Octavia 5 generacji bedzie produkowac paliwo, nie ma wyjscia. Szkoda, ze moje nowozytne samochody nie chca nigdy zblizyc sie do danych katalogowych, bo te z poprzedniej ery pala jak w tamtych katalogach napisano :diabelski_usmiech
Spalanie naszych aut - benzyna
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez MihauWarszawa - Iława - Warszawa - 6.7l, realnie z 7l.
2 osoby, klima on cały czas, jak na piątek mały strasznie ruch, no i ogólnie bez spiny, bo wycieczka.
W najbliższy piątek to samo ale 4 osoby i pełny bagażnik, sie zobaczy sie co wyjdzie.
Ta sama trasa, ale dalej.
Warszawa- Gdańsk - Dębki - Gdańsk - Warszawa
Spalanie 6.1
Styl jazdy - Eco
Średnie prędkości 90-110km/h momentami 115-120.
Klima - 1/3 drogi
2 os + bagażnik full
Jak łatwo policzyć na baku zrobiłem 900km.
[ Dodano: Sro 29 Lip, 15 22:25 ]
Zamieszczone przez Kris86Trasa A1 Łódź - Gdańsk. Przez Łódź zgodnie z przepisami, a na A1 tempomat i 120 km/h.
Średnie spalanie 5.1 l/100 km Wynik chyba nie najgorszy jak na tak duże auto w benzynie
Zmierzone z dystrybutora czy z komputera?
Komentarz
-
-
Kris86
krzysiek83wpr Spalanie z kompa, ale do tej pory pokrywało się niemalże idealnie z tym z dystrybutora. Na dystansie 21 000 km, bo taki mam przebieg różnica między kompem a dystrybutorem nigdy nie była większa niż 0,05 litra na 100 km, a więc nawet w granicach błędu samego dystrybutora.
Innymi słowy w najgorszym wypadku spalanie wyniosło 5,15 litra
P.S.
W Octavii 3 komputer pokazuje bardzo dokładnie spalanie i nie ma takich różnic jak w O2
Komentarz
-
Ostrów - Oleśnica około 70 km jazda z prędkościami 90-100. Następnie ekspresówa w stronę Wrocławia, później obwodnica Wrocławia prędkości 140 non stop czyli jakieś 50-60 km. Następnie 40 km do Dzierżoniowa prędkości 90-100. Cztery osoby w samochodzie. Na końcu średnie spalanie 6,5. Dzierżoniów jest na wysokości jakieś 250 m.n.p.m. Następnie powrót w dwie osoby tą samą drogą z tą różnicą że prędkości na ekspresówie i obwodnicy Wrocławia cały czas 160 a ostatnie 10-15 km 170-185. Średnie spalanie na końcu w Ostrowie też 6,5. Na zwykłych drogach identyczna jazda jak opisana wcześniej. Piszę, że Dzierżoniów jest wyżej, ponieważ jak dojechałem do Łagiewnik śr. spalanie miałem 5,3. Na światłach przed wjazdem na obwodnicę Wrocławia miałem 4,9. Przy zjeździe w Oleśnicy miałem 7,2. 2-3 lata temu opisywałem identyczna jazdą czyli bardzo ekonomiczną na zwykłych drogach i szybką jazdą po drogach dwupasmowych. Wtedy mi się dostało od kilku osób, że zmyślam. Sorry ale takie mam spalanie :diabelski_usmiech. BTW jak jechałem 160 km/h to z olbrzymią prędkością minęła mnie czarna OIII. Myślę, że jechała jakieś 230-240 bo aż mi się cały samochód zabujał i za chwilę zniknęła z pola widzenia.
Komentarz
-
-
Tak to jest jak się nie czyta ze zrozumieniem. Rezon podsumował 160 i 6,5. Rezon 90-100 to ja w trasie grubo poniżej 6 mam a nie 6,5. Ale przecież jazda z prędkością 160 to była tylko 1/3 trasy a resztę to delikatne muskanie gazu. Nic się nie martwcie nie obrażę się. Może inaczej. Jadę do pracy najpierw 2-3 km przez miasto ( 2 światła ), następnie około 18 km poza miastem jazda jednostajna 90-100. Następnie jadę przez Kalisz 9-10 km. Dużo świateł i różnie raz stoję a raz mam zieloną falę. Średnie spalanie od 5,4-do 6,4. Bardzo często bardzo blisko 6 z obu stron. Jak jadę do pracy z zachodu na wschód to mam około 0,3-0,4 niższe spalanie niż jak wracam. Z moich obserwacji przeważnie wracam pod wiatr. Prześledźcie inne moje wpisy odnośnie spalania. Jak jadę tylko bardzo szybko bez jazdy eco to na autostradzie mam spalanie średnie kilkanaście litrów na 100 km. Wystarczy poszukać a nie krytykować bo żal że samemu zawsze wyjdzie litr więcej.
Komentarz
-
-
no to czytamZamieszczone przez Ceed1Następnie powrót w dwie osoby tą samą drogą z tą różnicą że prędkości na ekspresówie i obwodnicy Wrocławia cały czas 160 a ostatnie 10-15 km 170-185. Średnie spalanie na końcu w Ostrowie też 6,5.
Komentarz
-
-
"Następnie powrót w dwie osoby tą samą drogą z tą różnicą że prędkości na ekspresówie i obwodnicy Wrocławia cały czas 160 a ostatnie 10-15 km 170-185. Średnie spalanie na końcu w Ostrowie też 6,5. Na zwykłych drogach identyczna jazda jak opisana wcześniej."
Czyli jak byś czytał ze zrozumieniem to: około 110 km ( 70 + 40 ) przejechałem zwykłymi drogami jadąc ekonomicznie plus właśnie jazda ekspresówką i obwodnicą.
Komentarz
-
-
1.4 TSI CHPA - wracałem sam z walizką wiec można powiedzieć że "na pusto" - bak full minus 5 litrów...
Większość przez wioski 50-80km/h, poza terenem zabudowanym 90-100km/h tak więc jazda w kapeluszu ;-) ale mega płynna wśród potoku innych pojazdów.
Było nawet 4,4l/100km ale korka na moście w Górze Kalwarii nawet Naviexpert nie potrafi ominąć (reszta boczkami bez jakiekolwiek zatrzymania).Załączone plikialgi
O3 Combi 1.4TSI Elegance + AMAZING + KESSY
Komentarz
-
-
Warszawa - Mikoszewo - Stegna - Krynica Morska - Mikoszewo - Gdańsk - Sopot
457,5km i wyszło 6,55l
Do Mikoszewa DK7, ruch umiarkowany, 2 osoby, klima 100%, ogólnie wycieczka.
Cała trasa miała 1013km, bo wracaliśmy A1 do Torunia po pierniczki, dalej Mszczonów i dopiero Warszawa ale jeszcze drugi raz nie tankowałem ale raczej wskazania licznika się pokrywają z dystrybutorem więc z całości wyjdzie ok. 7,4l.
Komentarz
-
-
mirek_p11, i to jest normalne spalanie :diabelski_usmiech Wracając z Cro zrobiłem jakieś 1330km i na A1 brakło mi paliwa (rozpacz w szukaniu była straszna). Średnia z dystrybutora wyszła mi 9,1l ale ogień był :twisted: Chwyciłem się BMW7 i X5 i tak do póki paliwa w baku było :twisted: 2 z przodu non stop, A1 do Gliwic jest dobrze zrobionaPisał Sebastian
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez algi1.4 TSI CHPA - wracałem sam z walizką wiec można powiedzieć że "na pusto" - bak full minus 5 litrów...
Większość przez wioski 50-80km/h, poza terenem zabudowanym 90-100km/h tak więc jazda w kapeluszu ;-) ale mega płynna wśród potoku innych pojazdów.
Było nawet 4,4l/100km ale korka na moście w Górze Kalwarii nawet Naviexpert nie potrafi ominąć (reszta boczkami bez jakiekolwiek zatrzymania).
Komentarz
-
Komentarz