Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomekjmopl
    L&K
    S_OCP Member
    • 2006
    • 1187
    • Opel
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Mam pytanie, został mi baniaczek po cytrynie C3 czegoś takiego:

mogę zalać to do 1.6 MPI BSE z lpg, czy lepiej dać w prezencie Teściowi?

Komentarz

• rOBERTO795
      RS
      • 2009
      • 3465
      • Octavia III (5E3)
      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez tomekjmopl

Daj na prezent.
      OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• Bambek1
        Elegance
        • 2015
        • 963
        • Octavia I (1U2)
        • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez rOBERTO795
        Zamieszczone przez tomekjmopl

Daj na prezent.
        Daj na prezent bo... ?

Jeśli spełnia (sprawdź) normy VW dla twojego silnika to krzywdy dla niego nie zrobi, a parę pesos w kieszeni zostanie przy wymianie oleju. Chyba, że masz straszne przywiązanie do konkretnej marki oleju lub przekonanie poparte argumentem "tylko ten i żaden inny bo tak mówił znajomy a on się na samochodach zna" no to wtedy faktycznie... daj na prezent.
        Olej leje się taki jaki wymaga producent (chodzi mi o normy jakościowe a nie markę).
        ŻONA = Ekspert w każdej dziedzinie.
        Jak ja mam mało czasu na wszystko... ale najlepszy jestem w nic nierobieniu.
        Spalanie - Motostat.pl
        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• PAOLO ESCO
          RS
          • 2009
          • 6626
          • Volkswagen
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Bambek1
          Jeśli spełnia (sprawdź) normy VW dla twojego silnika to krzywdy dla niego nie zrob
          spełnia normy VW 502.00 oraz ACEA A3 do tego API SN oraz MB 229.5 - dla silnika 1.6 MPI BSE z LPG to w zupełności wystarczający olej. Może nie jest to ścisła "top" czołówka ale poprawna formulacja, którą spokojnie można zalać.
          Załączone pliki
          PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• koka
            Rider
            • 2015
            • 321
            • Seat

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
            Jeśli spełnia normy VW dla twojego silnika to krzywdy dla niego nie zrobi
            Myślałem już, że znalazłem olej idealny (Neste City Pro 0W40) a tu ZONK ... na forum Golfa znalazłem takie zdanie : cyt << Też jestem entuzjastą Neste ale wiem że nie jest dobry dla każdego silnika. Wiąże więcej wody niż przeciętnie bo 0.33% i więcej, i do silników ze słynną odmą VW nie warto lać bo i tak mają problem z nadmiarem kondensatu. >> Moja odma też potrafi "strajkować" i co teraz ???

a tak na marginesie, co sądzisz o tej analizie (niepełnej) Specola ? może on (ze względu na cenę chociażby) nie jest jednak na PAO tylko na PAG ? a to już rodzi problemy choćby ze względu na niską "kompatybilność" PAG z olejami węglowodorowymi a i pewnie też z dodatkami do oleju różnej maści ...
            Leon 1.6 16V 105 KM

Komentarz

• ahmed799
              RS
              • 2009
              • 6871
              • Ford

Wczoraj zamówiłem Xado 5w/50 zobaczymy jak się sprawdzi.

филип
              Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• cytrynowiec
                L&K
                • 2015
                • 1056
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

koka, wiele jest tu wpisów o tym masełku pod korkiem w silnikach 1.6 grupy VW. Czy jakikolwiek olej da Ci gwarancję, że akurat u Ciebie nie będzie masła? :roll: O tym możesz przekonać się tylko sam.

Komentarz

• koka
                  Rider
                  • 2015
                  • 321
                  • Seat

Zamieszczone przez cytrynowiec
                  wiele jest tu wpisów o tym masełku pod korkiem w silnikach 1.6 grupy VW. Czy jakikolwiek olej da Ci gwarancję, że akurat u Ciebie nie będzie masła?
                  masz rację, żaden - tylko że ten (jeśli to prawda) wydaje się do produkcji masła szczególnie predystynowany ... szkoda, bo to naprawdę świetny produkt ...
                  Leon 1.6 16V 105 KM

Komentarz

• skolman
                    Classic
                    • 2010
                    • 7

Próbowałem przeczytać wątek, ale jest ciężko......
                    Jestem właśnie przed zmianą oleju obecnie 4 raz był zalany Mobil 5w50 ze względu na to że oryginalnie lany Castrol 5w30 zaczął szybko ubywać na trasie. Tu sytuacja uległa znacznej poprawie ale zauważyłem że na krótką metę bo do 10tys trzeba dolać 1-1.2L ale do 15 już 2,5-3L. Chciałbym coś poprawić poza tym zauważyłem że ten Mobil to nie ma normy dla silnika BSE więc ....... po lekturze tego wątku mój plan to:
                    - płukanka liqui molly
                    - vavoline synpower 5w40 (głównie ze względu na rozsądną cenę biorąc pod uwagę konieczność dolewek )+ ceratec
                    - i może by jeszcze skrócić wymiany z 15 do 10kkm ?

Silnik 1.6 BSE + LPG przebieg 177kkm codziennie autostrada 120km ze stałą 135km/h (4000rpm)

Jeśli popełniał jakąś dużą gafę to proszę mnie poprawić...
                    Octavia II Tour 1,6 + LPG

Komentarz

• koka
                      Rider
                      • 2015
                      • 321
                      • Seat

Zamieszczone przez skolman
                      Silnik 1.6 BSE + LPG przebieg 177kkm codziennie autostrada 120km ze stałą 135km/h (4000rpm)
                      niewiele da zmiana oleju przy takim sposobie użytkowania ... zejdź do 100-120 km/h i obroty o 1000 w dół ... te silniki tak mają.
                      Leon 1.6 16V 105 KM

Komentarz

• zsolpyw
                        Elegance
                        • 2012
                        • 897

Mam dosc niepokojace spostrzezenie stosowania oliwy Lotos 5W40.
                        Zalalem olej po remoncie silnika na 1 tys pozniej wymiana na 10 tys i przed wakacjami zmienilem znow.
                        Na poczatku cyklu spozycie LPG nie przekraczalo 9l, przed wymiana wzroslo do ponad 10l.
                        Zmienilem oliwe zaaplikowalem Ceratec (taka byla strategia) i ..... spadlo znow do 9l.

Dawniej rowniez zalewalem Lotosa i takiego wzrostu spalania nie zaobserwowalem...

Moze podrobe zakupilem ? :/
                        Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• skolman
                          Classic
                          • 2010
                          • 7

Zamieszczone przez koka
                          niewiele da zmiana oleju przy takim sposobie użytkowania ... zejdź do 100-120 km/h i obroty o 1000 w dół ... te silniki tak mają.
                          Jak by mi w salonie powiedzieli, że to auto jeździ max 120km/h to bym nie kupował.
                          Swoją drogą mamy taką we firmie yko bez gazu i z przebiegiem 205kkm dalej lata w trasy 180-190km/h i grama oleju nie bierze a zalany Castrol 5w30

Komentarz

• crom.de
                            RS
                            • 2012
                            • 1545
                            • Superb II (3T4)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

skolman, będzię żarł każdego raczej. Kolega czernobyl walczy z tym samym co Ty. Poczytaj jego post stronę wcześniej lub poszukaj jego wszystkich postów w szukajce. W swojej 01 1.6 zrobił kiedyś remont i było lepiej w tym temacie.

zsolpyw, a może gaz był gorszy? A może temperatury różne i różnie odbijał pistolet? A może dałeś nieco w pi*dę? Co poza tym powiesz o tym Lotosie? Coś dolewasz w Twoim 2.0?

Zamieszczone przez koka
                            co sądzisz o tej analizie (niepełnej) Specola ?
                            Na facebooku jest jakiś użytkownik Specola 5W40 oto co napisał:

Zamieszczone przez Damian na FB OCP
                            Jest to moja druga [wymiana] w 1.8t z LPG na 10tys przy normalnej eksploatacji max 0.5l. Przy dosc intensywnej eksploatacji z duza iloscia autostrad i jeździe z duzymi predkosciami dolalem 1.25l.
                            [-]
                            Co do samego oleju to wyciagnij sobie karty charakterystyki produktu LM Motul i Specol. Porownaj je ze soba i bedziesz mial jasnosc co to jest za olej. Do specola przekonal mnie min moj znajomy ktorybzalewa tym flotę Sprinterow. Mimo przebiegu kazdego z nich piwyzej 400 tys silnik pracuje i wyglada jak nowy.
                            - Superb
                            - Panda 1.2

Komentarz

• zsolpyw
                              Elegance
                              • 2012
                              • 897

crom.de, nie wiem, żona duzo jezdzila, wiec wszystko mozliwe hehe.

Dolewam, dolewam. Po remoncie spozycie troche jest wieksze, nie wiem dlaczego. Aktualnie 0,2l/1000km, moze ciutke wiecej jak sie pocisnie.

Przy wymianie okazalo sie ze jest mokro w okolicy wtyczki czujnika przy misce, jakby od gory splywalo. Nie wiem co moze ciekna, wszystkie uszczelnienia byly zmieniane. Mozliwe ze nowe uszczelki puszczaja ?? kurde nie wiem co myslec
                              Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• Bambek1
                                Elegance
                                • 2015
                                • 963
                                • Octavia I (1U2)
                                • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Swoją drogą mamy taką we firmie yko bez gazu i z przebiegiem 205kkm dalej lata w trasy 180-190km/h i grama oleju nie bierze a zalany Castrol 5w30
                                Wierzyć się nie chce, że ani grama przy tak ekstremalnych warunkach eksploatacji...

Niezłe pałowanie dla tego motoru, chyba gaz wyłazi na drugą stronę podłogi i to na castrolu 5w30, wow szacun dla niemieckich inżynierów za tak pancerny motor.

Sorki za zaśmiecanie wątku nie na temat ale nie mogłem się powstrzymać
                                Spalanie - Motostat.pl
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• skolman
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 7

Wierzyć się nie chce, że ani grama przy tak ekstremalnych warunkach eksploatacji...

Niezłe pałowanie dla tego motoru, chyba gaz wyłazi na drugą stronę podłogi i to na castrolu 5w30, wow szacun dla niemieckich inżynierów za tak pancerny motor.

Spoko dam znać jak będzie na sprzedaż ...ma już 5 lat więc pewnie niebawem, przyjedziesz ...sprawdzisz

I właśnie to mnie dziwi bo jak ja bym zrobił trase 190km/h na gazie to pewnie bym uszczelki szukał w drodze powrotnej :/ a ta skoda bez gazu ...i bez żadnego problemu

Komentarz

• Bambek1
                                    Elegance
                                    • 2015
                                    • 963
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Spoko dam znać jak będzie na sprzedaż ...ma już 5 lat więc pewnie niebawem, przyjedziesz ...sprawdzisz

I właśnie to mnie dziwi bo jak ja bym zrobił trase 190km/h na gazie to pewnie bym uszczelki szukał w drodze powrotnej :/ a ta skoda bez gazu ...i bez żadnego problemu
                                    Dziękuję, ale nie będę na pewno zainteresowany.
                                    Spalanie - Motostat.pl
                                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• mbar
                                      Drive
                                      • 2014
                                      • 53

Zamieszczone przez zsolpyw
                                      Od lutego 2015 używam w Polonezie 1.6 GSi (dwie wymiany jak dotąd) i żadnych wzrostów spalania nie zauważyłem.
                                      Lotosa 5W30 "dexos2" wlałem też do oplowskiego 1.4T i też nie było problemów.

Komentarz

• Bambek1
                                        Elegance
                                        • 2015
                                        • 963
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AZJ 2.0 MPI 115 KM

[quote="mbar"]
                                        Zamieszczone przez zsolpyw
                                        Najbardziej cenię sobie właśnie wypowiedzi typu: "mam dość niepokojące spostrzeżenie stosowania oliwy Lotos 5W40" są one rzeczowo uargumentowane, uzasadnione poparte wnioskami z obserwacji własnych lub kogoś. "Cut miut" czytać coś takiego normalnie.

Ja używam w sowim 2.0 AZJ castrol edge 5W40, na próbe zalewałem także 2x droższy valvoline 5W40. Róznic ani na oko ani na ucho ani też jakiegoś zużycia oliwy nie było. Valvo ma lepsze parametry niż castrol, ale czy warto przy umiarkowanej jeździe płacić razy 2 za olej?

P.S. Nie valvoline a millers, nie poprawiałem już posta tylko prostuję po słusznych uwagach kolegów.
                                        Spalanie - Motostat.pl
                                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• radogol
                                          Classic
                                          • 2015
                                          • 30
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Witam. Ja w swoim AZJ jeżdze na total 5w30 a teraz zbliża się wymiana oleju i mam zamiar zalać motulem 5w40 8100 xcess. Autko z gazem przebieg blisko 210 tys. Oleju od wymiany do wymiany autko bierze ok 1 litra. Wiele osób polecało mi tego motula i LM.

Komentarz

• Krisss_28
                                            Ambiente
                                            • 2014
                                            • 123

Bambek1, nie wiem gdzie kupujesz oleje, ale w normalnym zakupie jest na odwrót, a mianowicie Castrol Edge jest droższy od Valvoline Synpower...
                                            Śmierć na drodze pędzi jak szalona, więc nigdy nie daj się jej dogonić... ];->

Renault Talisman 1.6 TcE 200 KM Initiale Paris

Komentarz

• tomek evo
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 474
                                              • Superb II combi (3T5)

Właśnie tak czytam i się zastanawiam o jaki Valvoline 5w40 chodzi bo Synpower jest raczej tańszy od Castrola.

Komentarz

• koka
                                                Rider
                                                • 2015
                                                • 321
                                                • Seat

Zamieszczone przez crom.de

Jest to moja druga [wymiana] w 1.8t z LPG na 10tys przy normalnej eksploatacji max 0.5l. Przy dosc intensywnej eksploatacji z duza iloscia autostrad i jeździe z duzymi predkosciami dolalem 1.25l.
                                                [-]
                                                Co do samego oleju to wyciagnij sobie karty charakterystyki produktu LM Motul i Specol. Porownaj je ze soba i bedziesz mial jasnosc co to jest za olej. Do specola przekonal mnie min moj znajomy ktorybzalewa tym flotę Sprinterow. Mimo przebiegu kazdego z nich piwyzej 400 tys silnik pracuje i wyglada jak nowy.
                                                jest też tam taki ktoś (dotyczy Specola Golda 5W40) :

Zamieszczone przez Zenek Cal na FB
                                                trzeba będzie ten produkt niezwłocznie zgłosić do Państwowej Inspekcji Handlowej z uwagi na jego niezgodność z deklaracjami producenta czyli wprowadzanie w błąd klientów, a każdy dystrybutor, który wprowadza go do obiegu handlowego również odpowiada za produkt, który wprowadza, więc ja bym się głęboko zastanowił czy warto ryzykować na rynku z takimi właśnie produktami. W USA za taki numer byłby już poważny proces sądowy i milionowe odszkodowania....
                                                ja póki co ostrożnie przychylam się do pierwszej opinii - chyba nici z tego milionowego odszkodowania ... ))))))
                                                Leon 1.6 16V 105 KM

Komentarz

• Bambek1
                                                  Elegance
                                                  • 2015
                                                  • 963
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez Krisss_28
                                                  Bambek1, nie wiem gdzie kupujesz oleje, ale w normalnym zakupie jest na odwrót, a mianowicie Castrol Edge jest droższy od Valvoline Synpower...
                                                  Sorry chłopaki miał być millers nie valvoline. Zalewałem millersa 5W40. Przepraszam ale mam kilka aut i popieprzyło mi się. Znaczy cena się zgadza, millers jest 2x droższy od castrola, ale marka nie.
                                                  P.S. Valvoline też zalewałem swego czasu do AZJ, ale teraz ostatnio cały czas na castrol edge 5w40 jeżdżę.
                                                  Przyznaję się do pomyłki i przepraszam za szerzenie herezji.
                                                  Zamieściłem sprostowanie pod swoim postem.

A tak przy okazji wtrącenia słowa o specolu, to mam w garażu bańkę oleju Spec Gold Synthetic SN/SM/CF 5W/40 ale nie wiem co to za specyfik. Dostałem go od znajomego sprzedawcy na próbę, ale mimo jego zapewnień o świetności tego oleju nie odważyłem się go zalać do żadnego auta. Jak wyczytałem to ten olej jest na PAO i na papierze ma wręcz rewelacyjne parametry techniczne a jego cena jest śmiesznie niska, a rzekomo ma bardzo bogaty pakiet dodatków od renomowanych dostawców. Ktoś się już tym "smarował"?
                                                  Spalanie - Motostat.pl
                                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• tomek evo
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 474
                                                    • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez koka
                                                    Zamieszczone przez crom.de

[-]
                                                    jest też tam taki ktoś (dotyczy Specola Golda 5W40) :

Zamieszczone przez Zenek Cal na FB
                                                    trzeba będzie ten produkt niezwłocznie zgłosić do Państwowej Inspekcji Handlowej z uwagi na jego niezgodność z deklaracjami producenta czyli wprowadzanie w błąd klientów, a każdy dystrybutor, który wprowadza go do obiegu handlowego również odpowiada za produkt, który wprowadza, więc ja bym się głęboko zastanowił czy warto ryzykować na rynku z takimi właśnie produktami. W USA za taki numer byłby już poważny proces sądowy i milionowe odszkodowania....
                                                    ja póki co ostrożnie przychylam się do pierwszej opinii - chyba nici z tego milionowego odszkodowania ... ))))))
                                                    Skąd ja wezmę te miliony 8) To tak jak komentuje laik albo może to ktoś komu rosnącą sprzedaż Specola psuje interes. Jak by zrobili test przepracowanego oleju long life znanych marek po 30 albo 50 tys (tez takie deklaracje są) to by dopiero było widać co to jest nietrzymanie parametrów.

Komentarz

Pracuję...