Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • loru
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 4286
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Mihau
    Mam pytanie. Na czym polega "płukanie" silnika przy wymianie oleju i czy to się opłaca robić?
    wlewasz wodę z ludwikiem i odpalasz silniczek i czekasz aż się wypłucze :szeroki_usmiech

O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• comando
      Ambiente
      • 2010
      • 244

Michau odpuść sobie te płukanki. Dobry olej i nic nie trzeba płukać :wink:

Komentarz

• PAOLO ESCO
        RS
        • 2009
        • 6626
        • Volkswagen
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Mihau
        "płukanie" silnika przy wymianie oleju i czy to się opłaca robić?
        opłaca , szczególnie jeśli nie jesteś pewien tego co masz w silniku. Jeśli zmieniasz olej regularnie i nie robisz na nim wielkich przebiegów to płukanke możesz zastosować co którąś wymianę a niekoniecznie przy każdej zmianie. Ja stosuje płukankę tak co 3 wymianę oleju ale jeśli masz nowy silnik...to tak naprawdę nie ma co tam płukać przy regularnej zmianie na świeży olej do tych 50 tys km.... Może dopiero wtedy bym zastosował płukankę co jakiś czas.
        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• comando
          Ambiente
          • 2010
          • 244

PAOLO ESCO, jesteś pewien że ta płukanka coś daje ? Sprawdzałeś silnik przed i po ?

Przy okazji może polecisz mi którego Millersa zalać do 1.2 TSI

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez comando
            jesteś pewien że ta płukanka coś daje ?
            daje...ale nie spodziewaj się widocznych efektów od razu, płukanka umożliwia łatwiejsze związanie substancji pozostałych po przepracowanym oleju z olejem znajdującym się w silniku i pozbycie się ich przy zmianie itd...Od razu tego nie zauważysz. Nie widzę też aż takiego sensu robić płukankę każdorazowo przy stosowaniu dobrego oleju i przy jego systematycznej zmianie co 15 tys km. W nowych silnikach pokusiłbym się o płukankę po przebiegu około 50 tys km. Jesli używasz dobrego oleju z wysokim TBN i często zmieniasz to możesz mieć pewność że silnik od wewnątrz jest czysty co oczywiście nie szkodzi by zastosowac taką płukankę co którąś wymianę oleju. Możesz - nie musisz ...
            Zamieszczone przez comando
            do 1.2 TSI
            jeśli olej LL to ten http://www.millersoils.pl/shop/mille...5w30-p-70.html lub http://www.millersoils.pl/shop/mille...w40-p-234.html przy wymianie co 15 tys km.

Komentarz

• comando
              Ambiente
              • 2010
              • 244

Dzięki za doradzenie. Testowałem ten środek na silniku Toyoty z przebiegiem dużym/nieznanym i uwalonym w środku jak murzyńska chata. Efekt zerowy. Po zalaniu Millersem nastąpiła znaczna poprawa. Dlatego napisałem żeby sobie odpuścić te wynalazki :wink:

Komentarz

• konkon
                Rider
                • 2008
                • 667
                • Octavia I (1U2)
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

comando, To nie jest żaden wynalazek tylko skoncentrowane dodatki myjące i dyspergujące (takie jak w olejach tylko mocno skondensowane). Pozwala to usunąć zanieczyszczenia powstałe w wyniku eksploatacji (których zużyty olej nie był w stanie usunąć). Ponadto usuwa to czego sam olej nie jest w stanie usunąć. Nie wiem czego się spodziewałeś ale to silnik ma odczuć ulgę. Zasadniczy fakt po płukance- świeży olej nie jest od razu obciążony zanieczyszczeniami. Zaszkodzić nie zaszkodzi, nie sądzę aby LM czy Motul nabijali klientów w bambuko z płukankami. Poza tym 28 zł za płukankę LM Pro Line nie jest majątkiem raz na 50 tys. km. Sądzę, że wymierne korzyści osiąga się po płukaniu silnika po ~30 tys. km na jednym oleju (LL) :twisted:
                W wątku jaki olej do tdi po płukance, porządnym odessaniu, na dobrym oleju pozostaje on złoty nawet po 5 tys. km w 2.0 BKD :shock: , normalnie jest czarny jak smoła po kilkuset km. Wnioski są jasne
                Konrad
                OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                PerfectServiceBy DGW
                WhitePride :smokedevil

Komentarz

• theOne
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 177

Zastanawiam się między motulem specific 504-507, a LM Top Tech 4200, ktoś doradzi? O LM słyszę, że klasa sama w sobie, cokolwiek to znaczy, a o motulu mimo że na papierze wygląda trochę gorzej: że silnik przestał pić olej, ciszej chodzi itp. W sumie ku motulowi się skłaniam.
                  Witam

Passat 1.8 TSI R-Line MY2010

Komentarz

• PAOLO ESCO
                    RS
                    • 2009
                    • 6626
                    • Volkswagen
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez theOne
                    ktoś doradzi?
                    czemu nie ale warto podać więcej dancyh a nie tak skąpo. Coś więcej o silniku? Przebieg, robione trasy...? Auto podlega gwarancji czy już nie? Jaki olej był dotychczas lany - lepkość oleju i marka? Jaki jest okres obsługi QG0, QG1, QG2 ? = (LL czy co 15 tys km?). itd... mając więcej danych będziemy bardziej pomocni. :szeroki_usmiech

Komentarz

• adamza
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 174

Pierwsze wrazenia po zalaniu LM Top Tech 4200 5w-30 są bardzo pozytywne, silnik zdecydowanie ciszej pracuje. Teraz trzeba przejechać kilka kkm aby sprawdzić czy bierze olej jak to było na serwisowo zalanym Castrolu przy pierwszym przeglądzie.
                      jest

było

Komentarz

• rkb
                        RS
                        • 2008
                        • 2152
                        • Rapid Spaceback (NH1)
                        • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Jezdze na fabrycznym oleju, po zimie dolalem 0,5, teraz po przejechaniu ok 500 km na duzych szybkosciach ubylo ok 200 ml kolejne.... Zamierzam przejsc na norme 502 z 15 kkm wymiana bo to jest jakiś żart :?
                        Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• theOne
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 177

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                          ktoś doradzi?
                          czemu nie ale warto podać więcej dancyh a nie tak skąpo. Coś więcej o silniku? Przebieg, robione trasy...? Auto podlega gwarancji czy już nie? Jaki olej był dotychczas lany - lepkość oleju i marka? Jaki jest okres obsługi QG0, QG1, QG2 ? = (LL czy co 15 tys km?). itd... mając więcej danych będziemy bardziej pomocni. :szeroki_usmiech
                          Heh, kilka postów wcześniej pisałem, ale to na poprzedniej stronie fakt

Małe przebiegi (12-15k), głównie miasto, odcinki min. 12 km w jedną stronę. Był zalany Castrol SLX Professional Powerflow VW Longlife III 5W-30 , a chcę przejść na 15k/1 rok. Oczywiście auto na gwarancji, w aso usłyszałem, że musi być 504.00/507.00, tutaj fajna stronka o olejach 504.00/507.00 -> http://www.my-gti.com/2540

Zamieszczone przez adamza
                          Pierwsze wrazenia po zalaniu LM Top Tech 4200 5w-30 są bardzo pozytywne, silnik zdecydowanie ciszej pracuje. Teraz trzeba przejechać kilka kkm aby sprawdzić czy bierze olej jak to było na serwisowo zalanym Castrolu przy pierwszym przeglądzie.
                          Mi castrol też ubywa :/, zmieniłem aso, w którym zalewają shell (w poprzednim aso leją castrol), też podzielają opinie większości, że obecny castrol jest daleko w tyle. Poczytałem o motulu, mimo mniejszej lepkości i starszej klasie SL, ma też dobre opinie-m.in. że olej nie ubywa i silnik chodzi ciszej.
                          Witam

Komentarz

• PAOLO ESCO
                            RS
                            • 2009
                            • 6626
                            • Volkswagen
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Heh, kilka postów wcześniej pisałem, ale to na poprzedniej stronie fakt
                            a to przepraszam ops:

Komentarz

• Ayu
                              RS
                              • 2009
                              • 4154

No i zbliża się dużymi krokami wymiana oleju. Zostało do przejechania trochę ponad 3 tys. km. Po wymianie z seryjnego na Valvoline SynPower XL III 5 w30 i przejechaniu dystansu 10kkm nie mam negatywnych wrażeń. Na te 10kkm dolałem w sumie około 1,2 l oleju, także tragedii nie ma. Drugi olej to będzie Fuchs (jak kupię bo w Warszawie można kurwicy dostać z ich oddziałem) lub LM. Zobaczymy.

Komentarz

• idas
                                Elegance
                                • 2006
                                • 828

Ja wlasnie dzisiaj zalalem Fuchsa Titanium GT-1 LL III 5W-30. Polecam sie kontaktowac przez strone fuchs-oil.pl i sie spytac do jakich sklepow na danym terenie dostarczaja olej. Ja wychaczylem za 150zł 4L. Taniej nigdzie nie znalazłem.
                                I na przyszłość jesli chodzi o filtr oleju: do wyboru mamy dwa: Mann W712/90 (do 2010.06) oraz W712/91 (od 2010.07) dla silnika 1.4TSI CAXA.
                                W712/91 jest tanszy - taka roznice znalazlem
                                VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• voytek
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 480
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez adamza
                                  Brzmi zachęcająco

A czy ktoś jest w stanie porównać tego LM z Mobilem ESP formula? Jest lepszy o Mobila, czy nie, bo na pewno droższy. Oba są w "technologii syntetycznej", na czym więc polega ewentualna przewaga LM. Prośba o wytłumaczenia dla laika, bo porównywanie suchych "danych technicznych" olei to dla mnie czarna magia.

Komentarz

• voytek, ja jeździłem na obu, obecnie mam LM top-tec 4200 i jest ok. Silnik nie bierze juz oleju, ale czy to zasługa oleju czy dotarcia silnika nie wiem. Ja tam różnicy nie zauważyłem. Czego nie zalejesz, będzie dobrze a na pewno lepiej niż na Castrolu :P

Komentarz

• theOne
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 177

Jak widzę LM przewija się najczęściej, to w sumie u mnie zadecyduje dostępność, Motul już namierzyłem, teraz poszukam LM

@down, bardzo dziękuję
                                      Witam

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6626
                                        • Volkswagen
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

theOne - wyślę Tobie info o olejach na PW wieczorem.

[ Dodano: Wto 19 Kwi, 11 22:51 ]
                                        theOne - poszło PW .... :zlo:

Zamieszczone przez idas
                                        wlasnie dzisiaj zalalem Fuchsa Titanium GT-1 LL III 5W-30
                                        podziel się opinią o oleju za jakiś czas - napewno taka informacja przyda się na forum.

Komentarz

• voytek
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 480
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

PAOLO ESCO, jeśli możesz podać jakiś namiar na LM w dobrej cenie, to ja też bym poprosił Bo z tego co widzę, to z dostępnością tych olejów jest tak sobie. Znalazłem autoryzowany sklep http://www.liquimoly-sklep.pl/ i to w zasadzie tyle.

Komentarz

• adamza
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 174

Zamieszczone przez voytek
                                            PAOLO ESCO, jeśli możesz podać jakiś namiar na LM w dobrej cenie, to ja też bym poprosił Bo z tego co widzę, to z dostępnością tych olejów jest tak sobie. Znalazłem autoryzowany sklep http://www.liquimoly-sklep.pl/ i to w zasadzie tyle.
                                            poszukaj na alegro, ja kupiłem na tej aukcji http://allegro.onet.pl/liqui-moly-to...503962752.html
                                            jest

było

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6626
                                              • Volkswagen
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez voytek
                                              jeśli możesz podać jakiś namiar na LM w dobrej cenie, to ja też bym poprosił
                                              mi czesto brat w Niemczech kupuje ale ja osobiście nie handluję olejami i ich nie sprzedaję :!: :P

Sprawdzony sprzedawca:
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=46606 - http://sklep-oleje.pl/
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29578 I_C_E
                                              to NASI sprzedawcy

ew moge poleciś sprzedawców z allegro...ale tylko tych u których kupowałem i olej był OK - taki sam jak kupiony w Niemczech! za innych sprzedawców nie ręczę...

Komentarz

• voytek
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 480
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Dzięki !
                                                No to chyba dokonałem wyboru, widzę, że ten LM jest chwalony. A ja dotąd uznawałem tylko Castrola i Mobila (chyba podatny na reklamę jestem :P ).

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Reklama swoje robi ale LM też nie jest cudowny - po prostu dobry olej i tyle. W danej lepkości i normach producenta często warto poszukać w różnych markach i może sie okazać, że niedoceniany producent robi dobry produkt. Ja nie skreślam żadnej marki ...jedynie jedne mnie wiecej a drugie mniej przekonują

Komentarz

• Andys
                                                    Elegance
                                                    • 2007
                                                    • 762

Od tysiąca kilometrów jeżdżę na LM Top Tec 4200, wcześniej był Motul Specyfic też 504 00/507 00. Nie wiem ile w tym sugestii, a ile zasługi wymiany oleju na nowy, ale na LM cykanie zimnego TSI zanika praktycznie momentalnie po uruchomieniu. Po wielu rozmowach z PAOLO ESCO doszedłem do wniosku, że ponieważ jeżdżę głównie po mieście, zostawię 5W-30 (zamiast 5W-40) po mimo faktu, że przestawiłem licznik na zmienny okres przeglądów, tyle że nie do dwóch lat i 30 tys. km., a ustawiłem 10-15 tys. km. i 270-365 dni.
                                                    Pozdrawiam,
                                                    Andys

Komentarz

Pracuję...