w holandii bena jest po ok 7 zł, więc i u nas dojdzie prędzej czy później :twisted:
kilka postów wcześniej pisałem że w Norwegii cena jest podobna...z tym że dodałem ile litrów benzyny może sobie kupić młody norweg pracujący na kasie w markecie....za 1h swojej pracy...dodam tylko że to praca raczej mało płatna i wykonują ją w większości młodzi studenci lub cudzoziemcy...
Eidos71, bo wszędzie się mówi że ceny trzeba dostosować do tych w innych krajach UE, tylko nikt nie powiedział że zarobki trzeba dostosować do tych "na zachodzie"... ale to już całkiem inna bajka
http://finanse.wp.pl/kat,104122,title,Chcesz-3-tys-miesiecznie-na-paliwo-Sprawdz-jak-to-zrobic,wid,13971090,wiadomosc.html
a co Wy na to? Sama siekiera włazi w ręce. Banda s....
Money.pl dotarł do zestawienia wydatków na prowadzenie biur poselskich za lata 2007-2010. Od początku kadencji posłowie wydali w sumie 183 miliony 624 tysiące 583 złote, co daje w przeliczeniu około 400 tysięcy na głowę. Choć rekordziści wydali ponad pół miliona złotych. Sprawdziliśmy, na co poszły te pieniądze.
Ja mówię, póki ludzie nie zaczną napierdalać kamieniami w ten burdel na Wiejskiej, nie zaczną się bać o swoje rodziny, to tak będzie, kryzys kryzysem, ale ich nie tyka. Jak rozliczałem VAT budowlany po remoncie, to mnie gonili za 23 grosze, i miałem papierów 3 teczki. Ale dążą do łatwiejszej procedury, a założenie firmy to też w Somali szybciej to pewnie załatwić. "Ja mówię tu niema co gadać, tu trzeba lać!"
Jak rozliczałem VAT budowlany po remoncie, to mnie gonili za 23 grosze
dokładnie, Szarak, tak ma - wzywanie w celu wyjaśnienia faktury, jak ja nie wiedziałem, to czekałem 40 minut w pokoju w US, aż się paniusia dodzwoniła do sprzedawcy i dowiedziała co to za materiał był. Żeby czasem Państwa na 450 zł nie oskubać. A sami rozp... ją kasę i to grubą wciskając nam, że na kryzys musimy się zrzucic wszyscy.
Poseł zaopatrzy całą rodzinkę w paliwo, bo złoży oświadczenie, a ja w firmie jak rozliczam delegację, to jest cmokanie za każdą złotówkę. :zastrzelic
w holandii bena jest po ok 7 zł, więc i u nas dojdzie prędzej czy później :twisted:
Ale Pb95 w Holandii ostatnio staniało!
Pb95 było po 1.64 jest po 1.58 EURO
diesel zdrożał był po 1.30 jest po 1.34 EURO
Gaz zdrożał był po 0.58 centa teraz 0.68 CENTA
[ Dodano: Sro 09 Lis, 11 15:50 ]
Dodam ,że w Belgii jest jeszcze taniej. W Niemczech diesel jest droższy ale benzyna już tańsza :twisted: Gaz jest trochę droższy
http://finanse.wp.pl/kat,104122,title,Chcesz-3-tys-miesiecznie-na-paliwo-Sprawdz-jak-to-zrobic,wid,13971090,wiadomosc.html
a co Wy na to? Sama siekiera włazi w ręce. Banda s....
Money.pl dotarł do zestawienia wydatków na prowadzenie biur poselskich za lata 2007-2010. Od początku kadencji posłowie wydali w sumie 183 miliony 624 tysiące 583 złote, co daje w przeliczeniu około 400 tysięcy na głowę. Choć rekordziści wydali ponad pół miliona złotych. Sprawdziliśmy, na co poszły te pieniądze.
Ja mówię, póki ludzie nie zaczną napierdalać kamieniami w ten burdel na Wiejskiej, nie zaczną się bać o swoje rodziny, to tak będzie, kryzys kryzysem, ale ich nie tyka. Jak rozliczałem VAT budowlany po remoncie, to mnie gonili za 23 grosze, i miałem papierów 3 teczki. Ale dążą do łatwiejszej procedury, a założenie firmy to też w Somali szybciej to pewnie załatwić. "Ja mówię tu niema co gadać, tu trzeba lać!"
ale poseł nie musi miec rachunku za paliwo....wystarczy jego oświadczenie! Sq...o! I dla nich czym drozsze paliwo to lepiej - kasa do kieszeni idzie! A pewnie maja auta ze znikomym przebiegiem! Ale za ponad 100 tys benzyny wypalili!
Ok, zastanowil sie ktos, o ile taka podwyzka zwyklego zjadacza chleba uderza?
Ja zarabiam obecnie niecale poltora tysia na łape.
Tankuje miesiecznie 3 zbiorniki 55 litrow.
liczac nawet podwyzke rzedu 50 gr to mam 3x55x0.55 to mam 90 zl wiecej, na przejechanych 1600 km. Ilu z Was robi takie miesieczne przeloty? :twisted: ( p.s - to nie duzo, jak jezdzilem z towarem po wroclawiu po kwiaciarniach + czechy + uczelnia + baba to robilem kolo 2-3 tysiecy na miesiac i tankowalem kolo 5-6 zbiornikow.
Te 90 zl to 1 wypad na impreze w miesiacu mniej, czy tam 2 flaszki kupione do domu mniej :P Podejrzewam, ze kazdy tu zarabia troszke wiecej niz ja, takze nie rozumiem nostalgii i placzu :shock:
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
To praktycznie tyle co u nas, jak nie taniej :lol:
[ Dodano: Sro 09 Lis, 11 20:59 ] misiek^wro, Tak, jak masz jedno auto w domu i robisz 1500km to mozna powiedzmy przezyc. Jak jedno auto robi 3kkm, drugie 1kkm i nawet dwojka zarabia ponad 2,5kpln na lape, ale placi za papu, kredyt na mieszkanie, przedszkola i takie tam rozne, to roznica 300zl zaczyna byc juz odczuwalna.
Podejrzewam, ze kazdy tu zarabia troszke wiecej niz ja, takze nie rozumiem nostalgii i placzu :shock:
sęk jest w tym, że ja faktycznie zarabiam sporo więcej - za półtora, to bym głodował - bez obrazy (ja + żona + dziecko). Ale droższa benzyna, droższe żarcie, droższe czynsze, droższe energie, prądy, wody itp to wszystko razem = masakra. To dużo więcej niż 90 zł.
A niestety oprócz jeżdżenia trzeba żyć, utrzymać mieszkanie i spłacać kredyty. I tu juz robi się mało wesoło.
Te 90 zl to 1 wypad na impreze w miesiacu mniej, czy tam 2 flaszki kupione do domu mniej :P Podejrzewam, ze kazdy tu zarabia troszke wiecej niz ja, takze nie rozumiem nostalgii i placzu :shock:
I zaciskac pas coraz bardziej :lol:
Nie pojdziesz na impreze, fajnie Szkoda, ze ceny paliw przenosza sie tez na ceny innych produktow a takim najwazniejszym dla egzystencji jest zywnosc. Ktos to musi dowozic. Cena paliw odbija sie na cenie koncowej takiego produktu. 90zl oszczedzisz na tym ze nie pojdziesz na imrpeze i kolejne 90zl bedziesz musial zaoszczedzic zeby pan Henio przywiozl chleb i warzywa do sklepu.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Nie pojdziesz na impreze, fajnie Szkoda, ze ceny paliw przenosza sie tez na ceny innych produktow a takim najwazniejszym dla egzystencji jest zywnosc. Ktos to musi dowozic. Cena paliw odbija sie na cenie koncowej takiego produktu. 90zl oszczedzisz na tym ze nie pojdziesz na imrpeze i kolejne 90zl bedziesz musial zaoszczedzic zeby pan Henio przywiozl chleb i warzywa do sklepu.
Od 3 miesiecy, kiedy chodze na silownie, jem to samo, kupuje to samo w tych samych sklepach, nie zauwazylem tych podwyzek - ja rozumiem ze to takie ksiazkowe argumenty, ja jednak za jogurty, tunczyka czy inne rzeczy place tyle samo. Sam tez mam kredyty, sam tez mam wydatki itd - wszystko niestety drozeje, ale pensje tez nie stoja w miejscu - widze to po pensji mojej kobiety, zarabia 100% wiecej niz 3 lata temu. 100% podwyzek raczej nie zanotowalem w ciagu tych 3 lat :P
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
Misiek...zarabiasz 1500zł i jeździsz OII...a świstak siedzi i zawija...
Jak masz kasę to dla Ciebie te 90zł to pikuś ale dla kogoś kto zarabia faktycznie 1500zł na miesiąc 90zł to kupa siana...gdybyś tylko tyle miał to byś takich bzdetów nie pisał...
Zresztą jak już ci koledzy napisali....droższe paliwo to droższe żarcie, usługi....jak tak to wszystko policzyć to zbierze się tego sporo więcej niże te 90zł na imprezę...
Ja mam ten spokój że jak mnie wq..i porządnie to co się dzieje w tym chorym kraju to się spakuję i wyjadę w siną dal...
Komentarz