Proszę o opinię naocznych świadków o barwie-kolorze nowego oleju Castrol Edge 5W30 504 00/507 00 względem Statoil Lazerway LL 5W30 504 00/507 00, który ma barwę jasnosłomkową (w/g mnie).
Jaki ma kolor Castrol :?:
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
domino79,
kolego nawet jakby dzisiaj powstał olej LL nie III generacji tylko 10000000 wzięty prosto z kosmosu przywieziony przez prom Discovery to twój komp po resecie ręcznym (przyciskami) nie rozpozna tego oleju i zawoła wymiany po 15 kkm lub po roku.
Panowie a więc tak. Wybrałem pare marek przy których bym chciał wybrać. Prosił bym aby ktoś doradził najlepiej który wybrać lub uplasował on najlepszego do najgorszego.
1.STATOIL LAZERWAY 5W/40
2.valvoline max life 5w-40
3.Motul 8100 X-cess 5W40
4. Orlen platinum 5w-40
Nie ma znaczenia który olej wlejesz. posiadasz najbardziej pancerny i bezawaryjny silnik montowany w Octaviach, więc możesz wlać praktycznie wszystko. Każdy z w/w olejów spełnia normę 505.00 dedykowaną do Twojego silnika, więc. . . . Kup najtańszy/najbardziej dostępny/ten który ma najładniejszą butelkę/itp. Nie ma to większego znaczenia. Motul - moim zdaniem szkoda przepłacać, do seryjnego AGR-a, ale jak to mówią "kto bogatemu broni" . . . .
Niedawno przepatrzyłem te informacje miłośników avensisów .... jest sporo ciekawości i paru Facetów z Głowami. Próbowałem oleju 2T, efektów nie zauważyłem, może dlatego, że tylko jeden zbiornik wyjeździłem. Po onej lekturze zdecydowałem się na chemię (fuchs, kleen-flo, archoil).
[ Dodano: Sob 22 Lut, 14 13:53 ]
A czy ktoś z Koleżeństwa wie coś na temat olejów Pentosin z praktyki ?
Jeszcze niedawno miałem 1.9 tdi BXE. Kupiłem olej i dosłownie 5 dni po zakupie auto zostało kompletnie rozbite. W garażu stoi teraz nowa bańka i się marnuje.
ja próbowałem
dolewam oleju Ravenol scooter
na słuch to tak jakby minimalnie sie wyciszył i jakby trochę większa była kultura pracy silnika, ale może to być "efekt placebo"
ale co idzie zmierzyć, to to, że spalanie mi spadło o jakieś 0,5 litra na 100 km
Witam wszystkich
Jestem tutaj nowy ponieważ jestem szczęśliwym posiadaczem Skody Octavi II FL 142 tyś przebiegu i za 1000 km mam serwis. Jaki olej polecacie ?
scigany, Nie podam konkretnej marki ale do tego silnika optymalny będzie pełen syntetyk z normą 505.01 ale 5W30 (chociaż z tą normą prawie wszystkie są 5W40)
zdecydowanie "świeży" :wink:
Przejrzyj kilkanaście stron wstecz. Do BXE albo 5W30 z VW 505.01 ( TT 4600) albo coś z VW 507.00 czyli 5W30 ewentualnie coś 0w30 z VW 506.01. Zmiany - nawet w przypadku stosowania olejów LL rób max co 15 tys km. Co do marki to są "gusta i guściki". Poczytaj i wybierzesz odpowiedni olej - proponuję pisać do forumowych sprzedawców.
Zamieszczone przez scigany
jestem szczęśliwym posiadaczem Skody Octavi II FL 142 tyś przebiegu i za 1000 km mam serwis
z silnikiem BXE szczęśliwym :roll: - no cóż... żyj jeszcze przez chwilę w słodkiej nieświadomości... :diabelski_usmiech
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
[ Dodano: Wto 25 Lut, 14 15:40 ]
A tak czytałem. Tylko u mnie już po 30kkm nie zaobaerwowalem klepania w porównaniu do Motula 5w30 i castrola edga 5w40.
w sumie "nic" ale BXE do najtrwalszych nie należy jak można poczytać... http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=60307&start=0 :wink:
ps. "aluzju nie poniał" przecież sobie żartuję z zestawienia słów "BXE i szczęśliwy posiadacz" :helm
Zamieszczone przez BroHen
U mnie 199kkm i spokój.
i oby tak dalej.
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
PAOLO ESCO, dla mnie to czarnowidztwo. Zobaczcie ile mamy użytkowników aut z silnikami BXE a ilu z nim coś padło. Wiem że może lekko podejrzane ale mimo to uważam że wielkiej tragedii z tym nie ma. Gdyby każdy BXE miał się posypać to już dawno była by akcja serwisowa bo skoda nie wychodziła by z sali sądowej. Być może te panewki nie są powodem do dumy ale czy w innych silnikach jest wszystko idealne i wszystko działa przez 1 milion kilometrów? Praktycznie w każdym modelu i marce są jakieś wpadki mniejsze lub większe.
Na zakończenie dodam że też mam BXE i 268tys przebiegu a panewek nie wymieniałem!!!
Postanowiłem podzielić się z wami moimi spostrzeżeniami nt. olejów.
Watek śledzę dosyć długo i domyślam się że ktoś kto wchodzi tu po raz pierwszy ma niezły mętlik w czaszce.
Reasumując:
przez ok. 140 tyś mój BXE latał na Motulu (Specyfic 505.01 lato, 504-507 zima)
W tym roku pierwszy raz na zimę poszedł Statoil LL 5W-30 (dzięki PAOLO ESCO )
O ile do Motula na lato nie mam zastrzeżeń, to zimą Statoil sprawdzał się dużo lepiej.
Silnik nawet przy -20 startował w miarę płynnie (parkuję pod chmurką) i nie drażnił mojego ucha metalicznymi dźwiękami. Na następną zimę na pewno zaleję Statoil.
Komentarz