Szału nie ma z ELMem na BT, też mam, sprawdzałem z aplikacją Torque. Można co prawda definiować własne PIDy, ale i tak nie odczytują danych z auta. Napięcie akumulatora, temp. cieczy chłodzącej (tą prawdziwą, nie z deski rozdzielczej), tryb pracy sterownika (pętla otwarta/zamknięta) to odczytasz, ale już nawet temp. oleju niestety nie.
VCDS 10.6
Zwiń
X
-
Toto z tego co doczytałem ma po prostu wbudowany moduł wifi i można sobie ten cloud odpalić poprzez przeglądarkę internetową. Dzięki temu będzie można korzystać na dowolnej platformie, która umożliwia odpalenie netu...
Jak dla mnie zajebista sprawa, no i brak tych nieszczęsnych kabelków!Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Przeca musisz się wpiąć w OBD i z tym jeździć, zakładasz, że kupisz ori interfejs z Ross'a, żeby wpiąć na stałe do jednego auta tylko po to, żeby się nie podłączać jak chcesz coś zrobić :shock:
Nawet przy Twoich modach chyba nie potrzebujesz tego na stałe... Nie sądzę, żeby cena była specjalnie promocyjna i nie sądzę, żeby się w rozsądnym czasie klony pojawiły...
Komentarz
-
-
Enriquez, ale jak pobierasz dane z auta, bezprzewodowo czy telepatycznie ??? Musisz czymś się włączyć w złącze obd. Urządzenia za zdjęcia pod filmami to interfejs, który "robi" Ci bezprzewodowe połączenie zamiast kabla. Zresztą widać to na trzecim filmie na początku - wpinasz taki klocek (cegłę prawie) w złącze i już dalej masz bezprzewodowo :lol: :lol: :lol:
Nie da się z tym za długo jeździć i jest to bajer, fajny do diagnostyki, ale po pierwsze spodziewam się srogiej ceny, a po drugie moduł i tak musisz wpiąć - może być w pewnych sytuacjach pomocne, ale wielkiego "wow" tu nie widzę niestety...
Komentarz
-
-
Dostałem do prób domowych Bordnetz 1K0 937 049 N i chciałem się spytać czy ktoś wie co i gdzie podpiąć, aby ruszył on na stole przy zasilaniu z akumulatora i czy bez CAN Gateway bez problemu kabel do VCDSa się z nim połączy?http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Trochę plików do VCDS, zapraszam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 1 6 DDostałem do prób domowych Bordnetz 1K0 937 049 N i chciałem się spytać czy ktoś wie co i gdzie podpiąć, aby ruszył on na stole przy zasilaniu z akumulatora i czy bez CAN Gateway bez problemu kabel do VCDSa się z nim połączy?
Podłaczasz wszystkie stałe zasilania które są na schematach + 15-stke i CAN bezpośrednio do wtyki, wklepujesz ades 09 i ma ruszyc.
Komentarz
-
-
Jak podpiąłem według tej rozpiski zrobionej z ELSA na szybko:
Plus stały
A/1
D/1
Plus po stacyjce
G/11
Masa
A/9
D/5
CAN-L
G/7
CAN-H
G/8
Piny we wtyczce OBD2
CAN-L
T16/6
CAN-H
T16/14http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Komentarz
-
-
Właśnie w ELSA zdaje się że CAN wychodzący z Borda to Comfort CAN :| Bo w aucie jest po drodze CAN Gateway jeszcze.http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Komentarz
-
-
dokładnie tak jest
co prawda na magistrali CAN węzły są równorzędne
ale VCDS korzysta ze specjalnie przygotowanych sygnałów przez bramkę
znajdź jakiegoś gatewaya i podłącz go na szybko, musi działać
i dopiero do niego idą magistralowe inne węzły->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Witam,
Posiadam O2 FL Elegance z wersją sterownika elektryki 1K0 937 087 Q.
Troszkę pobawiłem się VCDS-em i pare rzeczy już uruchomiłem - Cornery, CH, LH, Light Assist (wymieniłem przełącznik auto), tryb amerykanski, itp., ale mam parę pytań do specjalistów w tej dziedzinie
Co to jest ??
- Bajt 16 bit 7
- Bajt 1 bit 3 i 4
- Bajt 5 bit 2 - pojawi się jakieś menu w MAXI-DOT, czy to działa tylko przy oryginalnym alarmie ??
- Bajt 9 bit 0 - ma to ktoś włączone ?? daje to coś prócz zamknięcia wlewu ?? :P
- Bajt 9 bit 6 - MFA - jak poznać, że mam to - jeśli w samochodzie mogę uruchomić funkcje głosowe poprzez naciśnięcie przycisku po lewej stronie na kierownicy to mam MFA ??
- Bajt 11 bit 3 - mam xenony z funckją AFS2 - tak mam na wydruku opcji dodatkowych, który dostałem w serwisie - czy mogę włączyć tę opcję ??
- Bajt 11 bit 6 - ten lewy kierunkowskaz pali się czały czas po otwarciu klapy bagaznika ??
- Bajt 12 bit 3 - to samo jak powyżej - gdzie jest czujnik otwarcia pokrywy ??
- Bajt 16 bit 7 - co to za dodatkowe funkcje i jaki sterownik je obsługuje ??
- Bajt 20 bit 7 - co to za dodatkowe funkcje i jaki sterownik je obsługuje ??
- Bajt 29 bit 6 - co to jest, bo mam to zaznaczone ??
Chciałbym włączyć jeszcze tylne światła przeciwmgielne jako stopy i oba światła przeciwmgielne na raz, ale nigdzie dla O2 FL tego znaleźć nie mogę (dla O1 jest to B21b4).
Zmieniał może ktoś ilość mrugnięć przy "komfortowych kierunkach" ?? zmieniłem na 4, potem na 5, wartość sterownik przyjął, ale i takświeci x3. Prawdą jest, że trzeba przywrócić wartości domyślne MAXI-DOT-a, by odczytał komputer nowe wartości ??
Będę wdzieczny za pomoc. Zdaję sobie sprawę, że sporo tych pytań, ale za każdą okazaną pomoc będę wdzieczny.
ps.
Mając:
Kod:Address 03: ABS Brakes (J104) Labels: 1K0-907-379-60EC1F.clb Part No SW: 1K0 907 379 BH HW: 1K0 907 379 BH Component: ESP [b]MK60EC1[/b] H31 0121
Pozdrawiam
KuCyK
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kucykspeedwayChciałbym włączyć jeszcze tylne światła przeciwmgielne jako stopy i oba światła przeciwmgielne na raz, ale nigdzie dla O2 FL tego znaleźć nie mogę (dla O1 jest to B21b4).->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
Komentarz