Chociaż teraz, jak przeglądam konfigurator to wygląda, że ten 2.0 TSI to jest jakiś Wundermotor, bo wg zawartych tam informacji 1.8TSI pali w mieście 7,8l/100km, a RS... 7,7l/100km.
Witam...czy ktos z Kolegów Posiada moze Octavia RS Combi 2,0 TFSI (200KM)z 2007 roku?? Chciałem zapytac jakie macie spalanie , w miescie i po za nim??
pozdrawiam
Paweł
Jechałem inną drogą (w tamtą stronę DK7), na pokładzie 4 osoby, a nie 2, pełen bagażnik zamiast dwóch małych toreb, na autostradzie tempomat 140km/h więc już robi to różnicę, dużo większych ruch, więcej ciężarówek.
Ano fakt.
Tylko, że ja praktycznie nie robię tras. Jeżdżę tak, jak opisałem powyżej. Różnica do 1.9 Tdi (na 17", 225) wynosi ok. 2,5 l. Z tym się liczyłem i jest OK.
Ale niestety stricte samo miasto (duże miasto, przeloty po kilka km., ) spalanie nie spadnie poniżej 12 l. Bez klimy. :roll:
Tu jest ogromna różnica do diesla.
Jak ktoś pisze inaczej to albo nie wie co to miasto albo kłamie. :roll:
Ale niestety stricte samo miasto (duże miasto, przeloty po kilka km., ) spalanie nie spadnie poniżej 12 l. Bez klimy.
Nie no bez przesady, w 10 spokojnie da się zmieścić.
To ja jestem jakis dziwny, bo mi w miescie czasem ponad 15 wychodzi
Ponizej 10, a nawet ponizej 9 wychodzi jak w weekendy po pustych ulicach jezdze, ale warunkami typowo miejskimi bym tego nie nazwal
już kiedyś pisałem ... spalanie od 7,0l/100km do 16,5l/100km jeden kierowca, jedna trasa 4km, tylko warunki różne. Najczęściej jest to ~9,5l/100km latem i ~11l/100km zimą.
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Nie no bez przesady, w 10 spokojnie da się zmieścić.
Póki co, u mnie, nie da się zejść poniżej 10.
Mówię o:
- start 3 km - STOP
- start 5 km - STOP
itd...
Jak z moich codziennych 17 km uda mi się połowę przejechać jako tako płynnie 60-80 km/h, a resztę jak powyżej, to spalanie widnieje na motostat.
Komputer dzisiaj pokazywał: 8,7 l. (od tankowania, od uruchomienia i długookresowo- identycznie wszystkie wartości). Przebieg coś koło 2600 km.
Trzeba też sobie jasno powiedzieć, że jeżdżę spokojnie i część owych 17 km odcinków pokonuję również poza godzinami szczytów (sobota, niedziela, wieczory).
Tak samo jeździłem BXE i jak pisałem na 17" (225) różnica wynosi 2,5-2,6 l. (z dystrybutora).
Na ori 15" (195) BXE spalało ok. 0,5-0,7 l. mniej niż na 17".
I tu różnica robi się już ponad 3 l. do obecnego 1.8 Tsi.
Trzeba jednak pamiętać o 4x4 i DSG, o frajdzie wspominał nie będę....
Dzisiaj trasa 400km. W jedną stronę Skoda dostawał trochę bo się śpieszyłem. Spalanie 7,2, średnia 62km (co chwila coś przeszkadzało). Powrót 170km, średni 6,0l, prędkość 65km i tu jestem w szoku, pozytywnym Ale ruch był dużo mniejszy.
Komentarz