VCDS 10.6

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Enriquez
    RS
    • 2009
    • 7685
    • Superb III (3V3)

Pozdrawiam
    Marcin

Komentarz

• niuch44
      Classic
      • 2012
      • 5

Tak się zagłębiłem w ten temat i zaciekawiło mnie parę opcji :P Tylko mam taki problem, iż znalazłem w szafie jakiś kabel usb<->obd II, tylko właśnie - nie wiem jaki. Możecie mi powiedzieć jakich Wy używacie, by wszystko hulało jak trza ?

Komentarz

• 1 6 D
        Rider
        • 2011
        • 547
        • Volkswagen

Ja mam kabel VAG002 od eservice, kupiłem u użytkownika innova z tego forum
        http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
        Trochę plików do VCDS, zapraszam

Komentarz

• niuch44
          Classic
          • 2012
          • 5

A vcds wymaga jakiegoś specjalnego kabla ? Bo sytuacja ma się tak, że swój interface zainstalowałem przy użyciu sterów do programu Polski Vag 4.9 i - o dziwo - wykrywa mi go w vcds lite, tylko nie wiem czemu, jedyne co odczytuje to podstawowe dane o silniku itp. Reszta się gubi i błędy wyskakują ;/ Pozostaje nic innego jak zakup innego kabla ?

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

niuch44, Skup sie i pomysl, dlaczego kabel z VCDSa kosztuje 1700pln, a kabel do polskiego VAGa a nie VCDSa 49zl
            Spritmonitor.de

Komentarz

• niuch44
              Classic
              • 2012
              • 5

No logiczne ... głupie pytania zadaję :roll: A jakbym kupił ten VAG002, to VCDS będzie mi działał ? Dam rade ustawić sobie np. mijania, żeby świeciły się od razu po zapaleniu silnika ?

Komentarz

• TomekRs
                RS
                • 2011
                • 1670

kup vcds od kolegi innova z forum i bedzie Ci dzialac.

Komentarz

• dato
                  L&K
                  • 2012
                  • 1431

Potwierdzam, kabelek działa.

Komentarz

• Ostlander
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 163

Zamieszczone przez niuch44
                    No logiczne ... głupie pytania zadaję :roll: A jakbym kupił ten VAG002, to VCDS będzie mi działał ? Dam rade ustawić sobie np. mijania, żeby świeciły się od razu po zapaleniu silnika ?
                    Tylko, że ty masz O1 a wszystkie mody z użyciem VCDS-a opisywane w tym wątku dotyczą O2 i O2FL. Mało prawdopodobne byś mógł wykonać podobne modyfikacje kodowaniem.
                    Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...

Komentarz

• wow
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 227

witam

probowalem zmienic dawke rozruchowa na ciepłym silniku ale bez powodzenia ,
                      napisze co robie
                      1
                      loguje sie przez vcds
                      2 wchodze w 01silnik wpisuje kod aktywacyjny do zablokowanych ustawien 12233
                      3 pieknie sie loguje wchodze w adaptocje i nie mam kanału 01 ani 05
                      4 z tego co wiem to to co znalałem w szukajce powinien to byc kanal 01
                      5 u mnie z tego wszystkiego to widzi tylko kanał 06 ale on jest od obrotów jałowych

ktos mi pomoże
                      wow wr............

Komentarz

• niuch44
                        Classic
                        • 2012
                        • 5

Zamieszczone przez Ostlander
                        Zamieszczone przez niuch44
                        Tylko, że ty masz O1 a wszystkie mody z użyciem VCDS-a opisywane w tym wątku dotyczą O2 i O2FL. Mało prawdopodobne byś mógł wykonać podobne modyfikacje kodowaniem.
                        Czy ktoś kto ma O1 mógłby napisać, czy u niego działają mody z użyciem VCDS-a ?

Komentarz

• Enriquez
                          RS
                          • 2009
                          • 7685
                          • Superb III (3V3)

Myślę, że to nie ten temat.
                          Pozdrawiam
                          Marcin

Komentarz

• rafik11
                            Rider
                            • 2009
                            • 448

napisałem w innym wątku ale tu też poproszę o pomoc. Chyba mam tryb skandynawski czyli dzienne w zderzaku (mam OIIFL) i świecą mi z tyłu pozycyjne razem z tablicą(tak odebrałem z salonu) ale dodatkowo mam ustawione wyłączanie dziennych poprzez zaciągnięcie ręcznego(to ustawił gość który mam vcds). Czyli mam chyba hybrydę skandynawskiego z amerykańskim i teraz chciałbym miec typowy tryb amerykański czyli dzienne z przodu bez tylnych pozycyjnych przy zachowaniu wyłączania przy zaciągniętym ręcznym. Proszę co gdzie mam zakodować w vcds. Proszę w miarę jak chłopu na miedzy bo to są moje początki zabawy z vcds i jeszcze nie zawsze wszystko umiem odnaleźć. Wersja vcds to 11.3.00.

Komentarz

• Langusta
                              RS
                              • 2010
                              • 1864
                              • Seat

Zamieszczone przez rafik11
                              napisałem w innym wątku ale tu też poproszę o pomoc. Chyba mam tryb skandynawski czyli dzienne w zderzaku (mam OIIFL) i świecą mi z tyłu pozycyjne razem z tablicą(tak odebrałem z salonu) ale dodatkowo mam ustawione wyłączanie dziennych poprzez zaciągnięcie ręcznego(to ustawił gość który mam vcds). Czyli mam chyba hybrydę skandynawskiego z amerykańskim i teraz chciałbym miec typowy tryb amerykański czyli dzienne z przodu bez tylnych pozycyjnych przy zachowaniu wyłączania przy zaciągniętym ręcznym. Proszę co gdzie mam zakodować w vcds. Proszę w miarę jak chłopu na miedzy bo to są moje początki zabawy z vcds i jeszcze nie zawsze wszystko umiem odnaleźć. Wersja vcds to 11.3.00.
                              Myślę że tutaj znajdziesz wskazówki, włączenia świateł dziennych.... http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=917991
                              Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER

Komentarz

• rafik11
                                Rider
                                • 2009
                                • 448

czytałem ten wątek i z niego (nie wiem czy dobrze)zrozumiałem że tryb amerykański sprowadza się do tego ze przy pomocy ręcznego mogę wyłączyć dzienne. Natomiast wyłaczenie świecących się tylnych pozycyjnych przy dziennych już musi zrobić serwis.

Komentarz

• vw2008
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 118

Znajomy ma Superb II 2009 rok bez DRL obok przeciwmgielnych [jak np. w O2 FL] , tylko xenony

Chciałem przekodować mu tak jak to w O2 przed FL jest czyli Ameryka + przeciwmgielne ze zmniejsza mocą

Ale tam jest całkowicie inny rozkład modułu Cent. elektryki 09 niz w Passku B6 i nigdzie nie umialem znalesc odpowiednich Bit'ow

Idzie coś takiego w Superb II zrobić??

A druga sprawa :P
                                  W Caddym po FL mod. 2011 nie moge wejsc wogole w Cent. elektryke i moduł komfortu
                                  Wyswietla mi sie cos takiego w module centr. i po otwarciu mam normalenie 30bit ale bez napisów tylko pozaznaczane albo nie

A komfortu się wcale nie otwiera

Co to może być ??

Pozdro
                                  By BESTperformance:
                                  2.0 TDI 16v BMR 170 @ 200 KM/410 Nm
                                  2.0 TDI 8v BMM 140 @ 170 KM/410 Nm
                                  Corsa C Z12XE 75 @ 80 KM/120 Nm
                                  www.polskie-menu.pl - Tel. 790 533 228

Komentarz

• 1 6 D
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 547
                                    • Volkswagen

Nowsze wersje VCDS obsługują nowsze protokoły połączeń i dlatego może nie łączyć. Ale u ciebie jest dlatego że od Golfa 6 nie ma fizycznie modułu komfortu i on jest wbudowany w Bordnetz

Co do braku opisów kodowania to używasz spolszczeń z chomika? Jeśli tak to nie wiedziałem że ten model też używa pliku od nowszego Borda. w pliku 2K-09.lbl zmień końcówkę CLB na LBL i powinno działać.

EDIT:
                                    Już dodałem zmieniony plik 2K-09.lbl do paczek na chomiku i powinno dobrze już podpowiedzi dla Caddy wyświetlać.

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

A da sie w Superbie ustawic za dzienne zarowke od dlugich impulsowych, bo normalnie dlugie realizowane sa przez xenon, oczywiscie sciemnione, tak jak ma wlasnie Passat B6 jak nie ma DLR
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• dato
                                        L&K
                                        • 2012
                                        • 1431

Zamieszczone przez 1 6 D
                                        Już dodałem zmieniony plik 2K-09.lbl do paczek na chomiku i powinno dobrze już podpowiedzi dla Caddy wyświetlać
                                        Witaj. A powiedz mi, czy z kabelkiem 11.3.0 mogę Twojej wersji używać ? Brakuje mi kilku labelek do S2 i Leona MY12 - są u Ciebie ? W 11.3.0 już niestety pliczki są kodowane (tak usłyszałem) i tam już nic nie podmienię - sprawdzałem, jak dołożyłem testowo to się program krzaczył...

Komentarz

• 1 6 D
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 547
                                          • Volkswagen

Napisz jakie potrzebujesz to spojrzę co mogę zrobić lub czy już mam.

Te paczki działają bez problemu w VCDSie 11.3, w sumie powinny nawet w starszych. Po ich wrzuceniu trzeba usunąć pliki clb o tej samej nazwie co wstawione pliki lbl, poza katalog Labels.

Komentarz

• dato
                                            L&K
                                            • 2012
                                            • 1431

To chyba będzie to ?:

No ASAM data for: "EV_SMLSNGVOLWSXS" (SE35)
                                            No ASAM data for: "EV_TSGFPQ35BRFVW46X" (SE35)
                                            No ASAM data for: "EV_TSGBPQ35BRFVW46X" (SE35)
                                            No ASAM data for: "EV_SMLSNGVOLWSXS" (SK46)

3 z góry to Leon, ostatni to S2.
                                            Z góry dzięki dobry człowieku

Komentarz

• 1 6 D
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 547
                                              • Volkswagen

Te pliki też są chyba kodowane, są to pliki *.rod z katalogu UDS_EV, mogę na mail wysłać żebyś spróbował ale wątpię w działanie dosyć. Wyślij adres mail na PW. Jak sprawdzałem to 2 z nich występują w instalkach do wersji 11.8 Beta po raz pierwszy. Tego raczej nie jestem w stanie tłumaczyć wydaje się mi.

Komentarz

• gieu
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 607
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dato czy Ty masz bi-xenony w S2? jezeli tak, to czy moglbys zrobic vcdsem mape kanalow adaptacji sterownika xenonow (55) i jakos to udostepnic? Probujemy w osobnym watku rozgryzc kodowanie adaptacyjnych xenonow w S2 i bardzo by sie ta mapa przydala.
                                                Octavia II FL 1.4TSI Rosso Brunello

Komentarz

• dato
                                                  L&K
                                                  • 2012
                                                  • 1431

Oki. Tylko już dziś mi się nie chce schodzić, mam 4 piętra bez windy
                                                  Do południa zrobię. Możesz mi podać instrukcję krok po kroku jak to zrobić, bo vcds używam od niedawna to nie będę musiał szukać - myślę, że znajdę, ale póki nie mam programu przed oczami to tak jakbyś w kaszebe do mnie gadał

Zamieszczone przez 1 6 D
                                                  Te pliki też są chyba kodowane, są to pliki *.rod z katalogu UDS_EV, mogę na mail wysłać żebyś spróbował ale wątpię w działanie dosyć. Wyślij adres mail na PW. Jak sprawdzałem to 2 z nich występują w instalkach do wersji 11.8 Beta po raz pierwszy. Tego raczej nie jestem w stanie tłumaczyć wydaje się mi.
                                                  Poszło. A 11.8 obsłuży mi kabelek 11.3 ? Albo czy da się wsad zmienić, żeby obsłużył ?
                                                  Zawsze 2 do przodu będą

Komentarz

• gieu
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 607
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez dato
                                                    Oki. Tylko już dziś mi się nie chce schodzić, mam 4 piętra bez windy
                                                    Do południa zrobię. Możesz mi podać instrukcję krok po kroku jak to zrobić, bo vcds używam od niedawna to nie będę musiał szukać - myślę, że znajdę, ale póki nie mam programu przed oczami to tak jakbyś w kaszebe do mnie gadał

W pierwszym oknie (startowym) wybierz "Applications".
                                                    W kolejnym oknie (Applications) wybierz "Controller Channel Map".
                                                    W kolejnym oknie (Maps) w polu Controller Address wpisz 55, w polu Function zaznacz Adaptation. Reszty nie musisz zmieniać. Klikasz 'GO' i VCDS zacznie działać. Jak skończy to w katalogu "Logs' zapisany zostanie nowy plik (w jego nazwie będzie oznaczenie kontrolera) i właśnie o ten plik mi chodzi.
                                                    Octavia II FL 1.4TSI Rosso Brunello

Komentarz

Pracuję...