XADO ma identyczny skład jak Valvoline czyli może być również to samo co Neste 5w50
ooo interesujące stwierdzenie, pogrzebię w wolnej chwili w pewnym miejscu na necie, są tam umieszczone widma, wyniki badań przeprowadzone metodą spektrometrii - ciekawe czy będą zbieżne.
[ Dodano: Wto 28 Paź, 14 20:04 ]
Zamieszczone przez REXAX
lekka to ta paczka nie była
4 x 4L Xado + 5L Motula +- 20 kg (Neste było kupione wcześniej).
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Co takiego zaj.bistego jest w tych ukraińskich XADO? Co za patent mają ci ukraińcy? Nie wiem czy to marketing tak działa bo niektórzy twierdzą, że to nic specjalnego, ot zwykłe oleje.
Tak BTW, miał ktoś do czynienia z RAVENOL SSL 0W-40?
Gęstość przy 20°C kg/m³ 846 EN ISO 12185
Lepkość przy 40°C mm²/s 83,7 DIN 51 562
Lepkość przy 100°C mm²/s 14,0 DIN 51 562
Wskaźnik lepkości VI 173 ISO 2909
Temperatura zapłonu °C 228 ISO 2592
Temperatura krzepnięcia °C - 46 ISO 3016
Liczba zasadowa TBN mg KOH/g 10,1 DIN ISO 3771
HTHS Lepkość mPa*s 3,7 CEC L-36-A-97
ja bym w tej cenie też nie kupił tego oleju ale można podpytać forumowych sprzedawców indywidualnie, cena jest powiedzmy "dobra" ... no i "kończąc temat" do wyboru na forum jest mnóstwo innych marek oleju więc nie ma co się "niezdrowo" podniecać zawsze można wybrać inny oil w dobrej cenie.
Tak BTW, miał ktoś do czynienia z RAVENOL SSL 0W-40?
Mialem u siebie i ojciec ma w bmw 320d CR zlego slowa nie powiem, ale kolega PAOLO trafil na mine i nie wiem co o tym myslec
Na petronasie mam juz ponad 1000 i bede go zlewal bo slychac ze silnik czasem chodzi jak sieczkarnia :Bojesie:
trudno powiedzieć czy mina czy nie. Choć dziwne, że jeden olej z 0W30 i 0W40 się sprawdza w danym silniku a inny nie - pomimo tego samego SAE i ACEA hmmm. Na Ravenolu 0W30 zrobiłem +- 8 000km, pod koniec męczyłem się ja i silnik na wyższych obrotach więc się "rozstaliśmy". Mój silnik (od "melexa") zdecydowanie woli coś bardziej "tłustego" najlepiej na bazie PAO i estrów :wink:
Ostatnio rozmawiałem z Panem który buduje silniki do bolidów wyścigowych powiedział mi że ma taki stary sposób na olej jak sprawdzic czy będzie dobry czy nie :-)
To są auta o wartości często 1 000 000zł w przeliczeniu współpracuje z firmą Zytec Motorsport facet ma po 50-tce :-)
Wylewa olej na rękę może być lekko przepracowany ściara szmatką jak zostaje tłusto albo coś oleju zostaje na ręce uwaza że olej jest do du...py
Wszak olej ma nie brudzić i nie wysmarzać się na metalowych czesciach silnika ale cyrkulować w całej swojej objętości
olej ma nie brudzić i nie wysmarzać się na metalowych częściach silnika ale cyrkulować w całej swojej objętości
a co to ma wspólnego z tym że olej jest tłusty lub nie ...? Za ochronę silnika i utrzymanie go w czystości odpowiadają dodatki w nim zawarte - EP -extreme pressure, które zabezpieczają współpracujące powierzchnie przed obciążeniami, zwiększają ich żywotność poprzez zredukowanie oporów związanych z tarciem wiskotycznym oleju i ograniczeniem tarcia mechanicznego itd... Jak dana firma wpakowała do składu bazowego dużo polimerów o słabych wiązaniach to wiadomo, że "musi to pękać" już o jakości samej bazy nie wspomnę bo w chwili obecnej możliwości przerobu i zastosowania danej technologii jest od ch... w sumie dużo.
Zamieszczone przez Pidziek
jak zostaje tłusto albo coś oleju zostaje na ręce uwaza że olej jest do du...py
...to brnąc dalej można powiedzieć że wg tej teorii np Castrol jest super...bo "nie smaruje", jest wodnisty .... tylko pytanie - dlaczego się przepala - przecież nie powinien...
Wychodzi na to, że idealnym środkiem smarnym w w/w przypadku byłaby woda, bo nie brudzi rąk, nie jest tłusta no i się nie "przepali" a do tego spokojnie będzie cyrkulować w układzie...
Jeśli chodzi o Ravenola 0W-40 SSL, to Micra ojca śmiga na nim elegancko, od wymiany do wymiany zero ubytków i zero niepokojących zachowań Pod koniec listopada wpadnie do mojej Laguny po Valvoline SynPower 0W-40, to także będę miał porównanie
Tak czytając takie rzeczy jak opowiada jakiś Pan Edziu z jakiejś tam stajni czegoś tam, to się śmiać chce i zarazem ręce opadają...
Śmierć na drodze pędzi jak szalona, więc nigdy nie daj się jej dogonić... ];->
oł .... chyba wolę się poddać niż toczyć tą nierówną walkę ...
Ja się tam nie znam.
Znalazłem coś takiego w sieci, gdyby kogoś interesowało co to lepkość kinematyczna i jak wpływa na silnik
Lepkość kinematyczna
W technice bardzo często jest stosowane pojęcie lepkości kinematycznej, zwanej również lepkością kinetyczną lub lepkością bezwzględną. Lepkość kinematyczną ν definiuje się, jako stosunek lepkości dynamicznej η cieczy do jej gęstości ρ:
ν = η /ρ
W układzie CGS, stosowaną jednostką lepkości kinematycznej jest stokes [St]. W praktyce używa się jednostki 100 razy mniejszej zwanej centystokesem [cSt]. Jednostką lepkości kinematycznej w układzie SI, jest metr kwadratowy na sekundę [m2/s]. W praktyce używa się jednostki 106 razy mniejszej [mm2/s].
Wzajemne relacje między tymi jednostkami są następujące:
1 St = 10–4m2/s
1 cSt = 1 mm2/s
Zalety małej lepkości kinematycznej:
szybciej krążą w układzie smarowania i łatwiej docierają do części silnika oddalonych od pompy,
lepiej odprowadzają ciepło z nagrzanych powierzchni,
skuteczniej zmywają zanieczyszczenia i nagar,
ułatwiają odfiltrowanie zanieczyszczeń w czasie przepływu przez filtry,
zmniejszają zużycie paliwa i zwiększają moc i sprawność silnika.
Wady zbyt małej lepkości kinematycznej:
olej gorzej uszczelnia luzy między tłokiem i gładzią cylindra, co staje się przyczyną przedmuchiwania spalin do miski olejowej,
oleje mniej lepkie mają niższą temperaturę wrzenia i łatwiej odparowują, co jest przyczyną strat oleju, olej łatwiej daje się wtłoczyć do komory spalania, wskutek ssącego działania pierścieni.
Faktycznie Ravenol 0W40 jest bardzo wodnisty, tak jak by w bańce woda chlupała nie olej :roll:
data produkcji 10.02.2014.
W bańce pozostało +- 0,5 l świeżego oleju, czuć go mocno tak, jak by to był Superol - zapach mocny ale bardziej chyba czuć dodatki. Co ciekawe olej po wlaniu na dłoń i roztarciu jest stosunkowo tłusty a po umyciu pod ciepłą wodą nadal lekko czuć że dłoń jest odrobinę tłusta...
Sam już nie wiem co o tym myśleć...
Komentarz