Jaki olej do TDI
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez cytrynowiec Zobacz wpistomek evo a ten dystrybutor Valovline nie potrafi ogarnąć tego bajzlu?
Ciężko powiedzieć bo ile tego pierwszego znamy z analizy to tego drugiego jeszcze nie...
I bardzo dobrze.
Co do Valvolin-a to ten importer niestety nie ma aż takiego przełożenia na centralę aby podejmowała bardziej zdecydowane kroki. Problem polega na tym, że są podmioty sprowadzające olej z zagranicy nie bezpośrednio od Valvolin-a ale z rynków, na które ten olej trafia. Sam producent być może nie jest też bez winy jeśli niedostatecznie kontroluje swoją sieć dystrybucji ale często w przypadku dużych koncernów liczy się aby sprzedać towar (jak najwięcej) a komu i co sie z tym później dzieje to już mniejsze zmartwienie. Od maja mają wejść nowe przepisy odnośnie importu środków smarnych co może ponoć mocno ograniczyć opłacalność takiego "nieoficjalnego" importu. Z tego co wiem to centrala stara się pewne rzeczy ogarnąć ale jeśli ktoś dział w granicach prawa to nie jest łatwo. To jest w ogóle osobny temat. Problemem jest tez to, ze potem na rynek trafiają oleje różniące się miedzy sobą opakowaniami i jak Klient się już pogubi jak ten olej ma wyglądać to łatwo jest wcisnąć podróbę. Bo dociekliwi to jesteśmy tu my na tym forum a dla przynajmniej 90% to zupełnie obojętne i co gorsza wielu mechaników może zupełnie nieświadomie sprzedawać podrobione oleje albo oleje o innych parametrach niż te z karty (przeznaczone na inny rynek). Zastanawiam się czy wiele negatywnych opinii nt. produktów Valvolin-a nie wynika z tego, że nie tyle producent pozmieniał formulacje olejów (bo to swoją drogą) tylko na rynek (allegro itd.) trafiały oleje z innych partii niż powinny (o innych parametrach).
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Robert1 Zobacz wpis
Na zimę na pewno lepsze parametry ma Fluence 5w40 temp płynięcia i CCSOstatnio edytowany przez krzychuR32; 47951.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez krzychuR32 Zobacz wpisPanowie, tak podsumowując to który olej będzie lepszy do PD: Eurol Turbo DI 5w40 czy Eurol Fluence 5w40?
Docelowo zamierzam dolać dodatek AR 9100.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez robertowicz Zobacz wpis9100 czy mix z 9200v2?
Zostaw komentarz:
-
-
-
tomek evo a ten dystrybutor Valovline nie potrafi ogarnąć tego bajzlu?
Zamieszczone przez krzychuR32 Zobacz wpisPanowie, tak podsumowując to który olej będzie lepszy do PD: Eurol Turbo DI 5w40 czy Eurol Fluence 5w40?
Zamieszczone przez krzychuR32 Zobacz wpisDocelowo zamierzam dolać dodatek AR 9100
Zostaw komentarz:
-
-
-
Panowie, tak podsumowując to który olej będzie lepszy do PD: Eurol Turbo DI 5w40 czy Eurol Fluence 5w40?
Docelowo zamierzam dolać dodatek AR 9100.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez robertowicz Zobacz wpisreasomujac olej taki sobie?
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez ksyniu22 Zobacz wpisczyli od kogo kupować Valvoline na allegro a od kogo nie?
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez cytrynowiec Zobacz wpis
Zostaw komentarz:
-
-
czyli od kogo kupować Valvoline na allegro a od kogo nie?
Zostaw komentarz:
-
-
Coś nie mam możliwości cytowania postów.
Odnośnie PAO i ich wpływu na uszczelniacze to problem był ale w latach 90-tych i może jeszcze w przypadku starych receptur we wczesnych latach 90-tych. Obecnie nie ma sensu sobie zaprzątać tym głowy.
Odnośnie Eurola Tubro DI 5W40 - nie jest to olej z najwyższej półki tylko dobra średnia półka i przyrównałbym go do LM top tec 4100 czy Motula Specufic 5W40. Plusem jest cena (ca. 100,00 zł za 5l) niższa niż większości konkurentów.
Odnośnie Valvolin-a to ostatnio miałem bardzo ciekawą rozmowę z przedstawicielem Valvolin-a (oficjalnym - od nich biorę towar) i mogę powiedzieć tylko tyle, że jak Valvoline to tylko ze sprawdzonego źródła, które ma towar z oficjalnej dystrybucji. Nie chodzi nawet o podróbki tylko o fakt, że towar może pochodzić z dystrybucji na zupełnie inny rynek np. .. Afrykański. Oficjalny importer Valvolin-a w PL często nie ma pojęcia skąd towar mają nie tylko hurtownie ale również sieci marketów, bo często ten towar niewiele ma wspólnego z tym, który znajduje się w oficjalnej dystrybucji. Patrzmy na parametry w karcie a potem kupujemy coś co jest innym olejem i nie jest to niestety wcale margines rynkowej sprzedaży ale jej znaczny procent. Valvoline produkuje też z tego co wiem w kilku zakładach (zleca produkcję) wiec różnie może być z tą zgodnością towaru z kartami. Valvoline jest bardzo popularny i tym handluje każdy dlatego ceny są konkurencyjne ale jak komuś bardzo zleży aby olej był zgodny z tym z karty to radzę wypytać sprzedawcę o źródło. Wiem, ze wielu sprzedawców ma cefryfikaty (sam tez muszę wystąpić) ale wiem o jednym takim (b. popularnym na allegro) co ma certyfikat tylko ...nie wiadomo od kogo bo nie od oficjalnego importera.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez robertowicz Zobacz wpisKiedys ponoc byl to dobry olej a teraz nie ma o nim zbyt info a na stronie fuchsa to dane nie aktualne sa
Zostaw komentarz:
-
-
Kiedys ponoc byl to dobry olej a teraz nie ma o nim zbyt info a na stronie fuchsa to dane nie aktualne sa
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez robertowicz Zobacz wpisZa darmo mam olej Fuchs GT1 PRO C3 5w30, mozna to spokojnie wlac czy raczej mega kiepski jest?
Zostaw komentarz:
-
-
Za darmo mam olej Fuchs GT1 PRO C3 5w30, mozna to spokojnie wlac czy raczej mega kiepski jest?
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Robert1 Zobacz wpisBardzo na to liczę,tym bardziej ,że jestem z Fluence zadowolony.i na kolejną zimę będzie powtórzony.
Zamieszczone przez Czerwc Zobacz wpisDokladnie nie podaja niestety HTHS, ale w normie jest > 3.5 także biedy nie ma ;-).
Zamieszczone przez Czerwc Zobacz wpiszmiana z fsa 0w30 ktorego miałem dwie zmiany, zobaczymy co z tego będzie ;-).
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez krzysiekr1 Zobacz wpis@Czerwc
Ja teraz będę zalewać Eurola Turbo DI 5W-40 do AXR. Ten Fluence ma niezłą lepkość strukturalną i temp. płynięcia, na papierze. Ciekawe tylko jak z HTHS? Jakoś nie mogę znaleźć tego parametru.
Po Eurolu zastanawiam się nad Ravenolem VPD, albo na grubo, czyli Ravenol RUP 5W-40 który ma HTHS=3,9 a CCS=4510. Raz można go sobie zalać
W sumie to będzie zmiana z fsa 0w30 ktorego miałem dwie zmiany, zobaczymy co z tego będzie ;-).
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez cytrynowiec Zobacz wpisFluence ciekawa oliwa, coś mi się zdaje że niedługo poznamy go dokładniejOstatnio edytowany przez Robert1; 44264.
Zostaw komentarz:
-
-
Fluence ciekawa oliwa, coś mi się zdaje że niedługo poznamy go dokładniej
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: