Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PAOLO ESCO
    RS
    • 2009
    • 6626
    • Volkswagen
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Deo
    Royal Purple nie ma w karcie katalogowej informacji na temat spełniania norm VW 505.01 (że o innych nie wspomnę)
    no właśnie do BXE powinien być wzmocniny VW 505.01 a tu
    Cytuję:
    "RP to ponoć syntetyki PAO/ester tyle, że te estry nie są podobno najwyższych lotów i bywa ich niewiele.
    W wychwalany SAE 30 - np. 10W-30 szybko traci lepkość i spada do SAE 20 - jest to udokumentowane, dodatkowo Noack rzędu 11% - cienkoooo".
    "Ilość moly jest raczej cywilnie dopuszczalna, zużycie powinno być niższe ale nie jest na tej klasie oleju a sama formuła chemiczna odpowiada Motulowi x-cess - ze sporym magnezem zamiast solidnej ilości wapnia. "
    " RP zasłynęło dodając teflonu do olejów - czego na analizie spektralnej nie widać, efekt początkowy i testowy był w miarę pozytywny ale powodowało to zapychanie silnika z czasem. zabójcze dla turbiny..."
    "Wielu użytkowników np. EVO skarżyło się również na ogromne spożycie tych olejów
    (nawet po kilka qt na 3k mil), pianę i bąble w oleju (silniki zdrowe - po zmianie na inny olej było OK)."
    Decyzję podejmij sam :roll:

Gwoli informacji - (dla chętnych spróbować czegoś nowego-zapewne nie wielu się znajdzie :wink: polecam bardzo dobry olej z USA -AMSOIL - żadne blendowanie i rozlewanie w Europie nie wchodzi tu w grę).

Dlatego zamiast tych RP proponuję olej AMSOIL - jeszcze gdyby cena była o te 50 zł na 5l tańsza to by było super ale za syntetyczny olej a głównie transport z USA niestety trzeba płacić, bo sam olej nie jest tak strasznie drogi.

Jeśli już chcesz 100% Full syntetyka to polecam Amsoil AFL 5W-40 C3 SM/CFhttp://allegro.pl/amsoil-afl-5w-40-c3-sm-cf-5l-i1397490462.html wyjdzie taniej
    i pewniej do RP.
    Kiedyś o nim już wspominałem ale trzeba było go ściągać z USA teraz jest dostępny a co najważniejsze posiada normę VW 505.01, więc spokojnie do PD się nadaje i ew. mogę jego polecić.
    Są też dobre oleje do benzyny. Chwalone za swoje bardzo dobre właściwości.

Aha... - uprzedzając ew pytania - te aukcje to nie moje, nie mam z nimi nic wspólnego, nie handluję olejami i nie pracuję dla żadnej z firm zajmujących się sprzedażą olejów.
    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Orbit
      Rider
      • 2010
      • 486

Amsoil to doskonałe Oleje ... klasa w klasie ... Mieszkałem dosyc długo w Kanadzie i tylko tym zalewałewm silnik , nie maja wielkiej reklamy w Europie mało popularne , ale to DOSKONAŁE oleje , chyba od niedawna mozna je kupic na Allegro ... jakis czas temu szukałem i nie było , opakowanie bez zadnych Fajerwerków , IMHO jest lepszy od Motula , szczerze mówiac spodziewał bym sie wyzszej ceny , zastanawiam sie czy moze Kazik w stodole tego nie rozlewa, bo ta cena cos za bardzo cacy .. .., nie wiem czy w specyfikacjach jakis inny producent podaje ten parametr "Four Ball Wear Test "
      1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
      Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• PAOLO ESCO
        RS
        • 2009
        • 6626
        • Volkswagen
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Orbit
        Amsoil to doskonałe Oleje ... klasa w klasie
        Orbit zgadzam się z Tobą, inaczej bym o nich nie pisał
        Opakowania (te z allegro są takie same jak te z USA) nawet ten Amsoil 5l jest tak samo pakowany. Cena Amsoila w USA nie jest duża.

5l = 51,05 $ = 51,05 x 3 zł = 153,15 +koszty przesyłki
        tak, że cena 190 zł za 5l jest całkiem OK - jeśli chce się zaistnieć na rynku trzaba towar wypromować i zachęcić do kupna a nie wjeżdżać z ceną z górnej półki jak RP :roll:

Widać , że ktoś kto sprzedaje Amsoila na allegro zakupił większą ilość towaru z USA a przy większych zakupach trzeba uwzględnić upust no i koszt przesyłki jednostkowo jest tańszy niż przy pojedynczym zakupie.

Noack na poziomie 7.8 - bardzo pięknie.
        HTHS 3.7 - też bardzo dobry
        Jedynie TBN na poziomie 8.

Komentarz

• Udesky
          RS
          • 2007
          • 1692
          • Octavia I (1U2)
          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

A gdzie kupujecie tego fuchsa gt1? Bo znajomy jest zainteresowany zakupem.
          W Polsce nie ma kryzysu.
          Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• Orbit
            Rider
            • 2010
            • 486

Paolo jak widzisz ten Olej .. ? chyba troszke gorsze parametry , ale specyfikacja odpoweidznia ...
            KLIKAMY

A TO JEST NA PIERWSZEJ STRONIE

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Udesky
              A gdzie kupujecie tego fuchsa gt1? Bo znajomy jest zainteresowany zakupem.
              a chciażby tutaj http://allegro.pl/olej-fuchs-germany...399341057.html

[ Dodano: Czw 13 Sty, 11 22:50 ]
              Zamieszczone przez Orbit
              chyba troszke gorsze parametry
              nie, nie gorsze - raczej dobre/bardzo dobre. Wiadomo, można się czepiać TBN że mógł by mieć na poziomie np 10. itd... Każdy olej trzeba oceniać pod względem zastosowania, papierowe dane niekiedy nijak się mają do codziennej eksploatacji.
              OrbitSyntetyk na bazie PAO IV grupa olejowa co gwarantuje dobrą i stabilną jakościowo bazę olejową. (choć obecna tendencja to PAO+Estry - jak u Millers'a)
              Temperatura zapłonu i temperatura płynięcia oraz indeks lepkości na wysokim poziomie.
              Noack na poziomie 7.8 - to dobry wynik (nie każdy producent się tym parametrem chwali);
              HTHS 3.7 - bardzo dobry
              TBN na poziomie 8 tu mogło by być lepiej ale przy oleju syntetycznym myślę ,że ten stopień wystarczy.
              Normy API bardzo dobre, w zupełności wystarczające do wszelkich "niemieckich" TDI.
              • API SM/CF
              • ACEA C3-04 - trwały i wysokiej jakości olej.
              • ACEA A3/B3-04
              • ACEA A3/B4-04 - stabilny eksploatacyjnie i wysokiej jakości olej przeznaczony do użycia w silnikach gdzie wymagana jest lepkość na ścinanie HTHS 3,5 [mPa s] + więc w sam raz do VW.
              • ACEA C3
              ...ale i tak najważniejsza jest baza olejowa (a najlepszą mają chyba właśnie olej z USA) i zastosowane dodatki a tutaj po prostu trzeba ten olej sprawdzić w "praniu"
              Krótko - olej warty swojej ceny.

Komentarz

• Orbit
                Rider
                • 2010
                • 486

pytanie czy HTHS im wiekeszy tym lepiej ?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Orbit
                  czy HTHS im wiekeszy tym lepiej
                  zależy na co się nastawiasz. Do silnika VW polecane są min:
                  lekko bieżne oleje (niska klasa lepkości ) low SAPS (Zawartość popiołów siarczanowych SA, fosforu P i siarki S -SAPS) o wysokiej lepkości wysokotemperaturowej HTHS większej > 3,5 mPa.s (Najwyższa ochrona przeciwzużyciowa nawet w najcięższych warunkach termicznych i mechanicznych dzięki wysokiej lepkości).
                  Bardziej mnie cieszy wynik NOACK na pozimie 7,8 co świadczy o jakości oleju i jego stabilności w wysokich warynkach pracy.
                  Tutaj masz szkolenie z Motula - poczytaj jeśli nie miałeś okazji:
                  http://strona.i-car.nazwa...CMO_PL_2010.pdf

[ Dodano: Czw 13 Sty, 11 23:09 ]
                  AMSOIL jak to olej - dzisiaj warto odnotować fakt że kolejny dobry olej pojawił się na naszym rynku motoryzacyjnym. Tyle w temacie. Jak ktoś go zechce kupić i przetestuje to proszę o relację.

Komentarz

• Orbit
                    Rider
                    • 2010
                    • 486

Ja jezdziłem na tym Oleju wiec moge polecic , co prawda auto było inne ,
                    Szukałem Amsoli wczesniej i były tylko jakises popierdułki ... ale teraz jest wiec moze jakas firma sie otwiera ? tak samo jak P.Royal .. nie było a juz jest

Komentarz

• rtocki
                      Drive
                      • 2011
                      • 44

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                      Zamieszczone przez haragon
                      Ja do tej pory jeździłem na Motulu, ale najbliższą zmianę zrobię na pełen syntetyk firmy Liqui-Moly Synthoil 5W40. Po zmianie na pewno opiszę swoje subiektywne odczucia co do tego oleju
                      nooo będziemy czekali, to będzie bardzo ciekawe porównanie :P

Jak ktoś zmienił olej z jednej marki na drugą i ma ciekawe spostrzeżenia to piszcie konkretne spostrzeżenia. Warto się nimi podzielić. Myslę, że wielu osobom takie uwagi także się przydadzą.
                      Już drugą A4 tdi katuję na tym oleju, kilka lat temu standardowe niedłubane AHU (90KM), przywieziony ze stanem licznika ok. 310 tys., wcześniej wg różnych rechnungów najczęściej Mobil1, płukanie i u mnie już tylko Diesel Synthoil. Jak sprzedawałem "babcię" dochodziła do 500 tysi i zasadniczo dalej nie brała oliwy ponad normę (litr pomiędzy wymianami co 10 tys. - zawsze tak zmieniam). Mój aktualny (AVG) już w DE jeździł na LM i bez longlife, przywieziony przy stanie ok 210 tys., praktycznie od razu mocno dłubnięty u Rogala, przy 295 tysi wymieniałem uszczelkę pod głowicą - lekkie zdziwko bo na cylindrach widać jeszcze ślady honowania, oczywiście zero koronki, głowica czyściutka bez szlamów itd. Szkoda że LM nie ma na PL fullsynt pod PD, choć seria TopTec i tak bije niejeden z olejów innych producentów szumnie zachwalanych jako full syntetyk

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6626
                        • Volkswagen
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez rtocki
                        Szkoda że LM nie ma na PL fullsynt pod PD, choć seria TopTec i tak bije niejeden z olejów innych producentów szumnie zachwalanych jako full syntetyk
                        haha trafne podsumowanie. Nic dodać nic ująć. Dzięki za opnię o Liqui-Moly Synthoil 5W40. Nie tylko Ty jesteś z tego oleju zadowolony
                        Zamieszczone przez rtocki
                        Szkoda że LM nie ma na PL fullsynt pod PD
                        oj szkoda, szkoda ale można sobie ściągnąć z Niemiec 100% syntetyk Liqui Moly Synthoil Longtime Plus 0 W-30.

Komentarz

• Orbit
                          Rider
                          • 2010
                          • 486

Napisałem do Goscia od AMSOIL ... odpisał

Witam,były problemy ale już wszystko dograne i Ams zawitał na stałe
                          bardzo fajnie

Komentarz

• krzysiek13
                            L&K
                            • 2010
                            • 1155

Podepnę się pod ten temat... Gdyby ktoś z moich okolic potrzebował na dolewkę Valvoline 5W30 to nie kupować tylko zgłaszać się do mnie, doleję za free. 1,5L tego jeszcze mam. Po każdej wymianie zostaje mi pół litra, mało co mi bierze, a uzbieranie 3,5L zajęłoby mi jednak długo i nie będę kolekcjonował tego . Doszło już do tego, że zawiasy klapy od kibla u mnie w mieszkaniu chodzą na valvo.
                            Octavia

Komentarz

• awaria_maniac
                              Drive
                              • 2010
                              • 43

Mam pytanie czy ktoś w praktyce stosował Motul 6100 Synergie+ 10w40 i może go polecić (silnik 1.9 TDI, 66 kW - pompawtryskowa, przebieg +/- 150 000.00km)? Jest dwukrotnie tańszy od Liqui Moly MoS2 10w40 ale nie mam pewnośc iczy jest o.k. Przeczytałem na forum dużo pochlebnych opinii o Motul-u ale czy konkretnie Motul 6100 Synergie+ 10w40 jest też o.k.?
                              Octavia I 1.9 TDI ALH 2004

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

jedna rzecz mnie jeszcze zastanawia przy top tec'u 4100, na opakowaniu mojego oleju norma 505.01 jest niejako dodatkowo, inaczej niż na polskiej naklejce.

dodatkowo widzę, że są różne wersje opakowań, co o tym myslicie?

Załączone pliki
                                saport techniczny baj DGW
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm
                                no i nie ma :-)

Komentarz

• konkon
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 667
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Kiedyś zalałem 6100 Synergie+ i przeszedłem na 8100 X-cess 5W-40. Po przejściu łyknął trochę oliwy i się uspokoiło. Aktualnie zalany Liqui Moly Top Tec 4100 (150 zł), przed zalaniem płukanka LM Pro-Line Engine Flusch (30 zł). Silnik zdecydowanie ciszej pracuje, polecam. Mam przebieg 350 000 km i wciąż syntetyk pomimo rad olejarzy teoretyków, że się silnik rozszczelni i puści soki we wszystkie strony świata :lol: .
                                  awaria_maniac, Na oleju nie oszczędzaj, lej TT 4100 i płukanka, banan gwarantowany, szczególnie w zimę jest różnica in +. Turbina Ci się odwdzięczy żywotnością o ile nie uprawiasz PSJ (dot. dogrzanego silnika, oleju) :szeroki_usmiech .
                                  6100 - ok. 100 zł
                                  8100 - ok. 120 zł
                                  TT 4100 - ok. 150 zł :arrow: :yay:
                                  Konrad
                                  OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                                  PerfectServiceBy DGW
                                  WhitePride :smokedevil

Komentarz

• Dzida
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 2253

Paweł, HGW dlaczego producent oddzielił te normy. Z zamieszczonego przez Ciebie opisu wychodzi na to że do pewnych samochodów olej jest dedykowany a do pewnych.......dedykowańszy/lepsiejszy. :szeroki_usmiech

"Spezifikazionen und Freigaben": czyli specyfikacje i dopuszczenia/aprobaty, to ta pierwsza kolumna.

Niżej:"LM empfiehlt dieses produkt zusätzlich für Fahrzeuge für die folgende Spezifikationen gefordert werden" czyli LM zaleca ten produkt do pojazdów które wymagają następujących parametrów/norm.
                                    I tu jest ta druga kolumna z normą 505.01

A co poeta miał na myśli........

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Zamieszczone przez Dzida
                                      A co poeta miał na myśli........
                                      no to widzę, że dobrze zrozumiałem, że to lekko bez sensu
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6626
                                        • Volkswagen
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez szkoda
                                        na opakowaniu mojego oleju norma 505.01 jest niejako dodatkowo
                                        *LIQUI* *MOLY* rekomenduje ten produkt specjalnie dla pojazdów z normą VW 505 01
                                        Fiat 9.55535-S2 / 9.55535-H2 / 9.55535-M2.
                                        Ja bym kupił tutaj:

to przedstawiciel z OCP między innymi.

:diabelski_usmiech paskudne niedowiarki

aprobaty Audi/VW z 6 Kwietnia 2009r. http://www.audiusa.com/etc/medialib/....0023.File.pdf - strona 5 - Audi/VW Oil Quality Standard VW 505 01

Chcieliście wykorzystać okazję i przeprowadzić dywersję w ramach tego że nie mogłem się zalogować/dostać na forum OCP :zlo: co za niewdzięcznicy, ja tu zarywam nockę czytając o olejach na USA forum a tu normalnie pełna rozpusta :haha:

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                          :diabelski_usmiech paskudne niedowiarki
                                          nie niedowiarki tylko trzęsidupki :szeroki_usmiech
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6626
                                            • Volkswagen
                                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

szkoda był taki film "Firefox" z Clintem Eastwoodem, żeby odpalić superszybki samolot musiał myśleć po rosyjsku...
                                            Trzeba myśleć jak niemcy - lejąc olej do 1,9 tdi....czy oni zrobili i zalaliby do "swojego" silnika byle śmiecie? To olej robiony przez niemców do niemieckich silników.

Tutaj jest Fuchs w dobrej cenie, gdyby ktoś szukał. http://allegro.pl/olej-fuchs-germany...399341057.html

Komentarz

• pio_wwa
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 85

Panowie
                                              Już mam 12k na liczniku i się zastanawiam który olej wybrać ?

Który polecacie?

Olej będę wymieniał co 15k więc norma chyba 505.1.

Czy LIQUI MOLY TOP TEC 4100 ? czy motul?

na stornie liqui moly do mojego silnika znalazł mi następujące oleje

Top Tec 4600 5W-30
                                              Top Tec 4100 5W-40
                                              Longtime High Tech 5W-30

Wymiana 30000 km / 24 miesiące
                                              Top Tec 4200 5W-30

obecnie mam castrol slx long life

p.s.

gdzie kupić w warszawie moly albo motul.

Komentarz

• Orbit
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 486

Zamieszczone przez pio_wwa
                                                Panowie
                                                Już mam 12k na liczniku i się zastanawiam który olej wybrać ?

Który polecacie?

Olej będę wymieniał co 15k więc norma chyba 505.1.

Czy LIQUI MOLY TOP TEC 4100 ? czy motul?

na stornie liqui moly do mojego silnika znalazł mi następujące oleje

Top Tec 4600 5W-30
                                                Top Tec 4100 5W-40
                                                Longtime High Tech 5W-30

Wymiana 30000 km / 24 miesiące
                                                Top Tec 4200 5W-30

obecnie mam castrol slx long life

p.s.

gdzie kupić w warszawie moly albo motul.
                                                dobre oleje , ale z ta wymiana co 30K ... no no ... producent to pleciał sobie na Maxa ...
                                                ktos dawał tutaj Link co sie dzieje z olejem po 5000 km. okazuje sie ze wspomnienie ...
                                                Takze jestem z Wawy , TUTAJ MASZ SKLEP NA URSYNOWIE mozesz podjechac kupic, korzystałem wszystko ok.

Komentarz

• Dzida
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 2253

Zamieszczone przez Orbit
                                                  dobre oleje , ale z ta wymiana co 30K ... no no ... producent to pleciał sobie na Maxa ...
                                                  Człwowieku co ty piszesz? Co się dzieje po 5000 km? Silniki wybuchają?

Komentarz

• Orbit
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 486

Zamieszczone przez Dzida
                                                    Zamieszczone przez Orbit
                                                    Człwowieku co ty piszesz? Co się dzieje po 5000 km? Silniki wybuchają?
                                                    jak juz tak sobie ""człowiekujemy "" to przeczytaj ... zanim cos napiszesz... a jesli masz z tym problem to Ci napisze raz jeszcze
                                                    ""ktos tutaj na tym forum dał link , do artukułu opisującym Doswiadczenie .,,, co sie dzieje z olejem po 5000 km " nie chce mi sie tego szukac, ale chodziło o to iz juz po 5000 km oleje nie trzymaja parametrów ... po 10,000 mieli w połowie paliwo w misce olejowej . nic nie wybuchło ..

Komentarz

Pracuję...