VCDS 10.6

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Enriquez
    RS
    • 2009
    • 7685
    • Superb III (3V3)

Na razie nie.
    Pozdrawiam
    Marcin

Komentarz

• komoornik
      Ambiente
      • 2008
      • 150

Panowie, jaki interfejs zakupić aby włączyć takie opcje jak staging, cornery itd. w O2 FL MY2012 ?

Coś takiego: http://www.e-service.info.pl/VAG001.html ?

Komentarz

• natash
        RS
        • 2011
        • 2599

Panowie czy jest gdzieś opis bloków pomiarowych wraz z granicznymi wartościami? Czy to jest opisane w Elsie?

Komentarz

• TomekRs
          RS
          • 2011
          • 1670

Zamieszczone przez komoornik
          Panowie, jaki interfejs zakupić aby włączyć takie opcje jak staging, cornery itd. w O2 FL MY2012 ?

Coś takiego: http://www.e-service.info.pl/VAG001.html ?
          VCDS Beta 11.3.0

Komentarz

• komoornik
            Ambiente
            • 2008
            • 150

Podałeś właściwie samą nazwę programu, a m chodzi o konkretny kabelek.

Komentarz

• macluke
              Elegance
              • 2010
              • 875

Zamieszczone przez adrusek
              Bo czasem przy jeżdzie na dziennych światłach licznik nie jest czytelny.
              hmm, jak przy dziennych nie widać dobrze licznika to najwyższa pora włączyć światła :diabelski_usmiech

Komentarz

• komoornik
                Ambiente
                • 2008
                • 150

Gdzie w VCDS'ie można znaleźć opcje od wyciszania radia oraz wizualizacji przy korzystaniu z czujników parkowania ?

Komentarz

• Adamxa
                  Drive
                  • 2011
                  • 57

w opcjach radzia mozna to zrobic (poziom wyciszenia)

Komentarz

• komoornik
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 150

Ale z tego co wiem, najpierw musi to być uaktywnione - bodajże w sterowniku czujników parkowania?

EDIT

O2 FL MY2012 :

Mój Wischer to:
                    1Z1 955 119 D

W VCDS 11.3 Beta nie ma dla niego pomocnika długiego kodowania - czy ustawienie dodatkowego przetarcia przednich wycieraczek mogę śmiało ustawiać wg. wskazówek z pierwszej strony, czy coś tam się zmieniało i namieszam ?

Komentarz

• Adamxa
                      Drive
                      • 2011
                      • 57

w jaki sposób za pomocą vaga mogę zmierzyć przyspieszenie ? znalazłem kilka informacji na internecie na ten temat . ale wartości które są tam podane w moim vagu są nie odczytywane :shock:

Komentarz

• komoornik
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 150

Nic się nie zmieniło w kwestii wyłączenia corneringu przy kierunkowskazach dla najnowszych modeli?

Niestety w MY12 bit 0 w bajcie 17 odznaczony a i tak świecą.

Komentarz

• Enriquez
                          RS
                          • 2009
                          • 7685
                          • Superb III (3V3)

komoornik,

co do cornerów to zależy to od sterownika - loteria z nimi jest i tyle

jeżeli chodzi o wycieraczki, to w 2009 do 2011 był wisher z końcówką C.
                          ja bym spróbował, generalnie nie ma tam akurat co zepsuć, najwyżej albo moduł nie przyjmie kodowania albo wrócisz do starego. On działa po LINie, więc skomplikowany za bardzo nie jest...

[ Dodano: Sro 08 Lut, 12 22:41 ]
                          Adamxa,

dużo zależy od tego jakiego vaga używasz...
                          w nowszych wersjach jest po prostu dedykowany przycisk do tego w Measuring Blocks silnika czy ABS (oidp).
                          Pozdrawiam
                          Marcin

Komentarz

• Adamxa
                            Drive
                            • 2011
                            • 57

Enriquez

VCDS Beta 11.3.0

Komentarz

• komoornik
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 150

Dzięki za odpowiedź !

Okazało się, że chyba w ASO zmienili mi kodowanie bo było już odpowiednie

A jak to wygląda z próbą włączenia TPM ?

Address 03: ABS Brakes (J104) Labels: None
                              Part No SW: 1K0 907 379 BH HW: 1K0 907 379 BH
                              Component: ESP MK60EC1 H31 0121
                              Revision: 00H31001

Nie mam również labelek.

Komentarz

• 1 6 D
                                Rider
                                • 2011
                                • 547
                                • Volkswagen

Szukając info do jakichś kodowań Borda tego nowszego znalazłem post na forum niemieckim z listą wszystkich możliwych ustawień świateł w Bajcie 18:
                                Weiß jemand von euch wo man led-rückleuchten für den 6er bekommt?hab überall schon geschaut aber leider nichts gefunden:-(
                                http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
                                Trochę plików do VCDS, zapraszam

Komentarz

• natash
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2599

Kilka pytań, prosiłbym o konkretne linki.

Różnice pomiędzy trybem amerykańskim i skandynawskim, na forum są rozbierze informację, chyba że ktoś mógłby dokładnie napisać co ustawić aby osiągnąć takie działanie świateł:

Świeci się przód, tył oraz zegary nie przy pozycji włącznika świateł na Auto jest dzień, wjeżdżam do tunelu lub robi się ciemno, zapala się tył dodatkowo zegary.

Czy mogę dodatkowo ustawić np moc świateł na 50-60% aby świeciły w dzień, pokrętło na Auto i czy one automatycznie zmienią się na 100% jak zrobi się ciemno lub wjadę do tunelu (czy dużo oszczędzą na tym żarówki, bo głównie jeżdżę w dzień). Bo z tego co rozumiem, używanie halogenów jako świateł dziennych jest prawnie zabronione w PL, a instalowanie świateł za 400 złotych, przy oszczędności 200 złotych rocznie mija się z celem, bo w ciągu pewnie 2 lat te światła do jazdy dziennej padną...

Czy przy coming home i leaving home dużo w dupcie dostaje akumulator przy odcinkach po mieście ~15km?

Jak ustawić dodatkowo awaryjne przy ostrym hamowaniu?

Czy jest jeszcze coś ciekawego do ustawienia?

Komentarz

• obrus
                                    Elegance
                                    • 2011
                                    • 783
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Co do CH i LH możesz sobie samemu ustalić czas, jaki się palą. W trybie skandynawskim na pewno dzienne regulujesz procentowo (ja mam chyba 55%, standardowo było 92%).
                                    Awaryjne przy hamowaniu są do znalezienia bez problemu w long coding helper. Standardowo jest miganie światłami stopu.

Komentarz

• 1 6 D
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 547
                                      • Volkswagen

Nie mam u siebie czujnika świateł więc nie wiem czy na pewno po zrobieniu się ciemno zapali zegary. Ty masz elektrykę Golfa 5 jeszcze to da się ustawić ściemnione mijania w trybie dziennym jeśli chcesz to robić w obecnym aucie z podpisu.

Ja ma Borda 30 bajtowego Highend o numerku 3C8937049E i u mnie na trybie skandynawskim jako pozycja zero miałem seryjnie włączone światła mijania i wszystkie pozycje a na liczniku ciemno. Po aktywacji na raz trybu amerykańskiego i skandynawskiego przy dziennych świeca się mi tylko mijania. Kodowaniem można je przełączyć na przeciwmgielne jak się chce i spokojnie ściemnić. Od strony prawnej się jednak nie wypowiem. Ty masz czujnik światła to powinny się przełączać w tunelach na pełna moc.

Dodatkowo tryb amerykański jest tak ustawiony że przy zaciągnięciu ręcznego gasną wszystkie światła, na pewno przy dziennych, bo nie pamiętam czy na maks włączonych też gasną na zapłonie.

Co do awaryjnych to był to bajt 16 lub 17 a bit 0 w starszej elektryce.

Ja w sumie głównie po mieście latam, mam CH i LH aktywne, jednak jest ono aktywne jak zostawiam włącznik w pozycji maks, nie działają w ogóle na pozycji zero i postojowych. ale kodowaniem można zrobić że LH działa zawsze przy otwieraniu. Ty masz czujnik świateł i deszczu jak wnioskuje to możesz ustawić że ten czujnik będzie wiedział czy ma włączać CH i LH i w dzień nie powinno jeść akumulatora.

Komentarz

• natash
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2599

Jak chce sobie pogrzebać VCDS to muszę odpalać auto czy wystarczy, że przekręcę zapłon? Jak tylko zapłon to aku dostaje mocno po d..., czy mogę sobie tak grzebać np. 1-2h?

Komentarz

• alxxx
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 1823
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Zamieszczone przez natash
                                          Jak chce sobie pogrzebać VCDS to muszę odpalać auto czy wystarczy, że przekręcę zapłon? Jak tylko zapłon to aku dostaje mocno po d..., czy mogę sobie tak grzebać np. 1-2h?
                                          To zależy co chcesz ustawiać(sprawdzać). Chcesz np kodować, zczytać błędy to zapłon tylko - łączysz się i działasz. Ale jak sprawdzasz np podzespoły konkretne to może być konieczność odpalenia silnika i wtedy sprawdzania - jak np kąt synchronizacji wałka. Wszystko zależy od potrzeb (czyt. np usterki)
                                          pozdr
                                          VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                                          Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• gieu
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 607
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Szukalem ostatnio opcji aktywowania automatycznej tylnej wycieraczki w O2FL liftback (tylna wycieraczka wlacza sie co 30 sek., gdy przednie wycieraczki pracuja w trybie ciaglym i auto jest w ruchu). Po dlugich zabawach z kodowanie udalo mi sie znalezc te opcje w module 09 (1K0 937 087). - Jest o tym osobny watek na forum.
                                            Mozecie sobie dodac do pomocnika kodowania:

LC,25,0,Automatyczna wycieraczka tylkej szyby

Przy okazji postanowilem zaszalec i poprzestawialem wiekszocz bitow z tego modulu nieopisanych w moim Vag-com. Oto co udalo mi sie znalezc:

LC,12,1, DRL nieaktywne podczas migania dlugimi swiatlami (flashing)
                                            LC,25,1, DRL aktywne gdy wlacznik swiatel ustawiony na swiatla postojowe
                                            LC,25,4, Swiatla postojowe (oba na raz) aktywowane kierunkowskazami (normalnie zapala sie tylko swiatlo z tej strony, na ktora ustawiony jest kierunkowskaz)
                                            LC,27,0, Rozna pozycja parkowania wycieraczek przednich w celu wydluzenia ich zywotnosci
                                            Octavia II FL 1.4TSI Rosso Brunello

Komentarz

• 1 6 D
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 547
                                              • Volkswagen

gieu, dodałem właśnie twoje pozycje do pliku z chomika od Enriquez'a, wczoraj tam też parę innych rzeczy dopisałem, które na necie znalazłem ale nie były wpisane. Poczekam na test pliku do Borda z niemieckiej wersji, może tam będzie coś więcej jeszcze opisane.

Komentarz

• gieu
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 607
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez 1 6 D
                                                gieu, dodałem właśnie twoje pozycje do pliku z chomika od Enriquez'a, wczoraj tam też parę innych rzeczy dopisałem, które na necie znalazłem ale nie były wpisane. Poczekam na test pliku do Borda z niemieckiej wersji, może tam będzie coś więcej jeszcze opisane.
                                                Mozesz podac link do zaktualizowanego pliku?
                                                Octavia II FL 1.4TSI Rosso Brunello

Komentarz

• 1 6 D
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 547
                                                  • Volkswagen

Właśnie stwierdziłem że wrzucę go na chomika i będę spokojnie aktualizował.

Jego adres:
                                                  Chomikuj.pl to przyjazny serwis do przechowywania i udostępniania plików. Darmowa, nieograniczona przestrzeń i mnóstwo plików do pobrania.

[ Dodano: Nie 19 Lut, 12 16:25 ]
                                                  Co do listy możliwych kodowań ze strony poprzedniej:

To pozycje z opisem SK35x to będą Skody Octavie. Ale liczby na końcu trzeba jeszcze przeliczyć na HEX by w VCDSie kodować.

Komentarz

• natash
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2599

Dwa lamerskie pytanie, ale będę wdzięczny jeżeli mi napiszecie co można sprawdzać/ustawiać w poszczególnych polach. Oczywiście może być link

[ Dodano: Nie 19 Lut, 12 20:52 ]
                                                    Czytałem, że gdzieś można wyłączyć wyłączenie tylnej wycieraczki przy wrzuceniu wstecznego (gdzie to znaleźć?), podobno jest gdzieś też taka opcja, że wycieraczki zatrzymują się w różnych pozycjach (szukam gdzie to ustawić również?)

Mam VCDS 11.3.0
                                                    Załączone pliki

Komentarz

Pracuję...