Ja nie pytalem,tylko jak ktos pisze ze spala mu 1.4tsi 4 litry to sie zastanawiam ile tdi by musial spalic,ot tyle
Więc tak trzeba było pytanie zadać . Dla własnego spokoju spytaj kolegów od TSI w jakich jednostkach podają spalanie, bo być może Ty czytasz w litrach, a oni mają na myśli galony i tutaj jest powód Twojego niepokoju .
Ja nie pytalem,tylko jak ktos pisze ze spala mu 1.4tsi 4 litry to sie zastanawiam ile tdi by musial spalic,ot tyle
pozwolę sobie zarzucić zdjęcie (spalanie Golfów 170KM TSI vs TDI)
Oczywista oczywistość:
przy prędkościach "eco" różnica miedzy TDI i TSI jest bardzo mała, przy większych i w mieście różnica się powiększa aż do 4l/100km przy 220km/h
PS Swoją drogą sporo ten 1.4 TSI 170KM spala, ja na pewno na autostradzie przy 140km/h nie mam spalania ~10l/100km.
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
PS Swoją drogą sporo ten 1.4 TSI 170KM spala, ja na pewno na autostradzie przy 140km/h nie mam spalania ~10l/100km.
No właśnie też mnie to zastanowiło, u mnie przy 130-140 km/h non stop jest maksymalnie 8 litrów.
Ale te spalania diesla też jakby lekko zawyżone, czyli albo specyficzne jakieś warunki pomiarów lub po prostu prędkości realne, a nie licznikowe itd.
Ale fajnie widać to co się potwierdza, przy spokojnym trybie jazdy średnio 1 litr różnicy, przy ogniu ok. 3 litrów, średnio 2 l . Sprawiedliwie
Tylko ta cena przy zakupie TDI odstrasza w stosunku do TSI.
Przyglądając się zużyciu paliwa w odniesieniu do warunków dla jakich jest ono obliczane (styl jazdy, obciążenie, itp.) warto też zwrócić uwagę na koła i rozmiar ogumienia (być może też na rodzaj opon i samego producenta).
U mnie np. po zmianie kół z letnich (alu 205/55 R16) na zimowe (st 195/65 R15) średnie zużycie w tych samych warunkach jazdy spadło o ok. 0.8-1.0l/100 km (przy średniej prędkości między 60-70 km/h, dla prędkości autostradowych spadek jest jeszcze większy).
ja mam pytanie odnosnie wskazan ile zostalo KM do konca trasy na zalanym paliwie.
Na ych danych pod "1" pokazuje mi caly czas 620km - na ostatnich 2-3 litrach tak pokazywalo i po zatankowaniu jest to samo. Na "2" tez tak jest. To sie jakos ustawia specjalnie? Tez tak macie w 1.8 tsi?
Ostatnio wg mfa-2 11.2/ 100km , przejechane na v-power 95, jazda na odcinkach 2-3km, mroz, czesto sie dopinal 4x4, a jak jechalem na lepsza droge to gaz w podloge czesto :P
U mnie zasięg się zmienia (w O II FL).
W instrukcji O II (nie FL) jest zapis na str. 21, że "podstawą obliczenia zasięgu jazdy jest zużycie paliwa, jakie występowało w ostatnich 50 km."
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Czy w Waszych 1.8 tsi tez do 3/4 baku robicie ok 130km tylko? ;/
jak leje do pełna (do odbicia dystrybutora) to w trasie robię 90km zanim skazówka dotknie skalę. W mieście to chyba jakoś 130÷150km jak u Ciebie, bo to byłoby 4x150=600km czyli około min. 9 litrów na setkę
U mnie przy jeździe miejskiej wychodzi ok gdzieś między 70 a 90km (zależnie od tego, ile w korkach stoję) zanim wskazówka drgnie. Ale za to jak już drgnie, to się nie chce zatrzymać.
andrzej111, 0,5 l/h na rozgrzanym silniku. No chyba że na zewnątrz temp -20 to więcej a i obroty powyżej 900 mimo gorącego silnika. Oczywiście dane dla CAXA
U mnie po wyłączeniu wszystkiego, łącznie z dziennymi jest takie spalanie. Ostatnio po zmianie oliwy na 5w40 częściej pokazuje 0,8, wcześniej się to nie zdarzało.
Jakie paliwo lejesz?
Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz