[O2] automatyczne otwieranie klapy bagażnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez _tm_
    Zamieszczone przez maxpaynemm
    Zamieszczone przez marc!n
    jedno szczescie, że pracuje w aso i blacharnie mam obok - musza wyprostowac zawiasy i mocowania siłowników - mam nadzieje ze se to uda
    I tak podziwiam Tych u których klapa wygląda jak po dzwonie, a Oni nadal wytrwale modzą automatyczne otwieranie klapy :P
    Też mnie to zadziwia
    i mnie, od samego początku
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• Jac_ek
      RS
      • 2009
      • 1733

u mnie jak na razie bez zmian - ciągle działa choć sprężyny osłabły, ale znowu nie na tyle żeby nie otworzyć klapy - wręcz przeciwnie - otwiera się "aksamitniej" :szeroki_usmiech
      - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• wiking
        Ambiente
        • 2009
        • 117

potwierdzam jak przedmówca takie same objawy

Komentarz

• Al_Capone
          Drive
          • 2010
          • 80

A ja dziękuję pięknie za sprężynki. Nie mam czasu zamontować, ale moze na urlopie Musze wreszcie dostać samochód bo już tydzień stoi u dealera i czeka na brakujące dokumenty z czech
          Mam i ja

Komentarz

• rafik81
            Classic
            • 2010
            • 4

Witam.Znalasl juz ktos dojscie do mocniejszych silownikuw tylniej klapy to skody octawi 2 kobi zebym mi sie klapa sama podnosila?????
            Witam

Komentarz

• Jac_ek
              RS
              • 2009
              • 1733

podsyłam jeszcze link do strony w UK, mam ponad 600 odsłon filmiku z ich strony i oni też już to mają

Komentarz

• Al_Capone
                Drive
                • 2010
                • 80

A więc wróciłem z urlopu.

Tam gdzie byłem był garaż i imadełko. Najpierw założyłem jedna sprężynkę. Wszystko szło świetnie otwierało się pięknie zamykało sie lekko. Odstawała klapa co prawda jakieś 1-1.5mm ale cóż począć ja to wiem i mnie wkurza, ale nikt tego nie zauważy

Ale po trzech dniach raz na kilka razy klapa tak podskakiwała i się zatrzymywała i dopiero po kilku sekundach szła do góry. Pomyślałem sobie, że pewnie sprężyna się ugniata. Jako, że w domu nie mam garażu ani imadła stwierdziłem, że jak mi się później popsuje to już nie zrobię tak łatwo. A więc założyłem dwie. Teraz z dwóch stron i lekko klapa odstaje
                Działa nad wyraz świetnie Ale trzeba się namęczyć by zamknąć klapę. Ciągle mam ślady łap na szybie

Podsumowując mod genialny w prostocie. Z moimi dwiema lewymi rekami z 10 minut pierwsza, z 5 minut druga
                Potem tylko owinięcie taśma izolacyjną czarną dla ładnego wyglądu i już

Ale pytanie mam co w powyższej sytuacji. Zdjąć jedna? Czekać aż się ułożą?

P.S. Wielkie dzięki dla pionierów!

[ Dodano: Czw 29 Lip, 10 14:22 ]
                Update:
                wygląda tak:
                before
                Dropbox lets you back up photos to the cloud from iPhone, Android, Windows, Mac, and your camera. Learn more about Dropbox cloud photo storage.

after
                Dropbox lets you back up photos to the cloud from iPhone, Android, Windows, Mac, and your camera. Learn more about Dropbox cloud photo storage.

działa to tak:

ale niestety przy pierwszej były zniszczenia:

druga poszła jak po maśle
                Mam i ja

Komentarz

• Jac_ek
                  RS
                  • 2009
                  • 1733

A ja wczoraj zauważyłem dalsze słabnięcie siłowników - choć klapa wciąż się otwiera bez problemów to nie wiem jak będzie dalej :/ jeśli nadal będzie postępować ich zużycie (tzn wiem co będzie dalej, ale nie powiem )

Komentarz

• Al_Capone
                    Drive
                    • 2010
                    • 80

wymienisz siłowniki?
                    Mam i ja

Komentarz

• Jac_ek
                      RS
                      • 2009
                      • 1733

pewnie tak, jeśli przestanie się klapa otwierać, no i mam już parę koncepcji przeróbki tego otwierania tak żeby nie obciążać siłowników w przyszłości.

Komentarz

• Al_Capone
                        Drive
                        • 2010
                        • 80

może warto przerobić już teraz zanim padną. Podzielisz się koncepcją?
                        Mam i ja

Komentarz

• Jac_ek
                          RS
                          • 2009
                          • 1733

Zamieszczone przez Al_Capone
                          zanim padną
                          jeśli padną? może ta degradacja siły się w pewnym momencie zatrzyma, bo to co jest teraz to sprężyny osłabły i siłowniki też ale nie na tyle żeby przestało działać, mają jeszcze nadwyżkę mocy ale nie jest to już to co było na początku.

koncepcja jest taka żeby inaczej montować sprężynę - nie na siłowniku - co będzie wymagało jakiegoś patentu który nie jest jeszcze w fazie wykonywania a projektowania czyli zarys w głowie ;-)

Komentarz

• Al_Capone
                            Drive
                            • 2010
                            • 80

ja jestem dupa kompletna więc pozostaje mi tylko patrzyć ci na palce A potem po chamsku skopiować ;P mea culpa :twisted:
                            Mam i ja

Komentarz

• blind_walker
                              RS
                              • 2010
                              • 4533
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Jac_ek, też o tym myślałem, np w miejscu gdzie są takie gumowe, odstające dzyndzle w klapie...
                              mkII 20VT (600h worked)
                              Roooooomster

Komentarz

• misiek^wro
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8321

Panowie.

Sciagnijcie sobie sprezyne po 3-4 miesiacach i przyrownajcie do nowej :twisted:

Problem lezy w tym, ze sprezyna w 97% swojego uzytkowania pozostaje scisnieta - i to na tyle mocno, ze niestety ale traci na tym odrzut samej klapy. Nie szukalbym przyczyny w miejscu zamontowania samej sprezyny, a amortyzatorach tudziez zle dobranej sprezynie :twisted:
                                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Jac_ek
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 1733

Zamieszczone przez misiek^wro
                                  Problem lezy w tym, ze sprezyna w 97% swojego uzytkowania pozostaje scisnieta
                                  bez kozery powiem nawet że w 99,99%

Zamieszczone przez misiek^wro
                                  Nie szukalbym przyczyny w miejscu zamontowania samej sprezyny, a amortyzatorach tudziez zle dobranej sprezynie
                                  IMHO jak najbardziej "winne" jest miejsce montażu gdyż jego rozmiar nie pozwala na zastosowanie mniejszej ale równie silnej sprężyny - zmieniając miejsce montażu sprężyny zyskamy dla niej odpowiednią przestrzeń do jej pracy, unikniemy prawdopodobnego uszkodzenia siłownika oraz zapewnimy jej długowieczność jeśli będzie pracować w przeznaczonym dla siebie zakresie. Sprężyna jest optymalna bo działa a jedynie miejsce montażu ją "niszczy"

Komentarz

• Al_Capone
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 80

w ramach ciekawostek dzisiaj na parkingu pod sklepem przywaliłem klapą przypadkowo przechodzącej babce Ale nie piekliła się zbytnio no bo po jaką cholerę ocierała się prawie o mój samochód
                                    Mam i ja

Komentarz

• marc!n
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 275

dziś wreszcie udało sie przywrócić klape bagażnika do stanu sprzed "modu" automatycznego otwierania klapy.

pamiątacie filmik...

klapa wyjechała około 1 cm do tyłu bo testowaliśmy wtedy sprezyny od wiatrówki :d
                                      naszczęście juz jest jak dawnej - otwieranie ręczne

ale trzeba przyznać - dawno nie było takiego poruszenia jak przy tej modyfikacji naszych szkodników :diabelski_usmiech
                                      moja czarna SKODA OCTAVIA II 1.9 TDI
                                      sprzedaje na allegro - zapraszam ops:

Komentarz

• Januszgóra
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 13

Witam! Czytałem wasze posty i gdzieś przegapiłem adres gzie można zamówić te sprężynki do O2 Kombi, jak ktoś może to niech podeśle mi adres.
                                        Niestety autkiem nie pochwalę się bo jeszcze nie mam , odbieram początkiem października
                                        Pozdrawiam
                                        Janusz Góra

Komentarz

• Jac_ek
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 1733

to ja napiszę kolejny cykliczny "raport" z użytkowania sprężyn:
                                          znów spadła siła otwierania zarówno sprężyny jak i siłowniki - słabnie ten zestaw ale pocieszające jest to że wciąż jeszcze działa choć coraz wolniej ale wciąż płynnie

Komentarz

• marc!n
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 275

Zamieszczone przez Jac_ek
                                            to ja napiszę kolejny cykliczny "raport" z użytkowania sprężyn:
                                            znów spadła siła otwierania zarówno sprężyny jak i siłowniki - słabnie ten zestaw ale pocieszające jest to że wciąż jeszcze działa choć coraz wolniej ale wciąż płynnie
                                            to pocieszające ze wciąż działa - ja juz zapomniałem o tym modzie
                                            ale nie ukrywam ze wkurza mnie podnoszenie tej klapy ręcznie :evil:
                                            moja czarna SKODA OCTAVIA II 1.9 TDI
                                            sprzedaje na allegro - zapraszam ops:

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

wkurza mnie podnoszenie tej klapy ręcznie :evil:
                                              :shock:
                                              saport techniczny baj DGW
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm
                                              no i nie ma :-)

Komentarz

• lilo
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 4317
                                                • Mercedes-Benz

ale nie ukrywam ze wkurza mnie podnoszenie tej klapy ręcznie
                                                Mnie już nie :P
                                                Daniel

Komentarz

• kropeck
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2319
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

Może ktoś się zdecyduje na taki fajny komplecik:
                                                  Pozdrawiam,
                                                  Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• lilo
                                                    RS
                                                    • 2006
                                                    • 4317
                                                    • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez kropeck
                                                    Może ktoś się zdecyduje na taki fajny komplecik:
                                                    Żeby nie ta cena to decyzja byłaby szybka i oczywista :twisted:
                                                    Daniel

Komentarz

Pracuję...