Panowie, a jaki olej zastosować do silnika 1.2 TSI CBZB 105 km po chipie? Obecnie leję castrola 5w30 z aprobatą 504/507 z 20 litrowej beczki która przywiózł mi znajomy z Niemiec
Spoko, tylko dzwoniłem do ASO i do znajomych mechaników zajmujących się Skodami i wszyscy zgodnie twierdzą, że do tego silnika najlepszy jest olej 5W-30.
kalel Jeśli autorytetem jest ASO i mechanicy, którzy zarabiają na oleju który proponują, to kupuj taki olej który Ci polecają.
Zamieszczone przez kalel
Ja się na tych silnikach nie znam więc wolę zasięgnąć opinii...
U kogo? W ASO? kalel Przecież już się dowiedziałeś, że najlepszy olej to 5w30 i najlepiej z beczki 200l Castrol 96zł/Litr, no chyba że jeszcze 10W40 mobil też z beczki 200l będzie OK.
Zamieszczone przez Pidziek
Pewnie polecam Galona 100% oryginały
Pidziek, Ty zacznij handlować porządnymi olejami to będziesz miał kientów :wink:
Zamieszczone przez Seed
0W-40 z norma 502.00
Zamieszczone przez endryu
0W30, 0W40
I to są oleje które należy kupować i zalewać
Jak by ktoś się jeszcze nie zorientował 8)
Hehe handluję porządnymi a co mi brakuje LM czy Motula żeby uznać że mam już wszystko co porządne ?
- problemem nie jest gamą produktów którymi handlujesz tylko sposób w jaki nimi handlujesz :wink: na jakiej podstawie stawiasz wyżej Fuchsa 0w40 od Motula 0w40 normą 229.5 :?: to było pytanie retoryczne :diabelski_usmiech
Hehe handluję porządnymi a co mi brakuje LM czy Motula żeby uznać że mam już wszystko co porządne ?
- problemem nie jest gamą produktów którymi handlujesz tylko sposób w jaki nimi handlujesz :wink: na jakiej podstawie stawiasz wyżej Fuchsa 0w40 od Motula 0w40 normą 229.5 :?: to było pytanie retoryczne :diabelski_usmiech
To co Pan Pizdziek zrobil swego czasu z marki Motul zakrawa na ostry sabotaż. Sprofanowal prodkt podajac informacje wyssane z palca (z kart produktu), ktore okazalo sie potem, nie swiadcza o niczym. Robił to na wielu forach co wielokrotnie było mu udawadniane (w starym watku TDI o olejach). Bronilem MOtula jak pies - w koncu dalem spokoj - nie wchodzilem na watek. Teraz zagladam po rocznej przerwie a tu dalej to samo - Pan Pizdziu w zawoalowany sposob handluje nadal...
To co Pan Pizdziek zrobil swego czasu z marki Motul zakrawa na ostry sabotaż. Sprofanowal prodkt podajac informacje wyssane z palca (z kart produktu), ktore okazalo sie potem, nie swiadcza o niczym.
- ostatnio też zaczął dołek kopać odnośnie bazy olejowej Neste a zapytany czy może podać skąd bazę bierze Millers - odparł że baza nie ma znaczenia tylko dodatki gdzie wcześniej lansując swoje produkty twierdził że baza jest najistotniejsza - żenada i piaskownica :wink:
Panowie, jakiś jeszcze sprawdzony sprzedawca z olejem oraz płukanką? Oraz który olej lepiej wybrać? MOTUL 8100 X-MAX 0W-40 czy Millers Oils XF Longlife 0W-40 do 1.2 TSI 105 KM CBZB?
czy przy poborze 0,25l/1000 oleju Millers trident 5w40 - zmiana na lepkosc 5w50 jest w stanie zmniejszyc pobor na tyle by zrekompensowac roznice w cenie oleju ?
Czy wlanie 5w60 jest juz przegięciem ??
Wyciekow brak, silnik AQY z LPG.
czy roznice w lepkosciach 40,50,60 sa istotne ? tzn czy jest to znaczny przeskok lepkosci ??
czy przy poborze 0,25l/1000 oleju Millers trident 5w40 - zmiana na lepkosc 5w50 jest w stanie zmniejszyc pobor na tyle by zrekompensowac roznice w cenie oleju ?
czy roznice w lepkosciach 40,50,60 sa istotne ? tzn czy jest to znaczny przeskok lepkosci ??
thx :lol:
Poczekałbym i zrobił 2 kolejne wymiany również na Tridencie- sam na nim śmigam w Clio i jest oki.
OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
To druga wymiana na Tridencie.
Te silniki lubia lyknac szklanke, czasem dwie lubrykantu.
Zastanawiam sie na wlaniu czegos lepciejszego, moze pobor sie zmniejszy.
tridenta nie ma w wersji 5w50 czy 5w60.
Heniek wpadnij do mnie do sklepu coś pomyślimy bo widze że obaj jesteśmy zagonieni strasznie :-)
Komentarz