Spalanie naszych aut - LPG (benzyna)

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • x_cite
    L&K
    • 2011
    • 1478
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Już wiem wszystko na temat mojego spalania i tego co dolegało mojej skodzie Okazało się że komputer podniósł sobie o 10 (tylko nie wiem czego - nie znam się) ilość wtryskiwanego gazu i stąd moje podejrzenia o większe spalanie. I tu jestem pewien, że przez tankowanie na różnych stacjach gdzieś mieszanka była uboga i komputer sobie zakodował większą dawkę i tak mu zostało. Podpięli mi pod kompa, Zmapowali do zera i kazali obserwować czy nie wyskoczy "czek". Jeśli wyskoczy mam podjechać i podniosą wtryskiwanie do 5. No i tyle moich przygód. Teraz zatankuje do pełna i powiem Wam jak mi obecnie będzie paliła moja skoda.

Komentarz

• czernobyl
      L&K
      • 2008
      • 1276
      • Octavia III (5E3)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez x_cite
      uż wiem wszystko na temat mojego spalania i tego co dolegało mojej skodzie Okazało się że komputer podniósł sobie o 10 (tylko nie wiem czego - nie znam się) ilość wtryskiwanego gazu i stąd moje podejrzenia o większe spalanie. I tu jestem pewien, że przez tankowanie na różnych stacjach gdzieś mieszanka była uboga i komputer sobie zakodował większą dawkę i tak mu zostało. Podpięli mi pod kompa, Zmapowali do zera i kazali obserwować czy nie wyskoczy "czek". Jeśli wyskoczy mam podjechać i podniosą wtryskiwanie do 5. No i tyle moich przygód. Teraz zatankuje do pełna i powiem Wam jak mi obecnie będzie paliła moja skoda.
      jakkolwiek nie znam się na niuansach instalacyjno-strojeniowych LPG, to wyjaśnienie Ci przekazane brzmi nieco podejrzanie. Jakby chodziło tylko o to, że ECU wskutek nędznej jakości gazu zakodował sobie zwiększenie dawki, to wystarczyłoby, żebyś przejechał jakieś 50km na Pb95 i oduczyłby się tego. Jeśli natomiast bez jeżdżenia na benzynie ktoś Ci próbuje stroić auto na podstawie tego, co ECU ma zapisane po jeździe na LPG, to spodziewaj się problemów

Komentarz

• x_cite
        L&K
        • 2011
        • 1478
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez czernobyl
        uż wiem wszystko na temat mojego spalania i tego co dolegało mojej skodzie Okazało się że komputer podniósł sobie o 10 (tylko nie wiem czego - nie znam się) ilość wtryskiwanego gazu i stąd moje podejrzenia o większe spalanie. I tu jestem pewien, że przez tankowanie na różnych stacjach gdzieś mieszanka była uboga i komputer sobie zakodował większą dawkę i tak mu zostało. Podpięli mi pod kompa, Zmapowali do zera i kazali obserwować czy nie wyskoczy "czek". Jeśli wyskoczy mam podjechać i podniosą wtryskiwanie do 5. No i tyle moich przygód. Teraz zatankuje do pełna i powiem Wam jak mi obecnie będzie paliła moja skoda.
        jakkolwiek nie znam się na niuansach instalacyjno-strojeniowych LPG, to wyjaśnienie Ci przekazane brzmi nieco podejrzanie. Jakby chodziło tylko o to, że ECU wskutek nędznej jakości gazu zakodował sobie zwiększenie dawki, to wystarczyłoby, żebyś przejechał jakieś 50km na Pb95 i oduczyłby się tego. Jeśli natomiast bez jeżdżenia na benzynie ktoś Ci próbuje stroić auto na podstawie tego, co ECU ma zapisane po jeździe na LPG, to spodziewaj się problemów
        Nie ktoś tylko Autoryzowany serwis Skody Po za tym mam auto na gwarancji i nie spodziewam się już problemów Ja też na tym nie znam się i nie będę się w tym temacie wymądrzał - muszę im zawierzyć bo to porządne chłopaki!

Komentarz

• Northeusz
          RS
          • 2010
          • 1677
          • Octavia I (1U2)
          • AUM 1.8 20VT 150 KM

Już wiem wszystko na temat mojego spalania i tego co dolegało mojej skodzie Okazało się że komputer podniósł sobie o 10 (tylko nie wiem czego - nie znam się) ilość wtryskiwanego gazu i stąd moje podejrzenia o większe spalanie. I tu jestem pewien, że przez tankowanie na różnych stacjach gdzieś mieszanka była uboga i komputer sobie zakodował większą dawkę i tak mu zostało. Podpięli mi pod kompa, Zmapowali do zera i kazali obserwować czy nie wyskoczy "czek". Jeśli wyskoczy mam podjechać i podniosą wtryskiwanie do 5. No i tyle moich przygód. Teraz zatankuje do pełna i powiem Wam jak mi obecnie będzie paliła moja skoda.
          Czyli zubożyli mieszankę, a gdyby się zdażyło, że "czek" to wywali (na podstawie odczytów z lambdy), to masz podjechać na korektę .
          Pozdrawiam
          Northeusz

Komentarz

• Andrzej.P
            RS
            • 2011
            • 1516
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nie ktoś tylko Autoryzowany serwis Skody
            To już lepiej jechać do serwisu LR
            Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
            FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• x_cite
              L&K
              • 2011
              • 1478
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Northeusz
              Czyli zubożyli mieszankę, a gdyby się zdażyło, że "czek" to wywali (na podstawie odczytów z lambdy), to masz podjechać na korektę .
              Tak jak wywali czeka mam podjechać i wtedy ubogacą ją o "5" Nie przewiduje jednak takiego obrotu sprawy.

Andrzej P.
              napisał/a:
              Nie ktoś tylko Autoryzowany serwis Skody

To już lepiej jechać do serwisu LR
              Nie opłaca się jechać

Komentarz

• sgsledz
                Classic
                • 2012
                • 6

MIASTO: LPG: 9-10 /PB: 1 - Jazda bez szaleństw.
                TRASA: LPG 7.5-8/ PB:0.5-0.7 spokojna jazda max. 120km/h.

2 tygodnie temu octavia miała przegląd gazu (regulacja,filtry itd) także zobaczymy niedługo jak to się odbiło na spalaniu

Używa ktoś tych magicznych "uzdatniaczy paliwa" ? Widziałem też gdzieś specjalne wersje do silników LPG i jestem ciekawy czy to rzeczywiście coś daje ;d

Komentarz

• Rosomak
                  L&K
                  • 2011
                  • 1365
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Koledzy słyszeliście coś że LPG ma zdrożeć o ok. 40gr/L. z uwagi na podniesienie cła na import tego paliwa z Rosji? Coś o tym w AŚ pisali pismaki...
                  Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                  http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                  Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• piotrek_os
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 8160
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez mkania777
                    Koledzy słyszeliście coś że LPG ma zdrożeć o ok. 40gr/L. z uwagi na podniesienie ca na import tego paliwa z Rosji? Coś o tym w AŚ pisali pismaki...
                    teoretycznie miało to byc od 1.10, a praktycznie to lpg tanszy niz rok temu o tej samej porze i oby tak dalej było :diabelski_usmiech
                    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Rosomak
                      L&K
                      • 2011
                      • 1365
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jakoś mi trudno uwierzyć, że robisz po mieście do 460 km - coś tu nie tak.
                      Niekoniecznie. Ja robię na butli średnio 480km. Raz udało mi się zrobić 501km.
                      Jazda po Warszawie i delikatne traktowanie pojazdu...
                      Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• piotrek_os
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8160
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jakoś mi trudno uwierzyć, że robisz po mieście do 460 km - coś tu nie tak.
                        Niekoniecznie. Ja robię na butli średnio 480km. Raz udało mi się zrobić 501km.
                        Jazda po Warszawie i delikatne traktowanie pojazdu...
                        ile Ci wchodzi lpg na pusta?

Komentarz

• Rosomak
                          L&K
                          • 2011
                          • 1365
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
                          teoretycznie miało to byc od 1.10
                          W AŚ napisali że od 1.12.12

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Przekladaja :diabelski_usmiech

Jakos zmniejszonego ruchu u dwoch gazownikow nie zaobserwowalem. Ostatnio nawet widzialem zlotowe ktory gazowal swoja Astre H, wiec jak ten po tylu latach przemogl sie do oszczednosci to tak zle nie moze byc
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• x_cite
                              L&K
                              • 2011
                              • 1478
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Po regulacji dobiłem na zbiorniku 336 km. Zatankowałem do pełna czyli 37,93 l LPG - trochę mało co mnie zdziwiło...zawsze jak mi pikało na koniec gazu po tankowaniu wchodziło plus minus 40 l, a teraz tylko tyle, ale OK. Teraz zobaczymy czy coś poprawiło się czy też nie w spalaniu i ilości przejechanych km.

Komentarz

• Rosomak
                                L&K
                                • 2011
                                • 1365
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

piotrek_os, jak się skończy gazownia i tankuję, to wchodzi 42-43litry. (zależy od stacji i chyba temp. na zewnątrz).

Komentarz

• Podbiel
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 164

Witajcie

U mnie nigdy nie weszło więcej niż 38,5l.... Ostatnio byłem na przeglądzie to mi gaz trochę podkręcili i autko zamiast 9.6l pali ok 9.9l ale za to zdecydowanie się lepiej zbiera Na zbiorniku robię od 390km (miasto) do 450km (trasa)
                                  Genialna furka => http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=876165#876165

Najnowsza zabawka http://zulpanter.blogspot.com -> serdecznie zapraszamy

Komentarz

• piotrek_os
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 8160
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Maicroft

Jakos zmniejszonego ruchu u dwoch gazownikow nie zaobserwowalem. Ostatnio nawet widzialem zlotowe ktory gazowal swoja Astre H, wiec jak ten po tylu latach przemogl sie do oszczednosci to tak zle nie moze byc
                                    a ja to jestem ciekawy kiedy nasz Agamek12 "wymieknie" i pójdzie w strone lpg :diabelski_usmiech

Komentarz

• Northeusz
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 1677
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
                                      Zamieszczone przez Maicroft

a ja to jestem ciekawy kiedy nasz Agamek12 "wymieknie" i pójdzie w strone lpg :diabelski_usmiech
                                      Nie pójdzie, bo cały czas bardziej opłaca mu się jeździć na PB . Tajemnicze algorytmy tutaj są stosowane, ale najwidoczniej tak wychodzi

[ Dodano: Pon 15 Paź, 12 09:27 ]
                                      Koledzy słyszeliście coś że LPG ma zdrożeć o ok. 40gr/L. z uwagi na podniesienie cła na import tego paliwa z Rosji? Coś o tym w AŚ pisali pismaki...
                                      Dosyć dokładne wyjaśnienie sytuacji można poczytać TUTAJ oraz TUTAJ.
                                      Pozdrawiam
                                      Northeusz

Komentarz

• Andrzej.P
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 1516
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Podbiel
                                        U mnie nigdy nie weszło więcej niż 38,5l.... Ostatnio byłem na przeglądzie to mi gaz trochę podkręcili
                                        Do butli 55? Tam powinno wejść wg prawideł ~45 litrów.
                                        Skoro tyle nie wchodzi to albo rurka nie się dna butli (czyli nie wybiera całego gazu) albo pływak źle ustawiony.

[ Dodano: Sob 27 Paź, 12 09:23 ]
                                        Sprawdziłem, ile gazu mi wciąga Octa w mieście - wyszło 11,7l/100km (korki, krótkie odcinki). Przy okazji sprawdzenie, ile wchodzi mi do pustej butli --> 47 litrów. Jest OK.

Komentarz

• zsolpyw
                                          Elegance
                                          • 2012
                                          • 897

Skoro pospólstwo chwali sie spalaniem - tez to uczynie.

W trybie miejskim jezdze ponizej 10%.
                                          Przewazaja odcinki 20 km.

spalanie benz. 6.5l, LPG ostatni pomiar 8.3l.
                                          Spalanie w trasie 2x 400km 4 osoby + 100kg w bagazniku. - 8.1l.

Jako ciekawostke dodam ze przed wymiana termostatu spalanie LPG bylo ok 0.4l wieksze.
                                          Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• byq
                                            Ambiente
                                            • 2012
                                            • 171

Moje spalanie poniżej w stopce. Generalnie miasto ok 10l/100km (Kraków), trasa przy spokojnej jeździe mozna zejść poniżej 8 lekko. Ostatnie spalanie 8.7l/100km (na kompie 6.4l/100km). Butla 53L stako, wchodzi okolo 42L. Zasieg na trasie całkiem przyjemny
                                            Inline 5 cylinders

Komentarz

• x_cite
                                              L&K
                                              • 2011
                                              • 1478
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Po regulacji LPG spalanie skodzinki to 9,75 litra w cyklu mieszanym 200 km trasa a 200 miasto. W sumie na pełnym baku zrobiłem 397 km. Co przy wcześniejszych wynikach z moim spalaniem jest wynikiem bardzo dobrym A mam ciężką nogę hehe Teraz zrobiłem trasę na Kraków i okolice - mam ponad 300 km już przejechanym od tankowania i kontrolka miga między ostatnią lampką zieloną a czerwoną Także koło setki jeszcze zrobię.

Komentarz

• Andrzej.P
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 1516
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Trasa 6x50km + 140km miasto --> 9.5/100

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Nikt tu nie ma meskiego silnika, zeby 2-ke z przodu pokazac, o 3 nie wspominam
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Andrzej.P
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 1516
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

2x/3x to może przy chwilowym spalaniu

Za to Favoritką 14-16/100 jak najbardziej osiągalne (autostrada 150km/h, albo "na bogato" po mieście - kumpel kiedyś coś takiego swoją Fav osiągnął)

Komentarz

Pracuję...