Zamieszczone przez Deo

Cytuję:
"RP to ponoć syntetyki PAO/ester tyle, że te estry nie są podobno najwyższych lotów i bywa ich niewiele.
W wychwalany SAE 30 - np. 10W-30 szybko traci lepkość i spada do SAE 20 - jest to udokumentowane, dodatkowo Noack rzędu 11% - cienkoooo".
"Ilość moly jest raczej cywilnie dopuszczalna, zużycie powinno być niższe ale nie jest na tej klasie oleju a sama formuła chemiczna odpowiada Motulowi x-cess - ze sporym magnezem zamiast solidnej ilości wapnia. "
" RP zasłynęło dodając teflonu do olejów - czego na analizie spektralnej nie widać, efekt początkowy i testowy był w miarę pozytywny ale powodowało to zapychanie silnika z czasem.

"Wielu użytkowników np. EVO skarżyło się również na ogromne spożycie tych olejów
(nawet po kilka qt na 3k mil), pianę i bąble w oleju (silniki zdrowe - po zmianie na inny olej było OK)."
Decyzję podejmij sam :roll:
Gwoli informacji - (dla chętnych spróbować czegoś nowego-zapewne nie wielu się znajdzie :wink: polecam bardzo dobry olej z USA -AMSOIL - żadne blendowanie i rozlewanie w Europie nie wchodzi tu w grę).
Dlatego zamiast tych RP proponuję olej AMSOIL - jeszcze gdyby cena była o te 50 zł na 5l tańsza to by było super ale za syntetyczny olej a głównie transport z USA niestety trzeba płacić, bo sam olej nie jest tak strasznie drogi.
Jeśli już chcesz 100% Full syntetyka to polecam Amsoil AFL 5W-40 C3 SM/CFhttp://allegro.pl/amsoil-afl-5w-40-c3-sm-cf-5l-i1397490462.html wyjdzie taniej
i pewniej do RP.

Kiedyś o nim już wspominałem ale trzeba było go ściągać z USA teraz jest dostępny a co najważniejsze posiada normę VW 505.01, więc spokojnie do PD się nadaje i ew. mogę jego polecić.
Są też dobre oleje do benzyny. Chwalone za swoje bardzo dobre właściwości.
Aha... - uprzedzając ew pytania - te aukcje to nie moje, nie mam z nimi nic wspólnego, nie handluję olejami i nie pracuję dla żadnej z firm zajmujących się sprzedażą olejów.
Komentarz