Zamieszczone przez jerryx
OPONY zimowe - temat zbiorczy
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez TomRSJa od zeszłego roku mam Dunlop WinterSport 3D i mogę polecić, bo śniegu było sporo, więc przetestowałem gruntownie . Opona ma świetną przyczepność na śniegu i nie raz wyjechałem z naprawdę zaśnieżonych miejsc. Na suchym jest cicha i jedzie pewnie jak na zimówkę - nie ma problemów na zakrętach i przy hamowaniu.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBA moje Winter Sport 3D 195/65R15 teraz założone na 4 sezon (z grubością bieżnika 6mm) są bardzo głośne, delikatnie określając.Golf VI TSI TwinCharged
powered by fabryka
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaa czy wśród opon "4x4" znajdziesz rozmiar odpowiedni dla swojego samochodu?
korzystałem z testów 4x4 dla SUVów
Ponieważ nie chcę rezygnować z 16'' na zimę to chcę zwiększyć profil z 50 na 60 lub 65. Wiem że liczniki będą mieć odchyłki. Zależy mi na podniesieniu autka. Zeszłej zimy przy wydostawaniu się z zmrożonego śniegu na wstecznym urwałem dolną osłonę silnika - śnieg napchał się niestety...
A ponadto rozważam zakup 3 kompletu felg i opon tylko do lasu i w teren. Dziś byłem pobrudzić autko w terenie i prześwit większy jest wskazany. Typowe opony zalepiają się szybko błotem i w grzęzawiskach ślizgają. Szukam bieżnika bardziej terenowego...było O1 1.9, jest O2 FL 1.9 4x4 oraz O2 2.0 TDI PFD (jeden wydech) DSG 140kM
Komentarz
-
-
Jonasz, przejrzałem w międzyczasie te opony 4x4 i IMO zakładanie tego do NORMALNEJ jazdy O2 to jakaś porażka, nie ten rozmiar, nie ta nośność...
a do jazdy "terenowej" to z kolei nie ma znaczenia, tylko, że chyba poszedłbym w inną stronę jeżeli chodzi o zwiększanie prześwitu, raczej nie przy pomocy opon
no i nie znam się na tym, ale potraktowałbym jako "terenowe", któreś w standardowym rozmiarze, w sumie najlepiej 15 z jakimś mega chamskim bieżnikiem, szkoda, że nie ma zwykłych frigo w tych rozmiarach.
albo jakieś bieżnikowane prymitywy.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
4x4
Zamieszczone przez JonaszZamieszczone przez szkodaa czy wśród opon "4x4" znajdziesz rozmiar odpowiedni dla swojego samochodu?
korzystałem z testów 4x4 dla SUVów
A ponadto rozważam zakup 3 kompletu felg i opon tylko do lasu i w teren. Dziś byłem pobrudzić autko w terenie i prześwit większy jest wskazany. Typowe opony zalepiają się szybko błotem i w grzęzawiskach ślizgają. Szukam bieżnika bardziej terenowego...
Więc jeszcze raz szybciutko:
- długo szukałem do Vitary V6 zimówek terenowych
- nie wchodź w opony pseudo terenowe 4x4 Cooper - u nas sprzedają je jako coś, o czym w USA producent nawet nie pomyślał ...
- opony terenowe to wersje A/T (terenowo-drogowe) oraz M/T (typpowy teren)
Nabyłem - i polecam serdecznie - Dunlop Grandtrek SJ6 - zimówki w teren i na szosę, jeżdzę na nich 4 rok ( nie sezon, bo zostały na autku na lato i nie zdjęte do dziś).
Są w miarę "normalnych" profilach - bo w prawdziwych terenówkach to ciężko znależć coś xxx/65/YY ...
opony 4x4 to hasło reklamowe, są nawet opony 4x4 HP do jazdy autostradowej !!!
opony 4x4 "normalne" to głównie większa nośność i chwyt marketingowy
Komentarz
-
-
Co myślicie o cenie tych opon ?
Model chyba z 2007 roku.
Produkcja tegoroczna (taka bynajmniej jest informacja na stronie sklepu).
Czy może waszym zdaniem lepsze będą:
Cena domeny: 2000 PLN (do negocjacji). Możliwość kupna na raty od 186.67 PLN miesięcznie. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie AfterMarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.
Kurde, nie mam pojęcia co kupić za oponki, a zima tuż tuż.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rkbDzis jechalem po typowej szklance, w Toruniu z rana po deszczu ulice biale od szronu (to jeszcze nie lód), przy kazdym mocniejszym wcisnieciu gazu czy hamulca auto robiło taniec z gwiazdami. Wiec może i dobre te opony ale szału nie masaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TomRSNo patrz pan ... a zamieniałeś przód/tył ? Może się wyząbkowały ?Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
acha, a savy chyba nie ząbkują, w każdym razie efektów dźwiękowych brak, tzn. lekko gwiżdżą, ale tak samo od początku, a dwie, które mi zostały mają przebieg ~50kkm.
w TS830 nie ma żadnych dźwieków, idealna cisza.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rkbPoprzednia zime przejechalem na letnich yokohama i tez dalem rade
Komentarz
-
-
Re: 4x4
[quote="Jonasz"]Zamieszczone przez Jacek Wo.
Napisałem Ci cały piękny doktoracik, ale to [bip] forum mnie wylogowało w międzyczasie ... ops: :szeroki_usmiech :evil: \
dzięki Jacku
przekonałeś mnie.
Zajrzałem do tego "testu" ...
Vitarę przyprowadziłem sobie "własnoręcznie" z DE, była akurat na zimówkach Bridgestone Blizzak LM25. Może i są to bardzo dobre opony, nie przeczę, tyle że na pewno nie w teren, a do miasta i na autostradę.
Edit:
Znalazłem o niej takie teksty:
Komentarz
-
-
Jeżeli chodzi o opony Bridgestone Blizzak LM25,to potwierdzam zdanie Moich Przedmówców. Nie są jakoś szczególnie wyjątkowe,sa dobre ale bez przesady.www.mechanic.pl - Najlepszy warsztat samochodowy w Warszawie !
Komentarz
-
Komentarz