Gdzie tankujemy paliwo do TDI?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dragster
    Elegance
    • 2009
    • 895
    • Honda

1. Dodatki do paliwa przeciw blokowaniu zimnego filtra, mętnieniu, wytrącaniu się parafiny:
    - Diesel Skydd, z Black Arrow, polecany od wielu lat na różnych forach

- IMHO dobry będzie też Xeramic Diesel Additive, obniża temp. zamarzania filtra tylko do -25 st, ale ma też właściwości smarne, co ma znaczenie głownie w silnikach z pompami VP

2. Paliwa na BP pochodzą z: http://www.bp.com/extendedsectiongen...ontentId=57367

3. Ok. 90% paliw w Polsce jest z Orlenu i Lotosu. Co do jakości to wiele zależy od tego, które stacje i jak często czyszczą zbiorniki i wymieniają filtry. I jeszcze od przewoźników zależy wiele, choć podobno cysterny są zaplombowane. Generalnie lepiej tankować na stacjach firmowych, niż ajenckich czy małych prywatnych.

4. Paliwa uszlachetnione. Ilości dodatków w tych paliwach są bardzo małe, wyrażane jest to w PPM (parts per milion). Moim zdaniem lepiej tankować zwykłą ropę, a od czasu do czasu dolać coś takiego:

lub dwa specyfiki z pkt. 1, lub kilka litrów Bio, jak komuś zależy na przesmarowaniu pompy.

5. Nie jeździć dużo na rezerwie, nie zostawiać auta na długo na postoju z pustym bakiem, bo wytrąci się woda. Jak jeździ się na oparach i zatankuje się przypadkiem syfu do pełna, to jest problem. Lepiej tankować jak jest już 1/3 lub 1/4 baku.

6. Wymieniać co roku filtr paliwa w aucie, najlepiej przed zimą.
    Silnik R18A2.
    http://www.dadrl.org.uk
    http://www.lightmare.org

Komentarz

• wielb
      Ambiente
      • 2011
      • 188
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Amen
      O2 FL COMBI 1.6 TDI CR CAYC[/url]

Komentarz

• słoń
        Elegance
        • 2010
        • 777

jasnowidz z Człuchowa twierdzi,że nie będzie mrozów.

Komentarz

• Lashlo
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1455

od nowosci poje auto na Neste i zlego slowa nie powiem

Komentarz

• Dzida
            RS
            • 2006
            • 2253

Zamieszczone przez Lashlo
            od nowosci poje auto na Neste i zlego slowa nie powiem
            A ja uważam że zeszli na psy, w porównaniu do tego co było kiedyś. Parę lat temu paliwo u nich było naprawdę tanie, co tłumaczyło brak obsługi na stacjach. A w tej chwili zrobili się bardzo pazerni, nowe stacje przestały powstawać, nie wiem, chyba cała kasa zarobiona ląduje w Skandynawii wspierając ichnie projekty. . .

Komentarz

• Biszczu
              RS
              • 2011
              • 5567

ja Neste to tylko w Rybniku widziałem :szeroki_usmiech
              "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• dragster
                Elegance
                • 2009
                • 895
                • Honda

Dla Neste przybyła konkurencja w ostatnich latach. We wspomnianym Rybniku jest jeszcze Bilska i 1-2-3, obydwie w dobrej lokalizacji, każda z innej strony miasta.
                Silnik R18A2.

Komentarz

• Biszczu
                  RS
                  • 2011
                  • 5567

k. Neste w niedalekiej odległości jest BP i Shell i trochę dalej Lukoil
                  "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• Dzida
                    RS
                    • 2006
                    • 2253

BTW czy ktoś z Was jeździł na Lotos Dynamic? Warto?

Komentarz

• Lashlo
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1455

Dzida, co do NESTE. Cen nie maja juz az tak konkurencyjnych jak kiedys,ale dalej jest to stacja bezobslugowa,gdzie przy dostawie paliwa jest ajent stacji,a nie jak na duzych pan Kazik,bo ma akurat dyzur na stacji. Dla mnie NESTE jest OK,bo mniej ludzi dotyka sie do dostaw,wiec i mniejsze prawdopodobienstwo krecenia.
                      A paliwo? Na 95% stacji mamy paliwa z Gdanska czy Plocka,wiec to jest to samo.

Komentarz

• Dzida
                        RS
                        • 2006
                        • 2253

Zamieszczone przez Lashlo
                        Dzida, co do NESTE. Cen nie maja juz az tak konkurencyjnych jak kiedys,ale dalej jest to stacja bezobslugowa,gdzie przy dostawie paliwa jest ajent stacji,a nie jak na duzych pan Kazik,bo ma akurat dyzur na stacji. Dla mnie NESTE jest OK,bo mniej ludzi dotyka sie do dostaw,wiec i mniejsze prawdopodobienstwo krecenia.
                        A paliwo? Na 95% stacji mamy paliwa z Gdanska czy Plocka,wiec to jest to samo.
                        jasna sprawa, poza tym wygodnie jest współpracować z nimi, jedna faktura co miesiąc, w tej chwili już w necie, bez łażenia i stania w kolejce. Wiem bo korzystałem przez 4 lata.

Aczkolwiek teraz zeszli na psy IMHO. Tankuję się na Neste wtedy kiedy muszę, poza tym to najbliższa stacja obok mojego domu.

Komentarz

• kabi_007
                          Rider
                          • 2011
                          • 412
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Najczęściej tankuję ON na shellu w Zamościu:

Jest to nowa stacja=nowe zbiorniki, nie ma jej jeszcze w oficjalnym wykazie stacji na stronie Shell'a. Po sąsiedzku jest McDrive i Lidl. Z paliwem nie miałem żadnego problemu.
                          Oprócz shella tankuje na BP. Paliwa tylko zwykłe, premium nic nie daje więc po co przepłacać.
                          O1-->O3--> ?

Komentarz

• fermik
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 157

A co sądzicie o paliwie z Auchan?Albo Tesco?Jakiego mają dostawcę owe stacje? :?

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez fermik
                              A co sądzicie o paliwie z Auchan?Albo Tesco?Jakiego mają dostawcę owe stacje? :?
                              Często tankuje pod Tesco lub na orlenie zwykłe ON i nigdy nic sie nie działo z autem
                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• soszek81
                                L&K
                                • 2010
                                • 1245

Zamieszczone przez fermik
                                Dorzucę jeszcze Carrefoura.

Jakiego dostawcę to nie mam pojęcia. Tankuję dwa diesle na tych stacjach prawie od dwóch lat (TDI na VP i HDI na CR).
                                Nigdy nie zdarzyło mi się nic przykrego. Nawet jak było po -17 i mało paliwa w baku - oba auta paliły bez zająknięcia (nie dolewane żadne specyfiki do paliwa, nawet nie dodawałem też benzyny 1PB na 10ON jak mi ojciec od lat podpowiada na mrozy).
                                Polecić polecam, portfel widzi różnicę

3 dni temu Auchan Częstochowa po 5,45ON; Pb95 po 5,3x.

PB95 też polecam - tankuję moją Hondę CBX750F z '84r.
                                Dwa razy jak zatankowałem na BP to ledwo mi odpaliła po kilku dniach (notabene silnik jest tak wrażliwy że może jeździć nawet na 82 oktanach - to o czymś świadczy), a gdy odpaliła to się rozkręcić nie mogła. Wyjeździłem dziadostwo i zatankowałem na Carrefour - od tamtej pory zero problemów i ograniczyłem się z PB do stacji przymarketowych.
                                Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• t_kucyk
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 147
                                  • Volkswagen

Zamieszczone przez Dzida
                                  BTW czy ktoś z Was jeździł na Lotos Dynamic? Warto?
                                  Silnik chodzi ciszej niż na paliwie z supermarketów, wyższa liczba cetanowa.
                                  Spalanie - 0.2l mniejsze.

Osobiście staram się tankować Dynamica lub Ultimate - dostawcami obywdu paliw jest Lotos.

Komentarz

• Dzida
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 2253

t_kucyk, dzięki.

Komentarz

• wicher12
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 193

Ja zawsze tankowałem swoje BXE tylko na BP, ale ostatnio przegięli z cenami i już 4 bak tankuje na Auchan przy Modlińskiej i powiem wam że ON jest rewelacyjny w przyrównaniu do BP. Na ON z Auchanu przejeżdżam ok. 40 kilometrów więcej na baku i silnik jakoś tak lepiej się wkręca na obroty i nie pracuje tak nerwowo i nie wspomnę już o dźwięku silnika (wyciu) podczas wyprzedzania

Takie moje odczucia są po ON z Auchan na Modlińskiej, sami przetestujcie 

Komentarz

• jarecki314
                                        Classic
                                        • 2009
                                        • 39

ORLEN-Verva

Komentarz

• dragster
                                          Elegance
                                          • 2009
                                          • 895
                                          • Honda

Na Shellu jest rabat 15 gr na zwykłej ropie za punkty z karty Smart. Nie przepadam za programami lojalnościowymi, ale tym razem taki rabat jest OK.
                                          Silnik R18A2.

Komentarz

• gifek
                                            Drive
                                            • 2010
                                            • 43

Od lat wyłącznie na BP. Nigdy nie miałem problemów z paliwem dlatego nie zmieniam.

Komentarz

• dragster
                                              Elegance
                                              • 2009
                                              • 895
                                              • Honda

Wygląda na to że niedługo będziemy tankować ropę z 7% biokomponentów. Źródło: http://nafta.wnp.pl/jest-zgoda-komis...565_1_0_0.html
                                              Ciekawe jest ostatnie zdanie artykułu: "Koncerny chcą także wprowadzenia tańszych w produkcji biopaliw na bazie innej niż surowce spożywcze." Bo bio z surowców spoż. ma bardzo dobrą smarność, co ważne po obniżeniu zawartości siarki w ON.
                                              Silnik R18A2.

Komentarz

• wojtass
                                                Rider
                                                • 2007
                                                • 473

a ja dzis zatankowałem na stacji Lotos Optima W Warszawie Tankował ktos moze na tych stacjach ? Dobre paliwo ?

Komentarz

• natash
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2599

Gdzie najlepiej zalać na zimę, co by przy -20C i postoju na dworze nie było zaskoczenia.

Statoil?

Komentarz

• piramida
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 12222
                                                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez natash
                                                    Gdzie najlepiej zalać na zimę, co by przy -20C i postoju na dworze nie było zaskoczenia.

Statoil?
                                                    wszystkie stację posiadaja zimowe paliwo wiec gdzie nie nalejesz powinno byc dobrze :wink:
                                                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

Pracuję...