupował Castrola w Polsce i zalewał nim swego Passata ale trafił mu się wyjazd do Niemiec i tam akurat kupił dokładnie ten sam olej w jednym ze sklepów. I co...ano wielkie ździwienie, że olej kupiony w Niemczech jest jakiś bardziej płynny i ma ładniejszy złoty kolor. Producent Catrol, olej dokładnie ten sam ta sama nazwa...więc jaka jest przyczyna? ano zapewne firma blendująca oleje bardziej się stara niż ta w Polsce lub po prostu nadzór Castrola nad olejem rozlewanym na rynek Europy Zachodniej jest lepszy...a całkiem też możliwe, że trafił na jeden z "tych promocyjnych Castroli" rozlewanych u Pana Zenka w garażu... jeśli chodzi o Castola to owszem dosyć nieudana byłą seria Magnateca i SLX...ale to dzięki firmom blendującym ten olej w Polsce. Na chwilę obecną oryginalnego Edg'a z pewnego źródła można śmiało zalewać. (ja jednak zostanę przy swoim).
                                                    Natomiast doszły mnie słuchy (narazie nie bierzecie jeszcze tego jako pewnika), że pojawił się Motul rozlewany za naszą wschodnią granicą. Wcześniejsze opakowania Motula miały na tylnej stronie opakowania 2 warstwy opisów zastosowania itd... natomiast ten model "wschodni" ma tylko 1 wartswę/nalepke informacyjną... :roll: Dobrze, jak by ktoś z naszych dostawców oleju na forum zweryfikował te informacje. :? Ja obstaję jednak za wersją że oryginalny Motul ma mieć 2 wartswy etykiety.

Komentarz

Pracuję...