Octavia 1.2 TSI za 68500 - warto?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BADYL
    RS
    • 2011
    • 2396
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez qorzen
    Witam.
    Ciągle siedzę i analizuję Nie jest łatwo wyskoczyć z 70 tysiaków, szczególnie kiedy połowa osób próbuje mi wybić OII z głowy, a połowa mówi że to rewelacyjna alternatywa. Dla mnie Octavia Combi jest ok - niby będzie kosztowała prawie 70000, ale będzie miała lakier metalik, 600 litrowy bagażnik, alufelgi 16, fabryczny alarm, przyciemniane szyby, tempomat, radio z mp3, skórzaną kierownicę, klimatronik, krytykowany silnik 1.2 tsi (krytykowany przez osoby które go nie posiadają ) który bije osiągami większość diesli i wolnossących benzynówek z zakresem mocy 100-130 kM... Szukam, szukam i nic podobnego, w zbliżonej cenie i z ww wyposażeniem nie mogę znaleźć. Tylko nie pokazujcie mi znowu jakiegoś golasa w sedanie za 65 tys
    i tego się trzymaj :diabelski_usmiech pierwsza myśl najlepsza :wink: Jak przeczytałem co twój potencjalny szkodnik bedzie miał to powiem szczerze, że gdyby padło na mnie to bym się nie zastanawiał (no może z tym silnikiem, ale zaraz się przyznaję, że faktycznie takim nie pomykałem więc jeżeli go testowałeś i jest ok to...BRAĆ KUPOWAĆ I CIESZYĆ SIĘ JAZDĄ :yay:
    nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• krzys301
      Ambiente
      • 2007
      • 244
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

za 68 tyś zł kupili u mnie w firmie Chevroleta Cruza 2.0 diesel 160 KM, super autko. Na 90 procent jestem przekonany ze Skoda 1.2 TSI sie nie umywa, ze względu na owy silnik.

Komentarz

• BADYL
        RS
        • 2011
        • 2396
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

krzys301, crouz w kombi?Chyba nie :wink:

Komentarz

• qorzen
          Classic
          • 2012
          • 18

Zamieszczone przez krzys301
          za 68 tyś zł kupili u mnie w firmie Chevroleta Cruza 2.0 diesel 160 KM
          Świetnie, tylko to nie jest kombi Świetny silnik, ale mi zależy też na innych rzeczach które wymieniłem powyżej.

Komentarz

• Ferd
            Rider
            • 2011
            • 320

qorzen,

Ja Ci odradzałem tylko silnik 1.2 tsi, a nie Octavię. Pamiętaj, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Wiem to min. po sobie :diabelski_usmiech . Moja tęsknota do 200 koni i więcej jest coraz silniejsza . Wszystko inne (no może poza klimą traci znaczenie :szeroki_usmiech ).

Komentarz

• blackrs
              RS
              • 2008
              • 4826
              • Superb II combi (3T5)
              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Ferd
              Ja Ci odradzałem tylko silnik 1.2 tsi, a nie Octavię. Pamiętaj, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Wiem to min. po sobie :diabelski_usmiech . Moja tęsknota do 200 koni i więcej jest coraz silniejsza . Wszystko inne (no może poza klimą traci znaczenie :szeroki_usmiech ).
              ale kolega pisał że jeździ po mieście i tez liczy na w miare normalne spalanie aw 1.2 takie jest. kazdy inny wiekszy będzie palił wiecej (czasami nie dużo więcej ale zawsze)
              jak uzna że za mało koni to sobie program zrobi i będie to jeździło tak jak 1.4 tsi
              w serii i tak będzie mial cos ok 115 koni wiec po programie do 140 mozna mieć
              BYŁA o1 rs
              BYŁA o2 1.6
              JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• tomek
                L&K
                • 2005
                • 1078

Zamieszczone przez Ferd
                Wiem to min. po sobie :diabelski_usmiech . Moja tęsknota do 200 koni i więcej jest coraz silniejsza
                Ale nie każdy lubi jeździć szybko i nie potrzeba mu 200 koni.
                Kupi 1.4, albo 1.8 i za dwa miesiące qorzen założy wątek "pomocy bo dużo pali".

qorzen, bezwzględnie wykonaj jazdę próbną przed zakupem. W niektórych salonach jest nawet możliwość wypożyczyć samochód na weekend więc pogadaj. Taka jazda "na spokojnie" jest nieporównywalnie lepsza niż 5 kilometrów zrobione ze sprzedawcą na fotelu obok.
                O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• BADYL
                  RS
                  • 2011
                  • 2396
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez blackrs
                  jak uzna że za mało koni to sobie program zrobi i będie to jeździło tak jak 1.4 tsi
                  w serii i tak będzie mial cos ok 115 koni wiec po programie do 140 mozna mieć
                  no tak tego nie wziałem pod uwagę więc dla mnie nie ma pytań

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

qorzen, To masz juz cene od Danielcia, czy jakas wydumana z palca ??
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• pandzik
                      RS
                      • 2011
                      • 2254
                      • Seat

Świetnie, tylko to nie jest kombi Świetny silnik, ale mi zależy też na innych rzeczach które wymieniłem powyżej.
                      Ale ty doskonale wiesz co chcesz kupić. Nie wiem po co ten wątek. Kup sobie O2 z silniczkiem 1.2 za 70k wraz z tym "wyszukanym" wyposażeniem w stylu ciemnych szybek, tempomatem i alufelgami 15". Z takim wyposażeniem to auto faktycznie przebija klasę średnią "w standardzie" jak i inne proponowane tu auta klasy kompakt. :wink:

Komentarz

• qorzen
                        Classic
                        • 2012
                        • 18

Zamieszczone przez Maicroft
                        Tak, od Danielcia, oraz od konkurencji po ciężkich targach

[ Dodano: Czw 24 Maj, 12 12:21 ]
                        Zamieszczone przez pandzik
                        Ale ty doskonale wiesz co chcesz kupić.
                        No właśnie nie wiem Mam wiele wątpliwości jeżeli chodzi o OII, więc chętnie wysłucham logicznych podpowiedzi. Tylko zależy mi na racjonalności, jeżeli piszę że potrzebuję nadwozia kombi z oszczędną benzyną do jeżdżenia po mieście, to niech nikt mnie nie przekonuje że C5 czy Cruze w dieslu są lepsze........ Poza tym bardzo ważny jest koszt leasingu, więc co z tego że konkurencyjne autko kosztuje 60 tys, jeżeli po dodaniu kosztów wychodzi 70 tys, a OII za 69tys wyjdzie 72tys.
                        Pozdrawiam.

Komentarz

• pandzik
                          RS
                          • 2011
                          • 2254
                          • Seat

Po mieście 1.2 czy 1.6 w benzynie będą pewnie tak samo żłopać paliwo. Może kup sobie wypasioną Fabię kombi.

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Po mieście 1.2 czy 1.6 w benzynie będą pewnie tak samo żłopać paliwo
                            Nie grzesz, wyznawcy mowią ze TSI chodzi na powietrze i co ktorych wdech wacha benzyne :twisted:
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• exportsubripp
                              Rider
                              • 2010
                              • 304

Tak, od Danielcia, oraz od konkurencji po ciężkich targach

[ Dodano: Czw 24 Maj, 12 12:21 ]
                              Ale ty doskonale wiesz co chcesz kupić.
                              No właśnie nie wiem Mam wiele wątpliwości jeżeli chodzi o OII, więc chętnie wysłucham logicznych podpowiedzi. Tylko zależy mi na racjonalności, jeżeli piszę że potrzebuję nadwozia kombi z oszczędną benzyną do jeżdżenia po mieście, to niech nikt mnie nie przekonuje że C5 czy Cruze w dieslu są lepsze........ Poza tym bardzo ważny jest koszt leasingu, więc co z tego że konkurencyjne autko kosztuje 60 tys, jeżeli po dodaniu kosztów wychodzi 70 tys, a OII za 69tys wyjdzie 72tys.
                              Pozdrawiam.
                              .
                              Ten sam dylemat przechodzilem 2 lata temu i wybralem Octe z tym własnie silnikiem i nawet chwile nie żalowalem, silnik do miasta idealny, mało pali, jest prosty do bólu, 8 zaworowy , nie ma tam sie co popsuć. Dynamika elegancka. Jak masz dobra oferte od danielcia to nawet sie nie zastanawiaj , bierz leasing na 2-3 lata i ciesz sie z bezproblemowej bezawaryjnej , komfortowej i bezpiecznej jazdy. Uwierz że SKODA ma tak super ceny że nikt ich nie jest w w stanie pobić biorac pod uwage co za to oferują. Ja wręcz uważam że te samochody jak na to co oferują to są nieprzyzwoicie tanie, ale to chyba dobrze dla nas kupujących
                              Napisane za pomocą batonika KitKat

Komentarz

• pandzik
                                RS
                                • 2011
                                • 2254
                                • Seat

Zamieszczone przez exportsubripp
                                Ten sam dylemat przechodzilem 2 lata temu i wybralem Octe z tym własnie silnikiem i nawet chwile nie żalowalem, silnik do miasta idealny, mało pali, jest prosty do bólu, 8 zaworowy , nie ma tam sie co popsuć. Dynamika elegancka. Jak masz dobra oferte od danielcia to nawet sie nie zastanawiaj , bierz leasing na 2-3 lata i ciesz sie z bezproblemowej bezawaryjnej , komfortowej i bezpiecznej jazdy. Uwierz że SKODA ma tak super ceny że nikt ich nie jest w w stanie pobić biorac pod uwage co za to oferują. Ja wręcz uważam że te samochody jak na to co oferują to są nieprzyzwoicie tanie, ale to chyba dobrze dla nas kupujących
                                Powiedz mi, co Ty bierzesz?

[ Dodano: Czw 24 Maj, 12 13:44 ]
                                Nie grzesz, wyznawcy mowią ze TSI chodzi na powietrze i co ktorych wdech wacha benzyne :twisted:

Komentarz

• Agamek12
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 9941
                                  • Ford

qorzen, wychodzi więc na to, że czym prędzej powinieneś zamówić Octavię o której piszesz, bo faktycznie jest to dla Ciebie najlepsza opcja...
                                  Choć ja z pewnością tego wyboru (wyposażenia, silnika, ceny) nie pochwalam...
                                  Adam... Używam:
                                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Zorr
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2110

pandzik, Maicroft,
                                    nie bardzo rozumiem, uszczypliwość ;-)
                                    Wiem że dane na papierze nie zawsze pokrywają się z z rzeczywistością, ale jestem praktycznie pewien, że 1.8TSI przy jeździe z użyciem max 100KM będzie mniej spalał od 1.6 MPI. (tak też jest w danych technicznych)
                                    1.2 TSI będzie spalał znacząco mniej.

Inna sprawa to LPG ale to kwestia ceny paliwa jest a nie spalania.
                                    Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                    Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

wybralem Octe z tym własnie silnikiem i nawet chwile nie żalowalem, silnik do miasta idealny, mało pali, jest prosty do bólu, 8 zaworowy , nie ma tam sie co popsuć. Dynamika elegancka.
                                      W tych slowach bym polemizowal. Mowi to posiadasz diesla ktory nie jedzie bo ma mniej mocy niz to 1.2TSI :lol: A co do bezawaryjności, to w Twoim przypadku tak bylo. Niestety juz jakies akcje serwisowe sa, mozliwosc dlubniecia tego silnika została ukrócona i takie tam. Ile nastukales kkm
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• BADYL
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2396
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Agamek12, co masz na myśli pod względem "wyposażenia"?

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Zorr, Wczoraj patrzylem na info o nowej Pandzie 1.2. Spalanie bylo identyczne z tym jakie ja mialem w Pandzie... tylko ze ja mialem diesla, a benzynowa palila rowno 3l wiecej niz na tej karteczce.

Zorr, Tylko ciekawe czemu wiekszosci srednia wychodzi ponad 10l, nie chca oszczedzac czy to jest to mniej niz w 1.6 gdzie tyle wlasnie wychodzi.

Szkoda ze na motostat nikt nie pisze srednich predkosci, wtedy mozna by stwierdzic na ile to miasto miastu rowne. Gdzies tam znalazlem przy sredniej 23-25km/h ze zbiornika przy tej mocy wychodzi 11,5-12l Musialbym poszukac jakiegos 1.2TSI teraz i 1.6 dla porownania. U mnie wychodzi 8-8,5l jak mozna sprawdzic.

Ja powtarzam, spalanie spalaniu nie rowne. Dlatego ja patrze tylko na wartosci max jakie ludzie maja na motostat, bo auto wiecej palic nie bedzie. Moze tylko mniej :twisted: A powtarzam to wielokrotnie, bo potem jak to mialo juz tu miejsce kilku krotnie jest lament, ze mi pali X, a innym pali 3/4X, a sa tacy ze 1/2X
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• exportsubripp
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 304

[quote="pandzik"]
                                            Powiedz mi, co Ty bierzesz?

[ Dodano: Czw 24 Maj, 12 13:44 ]
                                            .

nie powiem bo mi dealera odbijesz

.
                                            .
                                            .

PS.
                                            Podaj mi przyklad tak samo zajebistego auta , z takim wyposazeniem, z dynamicznym silnikiem co fajnie zbiera sie spod swiateł, malo pali , ma super materialy w srodku, mięciutki kokpit a nie plastiki jak wyciosane siekierą jak to jest np w VW Touran, nic w nim nie trzeszczy, jest nieawaryjne i za takie pieniadze to odrazu sprzedaje swoją octe i lece do salonu kupic coś innego Prawda jest taka że nikt skodzie do pięt nie siega w kwestii stosunku ceny do jakosci, zresztą widac to po rankingach sprzedawalnosci sie tych samochodów, itp itd.

Komentarz

• Zorr
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2110

Maicroft, miasto miastu nierówne a i ta sama trasa pokonywana dzisiaj nie równa się jutrzejszej. Już kiedyś pisałem, 1.8TSI pali mi w mieście na odcinku 4km z 1 zatrzymaniem w przedszkolu od 8.0l/100km do 16.5l/100km.

No ale to chyba każdy wie, tak samo jak fakt, iż diesel o podobnej mocy pali od 15% do 30% mniej zależnie od tego jak się ciśnie.

PS Osobiście jakbym miał wybierać między 1.6MPI + LPG a 1.2TSI do miasta to wybrałbym opcje 1.6MPI.
                                              Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                              Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9941
                                                • Ford

Zamieszczone przez BADYL
                                                No to, że wybierając "bogatsze" wyposażenie cena robi się (dla mnie) absurdalnie nieatrakcyjna...
                                                Adam... Używam:
                                                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• exportsubripp
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 304

Zamieszczone przez Agamek12
                                                  Zamieszczone przez BADYL
                                                  No to, że wybierając "bogatsze" wyposażenie cena robi się (dla mnie) absurdalnie nieatrakcyjna...
                                                  .
                                                  dokladnei , wyszedlem z tego samego zalozenia kupujac moją O2FL. Ja dalem za swoją 55 tys pln a jak widze ze ludzie płacą za to samo auto po 70-80 to ich podziwiam. Jakie trzeba przebiegi robić żeby taka różnica w cenie sie zwrócila?

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

dokladnei , wyszedlem z tego samego zalozenia kupujac moją O2FL. Ja dalem za swoją 55 tys pln a jak widze ze ludzie płacą za to samo auto po 70-80 to ich podziwiam. Jakie trzeba przebiegi robić żeby taka różnica w cenie sie zwrócila?
                                                    Ale nie kazdy chce jezdzic golasem z manualna klima, szybami w korbkach, skrzynia manualna itd. Takie gustowne dodatki powoduja zmiane ceny o 20tys :idea:
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...