Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pacocases
    Rider
    • 2011
    • 576
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

PAOLO ESCO,
    Zamieszczone przez pacocases
    Czy przy tej samej gęstości (5W30) lepszy dla BXE jest z normą 505.01 czy 504-507 ?

[ Dodano: Czw 24 Kwi, 14 12:47 ]
    zapomniałem wspomnieć że wymiana 1 raz w roku.
    Sorry że tak nachalnie ale nie dostałem wtedy odpowiedzi.
    Pisząc "lepszy" mam na myśli lepszy dla silnika ops:
    pozdrawiam Pakoś - teraz 147KM/328Nm

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez pacocases
      Czy przy tej samej gęstości (5W30) lepszy dla BXE jest z normą 505.01 czy 504-507 .... nie dostałem wtedy odpowiedzi
      Zamieszczone przez PAOLO ESCO
      Nie ma co skreślać specyfikacji VW 507.00, bo po pierwsze olej z VW 507.00 przechodzi bardzo rygorystyczne testy VW - 650h, po drugie baza dla tego oleju jest przeważnie lepsza niż dla VW 505.01 (trafia się dodatek PAO - typowa baza olejowa grupa III, IV) a po trzecie aktywne dodatki dla VW 507.00 wynoszą od 15 do 20% przy 12-15% dla oleju z VW 505.01.
      Bez dwóch zdań tryb wymiany oleju LL nie sprzyja żywotności silnika ale zastosowanie oleju LongLife przy stałych wymianach nie zniszczy silnika (pomimo stosunkowo niskiego TBN, olej ten ma wyższy procent detergentów, antyutleniaczy, przeciwzużyciowych modyfikatorów tarcia, modyfikatorów antypiennych i modyfikatorów temeratury co rekompensuje wyjsciowo niższy TBN dla olejów z C3 czyli około 7-8 dla 505.01 vs 6 dla VW 507.00.
      Który olej bym wybrał - wszystko zależy od danego produktu i jego parametrów ew bazy jeżeli jest możliwość wglądu w kartę charakterystyki
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• pacocases
        Rider
        • 2011
        • 576
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

PAOLO ESCO, Dzięki za wyczerpującą odpowiedź i naprowadzenie mnie na odpowiedni dla mnie wybór :ideia:
        pozdrawiam Pakoś - teraz 147KM/328Nm

Komentarz

• ajoter
          Ambiente
          • 2012
          • 152
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Co sądzicie o stosowaniu oleju 506.01 do pompowtrysków? Wg tego 506.01
          Są to tylko oleje 0w30. Popatrzyłem sobie na charakterystyki niektórych olejów a tam HTHS jest na poziomie 3.1., ale za to TBN na poziomie 10. Jakie zalecenia VW są dla tego typu olejów chodzi mi o norme 506.01. Gdzieś mi migła taka tabelka ale tam dla norm 505.01 i 507 HTHS ma być na poziomi >= 3.5.

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez ajoter
            Co sądzicie o stosowaniu oleju 506.01 do pompowtrysków?
            czytałeś "stary-zamknięty wątek" o oleju do TDI ---- > +- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...asc&start=4950 :P jak poczytasz tak od połowy a zwłaszcza "zakończenie" to będziesz wiedział co i jak...polecam, bo szkoda się powtarzać :wink:

Komentarz

• zak14
              Rider
              • 2011
              • 605
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

trafia się dodatek PAO
              A gdzie jeszcze poza Petronas pojawia się ślad po PAO ? A i w tym Petronas też diabli wiedzą, pod tym samym kodem CAS chowają się też np. bazy do kosmetyków.
              aktywne dodatki dla VW 507.00 wynoszą od 15 do 20% przy 12-15% dla oleju z VW 505.01
              Ale które ? Bo akurat proporcje ZDDP i Ca są zgoła odwrotne.

[ Dodano: Wto 13 Maj, 14 22:43 ]
              o sądzicie o stosowaniu oleju 506.01 do pompowtrysków
              Ja stosuję i jestem zadowolony (vide wcześniejsze moje posty w tym wątku)
              Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• Pidziek
                RS
                • 2011
                • 1845

Zamieszczone przez zak14
                o sądzicie o stosowaniu oleju 506.01 do pompowtrysków

hehe n właśnie miałem Ciebie zapytać ile już na "moim" oleju zrobiłeś km , jak ewentualne zużycie oleju i jak temp. oleju i inne pomiary ?

Daj znać.
                Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                http://www.zmienolej.pl/
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• ajoter
                  Ambiente
                  • 2012
                  • 152
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Co sądzicie o stosowaniu oleju 506.01 do pompowtrysków?
                  czytałeś "stary-zamknięty wątek" o oleju do TDI ---- > +- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...asc&start=4950 :P jak poczytasz tak od połowy a zwłaszcza "zakończenie" to będziesz wiedział co i jak...polecam, bo szkoda się powtarzać :wink:
                  Dzieki PAOLO za linka bo zanim bym się doszukał to bym chyba osiwiał :P Szkoda że w poprzednim wątku nie dziala (przynajmniej w moim przypadku) "wersja do druku" bo z kombinacja klawiszy CTRL+F można szybko znaleźć potrzebne informacje

Zamieszczone przez zak14
                  Ok, przewertowałem cały wątek pod kątem 506,01
                  zak14 nadal stosujesz Motula?

Komentarz

• adr_ad
                    Classic
                    • 2012
                    • 25

Panie i Panowie gdzie najtaniej, najlepiej kupić 4L Statoil LazerWay LL 5W30? Może być wysyłkowo.

Wcześniej brałem w Pesta2 ?pesta.com/, ale z tego co mi wiadomo poszli w agro i smarowideł do osobówek nie mają.

Komentarz

• andrzej1962
                      L&K
                      • 2010
                      • 1306
                      • Octavia III combi (5E5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                      • DADA 1.5 TSI 150 KM

poszukaj na forum bo są sprzedawcy olejów , ja min tez kupiłem od forumowicza, ale nie każdy oferuje statoil-a

Komentarz

• adr_ad
                        Classic
                        • 2012
                        • 25

Zamieszczone przez k-pax
                        Jeśli chodzi o TBN LazerWay Paolo już napisał wyżej a ja znalazłem w katalogu produktów Statoil tabelkę (mam nadzieję, że aktualną ).
                        Pozdrawiam
                        Przedmiotowa tabelka jest nieaktualna. Aktualna jest tu: http://www.statoil.pl/pl_PL/pg133407.../Broszury.html
                        Np. LazerWay LL 5W30 różnica w temp. zapłonu 210 do 240. 30 stopni to sporo. Inne parametry też się różnią.

Komentarz

• BroHen
                          Ambiente
                          • 2013
                          • 125
                          • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez adr_ad
                          Panie i Panowie gdzie najtaniej, najlepiej kupić 4L Statoil LazerWay LL 5W30? Może być wysyłkowo.
                          Zobacz na Ogłoszeniach komercyjnych, tam są sprzedawcy. Wiem, że Kolega Konkon ma Lazerwaya; to super sprzedawiec.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                            RS
                            • 2009
                            • 6626
                            • Volkswagen
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

LazerWay LL 5W30 różnica w temp. zapłonu 210 do 240. 30 stopni to sporo. Inne parametry też się różnią
                            bo zmienili karty charakterystyki w 2013 a tabelka była dodawana w styczniu 2012. Tabelkę już wstawiłem nową...
                            Różnice na + w przypadku LL.

Aktualna jest tu:
                            tylko trzeba dodać że w Katalogu produktów Statoil Lubricants - jest STARA a NOWA jest w broszurze Samochody Osobowe ...bałagan mają :twisted:
                            Załączone pliki

Komentarz

• rodro
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 238
                              • Octavia II (1Z3)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez rodro
                              Do mnie przyszły bańki dobrze zabezpieczone. Co do samego oleju to na spodzie baniek mam datę sygnowaną na 2010r. Co wcale nie musi oznaczać że jest to data produkcji oleju a jedynie data kiedy opakowanie zostało wyprodukowane - tak twierdzi Valvoline i dodaje, że dla olejów tak zapakowanych okres ważności wynosi 5 lat ale oznacza to że przez 5 lat od daty produkcji/pakowania olej musi zachować wszystkie swoje parametry bez zmian
                              Również kupiłem ten olej, rok produkcji opakowania to 2009, ale w górnej części nadrukowany jest numer partii produkcyjnej, u mnie jest oznaczenie P. 6659. A jakie oznaczenie jest nadrukowane na oleju Kolegi?
                              Pozdrawiam
                              Sprawdziłem u źródła, olej został wyprodukowany w lutym 2010 roku.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                RS
                                • 2009
                                • 6626
                                • Volkswagen
                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez rodro
                                olej został wyprodukowany w lutym 2010 roku
                                dzięki za info.
                                Zalewam ten olej za 3 tygodnie.

Komentarz

• rodro
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 238
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zalewam ten olej za 3 tygodnie.
                                  W takim razie czekam na informacje o jego cechach użytkowych.
                                  Pozdrawiam

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6626
                                    • Volkswagen
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez rodro
                                    czekam na informacje o jego cechach użytkowych.
                                    jak około 8 lipca wrócę z trasy z Włoch to napiszę.

Komentarz

• zak14
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 605
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

hehe n właśnie miałem Ciebie zapytać ile już na "moim" oleju zrobiłeś km , jak ewentualne zużycie oleju i jak temp. oleju i inne pomiary ?
                                      W tej chwili połowa OCI - ok. 7 kkm. Kultura pracy trochę gorsza niż na Motulu, zużycie większe (porównywalne z XTL) - średnio 190 ml / 1 kkm - być może po części to zasługa autostradowej jazdy do Włoch z kompletem rodziny, nart etc., ale na Motulu też pokonywałem gdzieś 3/4 tej samej trasy (pod Monachium) i żarł mniej. Teraz mam od metra roboty i mało wyjeżdżam poza Trójmiasto, więc pewnie wymiana / UOA dopiero gdzieś na jesieni.

zak14 nadal stosujesz Motula?
                                      Teraz testuję Fuchs-a 506.01

Na marginesie:
                                      W ferie dorwałem się do kompa żony z zainstalowaną Statisticą i liczyłem sobie regresje z różnymi zmiennymi. Wyszło mi, że lepkość oleju (5w30 vs 0w30) w żaden znamienny statystycznie sposób nie wyjaśnia różnic w spalaniu. Najistotniejsze okazały się korelacje ze zmiennymi odzwierciedlającymi styl jazdy (rodzaj trasy, średnia prędkość). Co ciekawe zaniedbywalny wpływ na spalanie miała temperatura otoczenia (zadałem sobie trud pościągania depesz meteorologicznych z lotnisk z okolic, którymi przejeżdżałem w okresie ostatnich prawie 3 lat). Niestety, kiedy chciałem zgrać sobie wyniki, żeby wrzucić info na forum okazało się, że żona "posprzątała pulpit", więc kiedyś będę musiał tą pracę jeszcze raz wykonać, żeby podrzucić jakieś konkrety.

Komentarz

• ajoter
                                        Ambiente
                                        • 2012
                                        • 152
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez zak14
                                        że lepkość oleju (5w30 vs 0w30) w żaden znamienny statystycznie sposób nie wyjaśnia różnic w spalaniu. Najistotniejsze okazały się korelacje ze zmiennymi odzwierciedlającymi styl jazdy (rodzaj trasy, średnia prędkość). Co ciekawe zaniedbywalny wpływ na spalanie miała temperatura otoczenia (zadałem sobie trud pościągania depesz meteorologicznych z lotnisk z okolic, którymi przejeżdżałem w okresie ostatnich prawie 3 lat). Niestety, kiedy chciałem zgrać sobie wyniki, żeby wrzucić info na forum okazało się, że żona "posprzątała pulpit", więc kiedyś będę musiał tą pracę jeszcze raz wykonać, żeby podrzucić jakieś konkrety.
                                        Czyli jak dobrze rozumiem olej 0w30 w zaden sposob nie wpływa na zmniejszenie spalania tak jak to jest napisane na opakowaniach i dumnie brzmi "ECO fuel" :twisted: A jak ten olej sprawuje sie w lecie, przy tych wyższych temperaturach?

Komentarz

• zak14
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 605
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

olej 0w30 w zaden sposob nie wpływa na zmniejszenie spalania
                                          Na podstawie danych z mojego samochodu i stylu jazdy, dla tras którymi jeździłem, lepkość w porównaniu z innymi zmiennymi była praktycznie bez znaczenia dla spalania, tj. w śmiesznie małym stopniu przyczyniała się do wyjaśnienia tej zmiennej w modelu regresji wieloczynnikowej.

Komentarz

• ajoter
                                            Ambiente
                                            • 2012
                                            • 152
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez zak14
                                            w modelu regresji wieloczynnikowej.
                                            To już zadaleko idąca dla mnie teoria :P a tak serio mówiąc różnica pomiedzy 5w30 a 0w30 nie patrzac na aspekty ekonomiczne, statystyczne itp to jest tylko w bazie olejowej? 0w30 oparty jest w mniejszym lub wiekszym stopniu na estrach reszta zgaduje ze jest to HC. Hymm a im lepsza baza to silnik jest lepiej chroniony.
                                            zak14 a testowałes może też Liquimoly 0w30 czy narazie miałeś zalanego motula i fuscha

Komentarz

• zak14
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 605
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

różnica pomiedzy 5w30 a 0w30 nie patrzac na aspekty ekonomiczne, statystyczne itp to jest tylko w bazie olejowej?
                                              Przypuszczam, że w bazie (twardych danych brak) i na pewno w bogatszym, bo "nie oglądającym się" na DPF-y, pakiecie tradycyjnych dodatków. A co do tej bazy, to Fuchs zalatuje równo rafinerią.
                                              testowałes może też Liquimoly 0w30
                                              Nie testowałem - nie ma go w oficjalnej dystrybucji w PL.

Komentarz

• leonn
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2726
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez zak14
                                                testowałes może też Liquimoly 0w30
                                                Nie testowałem - nie ma go w oficjalnej dystrybucji w PL.
                                                zak14, będę za niedługo robił zapasy dla siebie, to dla Ciebie też mogę tego LM plus 0W30 przywieźć, jak by co :wink:

Komentarz

• zak14
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 605
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

leonn, dzięki, do wymiany jeszcze kawał czasu, a chodzi mi po głowie przejście na drugi kraniec spektrum, żeby domknąć temat spalanie a lepkość.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 6626
                                                    • Volkswagen
                                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez zak14
                                                    chodzi mi po głowie przejście na drugi kraniec spektrum
                                                    czyli po 0W30 na 5W40 ?

Komentarz

Pracuję...