u mnie jak na razie bez zmian - ciągle działa choć sprężyny osłabły, ale znowu nie na tyle żeby nie otworzyć klapy - wręcz przeciwnie - otwiera się "aksamitniej" :szeroki_usmiech
A ja dziękuję pięknie za sprężynki. Nie mam czasu zamontować, ale moze na urlopie Musze wreszcie dostać samochód bo już tydzień stoi u dealera i czeka na brakujące dokumenty z czech
Tam gdzie byłem był garaż i imadełko. Najpierw założyłem jedna sprężynkę. Wszystko szło świetnie otwierało się pięknie zamykało sie lekko. Odstawała klapa co prawda jakieś 1-1.5mm ale cóż począć ja to wiem i mnie wkurza, ale nikt tego nie zauważy
Ale po trzech dniach raz na kilka razy klapa tak podskakiwała i się zatrzymywała i dopiero po kilku sekundach szła do góry. Pomyślałem sobie, że pewnie sprężyna się ugniata. Jako, że w domu nie mam garażu ani imadła stwierdziłem, że jak mi się później popsuje to już nie zrobię tak łatwo. A więc założyłem dwie. Teraz z dwóch stron i lekko klapa odstaje
Działa nad wyraz świetnie Ale trzeba się namęczyć by zamknąć klapę. Ciągle mam ślady łap na szybie
Podsumowując mod genialny w prostocie. Z moimi dwiema lewymi rekami z 10 minut pierwsza, z 5 minut druga
Potem tylko owinięcie taśma izolacyjną czarną dla ładnego wyglądu i już
Ale pytanie mam co w powyższej sytuacji. Zdjąć jedna? Czekać aż się ułożą?
A ja wczoraj zauważyłem dalsze słabnięcie siłowników - choć klapa wciąż się otwiera bez problemów to nie wiem jak będzie dalej :/ jeśli nadal będzie postępować ich zużycie (tzn wiem co będzie dalej, ale nie powiem )
jeśli padną? może ta degradacja siły się w pewnym momencie zatrzyma, bo to co jest teraz to sprężyny osłabły i siłowniki też ale nie na tyle żeby przestało działać, mają jeszcze nadwyżkę mocy ale nie jest to już to co było na początku.
koncepcja jest taka żeby inaczej montować sprężynę - nie na siłowniku - co będzie wymagało jakiegoś patentu który nie jest jeszcze w fazie wykonywania a projektowania czyli zarys w głowie ;-)
Sciagnijcie sobie sprezyne po 3-4 miesiacach i przyrownajcie do nowej :twisted:
Problem lezy w tym, ze sprezyna w 97% swojego uzytkowania pozostaje scisnieta - i to na tyle mocno, ze niestety ale traci na tym odrzut samej klapy. Nie szukalbym przyczyny w miejscu zamontowania samej sprezyny, a amortyzatorach tudziez zle dobranej sprezynie :twisted:
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
Problem lezy w tym, ze sprezyna w 97% swojego uzytkowania pozostaje scisnieta
bez kozery powiem nawet że w 99,99%
Zamieszczone przez misiek^wro
Nie szukalbym przyczyny w miejscu zamontowania samej sprezyny, a amortyzatorach tudziez zle dobranej sprezynie
IMHO jak najbardziej "winne" jest miejsce montażu gdyż jego rozmiar nie pozwala na zastosowanie mniejszej ale równie silnej sprężyny - zmieniając miejsce montażu sprężyny zyskamy dla niej odpowiednią przestrzeń do jej pracy, unikniemy prawdopodobnego uszkodzenia siłownika oraz zapewnimy jej długowieczność jeśli będzie pracować w przeznaczonym dla siebie zakresie. Sprężyna jest optymalna bo działa a jedynie miejsce montażu ją "niszczy"
w ramach ciekawostek dzisiaj na parkingu pod sklepem przywaliłem klapą przypadkowo przechodzącej babce Ale nie piekliła się zbytnio no bo po jaką cholerę ocierała się prawie o mój samochód
Witam! Czytałem wasze posty i gdzieś przegapiłem adres gzie można zamówić te sprężynki do O2 Kombi, jak ktoś może to niech podeśle mi adres.
Niestety autkiem nie pochwalę się bo jeszcze nie mam , odbieram początkiem października
Pozdrawiam
to ja napiszę kolejny cykliczny "raport" z użytkowania sprężyn:
znów spadła siła otwierania zarówno sprężyny jak i siłowniki - słabnie ten zestaw ale pocieszające jest to że wciąż jeszcze działa choć coraz wolniej ale wciąż płynnie
to ja napiszę kolejny cykliczny "raport" z użytkowania sprężyn:
znów spadła siła otwierania zarówno sprężyny jak i siłowniki - słabnie ten zestaw ale pocieszające jest to że wciąż jeszcze działa choć coraz wolniej ale wciąż płynnie
to pocieszające ze wciąż działa - ja juz zapomniałem o tym modzie
ale nie ukrywam ze wkurza mnie podnoszenie tej klapy ręcznie :evil:
Komentarz