Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szmoła
    Classic
    • 2011
    • 39
    • Seat
    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

W weekend zmieniłem olej z Valvoline 10W40 na LM Diesel Synthoil 5W/40 po zastosowaniu płukanki Pro Line Engine Flush Liqui Moly.

Na razie nie widzę , nie słyszę różnicy.... !!! choć dopiero 300km przejechane... aczkolwiek wydaje mi się faktycznie ,że chyba coś ze wzrostem km zaczyna motor inaczej pracować, ale jeszcze pośmigam....... - "dam mu szanse! :lol: "
    Mam nadzieję że ta zmiana przyniesie same korzyści +++++

Ja też chce: Teraz ciszej i równiej klekocze !!!

Komentarz

• bzyq_74
      RS
      • 2008
      • 3467
      • Volkswagen
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
      • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez loru
      Zamieszczone przez bzyq_74
      W weekend wymieniłem olej na Fuchs TITAN GT1 PRO C-3 5W-30 4L (XTL)
      a co wcześniej było zalewane ? 4L wystarczyło ? u mnie 4L to mało było.
      Weszło idealnie 4l - na bagnecie 1mm do maxa. Olej został cały spuszczony - leciał z 15 minut (również z wkładu filtra oczywiście).
      Wcześniej był Motul - LL
      MARCIN
      Mój szkodnik

Komentarz

• PAOLO ESCO
        RS
        • 2009
        • 6626
        • Volkswagen
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez szmoła
        "dam mu szanse
        no właśnie... :wink: pojeździj i poprosimy potem o porównanie do poprzednika...daj mu szansę :lol:
        Zamieszczone przez loru
        u mnie 4L to mało było.
        4 L za mało a w zasadzie to niezbędne minimum - do BXE wchodzi +- 4,2 zależy jak się spuści olej i czy dobrze wyssali stary olej z obudowy filtra oleju ...tak czy tak 4L jedynie na "styk" starczy...a warto mieć też coś na dolewkę przy PD :P
        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• daneczek76
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 3642
          • Toyota

Zamieszczone przez bzyq_74
          W weekend wymieniłem olej na Fuchs TITAN GT1 PRO C-3 5W-30 4L (XTL) i zastosowałem płukankę Pro Line Engine Flush Liqui Moly
          Teraz ciszej i równiej klekocze
          też wczoraj zakupiłem płukankę Motula za 25 zł i czeka na wymianę oleju -myślę że po 180 tys najwyższy czas ja zastosować pewnie nikt wcześniej go nie płukał. A olej zaleje ten sam co ty.

[ Dodano: Wto 14 Cze, 11 09:37 ]
          Zamieszczone przez szmoła
          korzyści +++++
          Ja już myślałem że te plusy to krzyżyk na motorowni postawiłeś.
          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• zak14
            Rider
            • 2011
            • 605
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
            Podsumowując - jednak lepszym wyborem do 1,9 TDi będzie GT1 5W/40 i Pro C-3 niż Pro Flex i Longlife III ---> już na starcie oleje te powinne zapewnić wiekszą stabilność w trakcie pracy oraz co ważne utrzymać silnik w lepszej czystości niż Pro Flex czyli olej HC.
            Hmm, niestety empiria w moim przypadku potwierdza powyższą tezę. Po przejrzeniu tego wątku od deski do deski (kilkanaście wieczorów) postanowiłem zalać po dotarciu (ok. 3000 km) Fuchsa. Z braku dostępności w tym czasie XTL GT1 Pro C3 XTL wziąłem LL III. Po zalaniu pomki na starcie cykają istotnie głośniej niż na fabrycznym Castrolu, a rozgrzany silnik też pracuje jakby twardziej. Pojeżdzę jeszcze trochę i przejdę (raczej szybciej niż za rok) na GT1 Pro C3 XTL (z zastosowaniem płukanki).

Aha, z dnia na dzień po wymianie spalanie skoczyłow w górę i to nie tak odrobinkę, ale w mieście o 1,5 litra na tych samych trasach i w tych samych porach co przed zmianą !!!
            Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• Pidziek
              RS
              • 2011
              • 1845

Zamieszczone przez zak14
              Po zalaniu pomki na starcie cykają istotnie głośniej niż na fabrycznym Castrolu
              Fabrycznie tam siedzi własnie Fuchs a nie Castrol.

Co wy na to ?

Ktoś słyszał o problemie SLUDGE i wadzie konstrukcyjnej pewnych jednostek z VW ?
              Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
              http://www.zmienolej.pl/
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• beaviso
                Elegance
                • 2010
                • 767
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez ZYBI68
                był zalewany Quazar lecz zrezygnowałem-powód słaba dostępność oraz cena naprawdę powala
                No właśnie, też tego nie rozumiem. Mieszkam w Gdańsku, ale skompletowanie dwóch rodzajów oleju Lotos (do dwóch aut) w różnych bańkach (4+1) wymaga peregrynacji od stacji do stacji... Jak mają jedno, to "akurat" nie mają drugiego. Nie mówię już o tym, że nie ma całej oferty - a większość odmian Quazara widziałem tylko na stronie internetowej Lotosa.

M.
                666 4U

Komentarz

• Pidziek
                  RS
                  • 2011
                  • 1845

Dodam tylko że najbliżej rafinerii jest najdroższe paliwo ciekawe ...? :shock:

Komentarz

• ZYBI68
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 697
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

beaviso, No niestety pracuje w Lotosie i pytałem ludzi odpowiedzialnych za sprzedaż i reklamę, otrzymałem odpowiedź tak ma być jest to olej z najwyższej półki a nie zwykły którego można kupić wszędzie :roll: Pidziek, na to też była odpowiedź, zadali to samo pytanie dziennikarze a otrzymali krótką odpowiedź - jest droższe bo jest świeże :lol:
                    Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• PAOLO ESCO
                      RS
                      • 2009
                      • 6626
                      • Volkswagen
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Pidziek
                      tam siedzi właśnie fabrycznie Castrol! Fuchs był wcześniej - teraz w zakładzie produkującym silniki w Polkowicach stoją na hali dwie potężne olejarki Castrola :roll:
                      Powiem szwagrowi to zrobi fotki - nie będziecie mieli wtedy wątpliwości.

otrzymałem odpowiedź tak ma być jest to olej z najwyższej półki a nie zwykły którego można kupić wszędzie
                      chyba ich całkiem po......ło - Quazar jest dobrym olejem ale znowu bez przesady - kto tam w dziale marketingu pracuje :shock: ...wypierdzielił bym ich na zbyty pysk ...jak by się dobrze do swojej pracy przyłożyli to kupowali byśmy właśnie Lotosa a o Mobilu i Castrolu nikt by nie chciał słyszeć ...no ale to Polska właśnie.
                      Pogratulować kierownictwu Lotosa takich menażerów d/s marketingu :x nie wiem co to za strategia "Lotosa" ale podejście z dystrubucją Quazara na polski rynek jest do
                      Potrafimy zrobić dobry olej ...którego potem jest ciężko kupić ---> to jest... marketing? Gdyby ktoś pomyślał to przy większej produkcji obniżyli by cenę i wypromowali całą serię Quazara i Lotosa Trafic tak, że idąc np do sklepu miał bym cały asortyment dostępny! Ciekawe jak by się wtedy sprzedawały inne marki olejów... ehhh ale tam w Lotosie ludzie myślą... :?

jest droższe bo jest świeże
                      oooo kuzwa.... czyli sprzedają na zwykłych stacjach w takiej cenie "stare paliwo" :shock: ... :twisted: ....a na "innych markowych stacjach" twierdzą że taka cena bo właśnie paliwo jest świeże - o co tu k...zwa biega ??? :diabelski_usmiech

Komentarz

• swiety
                        Classic
                        • 2009
                        • 10

Witam.Właśńie czeka mnie wymiana oleju wczesniej zalewany byl olejem shell 10w40 ale mam zamiar zmienic na http://allegro.pl/olej-fuchs-germany...650634998.html przejechane mam 253kkm czy ten olej bedzie dobry dla mojej balbinki Prosze o szybka odpowiedz bo w tym tygodniu bede mial czas by wymienic a jeszcze musze kupic

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez swiety
                          czy ten olej bedzie dobry
                          TAK - (zaktualizuj pole silnika...będzie łatwiej - zapewne masz jakiś VP :roll: ). FUCHS 10W40 TITAN SYN MC to dobry olej.

Komentarz

• RobertM
                            Drive
                            • 2011
                            • 74

Swiety jak będziesz brał z tej aukcji upewnij się czy sprzedają Syn Mc jak w tytule czy CFE MC jaki jest na zdjęciu. Cena sugeruje że to raczej może być CFE MC (SYN MC jest nieco tańszy, przynajmniej u mnie).
                            www.sklep-oleje.pl

Komentarz

• Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                              nie wiem co to za strategia "Lotosa" ale podejście z dystrubucją Quazara na polski rynek jest do

polityka, Paolo, polityka

Komentarz

• Octa-vian
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 122

Lotos Traffic Pro 5W30 ma parametry jak Liqui-Moly oraz Motul, pytanie tylko jak się to ma do rzeczywistości i na ile tys. km wystarczą te parametry...

Komentarz

• ZYBI68
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 697
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

PAOLO ESCO, nie pytaj, bez nie rozgryziemy

[ Dodano: Wto 14 Cze, 11 22:57 ]
                                  Octa-vian, wytrzymują bardzo dobrze
                                  Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• zak14
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 605
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Przy sprzedaży auta informowali, że Castrol. Na korku wlewu oleju jest logo Castrol. Chyba marne szanse, żeby fabrycznie "oszukiwali" i lali Fuchs-a.
                                    Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

tam siedzi właśnie fabrycznie Castrol! Fuchs był wcześniej - teraz w zakładzie produkującym silniki w Polkowicach stoją na hali dwie potężne olejarki Castrola
                                      --->
                                      Zamieszczone przez zak14
                                      Przy sprzedaży auta informowali, że Castrol. Na korku wlewu oleju jest logo Castrol. Chyba marne szanse, żeby fabrycznie "oszukiwali" i lali Fuchs-a
                                      tak - VW zalewa teraz Castrola

Komentarz

• Pidziek
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 1845

ehhh ale tam w Lotosie ludzie myślą... :?
                                        Ciekawe stanowiska prezentują hm ...
                                        Brakuje merytoryki, pasji itp ..?

Zamieszczone przez swiety
                                        http://allegro.pl/olej-fu...1650634998.html
                                        Sprzedawca by się chcociaż mógł postarać wrzucić zdjęcie zgodne z opisem.
                                        MC to technologia produkcji oparta na HC a chodzi o Molecular Converted.

SYN MS ma indeks lepkości powyżej 150, CFE minimalnie poniżej ale ma za to dwusiarczek molibdenu.
                                        O ile SYN MC jest olejem do 15 000km w autach osobowych i nie jest zalecany do dostawczych samochodów co ogranicza ten interwiał to CFE można pociągnąć w ruchu ciągłym do 80 000km !

SYN MC to olej klasowo podobny do Motula Synergie + 10W-40 jednakże o nieco mniejszym tarciu wewnętrznym.

Zamieszczone przez Octa-vian
                                        Lotos Traffic Pro 5W30 ma parametry jak Liqui-Moly oraz Motul, pytanie tylko jak się to ma do rzeczywistości i na ile tys. km wystarczą te parametry...
                                        A co mówia dystrybutorzy , a jakie są rekomendacje na ruch mieszany i ciągły ktoś dyspionuje takowymi informacjami ?

Zamieszczone przez zak14
                                        Na korku wlewu oleju jest logo Castrol. Chyba marne szanse, żeby fabrycznie "oszukiwali" i lali Fuchs-a.
                                        Może się teraz dogadali ..
                                        Castrol nie dość że najtanszy to jest najbardziej medialną marką i rozpoznawalną nawet w każdej "szopie".

Komentarz

• ZYBI68
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 697
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Castrol nie dość że najtanszy to jest najbardziej medialną marką i rozpoznawalną nawet w każdej "szopie".
                                          A w Holandii każdy rolnik zna :lol:

Komentarz

• Octa-vian
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 122

Ciężko dostać widzę ten Lotos Traffic Pro 5W30...nawet na allegro nie ma...
                                            Ciekawe, że ceny zbliżone np. do Liqui-Moly 5W30 Special LL

Komentarz

• beaviso
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 767
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Octa-vian
                                              Ciężko dostać widzę ten Lotos Traffic Pro 5W30...nawet na allegro nie ma...
                                              Chodzi Wam pewnie o Lotos Traffic Pro 505.01, ale on jest 5W40, a nie 5W30 :!:

Natomiast drugi Lotos z serii "Pro" to faktycznie olej 5W30, ale ten nie nadaje się do TDI PD (nie ma 505.01), jest natomiast dedykowany dla General Motors (GM-LL-B-025)
                                              Grupa LOTOS S.A. jest koncernem naftowym zajmującym się wydobyciem i przerobem ropy naftowej oraz sprzedażą hurtową i detaliczną produktów naftowych - benzyny, olejów, paliwa lotniczego i asfaltów.

M.
                                              666 4U

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6626
                                                • Volkswagen
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez beaviso
                                                Chodzi Wam pewnie o Lotos Traffic Pro 505.01, ale on jest 5W40
                                                dokładnie - Tylko Ten! Kolega beavisto dobrze pisze.

Komentarz

• Artiks
                                                  Ambiente
                                                  • 2007
                                                  • 143

Wczoraj zmieniłem Motul Specific na Liqui Moly TT4100+komplet filtrów Knecht. Po odpaleniu faktycznie cichsza praca motorowni, w czasie jazdy poziom hałasu też niższy nawet na wyższych obrotach. Dzisiaj był pierwszy poranny rozruch po nocy postoju i mam wrażenie że HLA wolniej się wycisza niż na Motulu i bardziej twardo pracują, wcześniej to było dosłownie z 2 sek. klekotu teraz klekotało z 5 sek. :roll:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 6626
                                                    • Volkswagen
                                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Artiks
                                                    że HLA wolniej się wycisza niż na Motulu i bardziej twardo pracują, wcześniej to było dosłownie z 2 sek. klekotu teraz klekotało z 5 sek
                                                    :roll: a u mnie w BXE dokładnie odwrotnie - dzięki za informacje.
                                                    Jak widać Motul też daje radę - gdyby ktoś zapomniał :P

Komentarz

Pracuję...