Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pidziek
    RS
    • 2011
    • 1845

A do mnie ostatnio przyjechali z Bizola to znowu jakiś kolejny klon Liqui Moly ?

Odnośnie dat - ostatnio podczas wizyty dyrekcji Amsoil z USA w moim sklepie zapytałem sie specjalnie jaki jest termin dla olejó Amsoil....odpowiedz padła nie ma terminu takowego więc luzik.
    Badałem ostatnio olej Lotos 10W40 który mi został po zakupie Poloneza Caro Plus z salonu i parametry były na oko naprawdę dobre więc nie ma co znowu wariować olej to nie masło czy wedlina.;-)
    Oczywiście są różne oleje któe trzeba trzymać w cieple itp. ale to nie są oleje samochodowe.

Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
    http://www.zmienolej.pl/
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• micrusec
      Rider
      • 2013
      • 559

Zamieszczone przez tomek evo Zobacz wpis
      Większość olejów ma też doklejane polskie etykiety ale nie wszystkie i ten był akurat bez.
      O tym mowa ?

Etykieta była w tym miejscu ale się odkleiła, spadła - na potrzeby zdjęcia ją przyłożyłem.

Ja akurat do swojego CBZB zawsze potrzebuję do 4 litrów. Na półkach mam już tyle pozostałości 1 litrowych, że kiedyś nawet pytałem czy można zrobić z 4 szt. 1 litrowych produktów (wszystkie są 0W40) jeden mix - to oskarżono mnie, że niczym jak w PRL robię "kotlet miesiąca" (tutaj była ta fajna rozmowa).

Kolega tomek evo zaproponował wymianę 4 litrowego opakowania na 5 litrowy produkty + koszt odbioru/ wysyłki wziął na siebie (produkt ma być z 2016 r.) - i jak ten stan rzeczy akceptuję.

Komentarz

• micrusec
        Rider
        • 2013
        • 559

Zamieszczone przez Pidziek Zobacz wpis
        A do mnie ostatnio przyjechali z Bizola to znowu jakiś kolejny klon Liqui Moly ?

Odnośnie dat - ostatnio podczas wizyty dyrekcji Amsoil z USA w moim sklepie zapytałem sie specjalnie jaki jest termin dla olejó Amsoil....odpowiedz padła nie ma terminu takowego więc luzik.
        Badałem ostatnio olej Lotos 10W40 który mi został po zakupie Poloneza Caro Plus z salonu i parametry były na oko naprawdę dobre więc nie ma co znowu wariować olej to nie masło czy wedlina.;-)
        Oczywiście są różne oleje któe trzeba trzymać w cieple itp. ale to nie są oleje samochodowe.
        Kupowałem u Ciebie nie raz i nie dwa, odbierałem produkty osobiście, miło mi się rozmawiało z Tobą ale bez przesady o ile olej nie musi być ciepły jak bułki w piekarni co dopiero wyszły z pieca o tyle 4 lata to trochę przegięcie pały. 4 lata to ma auto które posiadam, no kurcze, auto mam ze stycznia 2012 a olej z listopada 2012 r. Gdybym olej chomikował przez ten czas to zapewniłbym mu właściwe warunki przechowywania a skąd wiesz czy np. olej nie był w jakiś magazynie narażony na niekorzystne zjawiska. Oczywiście gdyby była mowa o MO 0W40 z datą produkcji 2012 to ten olej wyjściowo miał lepsze właściwości i dodatki niż obecnie - sam tak pisałeś w danym temacie. Przecież sam u Ciebie w 2012 r. przy stanie licznika 5 tys km pojechałem po olej MO 0W40 (wtedy to się nazywał XF 0W40) i sam mówiłeś, że na dany rok nic lepszego nie ma. Mam Statoil LazerWay V 0W30 4 szt. z 2014 r. (kupiłem u konkona, informował że to ostatnia partia bo późniejsza nie spełnia normy VW 502) i 4 szt. zakupione u innego dystrybutora oleje z 2015 r. - oleje ten kupowałem w 2015 r. i było to dla mnie do zaakceptowania.

Komentarz

• tomek evo
          Rider
          • 2013
          • 474
          • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez Pidziek Zobacz wpis

Nie to niema nic wspólnego z Liqui Moly ani Meguinem. Meguin i Liqui Moly to tak naprawdę jedna firma i wiele stanowisk jest wspólnych np. dyrektor ds. marketingu jest 1 itd. Produkcją olejów zajmuje się zakład Meguina w Saarlouis (swoją drogą zakład robi wrażenie ale musi być duży skoro Liqui Moly jest nr 1 pod względem sprzedaży na rynku Niemieckim) a dodatki są produkowane w zakładach Liqui Moly w Ulm.O Bizolu słyszałem ale to raczej nie ma nic wspólnego z Meguin/Liqui Moly. Podobno nie ta półka.

Komentarz

• msemafor
            Ambiente
            • 2013
            • 232
            • Octavia III (5E3)
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Sorry za banalne pytanie ale chcę mieć pewność przed dolewką. Obecnie mam wlany NESTE City Pro 0W40 + AR9100 w O1 BFQ + LPG 2007r. 141 tys. km. Muszę dolać jakieś 2 lub 3 setki aby stan oleju był nieznacznie powyżej połowy wskaźnika na bagnecie. Mogę dolać olej obojętnie jakiej marki - byle 0W40 czy muszę koniecznie dolać ten sam, który wlałem przy ostatniej wymianie?

Komentarz

• dragster
              Elegance
              • 2009
              • 895
              • Honda

Dolać 0w40 (nie inny), marka ma znaczenie drugorzędne, byle olej z pewnego źródła.
              Silnik R18A2.
              http://www.dadrl.org.uk
              http://www.lightmare.org

Komentarz

• tomek evo
                Rider
                • 2013
                • 474
                • Superb II combi (3T5)

Dobrze jest jak dolewany olej ma tą samą bazę olejową tzn. jak na pao to dolewany inny też na pao o tej samej lepkości. Ale spokojnie możesz dolać jakikolwiek 0w40, tym bardziej tak małą ilość a nawet jak dolejesz 5w40 to też się nic złego nie stanie i parametry oraz właściwości nie ulegną istotnej zmianie. Jak kolega pisał byle olej oryginalny.

Komentarz

• leonn
                  RS
                  • 2011
                  • 2726
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez msemafor Zobacz wpis
                  Sorry za banalne pytanie ale chcę mieć pewność przed dolewką.

Mogę dolać olej obojętnie jakiej marki - byle 0W40 czy muszę koniecznie dolać ten sam, który wlałem przy ostatniej wymianie?
                  2 lub 3 setki do 4 litrów to możesz dolać nawet byle 15W40 minerała, czy co tam Tobie w garażu zostało z poprzednich wymian bez znaczenia na markę i SAE

Komentarz

• primanus
                    Drive
                    • 2013
                    • 82
                    • Superb II combi (3T5)

Myślę nad wyborem pełnego syntetyka (PAO + Estry)... Co waszym zdaniem jest lepszą opcją (i dlaczego):

1) Penrite 10 tenths premium 0w40

2) Fuchs Titan Race pro S 5w40 (Silkolene)

P.S. Pacjent to 1,8 TSI CDAA po modzie: 222 KM i 333 Nm (fabrycznie było 176 KM i 273 Nm) z 2013 roku - do tej pory praktycznie nie bierze oleju

Spełnienie norm VW (504, 502 itp.) dla mnie nie jest obligatoryjne - mój priorytet: olej bardzo dobrej jakości
                    Ostatnio edytowany przez primanus; 32495.
                    1.8 TSI CDAA (rocznik 2013) lekko poprawiony (tylko wirus):
                    160KM --> 221KM
                    250Nm --> 333Nm

Komentarz

• wojtaszekm
                      Drive
                      • 2014
                      • 86
                      • Volkswagen

Gdybym ja miał wybrać z tych dwóch - SIlkolene

Komentarz

• cytrynowiec
                        L&K
                        • 2015
                        • 1056
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jeden i drugi ma już swoich zwolenników, a z Fuchsa masz jeszcze 5w30 z lepszym flow.
                        Do tej pary dorzucam swoje typy:
                        wersja ekono: Ravenol VST - http://www.oil-club.ru/forum/topic/25963-25963/ olej na PAO
                        jest też coś droższego Millers 5w40 CFS NT: http://www.oil-club.ru/forum/topic/2...40-nt-svezhee/ PAO+Estry
                        Trzeba też wziąć pod uwagę interwały na olejach "sportowych", lepsza ochrona ale i na krócej.

Komentarz

• primanus
                          Drive
                          • 2013
                          • 82
                          • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez cytrynowiec Zobacz wpis
                          Trzeba też wziąć pod uwagę interwały na olejach "sportowych", lepsza ochrona ale i na krócej.
                          Wymieniam systematycznie co 10 tys km
                          1.8 TSI CDAA (rocznik 2013) lekko poprawiony (tylko wirus):
                          160KM --> 221KM
                          250Nm --> 333Nm

Komentarz

• vesatis
                            Ambiente
                            • 2013
                            • 119
                            • Fiat
                            • CGGA 1.4 MPI 80 KM

Zauważcie na stronie Fuchsa pewne oszukaństwo - otóż klikając po lewej na filtrowanie produktów mamy kategorie: "olej syntetyczny" i koło niego "olej syntetyczny - full syntetic". Czyli naprawdę syntetyczne są Fuchsy Race Pro S. Nie spełniają też żadnej normy VW, a więc prosty wniosek wskazuje na Penrite.

U naszych dystrybutorów dostępny jest też Redline 0W-40 (małe buteleczki) czy pakowany w puszki Motul 300V 0W40
                            Ostatnio edytowany przez vesatis; 27641.

Komentarz

• cytrynowiec
                              L&K
                              • 2015
                              • 1056
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Vesatis - poczytaj co pisze Primanus, normy dla niego nie są priorytetem.
                              Primanus - słuszny kierunek.

Jest i Redline 0w40 http://www.oil-club.ru/forum/topic/17275-17275/
                              Ostatnio edytowany przez cytrynowiec; 38273.

Komentarz

• vesatis
                                Ambiente
                                • 2013
                                • 119
                                • Fiat
                                • CGGA 1.4 MPI 80 KM

umiem czytać i wiem, że nie są, ale lepiej je mieć niż nie mieć, moim zdaniem lepiej lać olej z normami niż absolutnie bez, tym bardziej, że ten Fuchs jest słabszy od olejów z normami

Komentarz

• cytrynowiec
                                  L&K
                                  • 2015
                                  • 1056
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez vesatis Zobacz wpis

umiem czytać i wiem, że nie są, ale lepiej je mieć niż nie mieć, moim zdaniem lepiej lać olej z normami niż absolutnie bez, tym bardziej, że ten Fuchs jest słabszy od olejów z normami
                                  Nie pisałem że nie umiesz czytać, napisałem żebyś zwrócił uwagę a to różnica. Ten Fuchs jest słabszy w czym i od jakich olejów?
                                  Ostatnio edytowany przez cytrynowiec; 38273.

Komentarz

• tomek evo
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 474
                                    • Superb II combi (3T5)

Primanus - słuszny kierunek.

Jest i Redline 0w40 http://www.oil-club.ru/forum/topic/17275-17275/
                                    Prawdziwych syntetyków takich w sensie technologicznym to już jak na lekarstwo. Mobil czy Castrol to w ofercie na PL by chyba nie mieli ani jednego jak by HC i tym podobne zabroniono nazywać syntetykami.
                                    Co do tych olejów to zarówno Penrite 0w40 jak i Fuchs Race pro S 5w40 to mocna górna półka. Oba bardzo dobre i oba porównywalne. Robione wg. dobrej starej szkoły na pao-estrowych bazach. Oba nadają się do codziennej eksploatacji jeśli trzymamy interwał wymiany tak ok. 10 tys. Pod tym względem są lepsze od Millersa CFS 5w40 NT, który podobno w zastosowaniach cywilnych jest nieco gorszy ze względu na swoją charakterystykę. Ostatnio trochę zgłębiałem temat bo kilku Klientów potrzebowało olej do codziennej jazdy ale również jednocześnie weekendowo na tor. Suma sumarum jeden wybrał Penrite a drugi Fuchsa (mam od niedawna ja by co).
                                    Mam jeszcze taki wynalazek jak Rock Oil z serii Carbon (np. 0w40), który ponoć technologicznie jest na wyższej półce od wyżej wymienionych łącznie z Millersem ale jego cena jest adekwatna do jakości tj. 75,00 zł/1l w promocji.
                                    Na Penrite jeździ na pewno 2 kolegów z forum na 1.8 TSI i jeden na 2.0 TSI. Jeden z nich miał wcześniej Fuchsa to może powiedzieć coś więcej i porównać.

Komentarz

• vesatis
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 119
                                      • Fiat
                                      • CGGA 1.4 MPI 80 KM

Nie pisałem że nie umiesz czytać, napisałem żebyś zwrócił uwagę to różnica. Ten Fuchs jest słabszy w czym i od jakich olejów?
                                      pisząc "olejów z normami" miałem na myśli Penrite i Redline - porównaj sobie np.

Wskaźnik lepkości:
                                      Fuchs - 169
                                      Penrite - 185
                                      Redline - 190
                                      Ostatnio edytowany przez vesatis; 27641.

Komentarz

• cytrynowiec
                                        L&K
                                        • 2015
                                        • 1056
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

To tylko jeden parametr a są jeszcze np. TBN, CCS, Noack, najniższa temp. płynięcia, temp.

Komentarz

• vesatis
                                          Ambiente
                                          • 2013
                                          • 119
                                          • Fiat
                                          • CGGA 1.4 MPI 80 KM

To tylko jeden parametr a są jeszcze np. TBN, CCS, Noack, najniższa temp. płynięcia, temp.
                                          może zrobimy tabelkę z prawdziwymi olejami syntetycznymi i kilkoma ich parametrami, wtedy wszystko będzie wiadomo

Komentarz

• cytrynowiec
                                            L&K
                                            • 2015
                                            • 1056
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Np. taka? http://www.oil-club.ru/forum/topic/2...ac-gf-5-0w-20/
                                            Kto chętny?

Komentarz

• tomek evo
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 474
                                              • Superb II combi (3T5)

pisząc "olejów z normami" miałem na myśli Penrite i Redline - porównaj sobie np.

Wskaźnik lepkości:
                                              Fuchs - 169
                                              Penrite - 185
                                              Redline - 190
                                              Z tego co mi wiadomo to Fuchs Titan Race Pro S 5w40 ma wskaźnik lepkości 184. Ale raz widzę 184 a innym razem 169. Ma ktoś aktualną kartę pod ręką?

Komentarz

• pedros
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 1958
                                                • Volkswagen
                                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

może zrobimy tabelkę z prawdziwymi olejami syntetycznymi i kilkoma ich parametrami, wtedy wszystko będzie wiadomo
                                                na 2 wersy tabelka ?

Komentarz

• pedros
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 1958
                                                  • Volkswagen
                                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez tomek evo Zobacz wpis

Z tego co mi wiadomo to Fuchs Titan Race Pro S 5w40 ma wskaźnik lepkości 184. Ale raz widzę 184 a innym razem 169. Ma ktoś aktualną kartę pod ręką?

testowałem 2 Fuchsy Titan Pro S

5W30 oraz 5W40

wybór jest jednoznaczny 5W30!
                                                  Zdecydowanie lepiej auta wkręcają się na obroty i czuć brak zmulenia.
                                                  Szczególnie lepkość 5W30 rewelacyjnie spisuje się przy jeździe na wyższych obrotach.
                                                  Piszę o olejach w czarnych butlach, w srebrnych natomiast mam teraz 5W40 i szczerze, nie mam zdania jeszcze.

Komentarz

• micrusec
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 559

"Stary" olej Meguin 0W40 w opakowaniu 4 l został wymieniony przez sklep www.lejolej.pl czyli Pana tomek evo na produkt o następującej "świeżości" :

Komentarz

Pracuję...