Polecam żarówki!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bzik13
    Rider
    • 2009
    • 514

Jakiś czas temu zmieniłem standardowe bańki zakładane przez Skodę na Osramy Night Breaker. Dla porównania zrobiłem zdjęcia przed i po. Jeśli nie widzisz różnicy (to po co przepłacać... nie, nie ) to ściągnij sobie obrazy na kompa i zapętl oglądanie obrazów np. na IrfanView. Osobiście jestem bardzo zadowolony.
    W garażu jest dodatkowe źródło światła w postaci świetlówek, ale nie powinno to mieć większego znaczenia ponieważ parametry naświetlania są identyczne.

standardowe bańki

Osram NB
    Mój liftback scout

Komentarz

• lukaszp1981
      Ambiente
      • 2009
      • 139
      • Octavia III combi (5E5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ja wczoraj założyłem Tungsramy +90% i moje spostrzeżenia są takie, że świecą podobnie jak Osramy Night Breaker. Jechałem w deszczu i droga jest ładnie oświetlona. Osramy wypadły tragicznie jeżeli chodzi o trwałość (3m-ce), no i są 2x droższe. Zobaczymy ile poświecą Tungsramy.

Komentarz

• vw2008
        Ambiente
        • 2008
        • 118

Zamieszczone przez czernobyl
        a mógłbyś napisać w kolejności, najlepsze - najsłabsze wg Ciebie z tych trzech ? bo na razie nie bardzo rozumiem wypowiedź - oczywiście chodzi mi o H7 - muszę coś na zimę kupić do auta żony, bo philips ecovision ma tylko 1 zaletę - długowieczność
        Najgorsze Philips E-xtreme światło jak w zwykłych żarówkach, żółte

Średnie Philips Night Guide światło niby 3 kolorowe ale gołym okiem tego nie widać dalszy strumień światła niż w E-xtremach fajnie sprawowały się podczas deszczu , lecz ich barwa taka jak w zwykłych żarówkach

Najlepsze Osram NB+ najjaśniejsze światło [podobne barwą do Osram Cool Blue HB4 ktore mam na halogenach] najdłuższy strumień z tych wszystkich żarówek... następne na pewno będą NB+ ale zobaczymy za ile czasu
        By BESTperformance:
        2.0 TDI 16v BMR 170 @ 200 KM/410 Nm
        2.0 TDI 8v BMM 140 @ 170 KM/410 Nm
        Corsa C Z12XE 75 @ 80 KM/120 Nm
        www.polskie-menu.pl - Tel. 790 533 228

Komentarz

• miron75
          Ambiente
          • 2008
          • 157

ok dzięki koledzy, czyli w długich jest H1
          mam xenony i chciałem zrobić upgrade postojówek i długich, co by ładnie na biało świeciło.
          Skoda Octavia II 1.9 BXE. 2006/12
          było: 111KM / 275NM
          jest: 143KM / 310NM

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

no ja się dzisiaj przeprosiłem z najtbrejkerami, tym razem w wersji +, jednak dają radę, zobaczymy tym razem jak długo, do tego zapodałem postojówki blue wiżon i jest git
            wkładał ktoś NB do długich?
            jak wrażenia?
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• koddi
              Rider
              • 2008
              • 405
              • Octavia I combi (1U5)
              • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

panowie potrzebuje dobrych postojówek do xenona by ładnie ze sobą świeciły ale żeby się nie paliły jak co po nie które....co prawda znalazłem chińskie diody ale nie mam przekonania bo w mojej o1 postojówki sie paliły dość systematycznie a w wewnątrz jak na razie nie zmieniałem ......
              a może ktoś z was miał do czynienia z led'ami ? które świecą mocniej o zwykłej diody ???

no i znalazł może ktoś pomysł na długie światełka tak żeby dobrze wyglądały razem z xsenonem ?
              Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
              Była Octavia II 2.0 Rs Tdi 2008 kombi 170/?? 350/??
              ...
              A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

zakupiłem H1 NB+, jak przyjdą i zamontuję to sam Wam powiem jak działają
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Set
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 113

Światła w octavii 2fl są straszne [ nie mam kseonów ] :cry:

Jakie polecacie żarówki H8 - bo takowe posiadam ??
                  Dostałem fajne Tungsram H4 ULTRA +90% ale są H4 :cry:

Głównie chodzi mi o poprawę widoczności na drodze, nie tyle doświetlenie pobocza co większy promień światła [ widoczność na obecnych masakryczna, jedzie się prawie na ślepo ] - potem dopiero o estetykę.

Przeczytałem poniższe wiadomości, ale nie zawsze podajecie o jakich żarówkach jest mowa, często jest mowa o samej firmie i powiem szczerze - pogubiłem się.

Osobiście uważam, że temat powinno się podzielić na kseony oraz pozostałe ...

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez Set

Głównie chodzi mi o poprawę widoczności na drodze, nie tyle doświetlenie pobocza co większy promień światła [ widoczność na obecnych masakryczna, jedzie się prawie na ślepo ] - potem dopiero o estetykę.

Przeczytałem poniższe wiadomości, ale nie zawsze podajecie o jakich żarówkach jest mowa, często jest mowa o samej firmie i powiem szczerze - pogubiłem się.

Osobiście uważam, że temat powinno się podzielić na kseony oraz pozostałe ...
                    to jest temat o żarówkach nie palnikach ksenonowych więc nie ma co dzielić.

ogólnie może zajmij się na początek ustawieniem świateł, bo chyba jednak nie jest tak, że O2 czy przed czy też po lifcie ma AŻ tak kiepskie światła, a jak już ustawisz, do daj nowe te "lepsze" żarówki typu NB czy też któreś z philipsów i nic tu więcej się nie da wymyślić oprócz zapodania ksenonów...
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• mirek_p11
                      RS
                      • 2010
                      • 6630
                      • Volkswagen
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez szkoda
                      ogólnie może zajmij się na początek ustawieniem świateł, bo chyba jednak nie jest tak, że O2 czy przed czy też po lifcie ma AŻ tak kiepskie światła, a jak już ustawisz, do daj nowe te "lepsze" żarówki typu NB czy też któreś z philipsów i nic tu więcej się nie da wymyślić oprócz zapodania ksenonów...
                      potwierdzam słowa kolegi szkoda i radzę podjechać do stacji obsługi pojazdów na regulacje świateł bo chyba jest coś nie tak z ich ustawieniem.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                      Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                      Fotki

Komentarz

• bzyq_74
                        RS
                        • 2008
                        • 3467
                        • Volkswagen
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Marcin STECZKO
                        w którymś już samochodzie mam założony komplet Osrama cool blue jestem zaskoczony trwałością i jakością światła
                        Tez je mam od roku od kiedy mi sie spaliły ori bańki i jestem zadowolony.
                        MARCIN
                        Mój szkodnik

Komentarz

• Andys
                          Elegance
                          • 2007
                          • 762

Światła w O2 FL kiepsko świecą, nawet te poprawnie wyregulowane. Wystarczy spojrzeć na linię światłocienia rysowaną na ścianie przez wiązkę światła, aby zrozumieć czemu tak jest
                          - w skrócie IMHO przesłona w halogenowych reflektorach projekcyjnych O2FL, tworzy linię światłocienia typową dla ksenonów, czyli "poziom, wznios, poziom". Typowa linia halogenowa to "poziom, wznios".

Żeby nie było, że zupełnie nie w temacie, od lipca jeżdżę na Tungsram MEGALIGHT 90% i wreszcie coś widać w porównaniu z fabrycznymi żarówkami. Co do trwałości się nie wypowiem, gdyż większość czasu jeżdżę na dziennych.
                          Pozdrawiam,
                          Andys

Komentarz

• Set
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 113

a są Tungsram MEGALIGHT 90% H8 ??

Ja się na żarówkach nie znam - jeszcze jakieś inne pasują ??
                            H8 odczytałem z żarówki w reflektorze - instrukcja krąży po Anglii w innym autku i dotrze do mnie w listopadzie ... tak jest jak się coś pożycza komuś ...

Komentarz

• Jacek Wo.
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 221

Zamieszczone przez Andys
                              Światła w O2 FL kiepsko świecą, nawet te poprawnie wyregulowane. Wystarczy spojrzeć na linię światłocienia rysowaną na ścianie przez wiązkę światła, aby zrozumieć czemu tak jest
                              - w skrócie IMHO przesłona w halogenowych reflektorach projekcyjnych O2FL, tworzy linię światłocienia typową dla ksenonów, czyli "poziom, wznios, poziom". Typowa linia halogenowa to "poziom, wznios".
                              Obrazek
                              Kolego - to jest linia światłocienia typowa dla reflektorów projekcyjnych, czasem zwanych soczewkowymi - i to niezależnie jaki rodzaj źródła światła w nich jest - czy to palnik ksenonowy, czy "zwykła" żarówka H1, H3 czy H7.
                              Ta linia ma wpływ na prawidłowe kształtowanie wiązki i łączy się z koniecznością prawidłowej (nie za wysokiej) regulacji reflektora ...

W jednym z moich poprzednich aut (Fiat Brava) w ramach znaczącej poprawy oświetlenia drogi, montowałem właśnie "soczewki" zamiast reflektorów "tradycyjnych". Niektórzy przerabiali je nawet na ksenony, ale ich pierwotne zastosowanie nic wspólnego z ksenonami nie miało ...

[ Dodano: Wto 26 Paź, 10 22:55 ]
                              Zamieszczone przez Set

Kolego, a H8 to przypadkiem nie są tylko do przeciwmgielnych???

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Zamieszczone przez Jacek Wo.
                                W jednym z moich poprzednich aut (Fiat Brava) w ramach znaczącej poprawy oświetlenia drogi, montowałem właśnie "soczewki" zamiast
                                reflektorów "tradycyjnych".
                                podobnie w O2, koledzy, którzy wymienili zwykłe lampy na soczewki zachwycają się ich świeceniem, więc nie rozumiem, dlaczego tego typu reflektory miałyby świecić słabiej
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Andys
                                  Elegance
                                  • 2007
                                  • 762

Kolego - to jest linia światłocienia typowa dla reflektorów projekcyjnych, czasem zwanych soczewkowymi - i to niezależnie jaki rodzaj źródła światła w nich jest - czy to palnik ksenonowy, czy "zwykła" żarówka H1, H3 czy H7.
                                  Ta linia ma wpływ na prawidłowe kształtowanie wiązki i łączy się z koniecznością prawidłowej (nie za wysokiej) regulacji reflektora ...
                                  Nie wiem kolego, czy jest typowa, w poprzednim aucie również miałem reflektory projekcyjne (fabryczne, nie dokładane, oryginalne lampy HELLA) i tam kształt przesłony był regulowany. Można było ustawić oba przedstawione na moim rysunku kształty, co za tym idzie, uzyskać linię światłocienia. Oprócz tego, upewniam się w swoim przekonaniu faktem, że niektóre auta z zamontowanymi HIDami i reflektorami projekcyjnymi, oślepiają jak sto !@#$%, inne zaś - nie.
                                  Pozdrawiam,
                                  Andys

Komentarz

• Set
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 113

Kolego, a H8 to przypadkiem nie są tylko do przeciwmgielnych???

Poszukałem trochę w necie i wychodzi, że masz rację ...

Rozbiorę reflektor jeszcze raz ... i sprawdzę co tam siedzi w nim bo już zwątpiłem czy dobrze odczytałem - jest możliwe, że jak przeglądałem zapasowe żarówki to się pogubiłem w opisach ... pamięć jest zawodna i podatna na sugestie.

Komentarz

• Andys
                                      Elegance
                                      • 2007
                                      • 762

Rozbiorę reflektor jeszcze raz ... i sprawdzę co tam siedzi w nim bo już zwątpiłem czy dobrze odczytałem - jest możliwe, że jak przeglądałem zapasowe żarówki to się pogubiłem w opisach ... pamięć jest zawodna i podatna na sugestie.
                                      Nie rozbieraj, w O2FL, mijania to H7, drogowe - H1
                                      Pozdrawiam,
                                      Andys

Komentarz

• marbab
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 4713
                                        • Fiat
                                        • BMM 2.0 TDI 140 KM

czy ktos sie orientuje jakie sa zarowki w przeciw mgielnych w Scoucie/RS przed FL w instrukcji nie ma o tym wzmianki :?: Obawiam sie ze po FL maja inne zarowy.

Jak najlatwiej je wymienic przed FL, po FL wiem jak to zrobic bo jest opis w instrukcji
                                        Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                                        Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• Jacek Wo.
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 221

Zamieszczone przez Andys
                                          Nie wiem kolego, czy jest typowa, w poprzednim aucie również miałem reflektory projekcyjne (fabryczne, nie dokładane, oryginalne lampy HELLA) i tam kształt przesłony był regulowany. Można było ustawić oba przedstawione na moim rysunku kształty, co za tym idzie, uzyskać linię światłocienia. Oprócz tego, upewniam się w swoim przekonaniu faktem, że niektóre auta z zamontowanymi HIDami i reflektorami projekcyjnymi, oślepiają jak sto !@#$%, inne zaś - nie.
                                          1) Moje też były fabryczne, oryginalne FIAT by Valeo, tylko że montowane standardowo jedynie do Fiata Marea w wersji HLX ...

2) Napisałem wyżej - soczewki muszą być dobrze ustawione, nie wolno ich "podregulowywać" za bardzo do góry ...

3) To, że auto ma HID, to nie znaczy, że fabryczny ani że dobrze ustawiony ...
                                          Dlatego przepisy wymagają od aut z ksenonami urządzenia zapewniającego:
                                          a) samopoziomowanie
                                          b) oczyszczanie reflektora - wycieraczki lub spryskiwacze - z tych względów dokładanie nawet "fabrycznych" ksenonów jest najczęściej nielegalne ... ops:

Komentarz

• misiek^wro
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8321

marbab, sam chetnie chce sie dowiedziec, bo chce jakies bardziej xenowe zarowki dopasowac
                                            Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                            Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                            ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Jacek Wo.
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 221

zakupiłem H1 NB+, jak przyjdą i zamontuję to sam Wam powiem jak działają
                                              Zainspirowałeś mnie :diabelski_usmiech
                                              Zobaczyłem dziś w MM duo-pack H4 NB+, no to kupiłem ...

Efekt - na razie za wiele nie wiem:

1) po montażu 1 żarówki - dużo "bielsze" światło na ścianie w garażu, jest wyraźnie jaśniejsze - w porówaniu do "standardowej" H4 Osram, która nagle "zrobiła się żółta"

2) po montażu obu żarówek i jeździe próbnej "koło komina"
                                              - na mijania światło białe, mam wrażenie że dużo lepiej oświetlone prawe pobocze i w sumie dużo lepiej oświetlona jezdnia

- na "długich" kolor ewidentnie zmienia się na niebieskawy, nie jechałem wystarczająco daleko, żeby lepiej ocenić, ale efekt jakoś trochę dziwny ... :?: :roll:

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

- na "długich" kolor ewidentnie zmienia się na niebieskawy, nie jechałem wystarczająco daleko, żeby lepiej ocenić, ale efekt jakoś trochę dziwny ... :?: :roll:
                                                ale to zapodałeś od razu długie?
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Jacek Wo.
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 221

ale to zapodałeś od razu długie?
                                                  Zobaczyłem dziś w MM duo-pack H4 NB+, no to kupiłem ...
                                                  Eh, ja mam O1 - niestety w reflektorach są żarówki H4, czyli 60/55 W - dwuwłóknowe -na mijania i drogowe.
                                                  Choć w reklamie napisaliby "2 w 1", to zdecydowanie wolałbym miec osobne żarówki na "krótkie" i "długie" ops:

Komentarz

• szkoda
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 22543

Eh, ja mam O1 - niestety w reflektorach są żarówki H4, czyli 60/55 W - dwuwłóknowe -na mijania i drogowe.
                                                    aaaaa, no tak.
                                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...