Panowie kilka dni temu pisałem, że po wymianie oleju i filtrów zuto złapało muła. Podejrzewałem olej, ale muszę zwrócić mu honor
Jaki olej do TDI
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez raventespo wymianie oleju i filtrów zuto złapało muła. Podejrzewałem olej, ale muszę zwrócić mu honorZamieszczone przez PAOLO ESCOWg mnie to "zamulenie" może wynikać zupełnie z innej przyczyny i też myślę, że tą przyczynę niedługo znajdziesz. To nie olejPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Seeda co powiesz na to logo Paolo:
ja zalałem Amsoila, jak na razie przejechałem tylko ~1200km, silnik pracuje zauważalnie ciszej jak jest zimny i na biegu jałowym, ale trochę mi się nie podoba co się dzieje z temperaturą, co ciekawe navigator ma co do temperatury inne zdaniesaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOale teraz napisz co było przyczyną tego zamulenia :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCO:shock: i to letnie ??? coś Ty tam założył za markę...? A może założyłeś szersze opony, większy rozmiar ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez szkodamotul dużo szybciej wytracał temperaturę.
Bardzo mało teraz jeżdżę samochodem, aż trudno coś dokładnie potestować...saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
raventes, a może za małe ciśnienie i na niezłym flaku jeździłeś wtedy auto też nie przyspiesza i więcej pali, lub masz nie taki rozmiar jak trzeba wtedy obwód koła miej więcej sie nie zgadza .
Co do logo ja mam na ściance przedniej też taka ładna naklejkę ( tak zwana auto sugestia), nic tylko lać ten olej.Załączone pliki[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76raventes, a może za małe ciśnienie i na niezłym flaku jeździłeś wtedy auto też nie przyspiesza i więcej pali, lub masz nie taki rozmiar jak trzeba wtedy obwód koła miej więcej sie nie zgadza .
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loruraventes, albo trafiłeś na podróbę AMS'a tak jak ja, ostatnio posłuchałem jak działa silnik TDI na "prawdziwym" AMS'ie i muszę powiedzieć, ze brzmi to bardzo ładnie.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loruraventes, albo trafiłeś na podróbę AMS'a tak jak ja
Ja nie...
Może to jak sadzę wina silnika , konstrukcji, paliwa, filtrów...Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loruraventes, albo trafiłeś na podróbę AMS'a tak jak ja, ostatnio posłuchałem jak działa silnik TDI na "prawdziwym" AMS'ie i muszę powiedzieć, ze brzmi to bardzo ładnie.
Zamieszczone przez szkodaa jednak, bo zdziwiły mnie te Twoje odczucia po zmianie
Zamieszczone przez PidziekMoże to jak sadzę wina silnika , konstrukcji, paliwa, filtrów...
Komentarz
-
-
Witajcie,
Jestem świeży na forum ale skoro to temat o olejach to ja też zapytam.
Mamy w domu O2 FL z 2010 kombi BKD. Standardowo jeździ od samego początku (auto służbowe) na Mobil 1 5W30 ESP.
Ostatni przegląd był 25.01.2013 - przebieg wtedy 133 096 - olej zmieniony. Wpisali do książki - następna wymiana - za 30 000km - czyli przy 163 096 (około).
2 dni temu zapaliła się "złota lampa alladyna" - sprawdziłem bagnet na zimnym silniku - olej był w strefie najniższej - dolałem więc (bo w bagażniku była banieczka 1l) jakieś 500ml - lampa zniknęła.
I teraz moje pytanie:
1. Czy to możliwe żeby tak zeżarł olej od ostatniego przeglądu ? (ja nie robiłem - takie auto dostałem jakieś 3 tygodnie temu) - bo jeśli po 18 000k (teraz na liczniku 151 000) muszę dolewać olej to chyba coś nie tak (a może się mylę)
2. Jaki olej do tego silnika wlać przy następnym przeglądzie - i czy poprosić Panów w ASO o dokładnie płukanie wszystkich gratów po poprzednim oleju - i jeśli niech płuczą - to dać im specyfik - czy niech to zrobią sami ?
Z góry dzięki za pomoc
Komentarz
-
-
Fajnie że revantes odkryles zrodlo.
Rola opon jest bardzo znaczaca moi klienci sobie bardzo chwala Uniroyale rain ekspert sam takie posiadam i uwazam jest za swietne polecam !
Goldie; czy ubywa plynu chlodzacego ?
Czy na korku wlwwowym masz jakies osady lub tzw maslo ?Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
Komentarz
-
-
Pidziek,
1. Płyn chłodzący ok - cały czas w środku banieczki w połowie skali - jest dobrze - a gdyby go ubywało - to znaczy że ?
2. Na korku wlewowym oleju do silnika - a w zasadzie naokoło niego - ślisko, brudno, widać że albo ktoś rozlał olej podczas wlewania a teraz złapał brud i zrobiło się syfiasto lekko - albo - tędy olej się sam wyciska... ale ja się nie znam jeszcze na tym
Mogę wytrzeć dokładnie korek i okolice jutro, pojeździmy i zobaczymy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez goldie771. Czy to możliwe żeby tak zeżarł olej od ostatniego przeglądu ?
Zamieszczone przez goldie77muszę dolewać olej to chyba coś nie tak (a może się mylę)
Zamieszczone przez goldie77Jaki olej do tego silnika wlać przy następnym przeglądzie
Markę oleju sobie dobierz sam wg uznania.
Zamieszczone przez goldie77czy poprosić Panów w ASO o dokładnie płukanie wszystkich gratów po poprzednim oleju - i jeśli niech płucząPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Paolo, dzięki za odpowiedź.
1. To w takim razie ciekawy ten standard
2. To prawda w książce serwisowej wyczytałem że mogą być dolewki - widzę że muszę się do tego bardziej przywiązać
3. Wymiany co 15kkm nie mogę robić - bo firma odgórnie patrzy krzywo na koszty samochodowe - więc będę musiał zostawić sobie jednak to co mi mówi i pisze ASO - czyli co 30kkm. Jeśli dobrze zrozumiałem to przy takim długim okresie pomiędzy wymianami - olej ze specyfikacją 507.00
4. Co do marki - kompletnie się nie znam - wolałbym wziąć coś sprawdzonego i polecanego - niż to co sobie sam wymyślę - jak mam dbać o samochód - to już z klasą - szczególnie przy tym silniku.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PidziekA to ktoś widział podróbę Amsoil ?
Ja nie...
Zamieszczone przez PidziekMoże to jak sadzę wina silnika , konstrukcji, paliwa, filtrów...O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
Komentarz