bezsensowny pomysł
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCObezsensowny pomysł
A znasz jakiś inny "bardziej sensowny" sposób, bezkolizyjnie szybciej zagrzać silnik w zimę na krótkich odcinkach? Ja znam jedynie ograniczyć ilość medium które je zabiera, nie mówiąc oczywiście, aby zastosować osłony na grill.
Komentarz
-
-
Podzielę się moimi spostrzeżeniami co do Neste 5w50 bo już 10 tyś za mną i czas na zamianę.
Silnik to VW 1.6 ze sporym apetytem na olej rzędu 0,3 na 1 tyś km.
Przebieg około 220 tyś (istnieje ryzyko że prawdziwy).
Po zalaniu Neste + ceratec auto wyraźnie lepiej reagowało na wciskanie gazu. Silnik zaczął ciszej chodzić. Konsumpcja oleju nie spadła jakoś znacząco a, że ostatnio latam autostradami to niestety swoje łykał...
Zmieniłem jednak na półsyntetyk Vavoline Maxlife 10W40
Silnik wyraźnie głośniejszy zobaczymy jak będzie dalej.
PS. Zmieniłem bo Neste był trudno dostępny i było tak że musiałem domawiać literka będąc gdzieś w Polsce no i też kwestia ceny. Aha no i po zmianie z półsyntetyka na syntetyk silnik jeszcze działa i się nie rozciekł;pSPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...046007#1046007
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez prezes73jest mniej oleju, szybciej się nagrzewa,PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez prezes73jest mniej oleju, szybciej się nagrzewa,
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zsolpywcrom.de, Dziwna sugestia z roznica w nagrzewaniu. Ja jezdzilem na 0W40m 5W40, 5W50 i roznic nie zauwazylem.
Dodatkowo dolewalem MoS2, Ceratec
Jesli faktycznie na jakms oleju sie dluzej nagrzewa, to chyba dobrze - mniejsze tarcie.Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.deGrzałka elektryczna to jest jakaś idea,
Zamieszczone przez crom.deZamieszczone przez leonnPs.nie myślałeś o kupnie skutera na dojazdy do pracy?
crom.de, zawsze też możesz zastosować szwecki sposób, wymiana oleju przed zimą i po zimie tak jak z oponami.
Zobacz w sklepie meguina, 0W40 4x5lit masz za 120€, a 1x20litr masz za 108€ i dostawa na terenie DE gratis, no i jeden olej do dwóch samochodów :wink: Ja tak sobie kupiłem do obydwóch wozideł. :P
Zamieszczone przez pedrosMam DEFA i polecam!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.deMuszę w końcu coś wybraćO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuZamieszczone przez crom.deMuszę w końcu coś wybrać
zbieg okolicznosci? pomylka? ufo? :szeroki_usmiechAudi 1.8T AVJ
Silnik smaruje
Ravenol SSL
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26kilometr), kładę prawy pedał na ogranicznik
Zamieszczone przez prezes73Ja znam jedynie ograniczyć ilość medium które je zabiera, nie mówiąc oczywiście, aby zastosować osłony na grill.
Zamieszczone przez leonnJeśli masz dostep do prądu to się nie zastanawiaj tylko montuj.
Zamieszczone przez leonnA to w Alpach nie jeździ się zimową porą na skuretach?
Zamieszczone przez leonncrom.de, zawsze też możesz zastosować szwecki sposób, wymiana oleju przed zimą i po zimie tak jak z oponami.
Zobacz w sklepie meguina, 0W40 4x5lit masz za 120€, a 1x20litr masz za 108€ i dostawa na terenie DE gratis, no i jeden olej do dwóch samochodów Ja tak sobie kupiłem do obydwóch wozideł.
endryu, wolę coś ze swojego rynku
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.dewolę coś ze swojego rynkuO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
Komentarz
-
-
endryu, o to to Jednak prędzej z Meguina, wszak to to samo
Dieser Kasten soll den Ölwechsel verbessern: Die „Nexcel“-Ölzelle lässt sich in 90 Sekunden tauschen und macht die Hände nicht schmutzig. Was kann das System?
Castraty proponują wymianę oleju w 90 sekund. Interesująca sprawa, pytanie czy się przyjmie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.deJednak prędzej z Meguina
Zamieszczone przez crom.dewszak to to samo
Zamieszczone przez crom.deCastraty proponują wymianę oleju w 90 sekundO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
Komentarz
-
-
Mam pytanko. Znajomy napalił się aby zalać do Rapida 1.2 TSI olej Neste City Pro 5W40 (silnik na łańcuchu, obecny przebieg to ok 15 tys.).Samochód głównie użytkuje po mieście ok. 12 km do pracy w jedną stronę.
Ja mu proponuję Neste ale 0W40, taki mam też w zalany w polówce.
Który z tych dwóch będzie bardziej odpowiedni?
Dziękuję za opinie.Golf VII TDI Variant
Komentarz
-
-
Dzięki za odpowiedzi. Przekazałem koledze, ale to ciężki typ Twierdzi, że skoro na oficjalnej stronie Neste podpowiada mu jako pierwszy do jego silnika 5W40 to taki zaleje.
Fabrycznie miał zalany 5W30 i zmienia dopiero teraz, pierwszy raz jak kupił samochód na początku 2014 roku.
Powiedziałem mu jeszcze niech poczyta to forum to może i do głowy spłynie trochę oleju :wink:
W końcu jego auto i jego pieniądze, niech leje co chce.Golf VII TDI Variant
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez arkanTwierdzi, że skoro na oficjalnej stronie Neste podpowiada mu jako pierwszy do jego silnika 5W40 to taki zaleje.
Sebastian_M26, nie mąć chłopakowi w głowie bo pomyśli że poważnie mówisz.Zamieszczone przez blade232A tak na poważnie ?
Komentarz
-
Komentarz