a marian_ag z tego co napisał ma D więc może to 39 powinno być właściwe?
VCDS 10.6
Zwiń
X
-
Ktoś wie czy zamykanie szyb i szyberdachu po wykryciu deszczu działa gdy moduł komfortu jest w wersji MIN a nie MAX i nie ma opcji w nim kodować tej funkcji?http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Trochę plików do VCDS, zapraszam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez obrusCo może być powodem, że znikają mi adaptacje, tj. przestawiam komfortowe kierunkowskazy na 4x a po tygodniu czy dwóch znowu mam standardowe 3x. Błędow brak. Po wejściu do vcds-a dalej mam zaznaczone np. 4x. 3 miesiące temu zmieniałem sterownik CE i od tego czasu są te problemy.
Komentarz
-
-
natash, to można z nową elektryką zmieniać dopiero.http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Komentarz
-
-
Koledzy, czy można ożywić czerwona kontrolkę od oleju tą na obrotomierzu, żeby była aktywna tak jak jest bez maxidota? I jeszcze jedna sprawa, co zrobić żeby wskaźnik temperatury silnika pokazywał realną temperaturę? Ostatnio sprawdzałem i na postoju, VCDS pokazuje 101ºC, a wskazówka na zegarach sztywno stoi na 90ºC, to kiedy ona sie podniesie jak już para z pod maski pójdzie. :twisted:
Komentarz
-
-
Ponoć tak mają wskazówki VW, że 70-110 stopni (bodajże) wskazują na sztywno jako 90
Fakt, że w przypadku problemów jest to kłopotliwe - jak już skoczy, to od razu w czerwone. Osobiście korzystam z wyświetlania temperatury oleju jak przeciążam auto, żeby wiedzieć na ile sobie mogę pozwolić.
Komentarz
-
-
spacewalker, zda się i to na bardzo wiele. Po temp. oleju od razu widać jak jest obciążony silnik. Ja jeżdżę zawsze z temp. oleju na Maxi Dot i po temp. jestem nawet wstanie stwierdzić, że poziom oleju jest już poniżej "mojej normy", czyli poniżej 3/4 ( choć do zapalenia pomarańczowej < nie czerwonej > lampki poziomu jeszcze daleko ). Po ostrej jeździe też widać dzięki temp. oleju ile trzeba "popyrkać" na jałowym, żeby odpowiednio przechodzić całość...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
leonn, niestety, trzeba miec swiadomosc ze wskaznik temp przeklamuje. Jedynie pomocna moze byc jakas dodatkowa elektronika, np. Kufatec E-MFA, ktory na MaxiDot wyswietla temp oleju i wody nawet przed FL. Lub jakies dodatkowe oprogramowanie do Smartphona, ktore zczyta te parametry przez OBD.
Zamieszczone przez datoPonoć tak mają wskazówki VW, że 70-110 stopni (bodajże) wskazują na sztywno jako 90
[OT]
dato, kowal 2002, właśnie. Do ilu Wam się olej grzeje? U mnie w TDI na Motul Specific przy ostrym butowaniu w upały dochodzi do 105 C (odczyt przez E-MFA, ale on to i tak ciąnie z CAN), wydaje się być dużo, przy czym woda oczywiscie jest na 84-90C. Czy ponad 100C to duzo dla oleju?
spacewalker, jak olej ma ponad 100C to sie stoi i chlodzi silnik (pracujacy na jałowych obrotach oczywiście). W BKD zazwyczaj okolo 5 minut wystarcza aby zszedl do poziomu 95C.
[/OT]Ja tu tylko sprzątam...
Komentarz
-
-
Puchacz, w którejś specyfikacji napisali, że do 135 pracuje poprawnie. Zmieniłem na LM i specyfikacji póki co nie widziałem, za to jak do 135 dochodziło to zwalniałem - tak grzeje się tylko przy pałowaniu na max, lub dłuższej jeździe w upale pod silnym obciążeniem. 170-180kmh na chorwackiej autostradzie lekko pod górkę z żaglem na dachu i musiałem do 150-160 odpuszczać.
To jest generalnie delikatny temat, teoretycznie frytki smażysz na 300 i na naturalnym i się nie gotuje, a w praktyce zerwanie filmu olejowego to podobno tragedia dla silnika.
Zależy też, gdzie mierzysz. Jeśli czujnik w misce to temperatura z założenia sporo niższa niż wyżej. Ponoć w S2 jest w dość dobrym miejscu, ale nie miałem odwagi sprawdzać "co by było gdyby"...
135 traktuję jako graniczną i w cięższych trasach w ogóle nie patrze na wskazówkę, przełączam na temp. oleju.
Zamieszczone przez Puchaczspacewalker, jak olej ma ponad 100C to sie stoi i chlodzi silnik (pracujacy na jałowych obrotach oczywiście). W BKD zazwyczaj okolo 5 minut wystarcza aby zszedl do poziomu 95C.
[/OT]
Komentarz
-
-
dato, czujnik temp. oleju w SII jest tam gdzie w OII czyli w misce olejowej ( jest zespolony z czujnikiem poziomu ). Jeśli pokazał Ci 135 st. na Maxi-Dot to jak dla mnie to jakiś kosmos. Ja u siebie odpuszczam w ok. 110 st. właśnie ze względu na to, że pomiar jest w misce i wyżej jest na pewno cieplej...
Puchacz, przy lekkich "ścigankach" temp. mam podobną jak u ciebie 105-107 st ( 110 to jakieś chwilowe przypadki ), przy średniej jeździe tak w ok. 102-103 st. ( przy temp jak dziś w ok. 25 st ). A co do osiąganych temp. oleju to zajrzyj TUTAJJest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
kowal 2002, dzięki. Ten wątek widziałem. Ale nie wiedziałem czy temperatury w TSI są zbliżone.
Nie wiem nawet czy TSI pracuje na standardowych 90C czy coś więcej. Spotkałem silniki benzynowych i turbobenzynowych np. na 103-104C. Wiec tam i olej siłą rzeczy będzie gorętszy.
dato hehe Racja. Chodzi mi o to, ze staram sie nie gasic po butowaniu ostrym puki sie nie schlodzi ponizej 100C. Jak ma w trakcie jazdy ponad 100C to sie przeciez nie zatrzymam.Ja tu tylko sprzątam...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Puchaczdato hehe Racja. Chodzi mi o to, ze staram sie nie gasic po butowaniu ostrym puki sie nie schlodzi ponizej 100C. Jak ma w trakcie jazdy ponad 100C to sie przeciez nie zatrzymam.
Polecam artykuł: Skoda Fabia RS | Długi dystans - 7500 km
Zamieszczone przez kowal 2002dato, czujnik temp. oleju w SII jest tam gdzie w OII czyli w misce olejowej ( jest zespolony z czujnikiem poziomu ). Jeśli pokazał Ci 135 st. na Maxi-Dot to jak dla mnie to jakiś kosmos. Ja u siebie odpuszczam w ok. 110 st. właśnie ze względu na to, że pomiar jest w misce i wyżej jest na pewno cieplej...
Nie mądrzę się, cytuję mądrzejszych od siebie, a osobiście nie sprawdzałem. I te 135 stopni nie uważam za szczególny kosmos, serio.
Komentarz
-
-
dato, to co pokazałeś ( 25 ) to jest czujnik temperatury paliwa. Jeśli masz 2,0 TDI CR 125kW to powinien być silnik o oznaczeniu CFGB. Zespolony czujnik poziomu i temperatury oleju ( G266 ) znajduje się na 100% na spodzie miski olejowej ( bardziej od strony skrzyni biegów, w tylnej części miski ). Na twoim obrazku jest to nr 6 i ma oznaczenie 03C 907 660G.
Ceed1, wyłączam silnik jak temp. oleju spadnie do 98/99 st. C. Czasami jak jestem "po ściganku" to trzeba poczekać kilka minut :diabelski_usmiech ...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002dato, to co pokazałeś ( 25 ) to jest czujnik temperatury paliwa. Jeśli masz 2,0 TDI CR 125kW to powinien być silnik o oznaczeniu CFGB. Zespolony czujnik poziomu i temperatury oleju ( G266 ) znajduje się na 100% na spodzie miski olejowej ( bardziej od strony skrzyni biegów, w tylnej części miski ). Na twoim obrazku jest to nr 6 i ma oznaczenie 03C 907 660G.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Puchaczleonn, niestety, trzeba miec swiadomosc ze wskaznik temp przeklamuje.Zamieszczone przez datoPonoć tak mają wskazówki VW, że 70-110 stopni (bodajże) wskazują na sztywno jako 90
Czyli poza dodatkowym MFA, nie ma sposobu żeby wskaźnik pokazywał realną temperaturę silnika, lub chciaz nie przekłamywał o 40ºC? Jakieś kodowanie VCDSem? Czy cuś innego?
Aaa i jeszcze odnośnie tej kontrolki ciśnienia oleju, można ją jakoś ożywić?
Komentarz
-
-
Właśnie przypadkiem się dowiedziałem że wyszła wersja VCDS 11.11.4 niemiecka, jak ściągnę to sprawdzę czy jest coś nowego w plikach lbl bo angielska baza plików też jest nowsza niz w 11.11.3.http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Komentarz
-
-
gieu, kod SKC czyli PIN do auta, jeśli chodzi Ci o immo->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
Komentarz