dzisiaj sympatyczna niespodzianka
vcds wydarł mordę, że jest nowy soft stabilny do pobrania 11.11.4
pobrał i zainstalował z automatu
a zaraz potem znowu krzyknął, że do tej wersji jest potrzebny nowy firmware kabla
pobrał i zainstalował nowy wsad w wersji 1.92
przeglądam sobie właśnie pliki od kolegi 1 6 D, i widzę że ktoś ostatnio pytał o włączenie sygnału dźwiękowego przy wyłączonym zapłonie. Być może warto spróbować
przeglądam sobie właśnie pliki od kolegi 1 6 D, i widzę że ktoś ostatnio pytał o włączenie sygnału dźwiękowego przy wyłączonym zapłonie. Być może warto spróbować
Bajt 11 BIT 1 ...?
Dotyczy oczywiście FL !!!
Już sprawdzałem w moim aucie nie działa Bajt 11 Bit 1 w FL
Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER
Bajt 11 BIT 1 ...?
Poszukaj w kodowaniu kolumny kierowniczej, tam też się ustawia czy klakson ma na wyłączonym zapłonie działać. Sprawdź moduł 16 i bajt2bit2 jak jest ustawiony jeszcze.
Bajt 11 BIT 1 ...?
Poszukaj w kodowaniu kolumny kierowniczej, tam też się ustawia czy klakson ma na wyłączonym zapłonie działać. Sprawdź moduł 16 i bajt2bit2 jak jest ustawiony jeszcze.
Tam jeszcze nie sprawdzałem ustawień :roll: , dzięki za info. sprawdzę przy czasie
Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER
Wydawało się mi że z nowym Bordnetzem będzie już nowa kolumna kierownicza a nie miks starego z nowym.
EDIT:
Dla osób z kabelkiem VAG002 od eservice mam małą paczkę bazy plików aktualniejszej niż wbudowana w instalkę wersji 11.3 Millenium, cała po angielsku i z czasem gdy będą nowe rzeczy będę aktualizował, chyba że mam to wrzucić na chomika swojego, zajmuje poniżej 3 megabajtów. Aktualnie pliki lbl sa datowane an sierpień 2012 a clb jak w wersji 10.6.5 na wrzesień 2011.
Może zrobię wersję ze spolszczonymi plikami, która też będzie stopniowo rozwijana w miarę możliwości.
zainstalowałem sobie spryskiwacze reflektorów :lol: i mam prośbe jak się zmienia częstotliwość uruchomienia spryskiwaczy. Standardowo jest co 5 psikniecie na szybe ale wiem że coś tam zmienialiście. Mam OIIFL i szukałem w vcds ale nie znalazłem takiej opcji(może źle szukałem).
zainstalowałem sobie spryskiwacze reflektorów :lol: i mam prośbe jak się zmienia częstotliwość uruchomienia spryskiwaczy. Standardowo jest co 5 psikniecie na szybe ale wiem że coś tam zmienialiście. Mam OIIFL i szukałem w vcds ale nie znalazłem takiej opcji(może źle szukałem).
Znajdziesz to w adaptacjach modułu centralnej elektryki [09]. Kanał 26.
Ostatnio zauważyłem że czasami nie działa doświetlanie zakrętów. Co może być tego przyzczyną? Po ponownym włączeniu silnika wszystko działa jak należy.
dzięki za informacje dot. częstotliwości uruchamiania spryskiwaczy, zmieniłem działa.
Przy okazji też dołączę sie do kolegi który pisze o wyłączającym się doświetleniu zakrętów. Ja to zauważyłem to kiedy na postoju z uruchomionym silnikiem przełączę światła na pozycyjne a następnie ponownie przełącze na mijania to wtedy faktycznie przestaje działać doświetlanie. Często działo sie to w zimę kiedy na parkingu czekałem na żonę, a na zewnątrz było już ciemno wiec przełączyłem na pozycyjne (no bo po co miałem mieć włączone dzienne czy mijania) i po ponownym właczeniu świateł mijania już nie działało doświetlanie. Wtedy musiałem wyłaczyć silnik(zapłon)ponownie go właczyć i było ok. Teraz mam ustawiony tryb amerykański więc zaciągam ręczny na dziennych i same się wyłączają.
Ave, dawno mnie tu nie było ops: . A teraz sobie chyba nagrabiłem nieco... No więc było tak: najpierw gmerałem co nie co w VCDS'ie i ruszyłem ten nieszczęsny bajt 18 w centralnej elektryce :? . Na razie nie doszedłem jeszcze na co go zmienić, żeby znów zaczęły działać dzienne - a próbowałem wszystkich kombinacji zaczynających się na 1 i na 3 (szesnastkowo rzecz jasna). Może ktoś ma sterownik w wersji E i wie co tam powinno być?
Ale i tak zanim będę mógł to naprawić, mam kolejny problem. Ściągnąłem sobie VCDS 11.11.4, zainstalowałem, zgodnie z zaleceniem przeinstalowałem sterownik USB i gitara. Potem krzyknął, że soft kabelka mu się nie podoba, przeprogramował i niby wszystko zaczęło działać. Niby, bo po każdym uruchomieniu VCDS'a po jakimś czasie (ca. 5 minut) tracił nagle łączność z modułem i można było tylko zabić całą aplikację. Dodam, że wcześniej, na 11.2 ze starszym sterownikiem nic takiego się nie zdarzało. Do tego jeszcze zabicie VCDS'a wymagało czasem wyciągnięcia kabelka. No i po którymś jego podłączeniu zobaczyłem tekst, że Windows musi zainstalować sterownik nieznanego urządzenia FFFFFFFFFFFF. Czy to znaczy, że mój kabelek poszedł się czesać? A jeśli tak, to coś jeszcze z niego ma szansę być? Daje jeszcze oznaki życia w postaci zaświecenia się diody po podłączeniu do auta, ale nic poza tym... :cry:
:
: Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
:
: Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
: Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
:
Widze ze lubisz dzialac na ORG wersjach czyli domniemam ze kabelek masz tez org, wiec odsyłaj do ADAKo lub Ross techa. Jak nie masz org, to musze przyznać ze jestes conajmniej pop***** ze robiłes update softu i to na najnowszy jeszcze.
Co do kombinowania z kodowaniem ..... backupa z autoscanu tez nie masz ?
Kabelek mam od Kolegi innova - na obudowie ma napis Ross-tech, ale czy to już oznacza, że org, to się nie orientuję... A co do kodowania, to owszem, backupy mam, ale tam było po prostu 00, więc i tak najpierw muszę znaleźć pasujący kod.
Tak w ogóle, to nawet bym tego nie tknął, tyle że jak otworzyłem helpera (jeszcze na 11.2), to okazało się, że masę opcji, które miałem włączone, pokazał mi jako wyczyszczone. Więc chciałem przywrócić poprzedni stan, a w tym bajcie 18, to głowę bym dał, że było ustawione "Superb". No i, parafrazując pewien film: bym, k***a, teraz nie miał głowy.
:
:
:
Kabelek, czy tam interfejs, dokonał samo destrukcji, z wydatną Twoją pomocą. Czy przy zakupie nie dostałeś informacji że pod żadnym pozorem nie można dokonywać upgradu softu ani firmwaru w kabelku ?
Super_Be: od tego kabelka masz bardzo ładnie opisaną procedurę naprawy na chomiku. Wyszukuje się po wpisaniu VAG002 i odzyskasz kabelek za pierwszym razem po pół godzinie, a potem przy odrobinie wprawy po 10 minutach. Na 99% pierwszy scenariusz pomoże.
Alternatywnie i dla swojego dobra możesz później kabelek odesłać i dostaniesz go za drobną opłatą z powrotem z updejtem do wersji 11.11.0 - polecam. Tylko potem nie łącz się z internetem i nie korzystaj z innych wersji softu, bo póki co po update przywracanie tylko programatorem...
Nie załamuj się - poczytaj, ściągnij, zrób - założę się o dobrą flaszkę, że scenariusz 1 rozwiąże Twój problem
Kabelek, czy tam interfejs, dokonał samo destrukcji, z wydatną Twoją pomocą. Czy przy zakupie nie dostałeś informacji że pod żadnym pozorem nie można dokonywać upgradu softu ani firmwaru w kabelku ?
Hmm... Nie przypominam sobie, ale i tym razem niczego sobie za to uciąć nie dam 8) . No cóż, szit hapens - Do tej pory kabelek się sprawował wzorowo, więc się rozbestwiłem, no i mam za swoje. :roll:
Zamieszczone przez dato
Super_Be: od tego kabelka masz bardzo ładnie opisaną procedurę naprawy na chomiku. Wyszukuje się po wpisaniu VAG002 i odzyskasz kabelek za pierwszym razem po pół godzinie, a potem przy odrobinie wprawy po 10 minutach. Na 99% pierwszy scenariusz pomoże.
Alternatywnie i dla swojego dobra możesz później kabelek odesłać i dostaniesz go za drobną opłatą z powrotem z updejtem do wersji 11.11.0 - polecam. Tylko potem nie łącz się z internetem i nie korzystaj z innych wersji softu, bo póki co po update przywracanie tylko programatorem...
Nie załamuj się - poczytaj, ściągnij, zrób - założę się o dobrą flaszkę, że scenariusz 1 rozwiąże Twój problem
No, w najgorszym razie będę stratny o kabelek - przeżyję. Ale jeśli to zadziała tak jak piszesz, to już byłby cud-miód . Spróbuję na pewno, dzięki!
:
:
:
Nie widzieli. Sporej wielkości te moduły (jeśli to te, co tam leżą na stole). Na jednym ekranie widać "VCDS Cloud", co oznacza, że to może być koniec klonowanych kabelków - nad chmurą będą mieli 100% kontroli w czasie rzeczywistym.
Mam ELM BT od Lec, ale nie używam, a Neck się bawi (chyba tym) w odczyt parametrów na komórce z Androidem - muszę się zainteresować...
Komentarz