Zamieszczone przez slawciol
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez degeneratZamieszczone przez slawciolZamieszczone przez crom.deslawciol, wybacz, ale szukasz dziury w całym. Masz odpowiedni olej wg norm VW i koniec . zdaj raport za 5000 km i na razie niczym się nie martw.
VW 502.00
Olej do silników benzynowych wyprodukowanych po roku 1996. Wymiana: 15000km/1rok
VW 505.00
Olej o podwyższonej lepkości w wysokiej temperaturze (HTHS) do silników Diesel bez pompowtryskiwaczy, wyposażonych lub nie w turbosprężarkę, bez filtra cząstek stałych. Wymiana 15000km/1 rokczarna perła
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez REXAXZamieszczone przez slawciolnie mam już żadnych wątpliwości
jeżeli producent dopuszcza 502.00 to raczej wie że jego pojazd ma turbinę i katalizator
Koniec tematu z mojej strony na temat wątpliwości zastosowania tego oleju, teraz tylko relacje dla zainteresowanych co i jak na tym oleju, jak na ta chwilę ok ;-)czarna perła
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez degeneratZamieszczone przez slawciolCzy sama norma 502 wystarcza?
Chociaż z tymi numerami silników to jest pomysł :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonnZamieszczone przez degeneratZamieszczone przez slawciolCzy sama norma 502 wystarcza?
Poza tym:
:diabelski_usmiechZamieszczone przez slawciolKoniec tematu z mojej strony na temat wątpliwości zastosowania tego olejuczarna perła
Komentarz
-
-
Pany, mam bardzo ciekawe spostrzezenie po ostatniej akcji olejowej.
Dla przypomnienia tym,ktorzy niesolidnie sladza moja wpisy, wlalem M1 0W40 + LM Ceratec.
Mianowicie po 2 zmierzonych tankowaniach za kazdym razem wyszedl znaczny spadek spalania!
Poprzednio spalanie wynosilo, dojezdzajac do roboty poza miastem od 8,8l. Przy czym rekord stosujac ecodriving emerycki byl 8,5l
Aktualnie w powyzszym trybie bez przesadnej ecooszczednosci zanotowalem 8,1l.
Przy drugim zbiorniku z mixem autostradowym i troche miasta 8,5l (tutaj poprzednio mialbym ok 9,3)
Oleje wczesniej mialem 5W40, ostatni 5W50, raz dodalem super extra dodatek WS2, kiedys wlalem tez MoS2 - spalanie zawsze podobne, bez wzgledu na te specyfiki, czy rodzaj oleju lub jego przebieg.
Wszystko wskazuje ze magia ceramizacji cuda poczynila
Po kilku tankowaniach zdam dalsza relacje. Ciekawe ze nigdzie w necie nie ma szczegolnych zachwytow po wlaniu Cerateca, o spadku spalania zupelnie.
Autosugestywnie wydaje mi sie ze chyba ciut lepiej na dole jedzie, ale szkoda mi 100pln na hamownie :PSprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092
Komentarz
-
-
Witam ponownie.
Za Waszą radą ostatnio wlałem Neste City Pro A5/B5 0W-30. Od tego czasu śledzę ten wątek i chyba dalej nic nie zmieniło jeśli chodzi o oleje A5/B5? W międzyczasie zainstalowałem instalację LPG do Hultaja. Właśnie zbliża mi się wymiana po 15kkm i na razie jestem nastawiony na zalanie tego samego.
Pacjent: nowy Huindai i30 (GD, od 2012) - benzyna 1.6MPI z LPG.
Wymagania wg instrukcji: API SL lub SM, ACEA A5 lub wyżej, zalecany Shell Helix Ultra AF 5W30.
Tutaj w tym wątku wklejałem skany z instrukcji...
Zostać przy Neste A5/B5 0W-30 czy polecicie coś lepszego (niekoniecznie droższego), bo 0W-40 A5 chyba nic się ciekawego w tym wątku nie przewinęło?...
Kiedyś bardziej Skodziarz, ostatnio Koreaniec
Aktualnie: Nowy Hultaj i30 1.6MPI, '12 :: Skoda S110R '80 "czeskie Porche w wiecznym remoncie
Wcześniej: Kia Cee'd 1.6MPI, '07 :: Skoda Felicia 1.6, '97, SafeLine (4xABG!)
Komentarz
-
-
abes99 - napisz coś więcej jak silnik sprawuje sie na tym oleju...
Zamieszczone przez abes99W międzyczasie zainstalowałem instalację LPG do Hultaja
... przy LPG jak już to zalałbym Neste ale 0W40 lub coś "innego" ale z 0W40 - nawet Mobil1 0W40 którego mam (jeszcze) obecnie w silniku i który całkiem dobrze się sprawdził.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Silnik na Neste A5/B5 pracuje całkiem ok, ciszej niż na tym co fabryka zalała. Do tego praktycznie nie "klekocze" po rozruchu na zimno, co wcześniej się zdarzało. Ogólnie jestem z niego zadowolony.
Co do LPG to montowałem poza ASO, teoretycznie tracąc gwarancję na silnik. Praktycznie w razie "W" pewnie trzeba by dochodzić z rzeczoznawcą co dokładnie spowodowało usterkę. Chętnie bym zalał Neste 0W-40, tylko nie wiem jak wlanie oleju A3 ma się do zaleceń producenta, czyli A5. Czy olać i wlewać A3?Kiedyś bardziej Skodziarz, ostatnio Koreaniec
Aktualnie: Nowy Hultaj i30 1.6MPI, '12 :: Skoda S110R '80 "czeskie Porche w wiecznym remoncie
Komentarz
-
-
Ale wymagany jest ACEA A5 lub wyżej. Jak to ma się do tego? OW-30 teoretycznie nie ma w instrukcji ale zakładam, że jak spełnia A5 i jest mniej więcej w dopuszczalnych zakresach to jest ok.Kiedyś bardziej Skodziarz, ostatnio Koreaniec
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abes99Co do LPG to montowałem poza ASO, teoretycznie tracąc gwarancję na silnik
Z chwilą montażu LPG te wszystkie wymagania odnośnie ACEA można sobie włożyć w ...to tak jak byś wgrał program ...
Chroń silnikZamieszczone przez abes99lać i wlewać A3?
Zamieszczone przez abes99wymagany jest ACEA A5 lub wyżej.Zamieszczone przez PAOLO ESCO"powyżej" .... czy ACEA A3 jest powyżej - czy API SM, SN jest "powyżej" wg Hyundaia ?
[ Dodano: Nie 21 Gru, 14 14:27 ]
Zamieszczone przez abes99"W" pewnie trzeba by dochodzić z rzeczoznawcą co dokładnie spowodowało usterkę.Załączone plikiPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abes99Ale wymagany jest ACEA A5 lub wyżej.
troszkę sami sobie zaprzeczają skoro można zgodnie z ich tabelką zalać 5w40,0w40 gdzie żaden z racji HTHS nie łapie się pod A5 :wink: zalecają Shell'a jak zwykle z racji umowy :wink:
tutaj VOA Neste 0w30 - http://www.oil-club.ru/forum/topic/1...-a5b5-svezhee/
skoro Hyundai dopuszcza stosowanie 5w20 to 0w30 przy LPG powinno być w sam raz
Komentarz
-
-
Ok, czyli pójdzie Neste City Pro 0W-40. Jeszcze jedno pytanie odnośnie niego - wg strony Neste ma on API SN/CF, a na galonoleje.pl SJ/CF (tak samo na Allegro). Skąd ta rozbieżność? Nieaktualny opis czy olej w starszej specyfikacji?Kiedyś bardziej Skodziarz, ostatnio Koreaniec
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abes99olej w starszej specyfikacji?
Zamieszczone przez abes99czyli pójdzie Neste City Pro 0W-40
ps. strona 193 - wybierz coś sobie wg. własnego uznaniaPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
W sumie Neste mi pasuje. Jakbym nie dorwał w nowej specyfikacji to brać tego Mobila z Polski (full synthetic) czy z Niemiec od kolegiberlin? Z tym, że niemiecki w 5L baniaku więc zostanie jakieś 1,7L a dolewek na razie nie mam
. Stronę 193 znam dobrze
...
Komentarz
-
-
PAOLO ESCO, co uwazasz o spadku spalania u mnie? spotkales sie juz z takowym efektem ?Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abes99brać tego Mobila z Polski (full synthetic) czy z Niemiec od kolegiberlin?
Ja potrzebowałem Neste 5W50 ale akurat nie było i dostałem super cenę na 5W50 Xado gdzie na allegro czy sklepie w necie ten olej jest "lekko" drogi.
Mobil1 New Life kupisz w bańce 4L - kod produkcji DE np. : http://sklep-oleje.pl/pl/p/Mobil-1-New-Life-0W-40/267 lub http://allegro.pl/mobil-1-new-life-0...857814289.html itd ... Tutaj masz świety olej 0W30 z A5 - http://www.zmienolej.pl/2013-11-27-1...ower-4l-detail lub http://www.zmienolej.pl/2013-11-27-1...ower-4l-detail
No a u elemenateur dostaniesz spokojnie Motula 0W40 lub 8100 Eco-nergy 0W-30 w dobrych cenach ...
Wybieraj
[ Dodano: Nie 21 Gru, 14 18:52 ]
Zamieszczone przez zsolpywspotkales sie juz z takowym efektem ?
Ile w tym zasługi MOS2 a ile oleju nie wiem ...to było najniższe spalanie które uzyskałem na tej samej trasie PL-ITALY-PL, którą już nie raz pokonywałem .
Jak bym nie kombinował to spokojnie mogę powiedzieć że "melex" w trasie przy "normalnej-przepisowej" jeździe spala pomiędzy 5,2 a 5,3 L/100km .
Ostatnio rozmawiałem w ASO z gościem na temat Superba i 1,4 TSI vs 1,4 16V powiedział wprost, że cudów nie ma i moc znikąd się nie bierze a turbina pod obciążeniem swoje "wciągnie" :wink: ... facet osobiście jeździ Roomsterem z 1,4 16V ...
Zamieszczone przez zsolpywco uważasz o spadku spalania u mnie?
strona 280 + 284Zamieszczone przez PAOLO ESCOMobil 0W40 - po przejechaniu 3 tys km brak ubytku w silniku. Poziom taki sam jak przed wyruszeniem w trasę ( ten silnik "tak ma" ). Co do pracy silnika - może faktycznie odrobinę głośniejszy na zimno niż poprzednie oleje 0W30 i neste 0W40 który był ostatnio w silniku ale praca silnika zaraz po uruchomieniu na zimno wcale nie jest jakaś tragiczna. Po prostu silnik zimny na tym oleju tak pracuje. Jak dla mnie jest to akceptowalne (zobaczymy co będzie dalej przy większym przebiegu). Natomiast wydaje mi się, że Mobil 0W40 dobrze zachowuje się kiedy jest "dobrze dogrzany". Praca na rozgrzanym silniku bez najmniejszych zastrzeżeń. Wkręcanie się na wyższe obroty bez większych uwag. Słuchać po prostu, że "depczemy w pedał gazu". Dla mnie te odgłosy są akceptowalne. Spalanie na tym samym poziomie co poprzednie oleje. ... a nawet ku mojemu zaskoczeniu na Mobilu 0W40 miałem po przejechaniu 1200 km spalanie średnie niższe o 0,2 niż na poprzednich olejach... podejrzewam jednak że to bardziej składowe odpowiedniej-wysokiej temperatury i dobrych warunków pogodowych w których przyszło mi jechać oraz zatankowanego dobrego paliwa.
Kolor oleju po 3 tys mocno żółty. Jak się uda to zrobię foto po południu.
Mobil 0W40 - jeżeli ktoś nie chce przepłacać to może go zalać (ważne by był z pewnego źródła...bo nie od dziś wiadomo że Mobila lubią podrabiać).PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
PAOLO ESCO, jak pisalem mialem tez wlane MoS2, kiedys kosmiczny WS2 i po tych dodatkach spalanie nic nie spadlo. Natomiast po Ceratecu widocznie.
Mniej wiecej liczac na 15000km zaoszaczedze na paliwie 270zl. Efekt ceramizacji ma sie utrzymywac 50000km.
Dodatek mozna kupic za 65zl.
Super male masz spalanie w tym aucie. z obciazeniem pali mniej niz diesel.Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
Komentarz
-
-
PAOLO ESCO Masz rację, koniec kombinowania. Pójdzie M1 0W-40 + prawdopodobnie LM Ceratec od któregoś z klubowych kolegów (w zależności kto będzie miał przy okazji filtry do Hultaja w dobrej cenie
). THX za pomoc, bo co prawda wątek śledzę na bieżąco, to jednak warto zawsze się upewnić/dopytać :P...
Komentarz
-
Komentarz