Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pedros
    RS
    • 2009
    • 1958
    • Volkswagen
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez kerajnt
    Dokładnie 5w30 z normą long life to chyba 507 , tak jak pisałem mechanik mi to poleca zalewa tym A6 z 2011 r i nie ma z tym najmniejszych problemów .
    kliken machen

Nie wyróżnia sie niczym szczegolnym ten olej ale sadze ze jest poprawny

Komentarz

• kerajnt
      Ambiente
      • 2010
      • 104

No właśnie zależy mię na opini praktycznej bo w teorii faktycznie wygląda dobrze
      OCTA

Komentarz

• pedros
        RS
        • 2009
        • 1958
        • Volkswagen
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

No właśnie zależy mię na opini praktycznej bo w teorii faktycznie wygląda dobrze
        Niszowe oliwy maja to do siebie że niewiele osob ich uzywa.
        ja np sciagnalem cala partie oleju Aveno Full Synth 5W40 i mam zapasy wieksze od przedstawiciela na PL.
        Ja jestem zadowolony i z jakosci jak i z ceny.

Zatem pezecieraj szlaki :diabelski_usmiech i koniecznie podziel się wrazeniami.

Komentarz

• kerajnt
          Ambiente
          • 2010
          • 104

tak zrobie puki co zobacze hehh zalaliśmy tym olejem fabie 1.4 tdi i bedziemy patrzeć co sie dzieje
          OCTA

Komentarz

• kadmar
            Ambiente
            • 2013
            • 210
            • Octavia III combi (5E5)
            • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Ja w końcu przestałem się doktoryzować, już świra dostawałem :hacker

Na dzień dzisiejszy swoje BKD zalewam olejem MOTUL SPECIFIC 504.00-507.00 5W-30. Kolejna wymiana po 15kkm.
            Zobaczymy jak wypadnie w porównaniu do LM TT 4600.

Komentarz

• kerajnt
              Ambiente
              • 2010
              • 104

ja w moim bxe od nowości ma wymiane co 15 tyś teraz mam 114 tys bede zmieniał olej co 10 tys koszt nie duży a głowa spokojniejsza .
              OCTA

Komentarz

• Biszczu
                RS
                • 2011
                • 5567

do CAYC 1,6 TDI odpowiedni będzie Castrol Edge FST 5w30?
                "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• endryu
                  RS
                  • 2006
                  • 3777
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Biszczu
                  A może polecany Statoil Lazerway LL 5W30 :idea:Mam go w benzynie i polecam. Można zakupić na forum.
                  O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                  O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                  =================================================

Komentarz

• PAOLO ESCO
                    RS
                    • 2009
                    • 6626
                    • Volkswagen
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Biszczu
                    a wystarczyło tylko zadzwonić i umówić się na "kawę" żeby pogadać ... :rant normalnie upoważniam się do udzielenia Tobie koleżeńskiej nagany :twisted:
                    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• raventes
                      Rider
                      • 2013
                      • 343

Panowie pozwolę sobie trochę zboczyć z tematu. Mianowicie powoli będę się przymierzać do wymiany oliwy. I teraz mam pytanie. Zrobić płukankę przed wymianą, czy nie :?: Czytałem mnóstwo opinii na ten temat i zdania są podzielone. Jeśli robić to jaką i jak dokładnie tego dokonać :?: Mowa o silniku ASZ.

Ponadto prosiłbym o Wasze opinie o środku Amsoil Diesel Injector Clean. Warte to to uwagi, czy tylko zbędny bajer nie dający żadnych efektów :?:

Komentarz

• Pidziek
                        RS
                        • 2011
                        • 1845

revantes płukanek jest tyle ile sprzedających z jakimi bedziez korespondował.
                        Amsoil Diesel Injector Clean (ADF) 473ml to jedyny środek po którym praktycznie wiekszość właścicieli czuje że coś się zmieniło.
                        Mechanicy którzy to zamawiają są zaskoczeni jak bardzo potrafi skorygować korekty wtrysków :-)
                        Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                        http://www.zmienolej.pl/
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• patryg
                          Classic
                          • 2014
                          • 38

jakie a5/b5 0w30 polecane? volvo d5 2010 z dpfem
                          Głownie myślę nad Statoilem i asmoilem

Komentarz

• degenerat
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 242
                            • Toyota

Zamieszczone przez patryg
                            Może Liqui Moly Special Tec V 0W-30

http://www.liqui-moly.de/liquimoly/mediendb.nsf/gfx2/3768%20Special%20Tec%20V%200W-30.pdf/$file/3768%20Special%20Tec%20V%200W-30.pdf

Komentarz

• REXAX
                              Rider
                              • 2013
                              • 453

Albo Neste City Pro 0w30 A5/B5:
                              karta - http://www.neste.fi/tp_tiedote.aspx?...rp=340&type=tt
                              cena - http://galonoleje.pl/sklep/home/844-...5-0w30-4l.html
                              jest jeszcze nowy Millers 0w30 - http://www.millersoils.co.uk/automot...067&sector=Car :wink:

Komentarz

• patryg
                                Classic
                                • 2014
                                • 38

Neste jak i LM(technologia syntetyczna i brak podanego tbn) maja dość słabe parametry..
                                Olej zmieniam co 10 tys nie co 30 jak sugeruje producent myślałem nad Statoilem ale co partia to wychodzi im inny olej przedostatnia karta była super ponad -50 stopni krzepniecie 230 zapłon i aż 3.5 hths(bardzo ważne auto kręcone do końca obrotów)

Wie jakaś mądra głowa czy po usunięciu dpf mogę lać inny olej niż a5/b5 ?(auto potrafi podać oleju.. przy jeździe kobiety po mieście ) Mysle o a3/b4 full saps 0w40

Komentarz

• REXAX
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 453

Neste jak i LM(technologia syntetyczna i brak podanego tbn) maja dość słabe parametry..
                                  w którym miejscu Neste ma słabe parametry :?:

Komentarz

• patryg
                                    Classic
                                    • 2014
                                    • 38

Zamieszczone przez REXAX
                                    w którym miejscu Neste ma słabe parametry :?:
                                    Mozę się myślę ale na moje oko te karty wyglądają lepiej
                                    Shell Helix Ultra A5/B5 0W-30 http://www.epc.shell.com/Docs/GPCDOC...-GB%29_TDS.pdf
                                    Mobil 1 0w30 http://www.chemcorp.co.uk/creo_files...bil_1_0w30.pdf

Komentarz

• jaro4444
                                      Rider
                                      • 2006
                                      • 508

Patryg

Volvo tak jak Ford ma dość dziwne oczekiwania co do olejów do silników diesla z DPF. Oczekują niskiego HTHS i w sumie wysokiej zawartości SAPS (powyżej 1%). Czyli właśnie A5/B5. Do tego Volvo zaleca w swoich motorach lepkość 0W30.
                                      Osobiście nie jestem fanem lepkości poniżej 10 cSt i HTHS poniżej ok. 3 (z wyjątkiem silników do japońców spokojnie jeżdżonych).
                                      Dlatego wolę olej z górnej granicy HTHS dla A5/B5 czyli z pobliża 3,5. Do tego lepkość w 100C ok. 11,5-12. Daje to choć minimalną rezerwę w przypadku dolania paliwa przy wypalaniu DPF. W żony Fiescie Mk7 z 1,6 TDCI Euro 5 leję Statoila Lazerway V 0W30. Wiem, że nie ta lepkość na zimno jak chce Ford ale mam to w nosie. Wcześniej stosowałem Neste 5W30 City Standard (z niebieską nalepką więc z trochę gorszej linii jak City Pro). Nie powalił mnie ten olej. Dlatego zmieniłem na 0W30. Jest zdecydowanie lepiej po starcie na zimno i na gorąco.
                                      Martwię się cały czas czy nie ma za dużo popiołów jak na DPF ale skoro w Volvo z tym samym silnikiem daje radę to i pewnie tu będzie dobrze.
                                      Więc podsumowując - z DPF czy bez DPF w Volvo nie musisz się martwić SAPS na poziomie 1% i nieco więcej. To pozwala stosować większość olejów 0W30. Osobiście wolę nieco większe HTHS więc moje typy do Twojego motoru to:
                                      - Statoil Lazerway V 0w30,
                                      - Millers XF LONGLIFE 0w30,
                                      - można spróbować Castrola Professional A3 0W30 - trochę wyższe HTHS nie zaszkodzi, mocna baza, wymieniany co 10 kkm da też radę,

- Amsa bym odrzucił ze względu na siarkę na poziomie 0,335% i 1,5 popiołów,
                                      - podobnie jest np. z X-lie Motula i kilkoma innym 0W30
                                      Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+

Komentarz

• kerajnt
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 104

Panowie do mojego 1.9 bxe LM będzie lepszy Top Tec 4200 czy Top Tec 4600 w klasie 5w30
                                        OCTA

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Top Tec 4200 czy Top Tec 4600 w klasie 5w30
                                          jeden i drugi z SAE 5W30 ale jakościowo lepszy będzie TT4200 ...proponuję zalać LazerWay LL 5W30- odpowiedni stosunek jakość/cena.
                                          PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• kerajnt
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 104

Witam czytałem tez o tym oleju Statoil mówicie ze jest lepsze od liqui moly ??
                                            OCTA

Komentarz

• patryg
                                              Classic
                                              • 2014
                                              • 38

Byłem juz zdecydowany na tego Statoila ale co partia wychodzi im inny olej..
                                              tu jest nowa karta

Hths 2.9 gdzie starszy miał 3.5
                                              Stary miał tbn koło 7 a ten ponad 10..

Jak twierdzisz ze ten castrol nie zaszkodzi z takim popiołem to moze
                                              Mobil 0w40 eps ?

Niski TBN ale i tak zmieniam co 10 tys i płukanka LM

Komentarz

• jaro4444
                                                Rider
                                                • 2006
                                                • 508

Na M1 0W40 jeżdżę w Superbie. Dobra oliwa z ciekawym pakietem dodatków.

Karty kartami a butelki w Polsce nadal mają specyfikację 502.00 nawet te z końca 2014r. więc musi być HTHS powyżej 3,5.
                                                Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+

Komentarz

• tasek
                                                  Ambiente
                                                  • 2012
                                                  • 114

Panowie czy pod jakimś wzgledem 0w40 jest gorszy od np 5w40 lub 10w40?
                                                  Przypadkowo natknąłem się na forum nissana i np do note zalecają 10w40, 5w40, 5w50 ale w żadnym wypadku 0w40. Czym to może być uwarunkowane? 0w40 zapewnia mniej stabilny film olejowy od 5w40? W wyzszej temp jest "cieńszy"?
                                                  Bardzo mnie to zaciekawiło

Podobna sytuacja jest np w motocyklach V twin zalecają np 15w50, 20w50 i to minerał w całkiem nowych rocznikowo motocyklach, ale np 10w50 już nie. Na syntetykach 10w50 ponoć silniki chodzą bardzo metalicznie a na 20w50 miekko. Serwisy mówią że jak chce się mieć kłopoty to zalać 10w50
                                                  Mi wydawało by się że syntetyk 10w50 jest bez porównania lepszy od 20w50 minerała

Komentarz

• looker
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 1886
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Czy Penrite Enviro+ 5W40 zaszkodzi silnikowi CEGA (z DPF) jeśli będzie wymieniany max po 15kkm ?
                                                    OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                                    SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

Pracuję...