a marian_ag z tego co napisał ma D więc może to 39 powinno być właściwe?
VCDS 10.6
Zwiń
X
-
Ktoś wie czy zamykanie szyb i szyberdachu po wykryciu deszczu działa gdy moduł komfortu jest w wersji MIN a nie MAX i nie ma opcji w nim kodować tej funkcji?http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Trochę plików do VCDS, zapraszam
Komentarz
-
-
A gdzie to można zmienić?Zamieszczone przez obrusCo może być powodem, że znikają mi adaptacje, tj. przestawiam komfortowe kierunkowskazy na 4x a po tygodniu czy dwóch znowu mam standardowe 3x. Błędow brak. Po wejściu do vcds-a dalej mam zaznaczone np. 4x. 3 miesiące temu zmieniałem sterownik CE i od tego czasu są te problemy.
Komentarz
-
-
natash, to można z nową elektryką zmieniać dopiero.http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Komentarz
-
-
Koledzy, czy można ożywić czerwona kontrolkę od oleju tą na obrotomierzu, żeby była aktywna tak jak jest bez maxidota? I jeszcze jedna sprawa, co zrobić żeby wskaźnik temperatury silnika pokazywał realną temperaturę? Ostatnio sprawdzałem i na postoju, VCDS pokazuje 101ºC, a wskazówka na zegarach sztywno stoi na 90ºC, to kiedy ona sie podniesie jak już para z pod maski pójdzie. :twisted:
Komentarz
-
-
Ponoć tak mają wskazówki VW, że 70-110 stopni (bodajże) wskazują na sztywno jako 90
Fakt, że w przypadku problemów jest to kłopotliwe - jak już skoczy, to od razu w czerwone. Osobiście korzystam z wyświetlania temperatury oleju jak przeciążam auto, żeby wiedzieć na ile sobie mogę pozwolić.
Komentarz
-
-
spacewalker, zda się i to na bardzo wiele. Po temp. oleju od razu widać jak jest obciążony silnik. Ja jeżdżę zawsze z temp. oleju na Maxi Dot i po temp. jestem nawet wstanie stwierdzić, że poziom oleju jest już poniżej "mojej normy", czyli poniżej 3/4 ( choć do zapalenia pomarańczowej < nie czerwonej > lampki poziomu jeszcze daleko ). Po ostrej jeździe też widać dzięki temp. oleju ile trzeba "popyrkać" na jałowym, żeby odpowiednio przechodzić całość...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
leonn, niestety, trzeba miec swiadomosc ze wskaznik temp przeklamuje. Jedynie pomocna moze byc jakas dodatkowa elektronika, np. Kufatec E-MFA, ktory na MaxiDot wyswietla temp oleju i wody nawet przed FL. Lub jakies dodatkowe oprogramowanie do Smartphona, ktore zczyta te parametry przez OBD.
Dokladnie tak jest, przy czym wskazowka przeklamuje tez na samym poczatku. Juz przy 45 pokazuje 50, a przy okolo 60C wskazuje 75, potem tak jak mowisz od okolo 70 jest juz w pionie na 90C. Nie mowiac o oleju, ktory grzeje sie o wiele dluzej niz chlodziwo.Zamieszczone przez datoPonoć tak mają wskazówki VW, że 70-110 stopni (bodajże) wskazują na sztywno jako 90
[OT]
dato, kowal 2002, właśnie. Do ilu Wam się olej grzeje? U mnie w TDI na Motul Specific przy ostrym butowaniu w upały dochodzi do 105 C (odczyt przez E-MFA, ale on to i tak ciąnie z CAN), wydaje się być dużo, przy czym woda oczywiscie jest na 84-90C. Czy ponad 100C to duzo dla oleju?
spacewalker, jak olej ma ponad 100C to sie stoi i chlodzi silnik (pracujacy na jałowych obrotach oczywiście). W BKD zazwyczaj okolo 5 minut wystarcza aby zszedl do poziomu 95C.
[/OT]Ja tu tylko sprzątam...
Komentarz
-
-
Puchacz, w którejś specyfikacji napisali, że do 135 pracuje poprawnie. Zmieniłem na LM i specyfikacji póki co nie widziałem, za to jak do 135 dochodziło to zwalniałem - tak grzeje się tylko przy pałowaniu na max, lub dłuższej jeździe w upale pod silnym obciążeniem. 170-180kmh na chorwackiej autostradzie lekko pod górkę z żaglem na dachu i musiałem do 150-160 odpuszczać.
To jest generalnie delikatny temat, teoretycznie frytki smażysz na 300 i na naturalnym i się nie gotuje, a w praktyce zerwanie filmu olejowego to podobno tragedia dla silnika.
Zależy też, gdzie mierzysz. Jeśli czujnik w misce to temperatura z założenia sporo niższa niż wyżej. Ponoć w S2 jest w dość dobrym miejscu, ale nie miałem odwagi sprawdzać "co by było gdyby"...
135 traktuję jako graniczną i w cięższych trasach w ogóle nie patrze na wskazówkę, przełączam na temp. oleju.
No to głównie bym stał i chłodził :diabelski_usmiechZamieszczone przez Puchaczspacewalker, jak olej ma ponad 100C to sie stoi i chlodzi silnik (pracujacy na jałowych obrotach oczywiście). W BKD zazwyczaj okolo 5 minut wystarcza aby zszedl do poziomu 95C.
[/OT]
Komentarz
-
-
dato, czujnik temp. oleju w SII jest tam gdzie w OII czyli w misce olejowej ( jest zespolony z czujnikiem poziomu ). Jeśli pokazał Ci 135 st. na Maxi-Dot to jak dla mnie to jakiś kosmos. Ja u siebie odpuszczam w ok. 110 st. właśnie ze względu na to, że pomiar jest w misce i wyżej jest na pewno cieplej...
Puchacz, przy lekkich "ścigankach" temp. mam podobną jak u ciebie 105-107 st ( 110 to jakieś chwilowe przypadki ), przy średniej jeździe tak w ok. 102-103 st. ( przy temp jak dziś w ok. 25 st ). A co do osiąganych temp. oleju to zajrzyj TUTAJJest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
kowal 2002, dzięki. Ten wątek widziałem. Ale nie wiedziałem czy temperatury w TSI są zbliżone.
Nie wiem nawet czy TSI pracuje na standardowych 90C czy coś więcej. Spotkałem silniki benzynowych i turbobenzynowych np. na 103-104C. Wiec tam i olej siłą rzeczy będzie gorętszy.
dato hehe
Racja. Chodzi mi o to, ze staram sie nie gasic po butowaniu ostrym puki sie nie schlodzi ponizej 100C. Jak ma w trakcie jazdy ponad 100C to sie przeciez nie zatrzymam.
Ja tu tylko sprzątam...
Komentarz
-
-
Z mojego odpuszczania przy 135 też się coponiektórzy śmieją: "nowe auto masz, na gwarancji, co się może stać ?"... Może może, może nie powinno - na pewno wskaźnik temp. silnika jest niewiarygodny i warto posiłkować się olejem. Szczególnie, jak się go ma bez dokładaniaZamieszczone przez Puchaczdato hehe Racja. Chodzi mi o to, ze staram sie nie gasic po butowaniu ostrym puki sie nie schlodzi ponizej 100C. Jak ma w trakcie jazdy ponad 100C to sie przeciez nie zatrzymam.
Polecam artykuł: Skoda Fabia RS | Długi dystans - 7500 km
Ehem... Powiem tak, jak czegoś nie jestem pewien, to piszę, że nie jestem pewien, żeby nie wprowadzać innych w błąd... Nie wiem, gdzie jest w O, ale wydaje mi się, że w S2 jest w okolicach filtra / chłodnicy oleju. Co co byłoby niegłupie, bo tam jest temp znacznie większa niz w misce, w misce pewnie co najmniej z 15 stopni niżej...Zamieszczone przez kowal 2002dato, czujnik temp. oleju w SII jest tam gdzie w OII czyli w misce olejowej ( jest zespolony z czujnikiem poziomu ). Jeśli pokazał Ci 135 st. na Maxi-Dot to jak dla mnie to jakiś kosmos. Ja u siebie odpuszczam w ok. 110 st. właśnie ze względu na to, że pomiar jest w misce i wyżej jest na pewno cieplej...

Nie mądrzę się, cytuję mądrzejszych od siebie, a osobiście nie sprawdzałem. I te 135 stopni nie uważam za szczególny kosmos, serio.
Komentarz
-
-
dato, to co pokazałeś ( 25 ) to jest czujnik temperatury paliwa. Jeśli masz 2,0 TDI CR 125kW to powinien być silnik o oznaczeniu CFGB. Zespolony czujnik poziomu i temperatury oleju ( G266 ) znajduje się na 100% na spodzie miski olejowej ( bardziej od strony skrzyni biegów, w tylnej części miski ). Na twoim obrazku jest to nr 6 i ma oznaczenie 03C 907 660G.
Ceed1, wyłączam silnik jak temp. oleju spadnie do 98/99 st. C. Czasami jak jestem "po ściganku" to trzeba poczekać kilka minut :diabelski_usmiech ...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
To jak wrócę to podrążę dokładniej ten temat i najwyżej strzelę sobie trzecią wymianę oleju przed pierwszym przeglądemZamieszczone przez kowal 2002dato, to co pokazałeś ( 25 ) to jest czujnik temperatury paliwa. Jeśli masz 2,0 TDI CR 125kW to powinien być silnik o oznaczeniu CFGB. Zespolony czujnik poziomu i temperatury oleju ( G266 ) znajduje się na 100% na spodzie miski olejowej ( bardziej od strony skrzyni biegów, w tylnej części miski ). Na twoim obrazku jest to nr 6 i ma oznaczenie 03C 907 660G.
. HR będę opuszczał na noc więc przy powrocie problemów z temperaturą się nie spodziewam.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Puchaczleonn, niestety, trzeba miec swiadomosc ze wskaznik temp przeklamuje.Przecież to jest przegięcie pały na maxa, skoro ponad 40ºC różnicy, a na zegarze jest zawsze 90ºC, w takim razie mogło by tego wskaźnika temperatury płynu w ogóle nie być, a zostawic tylko tą czerwona kontrolkę od przegrzania silnika. :twisted:Zamieszczone przez datoPonoć tak mają wskazówki VW, że 70-110 stopni (bodajże) wskazują na sztywno jako 90
Czyli poza dodatkowym MFA, nie ma sposobu żeby wskaźnik pokazywał realną temperaturę silnika, lub chciaz nie przekłamywał o 40ºC? Jakieś kodowanie VCDSem? Czy cuś innego?
Aaa i jeszcze odnośnie tej kontrolki ciśnienia oleju, można ją jakoś ożywić?
Komentarz
-
-
Właśnie przypadkiem się dowiedziałem że wyszła wersja VCDS 11.11.4 niemiecka, jak ściągnę to sprawdzę czy jest coś nowego w plikach lbl bo angielska baza plików też jest nowsza niz w 11.11.3.http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Komentarz
-
-
gieu, kod SKC czyli PIN do auta, jeśli chodzi Ci o immo->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
Komentarz