Dzwoniłem do gościa i powiedział że czeka towar z Niemiec :x i najprawdopodobniej jutro wyśle więc jak dobrze to w piątek będę miał moje sprężynki
[O2] automatyczne otwieranie klapy bagażnika
Zwiń
X
-
Zorganizowaliśmy mały SPOT w Legionowie 8) z Maku-2004, miło było poznać i pogadać.
Przechodząc do sprawy. Niestety :cry: w moim lifcie klapa zatrzymała się jak u poprzedników. Mam lifta z 2006 z czerwca i być może używane siłowniki nie dają rady. Maku-2004 ma sprawdzić czy inne sprężynki o innej charakterystyce (sile) lub o większej długości po rozprężeniu z mniejszą ilością zwojów (sztywniejsze) będą się może nadawały. Zapewne w nowych liftach z nowymi siłownikami problemu nie będzie ale za jakiś czas może sytuacja się powtórzyć jak u mnie. Więc trzeba by było odrazu dobrać właściwe sprężynki.
Maku-2004 dzięki Ci i koledze za wymianę doświadczeń i mały prezencik. W przyszłości służę pomocą tylko pilnuj stanu bakterii w komórce :wink: .Skoda Octavia II 1,9 TDi BXE 105KM LiftBack Elegance 2006 MOD by CYWA
Komentarz
-
-
Maru 123, ciśnienie rośnie (ja mimo że już mam to ciągle wam wszystkim kibicuje
) a sprawa liftback'a jakoś się nie posuwa do przodu
, załóżcie nowy wątek z listą chętnych na sprężyny do combi napiszcie to wyraźnie i zacznijcie się wpisywać, jeśli w ciągu np tygodnia dwóch wyjaśni się sprawa liftback'a to się ludzie podopisują z lifback'ami jeśli nie to zamówicie sobie pierwszą partie sprężyn i wynegocjujecie np stałą zniżkę dla OCP
[ Dodano: Sro 19 Maj, 10 20:39 ]
IMHO to nie chodzi o siłę tylko o długość po rozprężeniu - sprężyna musi dopchnąć klapę na wysokość w której klapa już sama się podnosi, w combi jest to ~47mm wiec te sprężynki 51mm działają spróbujcie sobie pomierzyć jakie jest minimalne wysunięcie siłownika żeby klapa sama zaczęła się podnosić. Od tego trzeba zacząć sama siła sprężyny to za mało.Zamieszczone przez CYWAczy inne sprężynki o innej charakterystyce (sile) lub o większej długości po rozprężeniu z mniejszą ilością zwojów (sztywniejsze) będą się może nadawały.
Z drugiej strony to nie widziałem w sieci filmiku gdzie by to działało w liftbacku :?- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Witam.
Tu jest film na którym widać jakiej długości są sprężynki, niestety moim zdaniem większe niż 51mm nie powinny być zakładane bo nie ma miejsca na nie, dziś sprawdzaliśmy to z CYWĄ.
Małe sprostowanie maku-2004Zorganizowaliśmy mały SPOT w Legionowie 8) z Maku-1234, miło było poznać i pogadać.
Mam zamiar zrobić test na sprężynkach o większej sile wypchnięcia. Może ktoś jest z Tych i mógłby szybko zakupić, przetestować i dać znać innym forumowiczom.Pozdrawiam
Mariusz
Komentarz
-
-
to co robimy ?Zamieszczone przez Jac_ekMaru 123, ciśnienie rośnie (ja mimo że już mam to ciągle wam wszystkim kibicuje ) a sprawa liftback'a jakoś się nie posuwa do przodu , załóżcie nowy wątek z listą chętnych na sprężyny do combi napiszcie to wyraźnie i zacznijcie się wpisywać, jeśli w ciągu np tygodnia dwóch wyjaśni się sprawa liftback'a to się ludzie podopisują z lifback'ami jeśli nie to zamówicie sobie pierwszą partie sprężyn i wynegocjujecie np stałą zniżkę dla OCP
Komentarz
-
-
Sam nie wiem .Ja mam dostać jutro sprężyny ale czy dostanę tego nikt nie wie .Zamieszczone przez andriu21tgto co robimy ?
Jeżeli do soboty nie dostanę sprężynek to nie wiem czy będzie warto za mną czekać , bo w niedzielę jadę za granicę i przez miesiąc mogę być nieobecny w kraju :PDaniel
Komentarz
-
-
Kurcze już za późnoZamieszczone przez OctaviaRS TDililo, to może zmień adres do wysyłki na kogoś z forum kto chętnie przeprowadzi testy na zamówionych przez Ciebie sprężynkach... jeśli to nie problem, oczywiście
dostałem około 18-stej potwierdzenie wysyłki .
Może dojdzie na czas :diabelski_usmiech
Witam
spręzyny zostały dzisiaj wysłane paczką pobraniową do zapłaty będzie: 74,20 zł
odpowiednio:
1. SZ 8020.20x076 Sprężyna Cena brutto 1 szt. 16,20 zł
2. SZ 8020.25x076 Sprężyna Cena brutto 1 szt. 14,90 zł
3 przesyłka 12 zł
Pozdrawiam
Zamawiałem inne ale już za późno żeby zmienićDaniel
Komentarz
-
-
lilo obym sie mylil ale spręzyny o długości 76 mm po ściśnięciu będą za długie.Zamieszczone przez liloKurcze już za późnoZamieszczone przez OctaviaRS TDililo, to może zmień adres do wysyłki na kogoś z forum kto chętnie przeprowadzi testy na zamówionych przez Ciebie sprężynkach... jeśli to nie problem, oczywiście
dostałem około 18-stej potwierdzenie wysyłki .
Może dojdzie na czas :diabelski_usmiech
Witam
spręzyny zostały dzisiaj wysłane paczką pobraniową do zapłaty będzie: 74,20 zł
odpowiednio:
1. SZ 8020.20x076 Sprężyna Cena brutto 1 szt. 16,20 zł
2. SZ 8020.25x076 Sprężyna Cena brutto 1 szt. 14,90 zł
3 przesyłka 12 zł
Pozdrawiam
Zamawiałem inne ale już za późno żeby zmienić
20x076 w spoczynku mają 76 mm i maxymalne ugięcie 28 mm. Czyli po ściśnięciu ich długość będzie 48 mm. Z tego co czytałem w tym temacie to miejsca po zamknięciu klapy w lifcie będzie ok. 31 mm. Taki wymiar ma przynajmniej sprężynka, którą testowałem z maku-2004 SZ 8020.2-x051. One po ściśnięciu miały jeszcze troszke luzu. Z tego co wyczytałem sprężynki maxymalnie ściśniętę szybciej sie zużywają.
Wczoraj patrzyłem w większość tabel ze sprężynkami i z tego co patrzyłem to będzie kłopot bo graniczną dla nas wartością jest wielkość sprężyny po ugięciu i dodatkowo szukamy sprężyny o jak najdłuższym rozprężeniu.
Mógłby ktoś podać dokładne parametry śr. wew, śr. zew, długość wysuniętego tłoka siłownika przy którym klapa sama startuje do góry i długość silownika przy zamkniętj pokrywie?Skoda Octavia II 1,9 TDi BXE 105KM LiftBack Elegance 2006 MOD by CYWA
Komentarz
-

ops:
Komentarz