Zamieszczone przez PAOLO ESCO
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Temat rozrósł się do takich rozmiarów, że użytkownikowi, który chce tylko wlać olej i jeździć ciężko się rozeznać, który olej będzie najlepszy do jego silnika i zapewni najlepszą ochronę od wymiany do wymiany, co pozytywnie wpłynie na żywotność motoru w dłuższej perspektywie czasowej - przecież o to nam wszystkim chodzi.
Z tego względu postanowiłem spytać bardziej doświadczonych olejowo kolegów, co dobrego radziliby wlać do Octavii I Tour BFQ z 2007r. 104 tyś km. z LPG. Kilka wymian wcześniej lany był MOTUL x-Clean 5W40 (ostatnio przy 89 tys. km). Jazda ok. 80 dziennie - w tym ok. 50 km z prędkością 100 - 120 km/h z 3 - 4 osobami na pokładzie. Wymiany muszę dokonać do końca sierpnia.
Może warto byłoby przygotować takie zestawienie tabelaryczne z oznaczeniami silników, przedziałami przebiegów i nazwami sugerowanych olejów. Taka skrócona forma obecnego rozrośniętego wątku o olejach :-)
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez msemaforktóry olej będzie najlepszy do jego silnika i zapewni najlepszą ochronę od wymiany do wymiany,
Zamieszczone przez msemaforco pozytywnie wpłynie na żywotność motoru w dłuższej perspektywie czasowej
Komentarz
-
-
Jak wygląda sprawa po zalaniu tego CeraTec przy wymianie oleju i po kolejnej zmianie oleju poprzedzoną płukanką proline, czy ta płukanka wypłucze cerateca i przy zmianie oleju na nowy znowu trzeba zalać cerateca? Olej statoil lazerway ll 5w30. Czy ten dodatek do 1.4 TSI nadaje się?. Silnik nie bierze oleju, wymiana co 15kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez prezes73Jak wygląda sprawa po zalaniu tego CeraTec przy wymianie oleju i zrobieniu płukanki proline, czy ta płukanka wypłucze cerateca i przy kolejnej zmianie oleju na nowy znowu trzeba zalać cerateca?
Zamieszczone przez prezes73Czy ten dodatek do 1.4 TSI nadaje się?.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonnkażdy inny olej 0W-40 bez znaczenia na producenta
Zamieszczone przez leonnpłukanka wypłucze cześć Cerateca
[ Dodano: Nie 02 Sie, 15 19:21 ]
ahhh i jeszcze jedna sprawa ... tym razem do Administracji - i to na forum - a co !
Pytanie brzmi: Czy szanowna Administracja OCP dostała od któreś z firm olejowych lub też od google informację na temat zablokowania możliwości wyszukiwania moich postów konkretnie tych umieszczanych na Octavia Club Polska (po wpisaniu pewnej frazy - reszta info dla Administracji...) tak, by nie były one widoczne w wyszukiwarce google ... ? Sytuacja ta ma miejsce od kilku miesięcy ... i jestem w 100% pewien, że jest to wynik dziłalnosci pewnych firm (oraz "układu" sprzedawców na forach olejowych, którym pewne sprawy są nie na rękę... stąd też była swojego czasu wizyta "troli" na forum w wątkach olejowych - ale dzięki szybkiej reakcji adminów "trole" nie mogły się pożywić... ) na "nie pasujące im treści moich wypowiedzi na forum" tak tak... pewne firmy wolą, jak "pospólstwo" - czytaj zwykłego użytkownika można ogłupiać i jest im naprawdę nie wygodnie jak wytyka się im, że kłamią ! i robią z nas "idiotów" ... :tuk:
... chyba naprawdę "komuś" takie info było nie na rękę :diabelski_usmiech
Reasumując - czy Administracja OCP została powiadomiona przez któryś z w/w "podmiotów" o blokowaniu widoczności treści pewnych wypowiedzi na forum ? TAK czy NIE? Byłbym wdzięczny za info bo mam ochotę komuś skopać ...PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOniż wlewać jakiś dodatek, zwłaszcza gdy nie wiemy jaki wpływ będzie on miał po połączeniu z olejem.
Zamieszczone przez PAOLO ESCOzwłaszcza gdy nie wiemy jaki wpływ będzie on miał po połączeniu z olejem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonntylko sprawdzony modyfikator oleju
Zamieszczone przez leonnzawsze można wysłać próbkę do analizy Tylko trzeba by to zrobić przed i po żeby mieć punkt odniesieniaPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez prezes73Chyba jednak nie będę kombinował
było na poprzedniej stronie :diabelski_usmiech
Zamieszczone przez PAOLO ESCOESP - dlatego, że utrzymuje systemów oczyszczania spalin (olej niskopopiołowy) w tym wypadku utrzymuje katalizator w czystości i nie doprowadza do jego zatrucia (ble ble ble ... w nowych TSI problemu z zabrudzeniem na zaworach praktycznie brak. VW zastosował podwójny wtrysk). Tak naprawdę mógłbyś zalać Mobil1 0W40 (bez ESP) i też byłoby OK - oba oleje mają specyfikację VW 502.00 i to wystarczyPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Dzięki za poradę ale jednak zostane na statoil ll 5W30. Jestem z niego bardzo zadowolony. Poza tym zalewam 3 caxy z tego samego rocznika. Dwie jezdzą na M1 NL 0W40 i jedna na statoil lazervay ll 5W30. Mam wrazenie że moja(statoil) pracuje najciszej i nie ma problemów z rozrządem. Wiem 0W40 dają lepszą ochronę ale co tam :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez leonntylko sprawdzony modyfikator oleju
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez leonnzawsze można wysłać próbkę do analizy Tylko trzeba by to zrobić przed i po żeby mieć punkt odniesienia
Komentarz
-
-
Czy ktoś jeszcze wypowiedziałby się na moje pytanie ujęte pogrubioną czcionką?
Zamieszczone przez msemaforTemat rozrósł się do takich rozmiarów, że użytkownikowi, który chce tylko wlać olej i jeździć ciężko się rozeznać, który olej będzie najlepszy do jego silnika i zapewni najlepszą ochronę od wymiany do wymiany, co pozytywnie wpłynie na żywotność motoru w dłuższej perspektywie czasowej - przecież o to nam wszystkim chodzi.
Z tego względu postanowiłem spytać bardziej doświadczonych olejowo kolegów, co dobrego radziliby wlać do Octavii I Tour BFQ z 2007r. 104 tyś km. z LPG. Kilka wymian wcześniej lany był MOTUL x-Clean 5W40 (ostatnio przy 89 tys. km). Jazda ok. 80 dziennie - w tym ok. 50 km z prędkością 100 - 120 km/h z 3 - 4 osobami na pokładzie. Wymiany muszę dokonać do końca sierpnia.
Może warto byłoby przygotować takie zestawienie tabelaryczne z oznaczeniami silników, przedziałami przebiegów i nazwami sugerowanych olejów. Taka skrócona forma obecnego rozrośniętego wątku o olejach :-)
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez msemaforco dobrego radziliby wlać do Octavii I Tour BFQ z 2007r. 104 tyś km. z LPGPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Dzięki PAOLO ESCO za odpowiedż. Nigdy nie zalewałem Mobila - napisałem, że od kilku wymian lany był MOTUL x-Clean 5W40. MOTUL X-Cess 5W40 ma MB 229.3, a napisałeś wcześniej, że dobrze byłoby, aby olej miał MB 229.5.
X-Clean 5W40 ma MB 229.5 i VW502/505 i taki najprawdopodobniej kupię.
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez msemaforco dobrego radziliby wlać do Octavii I Tour BFQ z 2007r. 104 tyś km. z LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez msemaforMOTUL X-Cess 5W40 ma MB 229.3, a napisałeś wcześniej, że dobrze byłoby, aby olej miał MB 229.5.
Zamieszczone przez msemaforX-Clean 5W40 ma MB 229.5
Napisz do elemenateur - on dobierze Tobie odpowiedniego Motula.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Jeszcze raz dzięki PAOLO ESCO za odpowiedź. Mam u siebie w Szczecinie autoryzowanego dystrybutora MOTUL (firma MATA) więc odwiedzę go i ustalimy, czy x-Cess lub x-Clean. MOTUL ma jeszcze olej przeznaczony (podobno) do LPG. Możecie rzucić okiem i podpowiedzieć, czy parametry faktycznie są pod LPG czy to raczej "chwyt marketingowy"? https://www.motul.com/system/product...pdf?1323963144
Czy po wymianie w celu poprawienia właściwości smarnych warto dolać jeszcze Ceratec'a? Co o tym myślicie ?
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez msemaforMOTUL X-Cess 5W40 ma MB 229.3, a napisałeś wcześniej, że dobrze byłoby, aby olej miał MB 229.5.
Napisz do elemenateur - on dobierze Tobie odpowiedniego Motula.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez msemaforMam u siebie w Szczecinie autoryzowanego dystrybutora MOTUL (firma MATA) więc odwiedzę go i ustalimy, czy x-Cess lub x-Clean. MOTUL ma jeszcze olej przeznaczony (podobno) do LPG.
Zamieszczone przez PAOLO ESCONapisz do elemenateur - on dobierze Tobie odpowiedniego Motula.
Pro Choice - Marcin Kardaśul. Witkiewicza 49/U-11 (za Lidlem)71-124 Szczecine-mail: NASZ ZGRANY ZESPÓŁ DORADCÓW CZEKA NA KONTAKT: Kamil Kamil B. Marcin Kamil GG 17787178 Kamil B. GG 76789476 Marcin GG 347504 tel. 796 553 835 tel. 509 079 079 tel. 663 962 604 dodatkowe nr tel: 509 095 095, 509 091 091magazyn tel: 794 675 296 Zapraszamy do naszego sklepu motoryzacyjnego: pon.- pt. 9:00 - 17:00 so Pełna oferta: części samochodowe Audi, VW, Seat, Skoda i inne, oleje Motul, Ravenol, Liqui Moly, Valvoline, Millers, filtry Mann
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez msemaforMożecie rzucić okiem i podpowiedzieć, czy parametry faktycznie są pod LPG czy to raczej "chwyt marketingowy"?
Zamieszczone przez msemaforMam u siebie w Szczecinie autoryzowanego dystrybutora MOTUL
Zamieszczone przez logan_xelemenateur jest ze Szczecina
Zamieszczone przez logan_xceny może mieć lepsze niż autoryzowany dystrybutorPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Ok, skontaktuję się z elementauerem.
Podpowiecie, czy jest sens wlewać CeraTec ? I co z tym MOTUL-em do LPG? Ma parametry do LPG czy to chwyt marketingowy ?
Z góry dzięki za wskazówki.
Zamieszczone przez msemaforJeszcze raz dzięki PAOLO ESCO za odpowiedź. Mam u siebie w Szczecinie autoryzowanego dystrybutora MOTUL (firma MATA) więc odwiedzę go i ustalimy, czy x-Cess lub x-Clean. MOTUL ma jeszcze olej przeznaczony (podobno) do LPG. Możecie rzucić okiem i podpowiedzieć, czy parametry faktycznie są pod LPG czy to raczej "chwyt marketingowy"? https://www.motul.com/system/product...pdf?1323963144
Czy po wymianie w celu poprawienia właściwości smarnych warto dolać jeszcze Ceratec'a? Co o tym myślicie ?
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez msemaforMOTUL X-Cess 5W40 ma MB 229.3, a napisałeś wcześniej, że dobrze byłoby, aby olej miał MB 229.5.
Napisz do elemenateur - on dobierze Tobie odpowiedniego Motula.
Komentarz
-
Komentarz