Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robertowicz
    Drive
    • 2016
    • 97

Witam, mam trzy pytanka
    1. Czy jest w tym temacie lub drugim do TDI opis olejow z procentowa zawartoscia PAO lub Estrów? Znalazłem jedynie ogolne opisy jak lepkosc, tbn,,noack itd
    2. Czy Amsoil Signature Series 0W-40 lub european car 0W-40 warte są tych pieniędzy? Signature jak na 0w40 ma wysokie lepkosci w 100 i 40 : 14,8 / 85,7
    3. Millers Trident 5w40 (nie longlife) ponoć siedzi tam 20-30% PAO, obiło się komu coś o uszy czy to prawda?

Komentarz

• crom.de
      RS
      • 2012
      • 1545
      • Superb II (3T4)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez vesatis
      Co do rozrządu to mam wrażenie, że dzwoni niezależnie od oleju. Jeździłem już na kilku (M1, Millers XF a teraz Penrite 10) i rozrząd dzwoni jak się przejedzie za krótki dystans i napinacz nie zdąży napiąć łańcucha.
      Spróbuj Meguina.
      - Superb
      - Panda 1.2

Komentarz

• PAOLO ESCO
        RS
        • 2009
        • 6626
        • Volkswagen
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez robertowicz
        Witam, mam trzy pytanka
        ad 2 i ad 3 - nie
        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• leonn
          RS
          • 2011
          • 2726
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez k-pax
          Zamieszczone przez pedros
          Ja mam jednak obawy co do Cerateca

Bynajmniej,, nie mam na myśli jego dobroczynnych skutków na utwardzenie powierzchni metaloceramicznych bo to jest raczej ok.
          Bardziej mam na myśli zaklejanie świec i wykańczanie sond.

Nie twierdzę że to dogmat niemniej takie obawy targach mną i każą zastanawiać się przy kolejnym  zalaniu. Może przed wymiana świec  rozwaze
          Witam.
          Odnośnie cerateka to opisze swoją sytuacje. Zalany wraz z Statoil 5W40 do 1.6 BFQ (wiem, wiem wątek o oleju do diesla). Po przebiegu ok 1,5 tys km po zalaniu świeżego oleju wymieniłem świece z racji solidnego przebiegu oryginalnych (ponad 60 tys km). I po pewnym czasie zaczęły się drobne problemy (nierówna praca silnika na wolnych obrotach oraz coś w stylu wypadania zapłonu w trakcie jazdy na benzynie jak i LPG). Sprawdzone wszystko, cewki sprawne, brak błędów, 2 wizyty u gazownika (wszystko sprawne, mapy idealne). Czym większy przebieg na oleju tym mniej w/w objawów. Coraz mocniej zastanawiam się nad tym czy Pedros nie ma racji i czy faktycznie ceratec nie wpływa niekorzystnie na świece zapłonowe. Gdyby było łatwiejsze dojście do wymiany świec to pewnie po następnej zmianie oleju bym je wymienił, a tak będę tylko obserwował rozwój sytuacji.
          Pozdrawiam.
          Nie bardzo widzę związek z działaniem świec zapłonowych w silniku benzynowym, a dodatkim do oleju silnikowego, oczywiście mówimo o przypadku zdrowego silnika który nie pobiera oleju wiadrami.
          Powiem tak, mam zalany CeraTec w dwóch silnikach i nie zauważam jakichś problemów, a wręcz przeciwnie.
          W Megance ostatnio wymieniałem olej i świece, bo świece na lpg przejechały już chyba z 50tys, a silnik pracował i tak normalnie, po wymianie nie zauważyłem żeby silnik inaczej pracował niż przed, tzn lepiej.
          k-pax,
          pedros, 1.6 tak ma, że na wolnych obrotach się trzepie i szarpie nawet na nowych świecach nie łączyłbym tego z olejem czy dodatkiem do oleju.  :wink: CeraTec nie ma nic wspólnego z szarpaniem BFQ na wolnych obrotach.
          Mój BSE też się trzepie i szarpie na wolnych obrotach TTTM.

Komentarz

• pedros
            RS
            • 2009
            • 1958
            • Volkswagen
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM
            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Sprawdzałem świece po zmianie i były wizualnie czyste z wzorowy brązowym odcieniem. Nie twierdzę że tak jest ale jeden typ na Bitog zasial pewne obawy.

Zawsze obawiam się osób trzecich w obsłudze moich aut.
            Jak nie przeleją poziomu oleju to nie zrobią płukanki jak nie patrzysz... tak samo było z ceratekiem sam nalalem na pusto potem miszcz dolal po swojemu i przelał :twisted: takim tokiem zatem poszedłem. ... poza tym motor BFQ uwielbia ten dodatek przynajmniej akustycznie :diabelski_usmiech

Komentarz

• leonn
              RS
              • 2011
              • 2726
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

A jeszcze bardziej się wycisza jak mu się doda synthoila 10W-60 :P

Komentarz

• pedros
                RS
                • 2009
                • 1958
                • Volkswagen
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

BFQ jest cholernie tolerancyjny na rodzaje oleju. Jakiś czas temu napisałem ze nie ma co podniecać się zbytnio w kontekście jakości oleju. Dzisiaj twierdzę inaczej ze nawet BFQ zasługują na dobry olej co przekłada się na nienaganną pracę silnika przez duże przebiegi a i zaoszczędzić można niższym spalaniem i nadal świetna ochroną silnika

To ze częściej należy zmieniać to nadal podtrzymuje :diabelski_usmiech

Komentarz

• cytrynowiec
                  L&K
                  • 2015
                  • 1056
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

robertowicz nie wiem do jakiego silnika szukasz oleju, ale jeżeli szukasz prawdziwego syntetyka PAO 0w40 to zwróć uwagę na: https://www.neste.fi/tp_tiedote.aspx...rp=340&type=tt
                  VOA i IR potwierdziło, że to świetny produkt.

Komentarz

• endryu
                    RS
                    • 2006
                    • 3773
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Sebastian_M26
                    przesiadam się z x-lite na Fuchs 0W-30
                    Już wymieniony? Jakie uwagi o nowej oliwie?
                    O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                    O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                    =================================================

Komentarz

• robertowicz
                      Drive
                      • 2016
                      • 97

Zamieszczone przez cytrynowiec
                      robertowicz nie wiem do jakiego silnika szukasz oleju, ale jeżeli szukasz prawdziwego syntetyka PAO 0w40 to zwróć uwagę na: https://www.neste.fi/tp_tiedote.aspx...rp=340&type=tt
                      Czy lepkosc 14/80 w Neste nie jest za wysoka do krotkiej jazdy? Obecny olej ma w okolicy 12/75?

Komentarz

• paba
                        Rider
                        • 2012
                        • 284

Zamieszczone przez cytrynowiec
                        Czy lepkosc 14/80 w Neste nie jest za wysoka do krotkiej jazdy? Obecny olej ma w okolicy 12/75?
                        jaki jest sens takiej dywagacji jak nie napisałes nawet co to za samochód i jaki silnik

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                        Witam, mam trzy pytanka
                        ad 2 i ad 3 - nie
                        była gdzieś analiza tego oleju?
                        piszesz na podstawie MSDS? pytam, bo jestem ciekawy, a nie bardzo widzę jakikolwiek MSDS u Millersa

Komentarz

• robertowicz
                          Drive
                          • 2016
                          • 97

Astra H 1.6T Z16LET, zalecany 5W30 Dexos2, oczywiscie interesuje mnie jedynie FULL Saps, krotkie odcinki glownie max 20km. Ogolnie poczym poznac jaka ma byc lepkosc oleju w idealnej temperaturze pracy silnika, np producent poda 5w30 a te oleje maja rozne lepkosci w 100C.

Co do Tridenta, niczego nie potwierdzam, jedynie informacja wyczytana na innym forum w watku olejowym, nie pamietam dokladnie ktorym.

Komentarz

• Sebastian_M26
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 1823
                            • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez endryu
                            Zamieszczone przez Sebastian_M26
                            przesiadam się z x-lite na Fuchs 0W-30
                            Już wymieniony? Jakie uwagi o nowej oliwie?
                            Jeszcze 3 miesiące, ale skoro daje radę w katowanym 1.6T z16ler pow. 200KM, to i tu będzie dobry. Ten silnik nigdy nie miał w sobie dexos, nawet serwis w aso w rajchu tego badziewia nie lał.
                            Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• koka
                              Rider
                              • 2015
                              • 321
                              • Seat

... poza tym motor BFQ uwielbia ten dodatek przynajmniej akustycznie :diabelski_usmiech
                              co jest "akustycznie" lepsze - CeraTec czy AR9100 ? bo AR-a dodają do oleju który planuję kupić na wiosnę (Meguin a może znowu Neste) no i nie wiem ... brać czysty czy z dodatkiem ? a swoją drogą wyciszyć trochę silnik by się przydało ... :szeroki_usmiech
                              Leon 1.6 16V 105 KM

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                RS
                                • 2009
                                • 6626
                                • Volkswagen
                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez paba
                                była gdzieś analiza tego oleju?
                                badanie widma IR - ruskie robili.

Komentarz

• paba
                                  Rider
                                  • 2012
                                  • 284

masz źródło? bo nie widziałem żeby testowali jakiegokolwiek Tridenta

Ogolnie poczym poznac jaka ma byc lepkosc oleju w idealnej temperaturze pracy silnika, np producent poda 5w30 a te oleje maja rozne lepkosci w 100C.
                                  po oleju referencyjnym
                                  np. rzeczony GM ma KV40 65,65 i KV100 11,61

dobrym wyborem będzie Synpower 5W30 (69,18 i 11,93)

Komentarz

• cytrynowiec
                                    L&K
                                    • 2015
                                    • 1056
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

ZTCW tylko 3 oleje Millersa miały robione przez nich widmo, natomiast były to produkty z wyższych linii i taki np. XF LL miał ok. 10% PAO, więc osobiście wątpię aby niższa linia Trident miała PAO na jakimkolwiek poziomie.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

paba jest taj jak pisze cytrynowiec badanie IR jest na sowieckim oil-club, jak nie znajdziesz to wyślę Tobie linka na PW.
                                      ps. od południa forum nie działało, wiec nie było jak odpisać

Komentarz

• robertowicz
                                        Drive
                                        • 2016
                                        • 97

PAOLO ESCO, jakbyś miał chwilę czasu to poproszę o linka. U Ruskich znajduje tylko 3 Millersy.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

U Ruskich znajduje tylko 3 Millersy.
                                          robili min. badanie świeżego xf-longlife-5w-40 jest tam (niezależne) badanie widma IR - poczytaj wątek. Nie licz na to że w Millers Trident 5w40 będzie "coś" więcej. :wink:

... i, że tak zacytuję klasyka "Żadne krzyki i płacze nas nie przekonają, że białe jest białe, a czarne jest czarne" ... zwłaszcza lament sprzedawców.

Komentarz

• paba
                                            Rider
                                            • 2012
                                            • 284

nie, no to, że są inne (XF Longlife) to widziałem, myślałem, że testowano Tridenta
                                            nie żebym liczył, że są tam te magiczne polialfaoleiny, ale z porządkowego punktu widzenia :wink:

Komentarz

• Pidziek
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 1845

tomek evo: weź takiego fiata sedici albo suzuki Sx4 masz dwie instrukcje i dwa różne oleje w jednej 5W30 Shell-a w drugiej Selenie 5W40 przykładów można mnożyć.

Widziałe projekt silnika ekologicznego który w założeniu ma być częscią zamienną z niewymienym ukłądem smarowym, plastikową miską olejową, pojedynczym pierscieniem waga kilkanascie kg przeznaczenie samochdy podmiejskie itp.
                                              Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                                              http://www.zmienolej.pl/
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• tomek evo
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 474
                                                • Superb II combi (3T5)

Pidziek : wiem, wiem. Podobna sytuacja jest z 1.9 JTD i CDTI. Mechanicznie silniki identyczne," osprzętowo" w zasadzie też a FIAT&Co zaleca olej 5w40 a Opel 5w30 i jak poczytać fora marek to większość użytkowników się tego trzyma.

Komentarz

• pedros
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 1958
                                                  • Volkswagen
                                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez koka
                                                  ... poza tym motor BFQ uwielbia ten dodatek przynajmniej akustycznie :diabelski_usmiech
                                                  co jest "akustycznie" lepsze - CeraTec czy AR9100 ? bo AR-a dodają do oleju który planuję kupić na wiosnę (Meguin a może znowu Neste) no i nie wiem ... brać czysty czy z dodatkiem ? a swoją drogą wyciszyć trochę silnik by się przydało ... :szeroki_usmiech
                                                  Z jednego i drugiego Pan Pedro jest zadowolony :diabelski_usmiech

Cerata działa wedle producenta dłużej - ok 50 kkm
                                                  Zawsze możesz zalać najpierw LM potem, w następnym oleju AR-a

Komentarz

• barteq
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 309
                                                    • Opel

Witam, pozbyłem się mojego klekota i zakupiłem astrę 1.4 turbo i prosiłbym o poradę jaki olej zastosować do tego silnika ? Opel zaleca olej z normą dexos 2, ale z tego co się orientowałem to same 5w30 a wolał bym 0w40. Posiada ktoś taki w ofercię ? lub może lać jakiś inny ?

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

Pracuję...