Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zak14
    Rider
    • 2011
    • 605
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez xtremesystems
    a masz tridenta zalanego?
    Nie, nadal mam Fuchsa, ale jako, że pływa w nim sporo metalu (przypuszczalnie pozostałość po docieraniu, w jakiejś mierze zapewne też zasługa słabego ad-packa w oleju), to gdzieś na początku czerwca chcę czymś przepłukać przez 2-3kkm przed zalaniem docelowego oleju. Może ten Trident posłuży za płukankę ? Zastanowię się.
    Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• Pidziek
      RS
      • 2011
      • 1845

btw w listopadzie konczy sie gwarka a silnik nadal niechipowalny (wiec sila rzeczy dpf musi zostac jeszcze)
      Podjedz tutaj :

Modyfikacje wykonujemy rozsądnie, nie narażając silnika na nadmierny wysiłek. Wybierając nas, wybierasz pewną markę. Dołącz do grona zadowolonych klientów.

Wczoraj przy mnie zrobił kilkanaście kucyków wiecej w S-MAX-ie z DPF-em :-)
      Jak fajnie obserwować TDCI o mocy przeszło 180KM nie dymiacego wogóle na czarno przy pełnym obciażeniu na rolkach.
      TDI jak wjeżdza to trzeba szufelką zbierać sadzę :lol: :lol:

Bez senu robic płukankę Tridentem który jest lepszy od 90% olejów dostepnych na rynku.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

nr 4 bez specyfikacji VW 504.00/507.00 ale jak najbardziej się nadaje do aut z DPF-em.
      Proponuja na przyszłość konkrety - bo ktoś w dobrej intencji kupi sobie taki olej do auta na gwarancji pojedzie do ASO a tu wyśmieją go i tyle ...albo wleją mu z odpowiednią adnotacją, że olej bez specyfikacji...
      Tak na butelce nie pisze 507.00... na gwarancji ważniejszy jest kwit niż jakość.

druga sprawa tak naprawde wymieniles dwa oleje (millersy) (i o ile sie nie myle roznia sie tylko pudełkiem)
      Trident ma minimalnie mniej detergentów i bazy syntetycznej , minimalnie...
      To nie jest ten sam olej, Millers nie oferuje produkty X w kilku róznych opakowaniach..

XF Longlife to olej na całkowicie pełnosyntetycznej bazie z wysublimowanymi dodatkami , do tego płacacy haracz VW od kazdego litra i za normę okresowo.
      Zarówno Trident jak i XF Longlife spokojnie przechodza wymagane testy silnikowe dla tych norm :-)
      Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
      http://www.zmienolej.pl/
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• xtremesystems
        RS
        • 2010
        • 2254
        • Hyundai

pidzku z tego co wiem i dzwonilem po polskich tunerach . narazie nie da sie nic zrobic z tym silnikem. bo przeprogramowac sie da ale checksumy sie nie zgadzaja.
        zabezpieczenie jeszcze nie zlamane.

wlasnie najblizsze zalanie to bedzie chyba trident

Komentarz

• zak14
          Rider
          • 2011
          • 605
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Pidziek
          Bez senu robic płukankę Tridentem który jest lepszy od 90% olejów dostepnych na rynku.
          Ja taki jakoś mało wierzący na słowo jestem. Jeżeli jednak będę miał kaprys go zalać, to na pewno przy okazji zbadam.

do tego płacacy haracz VW od kazdego litra i za normę okresowo
          Czy mam rozumieć, że Trident w odróżnieniu od XF nie ma aprobaty ? Na liście z 2010 r olejów posiadających 504/507 go nie ma.

Komentarz

• xtremesystems
            RS
            • 2010
            • 2254
            • Hyundai

na stronce millersa jest napisane ze ma

Pidzku prosze o sprostowanie czy trident ma aprobate czy nie?

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

na gwarancji ważniejszy jest kwit niż jakość.
              no niestety taka jest prawda, nie kwestionuję jakości oleju ale sam wiesz że ASO czy SAP nie "bawią się" w przypadku reklamacji, jeżeli stwierdzą zalanie oleju nie zaaprobowanego/posiadającego specyfikację inną niż wymagana.

http://my-gti.com/wp-content/uploads...ngine_oils.pdf (str 12 ... Lotos Traffic Diesel 505.01 :hmm ) lub http://microsites.audiusa.com/ngw/09..._1997-2012.pdf

To tylko oficjalnie zaaprobowane oleje przez VW/audi.
              PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• barteq
                Rider
                • 2011
                • 309
                • Opel

PAOLO ESCO, dziwne bo jest LM 4100, a LM 4600 brak :roll:

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

• zak14
                  Rider
                  • 2011
                  • 605
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez barteq
                  dziwne bo jest LM 4100, a LM 4600 brak
                  Bo to amerykańska lista

Komentarz

• xtremesystems
                    RS
                    • 2010
                    • 2254
                    • Hyundai

PAOLO ESCO, albo jakas lipna ta lista albo oleju ktorego mi poleciles na liscie nie ma . tj motul xclean+

lazerway LL jest . a tridenta nie ma
                    fajne jajo

Komentarz

• PAOLO ESCO
                      RS
                      • 2009
                      • 6626
                      • Volkswagen
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez barteq
                      bo jest LM 4100, a LM 4600 brak
                      ad: tyle razy już było ...TT4100 miał oficjalną specyfikację VW 505.01 (jak widać) ale z chwilą wprowadzenia TT4600 firma LM nie odnowiła ponownie specyfikacji VW 505.01 dla TT4100 ponieważ uzyskała/kupiła specyfikację VW 505.01 dla nowo wprowadzonego TT4600. Dlaczego TT 4600 nie ma na liście a jest TT4100? bo miał on specyfikację przed 2008 r ...a TT 4600 wszedł +- dopiero w 2011 i zastąpił w tej specyfikacji właśnie TT4100...więc oczywiste że nie może go być na liście z 2008 /2010.....kurna przecież to oczywiste.
                      Zamieszczone przez zak14
                      Bo to amerykańska lista
                      to też. Muszę poszukać taką aktualną listę na Europę. Jak ktoś ma konkret to dajcie linka.
                      jakas lipna ta lista
                      ad: ad: ad: post jak wyżej...
                      Lista USA...aktualizowana jedna w 2008 druga czerwiec 2011 więc dlatego warto poszukać taką aktualną na Europę na 20011/2012.
                      motul xclean+
                      no a kiedy pojawił się ten Motula... :diabelski_usmiech

tridenta nie ma
                      a to nie do mnie z pytaniem - "dlaczego". Zresztą nie ma też wielu innych olejów, które "mają specyfikację" ale nie są oficjalnie zaaprobowane przez VW.

Komentarz

• xtremesystems
                        RS
                        • 2010
                        • 2254
                        • Hyundai

doczytalem na stronie motula ze ma approval

wracajac do tridenta
                        ten chyba nie ma
                        bo z etykiety to wynika

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

ten chyba nie ma
                          a dlaczego nie napiszesz @ do przedstawiciela Millersa na PL z oficjalnym zapytaniem - najprostsze rozwiązanie :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez zak14
                          Znalazłem w stanach lab oferujący badanie "Mineral Oil Content In Synthetic Oil".
                          a ile taka "przyjemność" kosztuje?

Komentarz

• zak14
                            Rider
                            • 2011
                            • 605
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

a ile taka "przyjemność" kosztuje?
                            Tego jeszcze nie wiem, bo lab obsługuje raczej klientów korporacyjnych. Dopytam o szczegóły.

Komentarz

• xtremesystems
                              RS
                              • 2010
                              • 2254
                              • Hyundai

Ja
                              Witam

Czy olej Millers Trident LL ma oficjalną aprobatę VW 507.00? Z etykiety wynika ze spełnia wymagania normy 507.00 ale aprobaty VW nie ma.
                              Proszę o oficjalne stanowisko firmy Millers

pozdrawiam
                              millers
                              Dzień dobry,
                              Olej Millers Oils Trident 5w30 Longlife spełnia wymagania VW 504.00/507.00. Olej Millers Oils XF Longlife 5w30 posiada oficjalną aprobatę VW (w załączniku). Oba oleje można stosować w trakcie trwania gwarancji na samochód.

ja
                              Czyli olej Trident LL takowej aprobaty VW nie posiada, mimo ze wymagania normy VW 504.00/507.00 spełnia?

pozdrawiam
                              millers
                              Tak. Olej Millers Oils Trident 5w30 Longlife spełnia wymagania VW 504.00/507.00 i ten fakt gwarantuje firma Millers Oils. W przypadku oleju XF Longlife 5w30 fakt ten gwarantuje firma Millers Oils, a także firma Volkswagen.
                              czyli nie ma aprobaty. ale millers gwarantuje ze spelnia wymagania.

chyba zapytam czy millers partycypuje w kosztach naprawy jak vw nie nie uzna gwarancji z powodu uzywania oleju bez aprobaty vw

Komentarz

• zak14
                                Rider
                                • 2011
                                • 605
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

chyba zapytam czy millers partycypuje w kosztach naprawy jak vw nie nie uzna gwarancji z powodu uzywania oleju bez aprobaty vw
                                Wysłałem do SAP zapytanie co oni na to :diabelski_usmiech

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6626
                                  • Volkswagen
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

xtremesystems Temat jasny. Czyli jak sie chce to można... :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez zak14
                                  Wysłałem do SAP zapytanie co oni na to
                                  obstawiam w ciemno, że "umyją ręce" i zwalą na producenta danego oleju pokrycie roszczeń użytkownika, kosztów ew naprawy itd. (i niestety takie postępowanie wg mnie jest z ich strony jak jabardziej logiczne).
                                  zak14 Daj oczywiście znać jaka będzie odpowiedź SAP.

Komentarz

• xtremesystems
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 2254
                                    • Hyundai

wydaj mi sie ze dlatego ten millers jest tak tani . bo po prostu zamiast wydawac grube $ na aprobate , dali bardzo dobry olej ale bez aprobaty.

paolo a jakbym mial takie dojscie ze wbija mi w karte ze mam millersa XF
                                    a naprawde bylby zalan trident. i by sie cos zepsulo to aso ma mozliwosc sprawdzic jaki tam jest olej?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

:Bojesie: no a jaki jest sens takiego kombinowania - zysk 100zł?
                                      Jak wbiją, że miałeś XF LL VW 507.00 to nie będą robić z siebie wariatów, że jednak nie ten olej był...zresztą znam gości, którzy wlewali byle co z normą tylko dla pieczątki a potem jechali na zwykłą stację zmienić olej na taki, jaki sami sobie wybrali :roll:
                                      aso ma mozliwosc sprawdzic jaki tam jest olej
                                      ASO raczej wątpliwe ale jeśli ASO prześle próbkę oleju do SAP to mogą ją odesłać do laboratorum np. VW lub innego profesjonalnego...mogą nie muszą - znów gdybanie, nie mam pojęcia jak zachowają się w takim przypadku, jeżeli będa musieli zakwalifikować silnik do wymiany a będą podejrzewać, że coś z olejem było nie tak to zapewne zrobią wszystko by uciec od kosztów ...wykonanym badaniem laboratoryjnym oleju przecież też mogą "Ciebie" obciążyć (chcesz się dowiedzieć co zrobią - :hmm możesz sprawdzić a potem nam opisać... :wink.

Komentarz

• xtremesystems
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 2254
                                        • Hyundai

cel jest prosty

150zl za olej z takimi parametrami jak trident moge dac. bo jak pisalem jaj nie urywa. ale ze jest hiper baza to moge sprobowac.

ale 300 zl za cos z VI = 159 w zyciu nie dam

Komentarz

• zak14
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 605
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                          obstawiam w ciemno, że "umyją ręce"
                                          Zapytałem trochę dla hecy - zawsze będzie można skonfrontować Millersa ze stanowiskiem SAP. A może jednak się zdziwimy :?:

Tu bym się przesadnie nie emocjonował. Gdyby tylko ten olej miał o 0,6 wyższą V100, to już VI wyniósł by 170. V100 = 11,3 to żaden dramat, a olej powinien zapewnić relatywnie (jak na coś z gatunku 504/507) lekki bieg silnika (o ile tylko te trochę mniej hiper niż w XF syntetyczne bazy będą trwałe) .
                                          Inna rzecz, że ja - dowiedziawszy się dzisiaj, iż oficjalnej aprobaty ten olej nie ma - do siebie na gwarancji go nie wleję.

Komentarz

• demmsi
                                            Elegance
                                            • 2011
                                            • 966
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ciekawi mnie jak się ma Castrol Edge 5W30 do Mobila1 ESP 5W30 do naszego polskiego Lotosa QUAZAR LLIII 5W30?

Komentarz

• Pidziek
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 1845

Tak parcytypuje w przypadku jeśli w przypadu awarii silnika winny bedzie olej .
                                              Aby to udowodnić bedzie potrzebna opinia niezależnego rzeczoznawcy techniki samochodowej, badanie oleju na pewno firma zrobii free.
                                              Jeszcze nigdy nie było przypadku aby silnik został uszkodzony przez Millers-a.

A co jeśli silnik zepsujesz na oleju ze specyfikacją....Centrala zrobi tak aby była to Twoja wina albo wszydtko ciągło się w nieskonczoność...
                                              Kolega przerabia temat z toyotą i SLX po 40 000km szlam...
                                              Zobaczymy jak sie temat skonczy..

Dlaczego ?
                                              Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                                              http://www.zmienolej.pl/
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• Cromka
                                                Drive
                                                • 2011
                                                • 94

Mam kilka pytań do tutejszych sprzedawców, które dotyczą Fuchs`a. Potrzebuje olej do JTDm z DPF, w grę wchodzą trzy oleje:

TITAN GT1 PRO C-2 SAE 5W-30 - ma najnowszą aprobatę Fiata: FIAT 9.55535-S1, nie ma XTL!

TITAN GT1 PRO C-3 SAE 5W-30 - nie ma aprobaty Fiata, jest dostępny z XTL.

TITAN Supersyn ECOFLEX SAE 5W-30 - ma DEXOS2 Opla i jest zalewany do CDTI (JTDm), ma XTL.

Który wybrać, gdzie można zobaczyć karty charakterystyk i dokładne parametry? Czy upierać się przy XTL - auto od października do kwietnia jeździ głównie na krótkich trasach w mieście. W starym wątku padła sugestia, że Ecoflex nie jest pełnym syntetykiem - czy ktoś ma wiedzę na temat zastosowanych baz w tych olejach?

Biorę pod uwagę także Millersy, jednak ich parametry niskotemperaturowe są delikatnie mówiąc nieszczególne.

Pozdrawiam
                                                Fiat Croma 1.9 JTDm 150 z wajchą po środku, zawirowanym kolektorem, zawracaczem spalin i wyłapywaczem sadzy.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Cromka
                                                  gdzie można zobaczyć karty charakterystyk
                                                  w poprzednim wątku wrzucałem karty Fuchsa ( troszkę trzeba było się naszukać ale są).
                                                  Czy upierać się przy XTL
                                                  wg mnie TAK.
                                                  czy ktoś ma wiedzę na temat zastosowanych baz w tych olejach?
                                                  bazy GTL. Grupa III+ -oleje otrzymywane metodą m.in. „gas to liquid” (GTL). Poprzedni wątek str 180/181 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...asc&start=2700.
                                                  Dalej niech rozwiną temat i wypowiedzą się osoby zainteresowane sprzedażą :wink:

Komentarz

• Cromka
                                                    Drive
                                                    • 2011
                                                    • 94

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                                    gdzie można zobaczyć karty charakterystyk
                                                    w poprzednim wątku wrzucałem karty Fuchsa ( troszkę trzeba było się naszukać ale są).
                                                    Czy upierać się przy XTL
                                                    wg mnie TAK.
                                                    czy ktoś ma wiedzę na temat zastosowanych baz w tych olejach?
                                                    bazy GTL. Grupa III+ -oleje otrzymywane metodą m.in. „gas to liquid” (GTL). Poprzedni wątek str 180/181 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...asc&start=2700.
                                                    Dalej niech rozwiną temat i wypowiedzą się osoby zainteresowane sprzedażą :wink:

Bardzo koledze dziękuję!

Korzystając z okazji życzę wszystkim Formuowiczom zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.
                                                    Fiat Croma 1.9 JTDm 150 z wajchą po środku, zawirowanym kolektorem, zawracaczem spalin i wyłapywaczem sadzy.

Komentarz

Pracuję...